Dodaj do ulubionych

Instalacja Win XP - pomóżcie

10.02.15, 14:21
Witam,

od paru dni usiłuję zainstalować Win XP na komputerze stacjonarnym. Mam dwa dyski i podłączam jeden z nich, to podczas instalacji wyskakuje taki ekran:
ewikon85.w.interia.pl/20150209_102852.jpg
Podłączyłam drugi dysk, który wcześniej chodził normalnie, sformatowałam go i zaczęłam instalację. Przy około 20% wyskakuje informacja, że plik dsound3d.dll nie został poprawnie skopiowany. Klikam ESC (pomiń plik) i np. skopiuje się kolejne 1% i znów informacja, że jakiś plik nie został poprawnie skopiowany. Pomijałam pliki (dużo ich było), w końcu przerwało instalację.
Próbowałam instalować na partycji D (bo dysk mam podzielony na dwie partycje) i też nie dało rady. Czy ma znaczenie to jaki rodzaj formatowania dysku robię (FAT32 czy NTFS)?

Czy mogło mieć wpływ to, że dodałam pamięć 256 mb? Lub że zmieniałam gniazda podczas dodawania pamięci?

Nie znam się aż tak bardzo na komputerach, dlatego proszę o pomoc.

Z góry dzięki i pozdrawiam.
Ewa
Obserwuj wątek
    • Gość: 802.11n Re: Instalacja Win XP - pomóżcie IP: 179.43.147.* 10.02.15, 14:33
      ewikon85 napisała:

> Czy mogło mieć wpływ to, że dodałam pamięć 256 mb? Lub że zmieniałam gniazda po
      > dczas dodawania pamięci?

Tak. Pamięć może być uszkodzona lub nieprawidłowo współpracować z płytą główną. Wyjmij ją i ponów instalację.
      • ewikon85 Re: Instalacja Win XP - pomóżcie 11.02.15, 14:51
        Pomogło! Dzięki wielkie! Zmieniłam pamięć i jest ok.
    • wariant_b Re: Instalacja Win XP - pomóżcie 10.02.15, 22:32
      Jeśli możesz podaj dokładny opis komputera (płyta, pamięci, dyski, napęd optyczny,
      instalowana wersja Windows XP). Podobny błąd BSOD bywał spotykany na płytach
      z chipsetem nVidii (związany z pamięciami), problemy z wczytywaniem plików
      dawno temu też były częste, ale tutaj nie radził sobie sam instalator Windows
      z równoczesną obsługą dysku i napędu CD - obejściem problemu była
      instalacja z dysku, po przeniesieniu plików instalacyjnych z CD na dysk.
      Można do tego użyć np. programu WinNTSetup z hirena.
    • 2romki Re: Instalacja Win XP - pomóżcie 11.02.15, 05:13
      Usuń dodaną pamięć i spróbuj ponownie. A tutaj narzędzie (bootowalne) do testowania RAM: www.memtest86.com/download.htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka