Dodaj do ulubionych

Windows 7 32 lub 64bit

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.12, 12:42
Mojemu laptopowi HP niedługo stuknie 3 rok użytkowania - intensywnego użytkowania.
Niby nic mu zarzucić nie mogę, ostatnio tylko coś mu buczy, ale ogólnie jest OK. Chcę go oddać rodzicom, na ich potrzeby wystarczy.
Tylko teraz zastanawiam się nad rodzajem systemu w nowym komputerze jaki sobie kupię - Windows 7 32 czy 64 bitowy? Wielu już przeczytałem w internecie, jedni straszą brakiem sterowników i programów do wersji 64bit, inni się z nich śmieją. Jak to właściwe z tym jest? Office 2007 by poszedł na Windows 7 64bit?
Obserwuj wątek
    • soulshunter Re: Windows 7 32 lub 64bit 13.02.12, 12:58
      > . Jak to właściwe z tym jest? Office 2007 by poszedł na Windows 7 64bit?
      by poszedl. U mnie chodzi.
    • Gość: lajosz Re: Windows 7 32 lub 64bit IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.12, 14:06
      Gość portalu: flaw napisał(a):
      "jedni straszą brakiem sterowników i programów do wersji 64bit, inni się z nich śmieją"

Radzę dołączyć do grona śmiejących się.

W przypadku starych maszyn i/lub programów, rzeczywiście mogą być problemy ze sterownikami, ale Ty masz zamiar kupić nowego kompa, nieprawdaż ? , a w przypadku nowych kompów żadnych problemów ze sterami pod systemy 64 bitowe nie ma.
      Co się zaś tyczy oprogramowania, to nawet jeśli jakiś program nie jest pisany pod 64 bity, to i tak się zainstaluje i będzie działał jako 32 bitowy na systemie 64 bitowym.
      Oczywiście powyższe to w dużym skrócie, ale w 99% prawdziwe.

Office 2007 na pewno pójdzie na 64 bitowym systemie, ale jak już Office, to dlaczego nie 2010 ?
      Poza tym, oprócz Office-a istnieje darmowe oprogramowanie biurowe, czyli Open Office, Libre Office i inne które ani trochę nie ustępują MS Office.

Jednak jeśli masz zamiar kupić kompa / laptopa w którym będzie nie więcej niż 2GB pamięci, to 64 bitowy system niewiele (choć zawsze coś) tu zmieni na lepsze.
      • Gość: a Re: Windows 7 32 lub 64bit IP: 91.231.123.* 13.02.12, 14:23
        poszukaj w wyszukiwarkach o czcionkach clear type w windows 7. Nie kazdemu rozmyte litery pasują.
        • Gość: lajosz Re: Windows 7 32 lub 64bit IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.12, 14:34
          Tu akurat trafiłeś idealnie.

Jest to jedna z tych rzeczy w Win7, która mnie wybitnie wk_rwia.
          Co więcej, ta "moda" szerzy się jak zaraza.
          Nowy AutoCAD czy Corel również są wyposażone w to "dobrodziejstwo" i za cholerę nie da rady nic z tym zrobić.

Z resztą, ogólna tendencja jest taka, że firma pisząca oprogramowanie tudzież duże serwisy internetowe po prostu "wiedzą lepiej" co jest lepsze dla użytkownika i robią wszystko, żeby ten czasami nie mógł nic zmienić według swoich potrzeb i preferencji.
          • Gość: a Re: Windows 7 32 lub 64bit IP: 91.231.123.* 13.02.12, 14:50
            Dodam opis dla potomnych jak częściowo (całkowicie sie nie da) te badziewie wyłaczyc. Jakbym mial teraz kupic system do kompa to bylby do XP (dostepny jescze na aukcjach) , a nie zadne windows 7.

W celu zmiany czcionek użytych w Windows 7 należy (oczywiście wcześniej wyłączamy cleartype w personalizuj >>> ekran >>> dopasuj tekst cleartype oraz prawoklik na moj komputer, zaawansowane ustawienia systemu >>> zaawansowane >>> wydajnosc >>> efekty wizualne)>> odznacz wygladz krawedzie czcionek. Nastepnie :
            1. Prawy przycisk myszy na pulpicie, z menu wybieramy "personalizuj"
            2. Na dole okna które się pojawi klikamy w "kolor okna"
            3. Następnie w nowym oknie wybieramy "Zaawansowane ustawienia wyglądu"
            4. W oknie które się pojawi zmieniamy czcionki na poszczególnych elementach:
            - aktywny pasek tytułu - Tahoma 8 , rozmiar 8, bold
            - pozostałe - Tahoma 8
            5. Klikamy "zastosuj" następnie "ok", a później na dole okna "zapisz zmiany".
            6. Mozna zrestartowac kompa.
            • Gość: flaw Re: Windows 7 32 lub 64bit IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.12, 15:12
              W Gogle odnalazłem sobie screeny z Windows 7. Czcionka faktycznie jakaś taka rozmazana, mógłbym wręcz powiedzieć że nie czarna, a lekko wpadająca w zieleń.
              • Gość: lajosz Re: Windows 7 32 lub 64bit IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.12, 15:38
                Kolor czcionki nie ma tu nic do rzeczy.
                Po prostu niektóre okna lub menu w Win7 (wszystko jedno 32 czy 64 bit) są rozmazane niejako z "automatu" i niestety nie ma na to rady.
                Nic z tym nie zrobisz bo "mały miękki" wie lepiej co jest dla Ciebie dobre.

Sposób radzenia sobie z tym który opisał user a nie tyla załatwia sprawę, co ją nieco kamufluje, a to nie to samo.

Poza tym, jest sporo innych upierdliwych rzeczy które występują w Win7/Viście.
                Sam system jako taki nie jest zły, ale właśnie jest .... upierdliwy.
                Np. druga rzeczą która mnie mocno wk_rwia w Win7 jest brak ikony "Network Indicator" , czyli sławetnych dwóch telewizorków w tray-u.
                Po prostu "mały miękki" uznał, ze nie są one użytkownikowi do niczego potrzebne.
                Oczywiście jest rozwiązanie tego problemu, ale trzeba instalować dodatkowy program.
                Tak można by jeszcze pisać i pisać.
                Ogólnie zanim zacznie się korzystać z Win7 w miarę normalnie, to trzeba niejako walczyć z systemem, a przecież system powinien być "niewidzialny", czyli ma sobą nie absorbować użytkownika. System powinien być bazą, podstawą do odpalania innych programów, a nie spasioną zamuloną krową z wodotryskami których tak naprawdę nikt nie potrzebuje.

Oczywiście powyższe to moja subiektywna opinia i nikt nie musi si.ę z nią zgadzać.

Ja osobiście pracuję na XP, a Win7 (64 bit) odpalam tylko po to żeby czasami pograć w gry które do działania wymagają Win7/Visty bo tylko tam DX10.
                Do niczego innego Win7 nie używam.
                • Gość: flaw Re: Windows 7 32 lub 64bit IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.12, 16:03
                  Obecnie mam na laptopie Vistę. Nie jest to może demon szybkości, ale na moim parametrach komputera (poza dyskiem 250GB niczym nie odbiera od tych obecnie sprzedawanych do 2000-2500 tys.) i jak się instaluje poprawki i aktualizacje to problemów nie sprawia. Niektórzy pisali w sieci jak się się często wiesza, o kultowych niebieskich ekranach na każdym kroku, a u mnie od 3 lat nic. System jak system.
                  Jak się zaśmieci to robię reinstalację, i praktyce natychmiast jest zdatny do użytku.
                  Skoro Windows 7 jest taki kontrowersyjny, to chyba wstrzymam się z zakupem. Oddam obecny laptop do serwisu, niech go przeczyszczą (bo właśnie buczy mu wiatraczek), i chyba poczekam na Windowsa 8.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka