Dodaj do ulubionych

Jaki socket?

02.01.12, 22:19
Chciałbym kupić nowe części do komputera, od dłuższego czasu tego nie robiłem, ale nadszedł czas na modernizację. Chcę przeznaczyć około 1700 zł na płytę główną i procesor. Co obecnie jest rozwojowe, przyszłościowe, trzyma wartość przy odsprzedaży za 2 lata.
zastanawiam się na 2 opcjami:
1) s. 1366: I7 950 - płyta GA-X58-USB3
2) s. 1155: i5 2500K- płyta GA-Z68 XP-UD4

Przeznaczenie: gry, praca, internet, itd

a może inne propozycje? Dzięki z góry za jakieś sensowne propozycje
Obserwuj wątek
    • Gość: lajosz Re: Jaki socket? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.12, 01:34
      adrem-1 napisał:
      "Co obecnie jest rozwojowe, przyszłościowe"

Nic.
      To nie żart.
      Nigdy nie wiadomo kiedy Intel tudzież AMD zmieni sobie podstawkę.
      To już nie te czasy, że przestawienie się an nową podstawkę było jakimś problemem lub wyzwaniem dla w/w firm.
      Dogadają się z producentami płyt głównych i zrobią nową podstawkę nie dlatego, że to w jakimkolwiek stopniu przekłada się na wydajność, ale zwyczajnie dlatego, że będą chcieli zarobić tak jedni jak i drudzy.

Co do odsprzedaży za 2 lata, to jakąkolwiek elektronikę (no może oprócz instrumentów) chciałbyś sprzedać za 2 lata, to i tak będzie to przestarzały i nie rozwojowy sprzęt.
      Po prostu (paradoksalnie) nie będzie się to opłacało bo pieniądze z tego żadne.
      Sam mam w tej chwili w domu 3 sprawne kompy stacjonarne i jednego laptopa z których w ogóle nie korzystam.
      Stoją i się kurzą.
      Oczywiście nie są to już najmłodsze maszyny, ale jeszcze całkiem żwawe.
      Gdybym chciał sprzedać, to nikt rozsądny nie dał by za nie (razem wzięte) więcej niż 700zł.
      Niby 7 stów drogą nie chodzi, ale ja ich na gwałt nie potrzebuję, a komputery mogą się przydać.
      Ot chociażby jako komputer zapasowy w razie awarii tego z którego teraz piszę.
      Poza tym, skonfigurowałem sobie z nich taką mini sieć domową i czasami jak przyjeżdża rodzina z dziećmi, to włączam wszystkie i dzieci grają sobie radośnie po lanie.

Tak czy siak, moim zdaniem czasy w których komputer się modernizowało odeszły już dość dawno w niebyt.
      Teraz (zaś to moja opinia) "skończy się" jeden komo, to kupuje się drugiego od podstaw.
      Oczywiście i tak zrobisz jak uważasz.
      • Gość: Bimota Re: Jaki socket? IP: *.icpnet.pl 03.01.12, 10:33
        Ale intel zmienia czesciej. A bierze sie chyba to co najpopularniejsze w danym momencie, czyli pewnie 1366.
        • Gość: a Re: Jaki socket? IP: *.pl 03.01.12, 10:48
          1366 kończy żywot w tym roku.
          Bierz s. 1155. W razie czego pasować będą też nowe Ivy Bridge.
          • bimota Re: Jaki socket? 03.01.12, 12:51
            Na pewno ? Samo gniazdo nie gwarantuje zgodnosci...
      • adrem-1 Re: Jaki socket? 03.01.12, 11:40
        Dzięki za sugestie. Choć jeśli chodzi o kupowanie od podstaw tu mam inne zdanie. Myślę, że z odsprzedaży części mogę dołożyć i skompletować sobie kolejne elementy. Zawsze to mniej do wydania. ;)
    • wariant_b Re: Jaki socket? 03.01.12, 10:42
      Wydaje się, że socket 1155 jest jednak lepszym wyborem, bo żyje.
      Socket 1366 jest już praktycznie martwy. Również procesor i5-2500K nominalnie
      jest nieco szybszy od i7-950 (co nie oznacza, że w każdym zastosowaniu).

Ponieważ okres świetności LGA-1366 był dość krótki, masz większą szansę
      na odsprzedaż poszczególnych podzespołów (płyta, procesor) dla ofiar awarii
      w nieco lepszej cenie, niż w przypadku podstawki LGA-1155, do której
      płyty i procesory będą szerzej dostępne i bardziej zróżnicowane cenowo.
      Natomiast całość może być trudniej zbywalna.

Być może warto poczekać na nowe produkty Intela pod LGA-1155.
      • adrem-1 Re: Jaki socket? 03.01.12, 11:36
        dzięki za rady. Oczywiście bardziej skłaniam się do 1155. Większe możliwości ewentualnych wymian procków. Nie jest tak, że za 2 lata chcę na tym sprzęcie zarobić, bo elektronika starzeje się szybciej niż muchy ale zawsze jakiś zwrot jest i chyba większy niż w przypadku AMD.
        • bimota Re: Jaki socket? 03.01.12, 12:50
          I wydatek tez pewnie wiekszy, wiec pewnie i strata...
        • wariant_b Re: Jaki socket? 03.01.12, 13:19
          Problem z platformą LGA-1155 polega głównie na tym, że nie ma do niej
          lepszej klasy chipsetów. Intel adresuje ją pod raczej budżetowe zastosowania,
          natomiast z LGA-1366 sprawa ma się jakby odwrotnie - nie ma tanich procesorów,
          nie ma tańszych chipsetów. Niby full wypas, ale price/performance kiepsiutkie.

Może warto zaczekać z modernizacją na Ivybridge i Z77?
          Trudno przewidywać, bo czasy trochę nieobliczalne.

AMD się nie boję, ale faktycznie wydajnościowo odstają i jeśli AMD się nie poprawi,
          a MS nie zoptymalizuje Windows 8 pod AMD dalej będą odstawać, a szkoda.
    • Gość: GMOzabijaDNA Re: Jaki socket? IP: *.acn.waw.pl 12.02.12, 09:35
      daj se spokoj z podlogowcami zapodaj sobie laptop samsunga, maja w euroagd po 1900zl 15 cali
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka