Dodaj do ulubionych

nowe i stare dziury w IE

25.06.04, 11:50

pojawiła się nowa metoda przesyłania złośliwego kodu za pomocą pobieranych z
internetu plików graficznych.

hacking.pl/news.php?id=3972
w tym momencie tłumaczenie, że bezpieczeńtwo może zapewnić wyłączenie
pobierania obrazków ze stron chyba nie ma sensu...

została również ujawniona nowa metoda wykorzystania znanej już od jakiegoś
czasu (ale wciąż nie poprawionej) dziury w IE dającej możliwość wykonania na
komputerze klienta złośliwego kodu. tym razem kod taki może zostać umieszczony
na witrynie, której całkowicie ufamy (np. serwis aukcyjny itp.). dodatkowym
szczegółem jest to, że można wykonać to jedynie na serwerze postawionym na
Microsoft IIS najprawdopodobniej przez nieznaną jeszcze dokładnie lukę w tym
oprogramowaniu. kładzie to kolejny cień na jakość wykonania oprogramowania
zarówno serwerowego jak i klienckiego firmy Microsoft.

o ile w przypadku serwerów www IIS nie stanowi większości (prymat w tej
dziedzinie wiedzie Apache) to bezpieczeńtwo 94% internautów używających IE
stoi raczej pod znakiem zapytania...

więcej informacji - hacking.pl/news.php?id=3975

tym razem bez pozdrowień bo tu nie ma co pozdrawiać - tu trzeba s.. spadać!

wybór dalszego postępowania zostawiam pod rozwagę zagrożonym użytkownikom.

www.mozilla.org
www.mozillapl.org
www.firefox.pl
www.opera.com
Obserwuj wątek
    • bodo31415 Re: nowe i stare dziury w IE 25.06.04, 12:16
      Dokąd IE był w cieniu Netscape Navigatora, to jeszcze Microsoft coś robił. Odkąd
      wygrał wyścig i zepchnął NN na plan dalszy, to efekty są takie jak widać.
      Osobiście używam Mozilli i jestem z niej bardzo zadowolony. Poza tym powoli
      przesiadam się na Linuxa (tu też mam Mozillę).
      Podobnie jak przedmówca proponuję jedynie spróbować, to nic nie kosztuje (poza
      czasem oczywiście).
    • Gość: fan myie2.com Re: nowe i stare dziury w IE IP: 83.168.96.* 25.06.04, 12:32
      gray napisał:
      > tym razem bez pozdrowień bo tu nie ma co pozdrawiać - tu trzeba s.. spadać!

Nie ruszają mnie włamania na onet.pl, republika.pl, linux.pl, hacking.pl,
      dziury w Wirulnej,wirusy, exploidy i wady przegladarek. Setek dziur w IE, w
      linuxie, w Mozilli, co drugi post na forum opery z jej problemami. Sranie w
      portki na rzadko, zostawiam innym. Również powyższemu:-))
      • gray Re: nowe i stare dziury w IE 25.06.04, 12:35

jak uważasz. zwróć umagę na to, że nikt nie mówi o tym, że MyIE2 chroni przed
        takimi atakami zatem zapewne nie chroni ale nikt nikogo nie zmusza - najwyżej
        obudzisz się z ręką w nocniku.
        • Gość: fan myie2.com Re: nowe i stare dziury w IE IP: 83.168.96.* 25.06.04, 12:43
          A co to jest nocnik?
          • gray Re: nowe i stare dziury w IE 25.06.04, 12:54

sjp.pwn.pl/haslo.php?id=37471
        • barracuda7110 Re: nowe i stare dziury w IE 25.06.04, 12:45
          MyIE2 chroni przed wszystkimi wirusami, bugami, exploitami, hakerami,
          crackerami, bombami, filtruje powietrze dookoła... a na dodatek robi zaje***stą
          kawę ;D.
          • Gość: Reader Chlopaki IP: *.mci.co.uk 25.06.04, 12:56
            dajcie sobie spokoj.
            Ja prywatnie mam kilka dziur i nic mi w nie nie wlazi ;-) Czasami poplacze jak
            syn mi palec w oko wlozy ale to jeszcze nie tragedia i powod...

Pozdrowienia ;-)
            • gray Re: Chlopaki 25.06.04, 12:58

no widzisz - szczęście w tym, że twoimi dziurami interesuje się najwyżej kilka
              osób (zależy od stanu zdrowia) a dziurami w IE odrobinkę więcej ;D
              • Gość: Reader A nie mozesz IP: *.mci.co.uk 25.06.04, 13:14
                powiedziec, ze problem lezy rowniez po drugiej stronie - piszacej te g...a?

Nie kazdy chce przeprowadzac sie do bunkra bez okien z jednym malutkim wyjsciem
                na swiat (ew. okna sa ze szkla pancernego ale i tak troche mniejsze niz w
                m-domku ;-) tylko dlatego, ze jest troche nudzacych sie dzieciakow, ktorym
                sprawia przyjemnosc psucie innym zycia?

Byc moze dzialania firmy M w zakresie zapewnienia bezpieczenstwa nie stoja na
                najwyzszym poziomie. Ale kazdy kto pisal/pisze soft wie, ze bledy sa i beda sie
                zdarzaly i nie ma bezblednego softu. Nie ma tez softu, ktory bylby zabezpieczony
                na nowatorskie metody zlamania nie znane w trakcie jego tworzenia.
                Sek w tym by wiedze z linuxowego swiata (teoretycznie bardziej bezpiecznego)
                przeniesc do m-swiata a nie naigrywac sie ze wspomnianych 94% wywyzszajac sie
                jednoczesnie...bo piszac, ze nie lubisz monopolu miales na mysli rowniez
                sprzeciw przeciwko teoretycznemu panowaniu linux'a np. za 10 lat?
          • Gość: fan myie2.com Re: nowe i stare dziury w IE IP: 83.168.96.* 25.06.04, 12:59
            Nie wmawiajcie zdrowemu choroby. Sracie na rzadko w portki, wasza sprawa. Ja
            nie filtruje powietrza, ja nie robie nic, mimo że przed kompem spędzam średnio
            8 godzin - od 2-ch lat nie miałem nic. A moje backupy (ghosty) są tylko tak na
            wszelki wypadek. Mogę zrekonstruaowć system z backupu w 10 minut, mając we krwi
            nawet 5 promili.
            • gray Re: nowe i stare dziury w IE 25.06.04, 13:06

ghost - rzecz jak najbardziej godna polecenia ale co zrobi twój komputer zanim
              pokapujesz się (5 promili może przeszkadzać), że trzeba odtworzyć system to już
              inna broszka. mi tam nie pasuje żeby moja maszyna była elementem światowego
              dosnetu albo rozsyłała spam ale każdy ma prawo wyboru - ja tylko informuję a
              nocnik tylko czeka, nic więcej :)
              znam już twoje zdanie a ty znasz moje i jeszcze kilku innych osób. to, że
              ignorujesz istotne i potwierdzone fakty może tylko wywołać lekki uśmiech na
              twarzy jednej ze stron - to wszystko.
              • Gość: fan myie2.com Re: nowe i stare dziury w IE IP: 83.168.96.* 25.06.04, 13:12
                gray napisał:
                > inna broszka. mi tam nie pasuje żeby moja maszyna była elementem światowego
                > dosnetu albo rozsyłała spam ale każdy ma prawo wyboru - ja tylko informuję a

To ty nawet nie masz sciany, która informowałaby cie o próbach podejrzanych
                połączeń twojego kompa ze światem??
                Hmm.. nic dziwnego że srasz na rzadko i wiesz co znaczy słowo nocnik.
                • gray Re: nowe i stare dziury w IE 25.06.04, 13:23
                  Gość portalu: fan myie2.com napisał(a):

> To ty nawet nie masz sciany, która informowałaby cie o próbach podejrzanych
                  > połączeń twojego kompa ze światem??

pewnie chodzi ci o firewall. mam firewall ale firewall, aby było wygodnie,
                  konfiguruje się aby raczej pilnował tego co chce wejść z zewnątrz.

przykład taki - IE ma wyjście na świat bo czemu ma nie mieć. przez ściągnięcie
                  obrazka lub przez odwiedzenie strony zawierającej złośliwy kod dostaje się do
                  mojego systemu program, który:

- w pewnym momencie może zacząć wykorzystywać protokół ICMP i polecenie ping z
                  wymuszonym brakiem oczekiwania na potwierdzenie (który zazwyczaj jest
                  odblokowany bo czemu nie?) aby zalać pakietami o maksymalnym rozmiarze jakiś
                  konkretny adres w sieci.

lub

- korzystając z silnika SMTP programu OE, który to program jest najczęściej
                  domyślnym mailerem i nie jest blokowany wysyła niezliczone ilości spamu do osób
                  znajdujących się w książce adresowej lub na adresy znane sobie.

i? wszystko w zgodzie z regułami prostego firewalla pod windows. jasne, że można
                  zwrócić uwagę na zbyt duży ruch, na dziwne adresy docelowe ale po jakim czasie?
                  sam mówisz, że masz komputer włączony przez cały dzień - czasu jest mnóstwo

> Hmm.. nic dziwnego że srasz na rzadko i wiesz co znaczy słowo nocnik.

widzisz - różnica jest taka, że ja nie 'sram' bo wiem co jest grane a ty nie
                  'srasz' bo nie wiesz - kto lepiej na tym wychodzi?
                  • Gość: fan myie2.com Re: nowe i stare dziury w IE IP: 83.168.96.* 25.06.04, 13:33
                    > pewnie chodzi ci o firewall. mam firewall ale firewall, aby było wygodnie,
                    > konfiguruje się aby raczej pilnował tego co chce wejść z zewnątrz.

Pewnie nie uwierzysz ale u mnie Internet Explorer, Windows Explorer i OE, "NA
                    STAŁE" jest odłączony przez ścianę od Internetu. Moze powtórzę NA STAŁE.
                    A ściana ingeruje niestety na próby wejścia od zewnątrz i również "OD WEWNĄTRZ"
                    • gray Re: nowe i stare dziury w IE 26.06.04, 08:11
                      Gość portalu: fan myie2.com napisał(a):

> Pewnie nie uwierzysz ale u mnie Internet Explorer, Windows Explorer i OE, "NA
                      > STAŁE" jest odłączony przez ścianę od Internetu. Moze powtórzę NA STAŁE.

ale MyIE2 NA STAŁE odblokowany.

> A ściana ingeruje niestety na próby wejścia od zewnątrz i również "OD
                      > WEWNĄTRZ"

tylko wtefy kiedy nie wie kto zacz.
                  • Gość: WANDAL Re: nowe i stare dziury w IE IP: *.gawex.pl / 81.15.132.* 25.06.04, 13:36
                    Piszecie b.ciekawe rzeczy-choć to zaczyna przypominać walkę Tisona z Gołotą:( .
                    Gray mam pytanie o wspomnianych przez ciebie protokołach-mam Firewalla
                    Pande+Antyvir i nawet jak puszczę bąka to Panda ostrzega mnie o możliwości
                    wypuszczenie kleksa jak ..a tak poważnie wydaje mi się,że informuje nmie o
                    wszystkim ,co próbuje wejść i wyjść z mojego kompa...meritum:Czy coś
                    może "pracować"(słać przesyłąć) poza oczami Firewalla?-dzienź za odpowiedź..
                    • broch Re: nowe i stare dziury w IE 25.06.04, 14:24
                      Problem jest tego typu za zadna sharewere sciana do windows nie chroni przed
                      komunikacja ktora udaje np IE. Sa juz znane przyklady na internecie: Zlosliwy
                      program wysyla informacje w czasie komunikacji IE uzywajac tego samego portu. Na
                      internecie jest gdzies taki prawdziwy "leakage" test ktory juz jest dostepny od
                      roku albo dluzej.
                      Nie pamietam strony poniewaz szczegolnie mnie to nie interesuje.

Osobiscie nie przecenialbym mozliwosci scian do Windows: o ich wartosci mowi
                      fakt iz nikt przy zdrowych zmyslach nie uzywa ich profesjonalnie.
                      Obaj z fanmyie2 mylicie dwie sprawy: filtrowanie przez sciane polaczen
                      inicjalizowanych z zewnatrz i wewnatrz przez "cos" z polaczeniem inicjalizowanym
                      przez WAS.
                      Jesli Wasze sciany sa tak dobre to po co Wam te wszystkie ekstra programy?
                      Ja nie mam zadnego dodatkowego programu (na windows) za wyjatkiem sciany (bo
                      wiem jak skonfigurowac windows).

Odpowiedz na Twoje pytanie WANDAL: tak, "cos" moze pracowac poza oczami firewall.
                      Obecnie najlepsza sciana dostepna (i do tego za darmo) jest PF na OpenBSD.
                      Referencje? Standardowo uzywana przez armie U.S.A.
                      Dla wiekszosci uzytkownikow Windows (i linuksa) niedostepna, poniewaz wymaga
                      wiedzy (i checi uczenia sie). Nie mniej ktokolwiek chce sie uczyc moze sprobowac
                      zainstalowac na starym komputerze OpenBSD z PF (wymogi: 486DX2/66, ~500MB HDD,
                      1MB video RAM, 48MB RAM, monitor i klawiatura nie potrzebna instaluje sie
                      headless). Z reszta moze byc stary sparc albo apple.

Absolutnie zadna sciana nie chroni przed wszystkimi niebezpieczenstwami
                      internetu. Mozesz tylko ograniczyc problemy do minimum.
                      Uwazam ze lekcewazenie problemu jest duzo gorsze niz stwierdzenie ze jest sie
                      swiadomym zagrozen.
                      • Gość: WANDAL Re: nowe i stare dziury w IE IP: *.krantas.us / *.net 25.06.04, 14:31
                        Dzięki again broch...:)
                        • Gość: fan myie2.com Re: nowe i stare dziury w IE IP: 83.168.96.* 25.06.04, 15:22
                          broch napisał

>Problem jest tego typu za zadna sharewere sciana do windows nie chroni przed
                          komunikacja ktora udaje np IE. Sa juz znane przyklady na internecie: Zlosliwy
                          program wysyla informacje w czasie komunikacji IE uzywajac tego samego portu.

Gybym w chwili uniesienia dopuścił IEXPLORE.EXE, to i tak ściana sprawdziłaby
                          datę modyfikacjii pliku. Jeśli jakaś złośliwa menda udawałaby IEXPLORE.EXE, to
                          i tak mam zasygnalizowaną zmianę daty modyfikacji. Musiałaby być bardzo mądra
                          menda która podszyłaby się i wiedziała jaka jest właściwa data modyfikacjii.
                          Niemniej, jak mówię - moja ściana ma na stałe zablokowane wyjście IEXPLORE.EXE.
                          Może inaczej, jaśniej – nie mam eksplorera!

> Absolutnie zadna sciana nie chroni przed wszystkimi niebezpieczenstwami
                          internetu. Mozesz tylko ograniczyc problemy do minimum.Uwazam ze lekcewazenie
                          problemu jest duzo gorsze niz stwierdzenie ze jest się swiadomym zagrozen.

Zgadzam się, i dlatego od dwóch lat trzymam ghosta.
                          • gray Re: nowe i stare dziury w IE 26.06.04, 08:12

a dlaczego coś ma udawać IE jeżeli może z niego po prostu skorzystać?
    • Gość: w++ Ratunek dla użytkowników IE IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 26.06.04, 05:39
      "O wspomnianych lukach w IE wiadomo od ponad dwóch tygodni. Niestety nadal nie
      są dostępne żadne łaty. Jedynym pewnym zabezpieczeniem dla użytkowników systemu
      Windows jest skorzystanie z alternatywnej dla IE przeglądarki, np. Mozilli czy
      Opery."
      "Warto również pamiętać, że używanie w obecnej chwili przeglądarki Internet
      Explorer do przeglądania stron WWW stanowi cały czas zagrożenie ponownej
      infekcji. Dlatego też większość specjalistów zaleca korzystanie z alternatywnych
      przeglądarek."
      Pełny tekst tu : news.di.com.pl/?lp=6685

Ciekawostka, do czego może się też przydać Mozilla.
    • gray hehe, nie ma to jak specjaliści :D 26.06.04, 09:47

info.onet.pl/941828,18,item.html

:D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka