Dodaj do ulubionych

laptop i procesor

19.05.14, 17:59
Przymierzam się do kupna nowego laptopa. Właściwie zdecydowałem się na procesor intel core i7. Laptop będzie do pisania, do obróbki graficznej związanej z ilustracjami (fotoszopy), film etc., raczej nie do gier. Tam gdzie chcę kupić laptopa ą procesory i7-3537u (2.0-3.1 GHz) i i7-4500u (1.8-3.0). Co wziąć? Czy przy tym zastosowaniu ma to w ogóle większe i zauważalne znaczenie? Czy po prostu każdy i7 będzie miał mniej więcej to samo, a 0,1 czy 0,2 w te czy w inną stronę nie ma znaczenia?
Obserwuj wątek
    • Gość: 123 Re: laptop i procesor IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 19.05.14, 21:03
      Jeżeli będziesz "fotoszopował" zdjęcia z aparatu to nie ma to większego znaczenia. Jeżeli będziesz bawił się grafikami wielkości np. 1GB to będzie to miało duży wpływ (zwłaszcza przy zaawansowanych filtrach).
      A co do filmu to nie napisałeś czy chcesz oglądać czy obrabiać full HD. Bo to też różnica.
      • palim.psest Re: laptop i procesor 19.05.14, 21:48
        chodzi o obróbkę grafiki - np. zrobienie tablicy w rozdzielczości powiedzmy 1200 dpi; co do filmów to tylko oglądanie :)

zresztą to i tak będzie musiało przejść przez przetarg w istytucji, w którym chyba i tak nie będę mógł wpisać konkretnego procesora tylko najwyżej intel-celeron i7, 2 rdzenie, 2.0 GHz-X.XX GHz
    • wariant_b Re: laptop i procesor 19.05.14, 21:22
      Oba procesory należą do procesorów o bardzo niskim poborze mocy (TPD 17W i 15W)
      i posiadają wbrew sugerującemu cztery rdzenie i osiem wątków oznaczeniu tylko dwa
      rdzenie i 4 wątki. Wydajnościowo jest to nieco mniej niż połowa normalnej i7-ki
      i odpowiednik procesorów i3- dla komputerów stacjonarnych.

"Normalne" procesory do laptopów i5-xxxxM (TPD 35W) będą miały wyższą wydajność,
      ale ponieważ to jest laptop, przełoży się na większy ciężar i niższą kulturę pracy.
      Coś za coś.
      • palim.psest Re: laptop i procesor 19.05.14, 21:59
        ponieważ jestem laikiem, chcę dopytać: to jaki wybrać? niekoniecznie z dwóch podanych, choć chciałbym ze 2.0 GHz.

i5 będą cięższe... hm, głupio pytać, chodzi o wagę? o co dokładniej chodzi z tą kulturą pracy?

to byłaby zauważalna różnica w wydajności podczas zwykłej pracy?

planowany wydatek to 3300 zł
        • gyubal_wahazar Re: laptop i procesor 19.05.14, 22:37
          W tej cenie, nawet jeśli to brutto, możesz kupić naprawdę mocnego laptopa. Bierz i7 tylko nie żadne tam niskoprądowe, tylko mający 4 rdzenie. Tu masz rozpiskę z wszystkimi bebechami:

ark.intel.com/products/family/75023/4th-Generation-Intel-Core-i7-Processors?q=i7#@All
          A potem komputronik.pl i kryteria: i7, 3300, 8+GB RAM i najchętniej jakąś 128 (może upchniesz 256) dysk SSD, 17" non-glare (o ile znajdziesz, bo są w mniejszości) i grafika z 2GB ramu

Co do marek, to kierując się kompromisem cena/jakość trzymałbym się Lenovo, Samsunga, Della i ew Asusa (w tej z grubsza kolejności).

Kultura pracy to cichość. Poniuchaj jeszcze czy PS lepiej radzi sobie z NVidią czy AMD (Radeonem)
        • wariant_b Re: laptop i procesor 19.05.14, 22:52
          Im bardziej energooszczędny procesor i ew. dodatkowa karta grafiki, tym mniej
          ciepła wydzielają podczas pracy. A to zwykle oznacza, że wystarcza słabszy
          i cichszy układ chłodzący, mniejszej pojemności, więc lżejsze baterie itd.

Ale nie podałeś, jakie modele wchodzą w grę, a procesory mają dość zbliżone osiągi.
          Oba są dość drogie, co oznacza, że przy podanej cenie reszta będzie średniej klasy.
          • palim.psest Re: laptop i procesor 20.05.14, 01:36
            szczerze pisząc zdecydowałem się na asusa jako firmę (sporo w rodzinie i u znajomych).

wyszperałem w jakimś sklepie laptopy z takimi elementami i cena była 3100-3200:
            -ramu 12 (ddr 3, 1600 MHz)
            -karta nvidia GeForce GT 740m + intel HD graphics 4000 albo nvidia GeForce GT 840m + intel HD graphics 4600
            - pamięć własna karty graficznej 2048 MB GDDR3
            - chyba jednak 750 GB (5400 obr.), bo tańszy i pojemniejszy niż pamięć ssd
            - baterie były 4 komorowe 2950 mAh, litowo-jonowe
            - windows 7

zerknę jeszcze na polecanego wyżej komputronika
            • palim.psest Re: laptop i procesor 20.05.14, 02:03
              w komput. też ładują do laptopów asusowych tylko dwa procesory 3537u i 4500u i takie same baterie jak podałem. i jeśli któryś z nich to 3537u - versus.com/pl/intel-core-i7-4500u-vs-intel-core-i7-3537u

jestem w o tyle dobrej sytuacji, że to ja układam specyfikację, albo znajdzie się forma która złoży, albo nie.
              teraz kolejne pytanie czy taka bateria (4 komorowa 2950 mAh, litowo-jonowa) uciągnie 4 rdzeniowy i 8 wątkowy procesor i7? niestety wiem coraz mniej :)

przejrzę jeszcze te procesory 4 rdzeniowe i 8 wątkowe i porównam ceny, żeby mi ten element nie rozwalił kosztorysu
              • Gość: a Re: laptop i procesor IP: *.dynamic.mm.pl 20.05.14, 03:51
                Liczy się pobór mocy. Na kilka godzin pracy powinno wystarczyć. Do takich zastosowań dodatkowa karta grafiki jest zbędna. Wystarczy zintegrowany intel 4000. Różnica między tymi dwoma procesorami jest w zasadzie żadna, praktycznie niemierzalna.
                • Gość: palim.psest Re: laptop i procesor IP: *.rtr.net.icm.edu.pl 20.05.14, 18:24
                  oki, dzięki :)
              • wariant_b Re: laptop i procesor 20.05.14, 21:38
                palim.psest napisał:
                > teraz kolejne pytanie czy taka bateria (4 komorowa 2950 mAh, litowo-jonowa)
                > uciągnie 4 rdzeniowy i 8 wątkowy procesor i7?

Nie.

Po pierwsze dlatego, że modele laptopów, które rozważasz, są zaprojektowane
                dla energooszczędnych procesorów serii "U" o małym TPD i tylko dwóch rdzeniach.
                Dla "normalnych" procesorów z TPD 35W i7-xxxxM lub i7-xxxxQM będzie to już inny
                model laptopa i zapewne znajdzie się w nim mocniejsze bateria, 6- lub 8-komorowa.

Swoją drogą bateria jest mała i przy większym obciążeniu np. w grach podziała
                radykalnie krócej niż przy typowych zastosowaniach w rodzaju aplikacji biurowych.
            • gyubal_wahazar Re: laptop i procesor 20.05.14, 22:51
              - chyba jednak 750 GB (5400 obr.), bo tańszy i pojemniejszy niż pamięć ssd

Skoro wiesz lepiej, to po co pytasz. Kojarzysz w ogóle czym jest ssd ? Pytanie jest retoryczne, bo z ww odpowiedź jest oczywista
              • Gość: palim.psest Re: laptop i procesor IP: *.rtr.net.icm.edu.pl 21.05.14, 14:05
                kojarzę czym jest ssd, a napisałem pewnie nieprecyzyjnie. prostuje zatem: dysk 750 GB sata pozwoli zapisać więcej informacji niż pamięć ssd 256 GB (na inną, większą pamięć nie będzie mnie stać), a zatem stosunek pojemności do ceny korzystniej wypada na rzecz dysku 750.
                • Gość: palim.psest Re: laptop i procesor IP: *.rtr.net.icm.edu.pl 21.05.14, 14:28
                  hm... oczywiście dysk magnetyczny 750 GB

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka