Dodaj do ulubionych

Nie da sie wlaczyc DMA

IP: *.acn.waw.pl 13.06.04, 22:16
Mam nastepujacy problem: w systemie win98 nie moge wlaczyc dma dla
nagrywarki. Zaznaczam dma, restartuje i po restarcie znow jest odznaczone.
Jako ze opcja ta dzialala jeszcze niedawno stwierdzilem ze system sie krzaczy
i postawilem winde od nowa. Ku mojej rozpaczy pod nowym systemem rowniez nie
moge zaznaczyc dma :( W efekcie bufor nagrywarki skacze przeciagajac czas
nagrywania i, co gorsza, w trakcie nagrywania praktycznie nic nie moge zrobic-
takie jest zaangazowanie procesora w proces nagrywania. Co moze byc
przyczyna niezmoznosci zaznaczenia trybu dma dla nagrywarki? Wypalarka dma
napewno obsluguje, mam ja podpieta na osobnym kablu jako master. Juz
skonczyly mi sie pomysly. Jakies podpowiedzi? Za wszelkie rady z gory dziekuje
Obserwuj wątek
    • Gość: MD Re: Nie da sie wlaczyc DMA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.04, 22:38
      Windy nie wystarczy postawić. Trzeba ją odpowiednio skonfigurować, wgrać
      odpowiednie drivery itd, itp.
    • Gość: jap Re: Nie da sie wlaczyc DMA IP: *.acn.waw.pl 13.06.04, 22:43
      Nie wiem, czy cię to ucieszy, ale ja miałem podobny problem ze swoim, dość
      wiekowym komputerem. Podejrzewam (mówię tu o moim), że nastąpiło uszkodzenie
      kontrolera, bo na pierwszym kanale IDE nie dawało się włączyć DMA, a na drugim
      kanale tak. To, co było podłączone do pierwszego kanału chodziło oczywiście
      dużo wolniej. Nie chcąc wymieniać płyty głównej wstawiłem dodatkowy kontroler
      IDE za jakieś 70zł- teraz DMA chodzi bez problemów. Windows nie reinstalowałem,
      stąd moje przypuszczenie o awarii pierwszego kanału IDE.
      Co u ciebie, nie wiem, ale może podobnie? Co z drugim kanałem?
      • Gość: Geezoos Re: Nie da sie wlaczyc DMA IP: *.acn.waw.pl 13.06.04, 23:18
        drugi kanal tez nie daje znakow zycia. W desperacji podpialem cdrom jako
        primary a dysk jako secondary, ale rowniez dma nie dziala ani dla cdromu, ani
        dla dysku. Aha, przypomnialo mi sie ze okolo tygodnia temu ni stad ni z owad
        karta graficzna dostala malpiego rozumu tzn w 32bitach koloru monitor byl
        ciemny, w 24 zaczal dopiero dzialac. Po zainstalowaniu tych samych sterownikow,
        na ktorych dotychczas dzialal, wszystko sie uspokoilo i mozna bylo wrocic do
        32bitow. Nie mam pojecia czy takie zachowanie komputera moglo miec jakis wplyw
        na to zakichane dma, ale dzialo sie to okolo tygodnia temu, a 2 tygodnie temu
        zmienialem sobie jeszcze dma dla innej nagrywarki. Koniec kropka, nie wiem co
        dalej zrobic. Jak sie wkurze to zmienie plyte :)
        • Gość: MD Re: Nie da sie wlaczyc DMA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.04, 23:27
          Powinieneś zainstalować najnowsze sterowniki do chipsetu płyty głównej (np. Dla
          VIA - VIA Service Pack 4in1).
          Mam nadzieję, że wiesz, że należy również w BIOS-ie ustawić odpowiednią opcję
          na Enable
          • Gość: Geezoos Re: Nie da sie wlaczyc DMA IP: *.acn.waw.pl 13.06.04, 23:31
            sterowniki i wszystkie latki mialem, teraz moge nie miec, zainstalowane. Jak
            pewnie sie juz doczytales dma mi chodzilo a przestalo, stad moja frustracja.
            Tak czy inaczej dzieki za rade, sprobuje wgrac wszystko co sie rusza i zobacze
            jaki bedzie efekt

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka