Dodaj do ulubionych

oprogramowanie na laptopie - ratunku

IP: *.myslenice.net.pl 02.02.13, 18:15
Mam nadzieję, że ktoś mi odpowie - od razu uprzedzam, że moje pytanie może Wam się wydawać głupie, bo nie znam się na komputerach... Czy gdy kupuje sie laptopa, zawsze jest na nim tylko wersja próbna oprogramowania? Ja dzis się dowiedziałam, że mam wersję próbną, a myślałam, że oprogramowanie jest już zawarte w cenie skoro sprzedawca mnie nie uprzedził... Gdy chcę zainstalować Microsoft Office wyskakuje mi okienko, że trzeba wpisać kod. I jest napisane, że jeśli oprogramowanie było zainstalowane na zakupionym komputerze, to powinna się przy nim znajdować karta microsoft z tym kodem... A ja nie mam takiej karty, zadzwonilam do obsługi sklepu i powiedziano mi, że sama muszę to wykupić bo zainstalowana jest wersja próbna... Jeśli ktos to przeczytal i jeszcze odpowie to niech wie że jestem mu niezmiernie wdzięczna! :)
Obserwuj wątek
    • Gość: zorro Re: oprogramowanie na laptopie - ratunku IP: *.tarnowskiegory.vectranet.pl 02.02.13, 18:19
      W celach reklamowych instaluje się tylko wersje próbne.
    • Gość: mufi Re: oprogramowanie na laptopie - ratunku IP: 82.160.51.* 02.02.13, 18:20
      W specyfikacji zakupu powinno być wyszczególnione za co się zapłaciło :)
      Microsoft Office jest pakietem oprogramowania płatnego więc jeśli na fakturze nie ma tej pozycji to znaczy, że masz tylko wersję próbną (trial).
    • Gość: lajosz Re: oprogramowanie na laptopie - ratunku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.13, 18:24
      Otóż różnie to bywa.

Najczęściej, wszelkie dodatkowe programowanie jest w wersji "Trial" , czyli jest to pełne program z ograniczeniem czasowym. Inaczej pisząc, taki program możesz użytkować przez np. 60 dni, po czym kończy się licencja (nazwijmy to próbna) Trial i jeśli chcesz nadal korzystać z tego oprogramowania, to musisz kupić pełną wersję.

Bywa również (znacznie rzadziej), że dołączone oprogramowanie jest w pełnej wersji, czyli bez ograniczeń czasowych, ale zainstalowane jest w wersji trial.
      Jednak do komputera/instrukcji/płytki jest dołączona karteczka (tzw. certyfikat) na której to karteczce jest klucz który odblokowuje oprogramowanie, czyli po wpisaniu tego klucza w odpowiednie miejsce otrzymujesz pełną wersję bez ograniczeń czasowych.
    • cin1977 Re: oprogramowanie na laptopie - ratunku 02.02.13, 21:09
      Ciekawe jest to, że MS Office w wersji próbnej zwykle jest mocno okrojony (najczęściej jest tylko Word i Excel w których wyświetlają się reklamy), ale działa bez limitu czasu. No chyba, że potrzebujesz inny program z pakietu.
      • Gość: 802.11n Re: oprogramowanie na laptopie - ratunku IP: *.multimo.pl 03.02.13, 17:56
        To nie jest wersja próbna (ta działa 60 dni). To jest MS Office Starter.
        • Gość: kika Re: oprogramowanie na laptopie - ratunku IP: *.myslenice.net.pl 03.02.13, 20:10
          A czym się różni ten MS Office starter? Ja mam taką wersję, że jest napisane, że działa 30 dni i właśnie ma tylko worda i excela...
          • Gość: lajosz Re: oprogramowanie na laptopie - ratunku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.13, 20:22
            Office Starter (jak sam nazwa wskazuje) jest to Office, ale okrojony.

Pełny Office oprócz Worda i Excela, zawiera jeszcze inne programy jak np. PowerPoint, Access, Outlook, OneNote, Publisher, i inne.

Jednak jeśli potrzebujesz korzystać z Office-a, a płacić nie masz zamiaru, to zupełnie za darmo możesz pobrać z netu pakiet LibreOffice.
            Jest to praktycznie to samo co Microsoft Office, tyle że za darmo i bez jakichkolwiek ograniczeń.
            • Gość: kika Re: oprogramowanie na laptopie - ratunku IP: *.myslenice.net.pl 03.02.13, 21:05
              Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. A czy Office Starter "wygaśnie" mi po 30 dniach użytkowania?
              • wariant_b Re: oprogramowanie na laptopie - ratunku 03.02.13, 21:39
                Nie masz Startera.

To co MS wymusza na dostawcach sprzętu zmienia się co jakiś czas.

Teraz z tego co piszesz masz wersję 30-dniową, wcześniej był Starter
                bez limitu czasowego, ale mocno okrojony, jeszcze wcześniej wersje
                z ograniczoną (25 razy) liczbą uruchomień.

W każdym przypadku zalecaną strategią było wyrżnąć to nie uruchamiając
                i zainstalować własny pakiet biurowy, czy to MS Office, czy bezpłatny.
                • Gość: kika Re: oprogramowanie na laptopie - ratunku IP: *.myslenice.net.pl 03.02.13, 21:58
                  Czyli jeśli nawet, powiedzmy, odinstalowałabym Office'a i zainstalowała LibreOffice to komp działałby normalnie? To nie ma nic wspólnego z Windowsem 7 i nawet bez Office'a komp działałby normalnie?
                  Moje pytania są pewnie strasznie głupie, przepraszam Was ale kompletnie się na tym nie znam.
                  • Gość: lajosz Re: oprogramowanie na laptopie - ratunku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.13, 22:10
                    Pytania nigdy nie są głupie.
                    Głupie mogą być tylko odpowiedzi, ale do rzeczy:

Otóż spokojnie możesz odinstalować tego Office-a i nie wpłynie to w żaden sposób na działanie komputera.
                    Równie spokojnie możesz zainstalować LibreOffice.
                    Co więcej, jeśli chcesz, to możesz sobie zostawić tego Offica,. Co prawda nie wiem po co, ale możesz tak zrobić, a jedynym mankamentem takiego rozwiązania będzie to, że podczas instalacji LibreOffice zapewne instalator zapyta czy chcesz żeby Libre Office był domyślnym programem biurowym i jeśli odpowiedź będzie twierdząca, to teraz wszystkie pliki które poprzednio były otwierane w Microsoft Office, będą teraz domyślnie otwierane przez LibreOffice.
                    Oczywiście jeśli zechcesz, to nadal będziesz mogła otwierać pliki w Microsoft Office, a nawet można jednocześnie otworzyć jeden plik w LibreOffice, a drugi w Microsoft Office.

Mimo wszystko polecam jednak całkowicie pozbyć się Microsoft Office i pracować tylko na LibreOffice.
                    • Gość: kika Re: oprogramowanie na laptopie - ratunku IP: *.myslenice.net.pl 03.02.13, 22:14
                      No to teraz juz wszystko wiem. Nawet nie wiesz jak jestem Ci wdzięczna za odpowiedzi, i Wam wszystkim. Serdecznie dziękuję!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka