Dodaj do ulubionych

Jak pozbyć sieodstępów pomiędzy akapitami:

21.04.14, 23:47
Jan na przykład tu:

'Jak już wiesz, Czytelniku, jest jednym z dóbr osobistych. Zarazem pojęciem niebywale dla nas istotnym.

W orzecznictwie sądowym i nauce prawa przyjmuje się, że wizerunek jest wizualnym przedstawieniem zespołu cech fizycznych charakterystycznych dla określonej osoby (np. w postaci fotografii, rysunku, karykatury, szkicu, obrazu namalowanego akwarelą czy farba olejną), pozwalającym na jej indywidualizację i rozpoznanie. Będą nim więc przede wszystkim przedstawienia rysów twarzy. Jednak możemy też mówić o wizerunku w przypadku utrwalenia rysu charakterystycznego sylwetki fotografowanej osoby, względnie innej cechy fizycznej, takiej jak na przykład w specyficzny sposób ścięte i ufarbowane włosy. Oczywiście pod warunkiem, że owo ścięcie i ufarbowanie umożliwia rozpoznanie osoby."
Obserwuj wątek
    • wlodekbar Re: Jak pozbyć sieodstępów pomiędzy akapitami: 21.04.14, 23:49
      Dokładniejtojest tak:

'Jak już wiesz, Czytelniku, jest jednym z dóbr osobistych. Zarazem pojęciem niebywale dla nas istotnym.

W orzecznictwie sądowym i nauce prawa przyjmuje się, że wizerunek jest wizualnym przedstawieniem zespołu cech fizycznych charakterystycznych dla określonej osoby (np. w postaci fotografii, rysunku, karykatury, szkicu, obrazu namalowanego akwarelą czy farba olejną), pozwalającym na jej indywidualizację i rozpoznanie. Będą nim więc przede wszystkim przedstawienia rysów twarzy. Jednak możemy też mówić o wizerunku w przypadku utrwalenia rysu charakterystycznego sylwetki fotografowanej osoby, względnie innej cechy fizycznej, takiej jak na przykład w specyficzny sposób ścięte i ufarbowane włosy. Oczywiście pod warunkiem, że owo ścięcie i ufarbowanie umożliwia rozpoznanie osoby.'
    • Gość: a Re: Jak pozbyć sieodstępów pomiędzy akapitami: IP: *.dynamic.mm.pl 22.04.14, 00:31
      Menu w stylu "akapit" (prawy klawisz myszki)
      • wlodekbar Re: Jak pozbyć sieodstępów pomiędzy akapitami: 22.04.14, 01:44
        Jakoś mi nie idzie...;)....
        • wariant_b Re: Jak pozbyć sieodstępów pomiędzy akapitami: 22.04.14, 07:12
          Zaznacz cały problematyczny tekst i zmień styl na "Bez odstępów" (w MS Word)
          albo na "Domyślny" (w OpenOffice).

Albo usuń znaczniki akapitów i zamiast klawisza ENTER do przejścia do nowej
          linii używaj SHIFT+ENTER.
          • wlodekbar Wieksza część tekstu... 23.04.14, 02:02
            ...okazała się być posłuszna i spacje niknęły,jednak w kilku miejscach nie

Chyba pozwolę sobie jeszcze pytać...:)

Dziękuję :)
            • Gość: akapit Re: Wieksza część tekstu... IP: *.173.61.184.tesatnet.pl 23.04.14, 07:12
              Albo rzeczywiście nie wiesz, albo po prostu rżniesz głupa, nazywając odstęp międzyakapitowy (przed i po - już Ci tu o tym pisano) spacją.
              • wlodekbar Re: Wieksza część tekstu... 23.04.14, 16:00
                Sądzę,że ta stopkd enerwuje.
                Nie rżnę głupa.
                Chcę się dowiedzieć.
                • Gość: olaf Masz i dowiaduj się. IP: *.tarnowskiegory.vectranet.pl 23.04.14, 17:05
                  edycja-tekstu.pl/kurs-darmowy-word/
                  • wlodekbar Ja mam OpenOffice. bt. 23.04.14, 18:37
                    Nie przysyłajcie juz maili,proszę,nie na temat, zaś typu 'osmieszsz sie','już zupełnie sięosmieszasz" etc.
                    No bo przed kim?
                    Przed autorem pomówienia?
                    Nonsens.
    • Gość: az Re: Jak pozbyć sieodstępów pomiędzy akapitami: IP: *.20.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 22.04.14, 11:01
      Odstępy między wierszami powstają gdy:
      - wymuszasz twarde, niepotrzebne przejście do nowego wiersza naciskając [Enter], lub
      - masz w ustawieniach akapitu ustawione niewłaściwie odstępy przed lub/i po akapicie.
      Diagnoza:
      - Włącz z menu podgląd niedrukowanych znaków. To taki przycisk z odwróconym P. Jest to znak końca akapitu (paragrafu). Powstaje gdy naciskasz Enter. Jeżeli będziesz widział taki znak na końcu wiersza i na początku następnego pustego to objaw nadużywania klawisza Enter. Naciskaj Enter tylko, gdy kończysz akapit!
      - Jeżeli chcesz przejść do nowego wiersza w tym samym akapicie stosuj "ręczny podział wiersza" czyli [Shift][Enter].
      - Wielokrotne wstawienie kolejnych znaków zakończenia akapitu możesz szybko usunąć w całym dokumencie korzystając z funkcji zamień > specjalne. Wybierz koniec akapitu, koniec akapitu na koniec akapitu, zamień wszystkie.

Jeżeli nie ma podwójnego obróconego P (patrz wyżej), a jest zbyt duży odstęp miedzy akapitami to możesz go zmienić:
      - Zaznacz tekst
      - Naciśnij prawy przycisk myszki i z menu kontekstowego wybierz: Akapit > odstępy przed i/lub po. Wstaw odpowiednią dla Ciebie wartość.
      Powyższe uwagi dotyczą wszystkich wersji Worda.
      P.S.
      Jak widzę "koń by się uśmiał.." piszesz już jakieś trzy - cztery lata.
      Może warto popytać dobrego woojka google, gdzie bez trudu znajdziesz wiele przystępnych materiałów dotyczących prawidłowej edycji tekstów.

• wlodekbar Dziękuję Wam,Nawet takiosiołjakja.. 22.04.14, 17:46
        ...powinien sobie z tym poradzić.
        Jesli wystąpia problemy, pozwolę sobie jeszcze pytać ,teraz muszę coś innego robić,by zarobić na papu, jednak naturalnie powrócę do rzeczy.Jeszcze raz dziękuję :)
        • wlodekbar Przepraszam za połączenia słów, długi klawisz... 22.04.14, 17:48
          ... trzeba młotkiem.;)
      • wlodekbar Re: Jak pozbyć sieodstępów pomiędzy akapitami: 24.04.14, 18:28
        "Jak widzę "koń by się uśmiał.." piszesz już jakieś trzy - cztery lata.
        Może warto popytać dobrego woojka google, gdzie bez trudu znajdziesz wiele przystępnych materiałów dotyczących prawidłowej edycji tekstów.

Te książkęj uż dawno napisałem.To recenzja,a jej wstawienie jest uzgodnione z administarcja Forum Gazety.pl, już dawno.
        Więcnie zmyślamy.
        Zawiuść? Może.Nie interesuje mnie to.
        Ty cierp,jeslii takjest.
    • Gość: olaf Re: Jak pozbyć sieodstępów pomiędzy akapitami: IP: *.tarnowskiegory.vectranet.pl 23.04.14, 08:07
      Zanim zaczyna się pisać cokolwiek w dowolnym edytorze tekstu to należy wpierw poznać podstawy jego użytkowania co można osiągnąć w tydzień (opcja dla głąba). A Pan pisze już kilka lat i ciągle sobie nie radzi z tak prostymi sprawami. Wstyd drogi Panie i proszę nie tłumaczyć się wiekiem bo będzie jeszcze większy wstyd.
      • wlodekbar Re: Jak pozbyć sieodstępów pomiędzy akapitami: 23.04.14, 12:56
        Ja pracowałem na Wordzie, potem musiałem zmienićk ompute ri teraz muszę pracować na OO.
        • Gość: olaf Re: Jak pozbyć sieodstępów pomiędzy akapitami: IP: *.tarnowskiegory.vectranet.pl 23.04.14, 13:43
          To tłumaczenie już całkowicie Pana ośmiesza.
          • wlodekbar Re: Jak pozbyć sieodstępów pomiędzy akapitami: 23.04.14, 16:02
            To niech ośmiesza.Ja tu wszedłem z pytaniem konkretnym.
          • jureek Re: OT 24.04.14, 18:11
            Gość portalu: olaf napisał(a):

> To tłumaczenie już całkowicie Pana ośmiesza.

WOW! Jaki Ty mądry jesteś! Normalnie kopara opada!
            A tak na poważnie, to jeśli znowu najdzie Cię taka potrzeba dowartościowanie się, to polecam oglądanie telewizyjnych teleturniejów. Jest szansa, że znajdzie się jakiś zawodnik, który nie będzie wiedział tego, co Ty wiesz, i będziesz mógł sobie wtedy krzyknąć - co za głupek!

• wlodekbar Re: OT 24.04.14, 18:23
              Potzreba dowartościowywania się. Cośnowego.Metafizycznego.
              To jest forum Komputer,chciałoby się przypomnieć.
              Rzucajcie się,Koledzy,raczej na samych siebie.
              Ja tu przyszedłem,by sięczegoś dowiedzieć.
              Czegoś,co mijest potrzebne.
              Składam podziekowanie wariantowi_4 - za kulture, normalność, potrzebe dawania czegoś z siebie,pomagania.Tojest wrodzoneczłowiekowi.
              Jesli jesteś na bakier zimperatywem dawania,znaczy,że agresja i podejrzliwość tak Cię zmieniły,że...jak najdalej od takich osób.
              Przykromi to mówić.
              • wlodekbar I dziekujeytakżeGościowi: a. :) bt. 24.04.14, 18:31

• wlodekbar Re: OT 24.04.14, 18:35
              Przepraszam Cie,juurek.Myślałem,pokilku napastliwych postach,żetodomniemaszpretensję.
              Dobrze,że olafowi tak odpowiedziałeś,bo rzeczywiście bąbelki oczami u niego wychodzą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka