Dodaj do ulubionych

Wybór komputera

03.06.14, 15:40
Witam. Obecnie posiadam notebooka Samsung N 150 PLUS. Miał być używany sporadycznie do przeglądania internetu i do pewnego czasu świetnie sobie radził ale ostatnio używam go stale i widzę, że przestał sobie radzić. Być może pamięć ma już zbytnio zapełnioną, sama nie wiem bo się na tym nie znam. Jak korzystam z internetu go "zastanawia" sie 5 minut zanim otworzy stronę. W związku z tym chcę kupić coś nowego ale nie wiem co bo tak jak już pisałam nie znam się na tym za grosz.
Wstępnie wybrałam coś takiego:
archiwum.allegro.pl/oferta/laptop-lenovo-g500-2020m-8gb-1000gb-hd8570m-g580-i3945801488.html
Będę wdzięczna za opinię czy jest to sprzęt wystarczająco dobry żeby mi się nie wieszał przy oglądaniu filmów i przeglądaniu stron w internecie.
Najchętniej kupiłabym laptopa z matową matrycą, może ktoś doradzi?
Obserwuj wątek
    • Gość: a Re: Wybór komputera IP: *.warszawa.mm.pl 03.06.14, 16:31
      Nie polecam - nędzna matryca - słaba jasność i jeszcze gorszy kontrast. Poniżej 1:1000 nie kupować.
      • Gość: ola-la Re: Wybór komputera IP: *.proton.net.pl 03.06.14, 17:39
        Dziękuję za odpowiedż. Tylko ten kontrast 1:1000 to jedno a jest jeszcze tysiąc innych parametrów na które powinnam zwrócić uwagę, może jakiś model przyzwoity mógłbyś zalinkować żebym mogła mniej więcej sie do czegoś odnieśc szukając.
        • Gość: a Re: Wybór komputera IP: *.warszawa.mm.pl 03.06.14, 17:53
          Tego jest całe mnóstwo. Z matowych wybór nie jest duży w tym przedziale cenowym ale może ASUS X550CC-XO215 i3 4GB 500GB GT720-2GB ?
          Szukaj procesora i3-i5, niekoniecznie z dyskretną kartą graficzną, jeśli laptop nie będzie służył do gier.
          • tiges_wiz Re: Wybór komputera 03.06.14, 18:41
            jaką kartą?

dyskretny
            1. «taki, który dochowuje tajemnic i taktownie nie wnika w czyjeś prywatne sprawy»
            2. «mający pozostać w tajemnicy»
            3. «nierzucający się w oczy, delikatny»

znaczy tajemniczą?
            Kurcze w jednym zdaniu udowodniłeś, że nie znasz ani angielskiego (discrete -> odrębny a nie dyskretny), ani polskiego.
            • Gość: a Re: Wybór komputera IP: *.warszawa.mm.pl 03.06.14, 19:53
              encyklopedia.pwn.pl/haslo/3895499/dyskretny-przyrzad.html
              Kurcze no udowodniłeś, że jesteś bardzo ograniczony. :D
              • Gość: ? Re: Wybór komputera IP: *.dynamic.chello.pl 03.06.14, 20:06
                ogólnie a, ograniczenie chyba nie zauważyłeś
                że w każdym laptopie karta graficzna jest w obudowie, czyli każda jest dyskretna...
                • Gość: a Re: Wybór komputera IP: *.warszawa.mm.pl 03.06.14, 20:24
                  Nie mam ochoty na dyskusję z niedouczonym trollem. Jeśli ktoś nie chce przyjąć do wiadomości, że w języku technicznym discrete to po polsku dyskretny i że każda karta graficzna nie zintegrowana z cpu nazywa się kartą dyskretną to choćby dostał tysiąc argumentów to nie zrozumie bo jest za głupi. Gdyby nie był, to by sam sięgnął po wiedzę zamiast trollować.
                  • Gość: ? Re: Wybór komputera IP: *.dynamic.chello.pl 03.06.14, 20:40
                    Czy przypadkiem nie mamy tu przypadku naruszenia regulaminu, netykiety itp ???
                    • Gość: ? Re: Wybór komputera IP: *.dynamic.chello.pl 05.06.14, 19:44
                      Opiekunie, jednak jesteś dupa :-)
    • gyubal_wahazar Re: Wybór komputera 04.06.14, 16:41
      > Jak korzystam z internetu go "zastanawia" sie 5 minut zanim otworzy stronę. W związku z tym chcę kupić coś nowego

Ponieważ sama przyznajesz, że na komputerach nie masz specjalnej orientacji, posłużę się przenośnią. To co piszesz w kontekście rowerowym mogłoby zabrzmieć z grubsza tak:

"Jak na niego wsiadam, to ledwo rusza a miejsca. Może dlatego, że od 6 lat mu kół napompowałam, a może dlatego, że spadł łańcuch. Nie wiem, bo się na tym nie znam. W związku z tym chcę kupić nowy rower"

Nie nabijam się (no może trochę ;) ale chcę Ci pokazać, że chcesz wyrzucić pewnie +- 2 tysie do śmieci. Najprawdopodobniej wystarczy Twego kompa oczyścić, a wtedy strony będą Ci się otwierały błyskawicznie bo to jest marginalne obciążenie.

Jeśli znajdziesz kogoś w miarę uczciwego to za stówę Ci to zrobi, bo to max 2h roboty. Jak oddasz go do jakiejś firmy, pewnie zedrą ze 2 stówy, ale nawet wtedy to 10 razy mniej niż kwota z jaką zamierzasz się rozstać.

Na Twoim miejscu poguglałbym 'tani serwis komputerowy [nazwa miasta]', bo zaorać dysk i postawić system umie każdy, więc po co przepłacać
      • gyubal_wahazar Re: Wybór komputera 04.06.14, 16:43
        Ups, z pośpiechu klepania w smarka wkradło się parę literówek, przepraszam
      • gyubal_wahazar Re: Wybór komputera 04.06.14, 16:55
        Samsung N 150 PLUS to nie notebook, tylko nEtbook (w sensie znacznie słabszy od standardowego notebooka). Montują na nim standardowo Win 7 starter , mimo że ma tylko 1 GB pamięci ram. Cud, że to w ogóle rusza. Jeśli od początku był dla Ciebie trochę zbyt wolny, zaznacz majstrowi, że chcesz win xp sp3
        • tiges_wiz Re: Wybór komputera 04.06.14, 19:16
          pewnie ze 2 GB można tam włożyć. ale moja żona używa eee pc i już ze stronami z flashem jest problem. filmow tez w sensownej rozdzielczości nie uciągnie.
        • wariant_b Re: Wybór komputera 04.06.14, 19:24
          gyubal_wahazar napisał:
          > Samsung N 150 PLUS to nie notebook, tylko nEtbook...

Dobrze, że się spostrzegłeś, że jest w nim jednordzeniowy Atom, wprawdzie z HT,
          ale na wiele współczesnych stron internetowych to już nie wystarcza. Pamięć można
          rozbudować do 2GB samodzielnie, bo w tych netbookach jest to dość łatwe.
          Posprzątać system i odchudzić oprogramowanie na pewno warto. Może to dać
          jeszcze dodatkowy rok w miarę znośnego użytkowania, ale niewiele więcej.
          Strony puchną w zastraszającym tempie.

Kłopot przy przejściu na standardowy laptop polega na tym, że będzie on dwa razy
          większy, ponad dwa razy cięższy, głośniejszy i bardziej grzejący, a czas pracy
          na baterii może być również dużo krótszy. Netbook z 5.5W Atomem był bardziej
          przewidywalny jak o to chodzi, niż laptop z 35W procesorem i osobną kartą grafiki.
          Niewątpliwą zaletą jest to, że laptop będzie się wyrabiał, a ekran pozwoli widzieć
          większy fragment strony internetowej. Ale czy będzie poręczny - trochę wątpię.
    • ola-la4 Re: Wybór komputera 04.06.14, 23:53
      Poczytałam trochę na temat swojego netbooka i zaczynam patrzeć na niego trochę przychylniej:-) Jak na swoje parametry działa zaskakująco dobrze...
      Kiedyś faktycznie miałam pomysł żeby go oddać do "serwisu", zrobić porządki i dołożyć pamięci ale miało mnie to kosztować prawie 400 zł bez gwarancji, że będzie działał lepiej więc zrezygnowałam.
      Dodam tylko, że przez 2 lata działał bardzo dobrze i nagle zaczął zwalniać.
      Co w takim razie można zrobić żeby działał lepiej?
      Zainstalować windows xp, dołożyć pamięci i co jeszcze?
      Faktycznie, laptop będzie dużo cięższy i mniej poręczny a to maleństwo jest leciutkie i bardzo wygodne i nie hałasuje...
      • Gość: a Re: Wybór komputera IP: *.warszawa.mm.pl 05.06.14, 00:13
        Skoro działał dobrze to wystarczy, że przeinstalujesz system z ukrytej partycji i powinno być ok. Pamięć nie jest droga - 80zł, na pewno przyspieszy.
      • gyubal_wahazar Re: Wybór komputera 05.06.14, 02:02
        Jeśli zdecydujesz się na win xp (co polecam), to 1GB które masz wystarczy aż nadto. Chcąc pozostać przy win 7, dołożenie 2-go giga, to konieczność a i tak demonem szybkości to on nie będzie. Tylko jeśli 7-ka to maksimum Home Premium. Nic powyżej, bo natryni Ci furę korpo śmiecia, a sama nie będziesz umiała tego poblokować

Nim jeszcze zaczniesz, zrób backup, tzn zrzuć wszystkie istotne dla Ciebie pliki na pendraka (mówiąc istotne, mam na myśli .doc'e. .xls'y, zdjęcia itp. Mp3, filmy itp prawie zawsze można ściagnąć ponownie, no chyba że nie masz problemu z miejscem na pendraku).

Potem wkładasz płytkę (ew pendraka, jeśli netobook umie startować z usb), startujesz z niej system i odpowiadasz 'tak' na pytanie czy formatować dysk. Chyba, że masz partycję ratunkową, to wtedy ruszasz z niej.

Wykonaj ileś dzwonków, a na pewno znajdziesz kogoś za stówę na rękę, bo to ekwiwalent 200 w firmie. Albo poświęć ze 1-2h na obejrzenie paru filmów szkoleniowych na tubie, ew stron z poradnikami krok-po-kroku i dasz radę sama

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka