Dodaj do ulubionych

32 czy 64 bit w praktyce

22.11.14, 19:54
Pytanie dla praktyków, nie teoretyków mających wiedzę z netu. Szukałem informacji, ale są stare artykuły (2010-2011). Do laptopa Acer 6930g planuję zakupić system w7 i na razie mam wybór czy wziąć 32 czy 64 bitową wersję. Czytałem trochę i napisano, że (w 2011r) nie jest to takie oczywiste że będzie wzrost wydajności i szybkości działania. Problem był z programami i driverami. Jak to się w międzyczasie zmieniło? Producent oferuje drivery do w7_64, mam 4GB ramu, procesor T9600. Jest sens brać 64 czy wziąć 32?
Obserwuj wątek
    • Gość: 802.11n Re: 32 czy 64 bit w praktyce IP: *.tpnet.pl 22.11.14, 20:14
      Bierz 64. 32 nawet nie obsłuży 4 GB RAM-u.
      • abcdefowicz Re: 32 czy 64 bit w praktyce 22.11.14, 20:29
        To wiem, aż takim "lajkonikiem" to nie jestem. Nie chodzi mi o to, że system wykorzysta "tylko" ~3,2GB a nie całe 4, tylko o prędkość i praktyczną pracę. Dlatego napisałem, że chodzi mi o praktykę a nie teorię, bo w artykule napisano:

Większe wymagania dotyczące pamięci
        Struktury danych w programach 64-bitowych mają minimalny rozmiar 8 bajtów (64 bitów). Dlatego zajmują one średnio od 10 do 20 procent więcej niż czterobajtowe struktury danych w programach 32-bitowych. Większe są też wymagania dotyczące pamięci operacyjnej dla 64-bitowego systemu średnio o 15 procent.

Jak to się ma do jakości pracy? Pytam, bo ja w praktyce korzystałem tylko z linuksowych systemów 64 bit, z Windowsa tylko przez chwilę na składaku PC, wtedy faktycznie miałem masę problemów z różnymi urządzeniami.
        • Gość: 802.11n Re: 32 czy 64 bit w praktyce IP: *.tpnet.pl 22.11.14, 22:45
          Laptop ma stosunkowo mocny procesor (Core 2 Duo). Sterowniki są. Nie powinno być problemów.
          • wariant_b Re: 32 czy 64 bit w praktyce 23.11.14, 09:16
            > Laptop ma stosunkowo mocny procesor (Core 2 Duo).

W praktyce wymagania sprzętowe Windows 7 są niższe niż Visty.
        • manhu Re: 32 czy 64 bit w praktyce 24.11.14, 13:27
          > ego napisałem, że chodzi mi o praktykę a nie teorię, bo w artykule napisano:
          Praktyka jest taka, że goły Win7 z Google Chrome pobiera nawet 4,5 GB pamięci! (a z Firefox 3,5 GB). Na obecne czasy 4 GB to krytyczne minimum (zalecam 8 GB).

Co do reszty to między 32 a 64 bit różnicy nie widzę (choć pewnie maniacy robiący bardzo czasochłonne rzeczy to zauważą, bo tam 10 minut może mieć znaczenie, dla mnie 0,001 sek nie ma znaczenia).

Ja wybrałem Win7 64-bit i nie żałuję, gdybym wziął 32-bit to już bym wpadał w szał przeglądając strony www.
          BTW. na starym kompie z WinXP i 1GB nadal da się korzystać, ale gdy przez roztargnienie otworzę z 10 stron www to jest tragedia (ostro korzysta ze swapa i muli potwornie), lepiej nie przekraczać 5 kart.
    • wariant_b Re: 32 czy 64 bit w praktyce 22.11.14, 22:01
      Prymarną platformą dla Windows 7 i nowszych jest system 64-bitowy.
      To oznacza, że wersja 64-bitowa jest zwykle lepiej przetestowana, bo programiści MS
      działają na komputerach z taką właśnie wersją systemu.

Niemniej system 64-bitowy nie obsługuje lub ma poważne problemy ze "starociami"
      i nie zawsze po przejściu uda się odtworzyć wszystkie poprzednio działające aplikacje.

Jeśli mamy mniej niż 4GB pamięci, system 32-bitowy będzie lepiej nią dysponował.
      Przy 4 GB pamięci system 32-bitowy też zwykle praktycznie będzie dysponował większą
      pamięcią (mimo, że widzi jej 3 GB z kawałkiem), ale czasem może płatać psikusy.
      No i nie pozwoli dołożyć więcej pamięci, gdyby zaistniała taka potrzeba.

Przy okazji trzeba pamiętać, że spora część aplikacji jest 32-bitowa, więc na przejściu
      do systemu 64-bitowego nie zyskujemy nic, a nawet trochę tracimy. Natomiast aplikacje
      64-bitowe potrafią być sporo wydajniejsze, oczywiście, pod warunkiem, że faktycznie
      wykorzystują nowe możliwości 64-bitowego procesora.

Dla laptopa, jeśli był dostarczany z 32-bitową Vistą spróbowałbym możliwości
      aktualizacji do wersji 32-bitowej Windows 7, jeśli z 64-bitową - do wersji 64-bit.
      Wcześniej sprawdziłbym, czy sterowniki i programy dla nowej wersji są kompletne.
      • abcdefowicz Re: 32 czy 64 bit w praktyce 24.11.14, 13:08
        Dzięki za rzeczowe naświetlenie tematu. Zastanawiam się, czy przed zakupem, po prostu nie zainstalować na próbę pożyczonej wersji 32 i 64 żeby zrobić testy. Nie jest to jednak temat "życia lub śmierci" i może stanie na tym, że będzie 32 i też wystarczy.
    • marekggg Re: 32 czy 64 bit w praktyce 23.11.14, 02:41
      1. gdzie go chccesz zakupic legalnie... bo microsoft go juz nie sprzedaje.
      2. drivery - na starsze - niekoniecznie stare mozesz miec problem, niektore drivery z Vista64 dzialaja, nie ktore nie
      3. po co ci to? powiem szczerze - o ile nie jest to server, lub nie obliczasz jakies super obliczenia z DUZA iloscia danych, to nie ma po co
      4. gry - tutaj chodzi dzisiaj raczej o karte graficzna, niz o 32 czy 64 bitow. a tej do notebooka nie wlozysz.
      5. i nie wierz opowiadaniom o tym, ze 64 jest szybsze. Nieprawda, bo programy musza zostac przepisane, i to sie oplaca tylko dla naprawde dla drogich aplikacji typu edycja filmow, zdjec, muzy.
      6. Uzywam uzywam 64 bit, bo musze, ale to jest dane tym ze robie to co robie.

P.S. przy kupie ORIGYNALNEGO Win7 otrzymujesz 2 plytki - jedna 32 a druga 64 bit
      • abcdefowicz Re: 32 czy 64 bit w praktyce 24.11.14, 13:23
        Ad1 - Zgodnie z obowiązującym prawem UE, można legalnie sprzedać lub nabyć nawet używaną OEMową wersję systemu, bez komputera lub sprzętu z którą został sprzedany przez dystrybutora. Pytanie tylko, jak M$ zachowa się w sytuacji ponownej rejestracji produktu.
        Ad2 - Tu masz rację, że z driverami jest problem. Niekoniecznie musi to być stary sprzęt, wystarczy że producent lub sprzedawca nie zadba o temat i koniec. Inna sprawa, że o ile drivery mogą być, to z aplikacjami już niekoniecznie. Miałem z tym problemy kiedyś na blaszaku PC.
        Ad3 - Zwykła ciekawość i chęć sprawdzenia co będzie lepiej działać.
        Ad4 - Na szczęście nie gram i pod tym kątem absolutnie nie patrzę na sprzęt i soft.
        Ad5 - Jakbym tak ślepo wierzył, to bym nie pytał ;P Zdaję sobie sprawę, że niektóre aplikacje są oszukanie modyfikowane na pracę z 64 systemem, a faktycznie są 32 i nie dają żadnego przyśpieszenia a nawet spowalniają (tak przynajmniej opisano to w artykułach które czytałem).
        Dzięki za podpowiedzi.
        • pijatyka Re: jak M$ zachowa się przy ponownej rejestracji 18.07.15, 12:51

Na Allegro można kupić dowolny starszy system; jeśli opisany jako "nówka" to znaczy, że nigdy nie rejestrowany (bo inaczej to chyba zwykłe oszustwo?)
    • 2romki Re: 32 czy 64 bit w praktyce 23.11.14, 08:52
      Mam laptopa z takim indeksem wydajności z w8 64. Wszystko bardzo dobrze i szybko działa. Programy w wersji na 32 bity też.
      • Gość: ? Re: 32 czy 64 bit w praktyce IP: *.dynamic.chello.pl 02.12.14, 06:00
        Wariancie, co to za nowotwór "prymarny" ???
        • wariant_b Re: 32 czy 64 bit w praktyce 02.12.14, 10:46
          > Wariancie, co to za nowotwór "prymarny" ???

sjp.pl/prymarny

Na jakimś komputerze musi ten programista pracować i stworzyć kod programu.
          Jeśli tworzy oprogramowanie w 64-bitowym systemie i narzędziami właściwymi
          dla systemu 64-bitowego, to po prostu ta wersja powstaje wcześniej i jest
          lepiej wytestowana od wersji 32-bitowej czy wersji na inne systemy operacyjne.
          Pozostałe wersje zwykle uzyskiwane są automatycznie przez użycie innego
          kompilatora i podstawienie właściwych wersji bibliotek, a testowane przez
          testerów raczej niż programistów tworzących program (to samo dotyczy
          zresztą poprawek i rozszerzeń do systemu operacyjnego, które dla wersji
          32-bit czy konfiguracji znacznie odbiegających od domyślnych są po prostu
          słabiej przetestowane). Dla systemów od Windows 7 poczynając podstawowa
          jest wersja 64-bit, wersja 32-bitowa jest traktowana jako dodatkowa
          dla użytkowników posiadających starszy sprzęt lub specyficzne wymagania.
          W systemach operacyjnych serwerów, gdzie wymagania niezawodnościowe
          są większe, obecnie albo w ogóle nie ma wersji 32-bit, albo takowa istnieje,
          ale nie jest dopuszczona i supportowana w zastosowaniach produkcyjnych.
          • abcdefowicz Re: 32 czy 64 bit w praktyce 02.12.14, 12:20
            No właśnie na próbę zainstalowany W7_32 (na szczęście na drugim dysku) już pokazał problemy. Brak możliwości zainstalowania i uruchomienia kontrolera USB3.0 montowanego w slot ExpressCard i uruchomienia zaawansowanych funkcji zewnętrznej karty dźwiękowej Creative SB Live 5.1 External podłączanej pod USB. Aplikacja dostępna na stronie producenta jest dość uboga i inna niż pod XP. Dysk zewnętrzny podłączany pod FireWire też nie chce pracować. Szczęśliwie ma jeszcze USB i tym portem można podłączyć, choć Fajerka jest szybsza w praktyce. Małżonka już się zraziła i musiałem z powrotem dysk z XP montować. Osobiście jeszcze będę próbował podziałać. Mam w końcu 30 dni na testy.
    • thanathos4 Re: 32 czy 64 bit w praktyce 18.07.15, 15:09
      Jeśli nie grasz i masz trochę praktyki to po co Ci Windows? Może zastanów się nad jakimś Systemem z rodziny UNIX. Jeśli jednak zależy Ci na Windowsie to zastanów się po pierwsze ile chcesz pracować na swoim sprzęcie. Rozwój przemysłu jest nakierowany na architekturę x64 i już zaczynają się problemy nie tylko z funkcjonowaniem x32 ale także z programami działającymi na takich systemach. Przykładem jest pojawiający się problem z cyklicznym zacinaniem całego systemu który w efekcie doprowadza do jego reinstalacji (dotyczy to nawet nowych komputerów). Co do programów np. Access wykazuje spore opóźnienia w stosunku do wersji X64. Można więc przypuszczać że w miarę upływu czasu nowe programy będą coraz gorzej wspierane przez 32bitowe wersje systemu.
    • mariner4 Jaki to jest problem? 19.07.15, 08:26
      Mój nieco leciwy już Samsung ma Win7 64 od początku.
      Nie czuję żadnego dyskomfortu i ograniczeń.
      W Tablecie Dell Venue Pro mam Win 8.1 32, ale tam jest 2 RAM
      Nie ma się co zastanawiać i instalować wersję 64
      M.
    • takitam56 Re: 32 czy 64 bit w praktyce 20.07.15, 12:35
      Mam przyjemność zaprosić was na mojego streama, który jest praktycznie codziennie gdzie możecie wygrać różne gry. :)

Stream: www.hitbox.tv/GrimRider/
      Fb: www.facebook.com/GrimRider179

Jeżeli obecnie nie ma streama to zerknijcie na fb tam będzie informacja co i kiedy. :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka