Gość: eL IP: *.centertel.pl 08.05.13, 22:28 Witam Czy może mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego po półgodzinie na portal Gazeta.pl (bez żadnych filmików) przeglądarka Chrome zużywa taką ogromną ilość RAM? prntscr.com/140ipw Link Zgłoś Obserwuj wątek
cin1977 Re: Chrome- użycie RAM 08.05.13, 22:57 Chrome każdą kartę/wtyczkę/rozszerzenie uruchamia jako osobny proces, co zżera RAMek od cholery (sam gmail potrafi ssać nawet 150 MB), w dodatku zapisuje w pamięci podręcznej co popadnie, żebyś mógł błyskawicznie cofnąć się do poprzedniej stronki czy przywrócić zamkniętą kartę. Ale to wszystko jest ceną szybkości. Krótko mówiąc - ten typ tak ma i niewiele z tym zrobisz, może poza czyszczeniem danych przeglądania co jakiś czas. Jak masz dużo pamięci, to daj sobie z tym spokój, jak poniżej 1GB, to zainstaluj Operę, tam chociaż pamięć podręczną możesz sobie dowolnie ustawiać (no prawie dowolnie, od 50MB wzwyż, w Chrome i 500MB potrafi zająć) Link Zgłoś
Gość: eL Re: Chrome- użycie RAM IP: *.centertel.pl 08.05.13, 23:15 Mam 2GB RAM Ale żeby aż tyle zużywała jedna karta, no.na onecie tego nie zauważyłem, nawet na fejsbuku. Dlaczego akurat gazeta.pl? prntscr.com/140ry8 Link Zgłoś
Gość: eL Re: Chrome- użycie RAM IP: *.centertel.pl 08.05.13, 23:18 Wiem że Opera jest mniej RAMożerna, ale planują zmienić silnik na webkit. Link Zgłoś
Gość: eL Re: Chrome- użycie RAM IP: *.centertel.pl 09.05.13, 20:46 Tak, używam Adblock Plus (widać na screenach). Link Zgłoś
Gość: cin1977 Re: Chrome- użycie RAM IP: *.centertel.pl 11.05.13, 11:45 To też potrafi dziabnąć ze 100MB. A problem z dużym zużyciem po dłuższym przeglądaniu nawet jednej stronki wynika stąd, że Chrome na zapis poprzednio odwiedzanych linków przeznacza nawet 500 MB - a Gazeta.pl do najlżejszych stronek, delikatnie mówiąc, nie należy. Link Zgłoś
Gość: mixer Re: Chrome- użycie RAM IP: *.icpnet.pl 12.05.13, 17:13 Gazeta pl to jest wyjątkowo tłusty portal. Często jeszcze jakieś banery i reklamy go obciążają >!>!>!>!>!>!>!>! Link Zgłoś
Gość: eL Re: Chrome- użycie RAM IP: *.centertel.pl 12.05.13, 17:48 Opisywany przypadek mam na XP. Na Ubuntu tego "problemu" Chrome z gazeta.pl nie ma. Link Zgłoś
Gość: mixer Re: Chrome- użycie RAM IP: *.icpnet.pl 12.05.13, 18:22 Ja mam tylko XP >!>!>!>!>!>!>! Link Zgłoś
Gość: mixer Re: Chrome- użycie RAM IP: *.icpnet.pl 12.05.13, 21:59 A z przeglądarek mam Chrome i IE8. I jak używam do Gazety.pl IE8 to też widzę że to jest RAM-ożerny portal. Link Zgłoś
Gość: cin1977 Re: Chrome- użycie RAM IP: *.centertel.pl 13.05.13, 11:44 Na Ubuntu będzie lżejsza, z kilku powodów: po pierwsze pewnie nie masz w systemie Javy, nawet jak masz to OpenJDK - otwartą implementację, uboższą, ale jednocześnie dużo lżejszą niż Java. To samo z Flashem - adbobeflashplugin na ubu to nie to samo co pełen Flash standardowo instalujący się na windzie - mniej funkcjonalny, ale i sporo lżejszy. Już te dwie wtyczki rzutują na fakt, że Chrome na linuxach jest sporo lżejszy (co nie znaczy, że bardziej wydajny). Jak jeszcze odpaliłeś w Chrome na Windzie obsługę Silverlight to ojezusmaria - już samo wczytanie tych 3 pluginów na windzie pożre ci duuużo więcej niż na linuchu. Inna sprawa, czy na Ubuntu instalowałeś Chrome z .deb, czy Chromium z repozytoriów - różnica będzie spora, bo Chromium nie wspiera wszystkich funkcji Chrome, ale też ma sporo mniejsze wymagania. Link Zgłoś
Gość: eL Re: Chrome- użycie RAM IP: *.centertel.pl 13.05.13, 16:34 Na Ubuntu też Chrome. Na obu systemach mam zaznaczoną opcję "kliknij aby uruchomić wtyczkę". Nie chodzi o "ogólne" zużycie" RAM, ale karty z gazeta.pl Po pół godzinie dochodzi do 0.5GB (na XP), mam internet mobilny i nie jestem wstanie pobrać takiej ilości danych w tym czasie. Link Zgłoś
Gość: nnn Re: Chrome- użycie RAM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.13, 21:22 to dziwne,nie mam problemu, ale to reklamy i zmiana polityki,tak nie było(bufor systemu mam jednak 1200M). Pamięć obecnie 771 M max 815M.Trzeba np. Firefox uruchamiać w trybie prywatnym i/lub* czyścić piki internetowe(historię).Zaawansowane można ograniczyć w rejestrze, zwyczajne - program do odzyskiwania pamięci ram Link Zgłoś