Dodaj do ulubionych

Do domu PC? A może laptop!

IP: 217.153.102.* 11.09.04, 11:52
Witam!
Zastanawiam się nad wymianą komputera. Mój stary jest wolny, głośny, żre kupę
prądu i zajmuje pół pokoju.
Czy nielepiej byłoby mi zmienić go na lekko używany laptop - niebyłby zbyt
drogi, a parametry i tak miałby lepsze niż mój obecny komp.

No i co w ogóle forumowicze sądzą na ten temat - dlaczego wciąż kupujemy
tradycyjne stacjonarne? Czy da się zastąpić komputer stacjonarny lapopem?
Obserwuj wątek
    • user0001 Kupujemy stacjonarne bo: 11.09.04, 12:03
      Kupujemy tradycyjne stacjonarne ponieważ:
      - Mniej za nie płacimy przy nabywaniu ich.
      - Serwis jest tańszy (zwłaszcza we własnym zakresie).
      - Mamy dowolność konfiguracji.
      - Dokupywanie urządzeń (dyski, pamięci) jest tańsze.
      - W polskich realiach laptopa nie da się używać w pociągu (w czasie dojazdów) bo
      ukradną.
      - Klawiatura jest pełno wymiarowa i można dobrać sobie taką jak się lubi.
      - Można używać monitora 19" i większego, laptopy takich nie mają.
      - Można kupić komputer stacjonarny bez systemu operacyjnego (bez płacenia M$ za
      coś czego nie będę używał)
      • Gość: irkm Re: Kupujemy stacjonarne bo: IP: *.edsm.ulst.ac.uk 12.09.04, 16:53
        Aha i jeszcze jedna zaleta. Przy awarii pradu(korki itp) masz baterie, i mozesz
        pracowac dalej. A poza tym nie stracisz danych bo komp sie nie wylaczy
        gwaltownie.
    • jach-mann Re: Do domu PC? A może laptop! 11.09.04, 12:28
      Ja też miałem taki sam problem z moim starym komputerem i zdecydowałem się na
      komputer stacjonarny ponieważ laptopy jeszcze nie są w stanie dorównać
      komputerom stacjonarnym pod względem wyposarzenia wewnętrznego. Zwykły komputer
      można kupić z dowolnie wybranymi przez siebie parametrami, ale za tą samą cenę
      kupimy laptopa ale np. twardy dysk będzie miał już o połowę mniejszy tak samo
      ram itp. bo płaci się głównie za wygodę.Trzeba zwrócić na to uwagę czy się
      opłaca. Laptop przecież zajmuje mało miejsca i można go zabrać wszędzie wiadomo
      że nie będzie się kożystać z niego w miejscach publicznych bo może być właśnie
      tak jak kolega wyżej powiedział, ale napewno znajdzie się miejsce ;))) Ja
      zaczynam ostatnio nabierać co to laptopa większego przekonania i wiem że
      prędzej czy później i tak sobię sprawię takie cacko bo brakuje mi komputera jak
      jestem gdzieś poza domem, a w szczególności jak jeszcze się w dodatku nudzę
      heh :))) Myślę że to jest dobry pomysł, ale wybór należy do Ciebie. Może warto
      najpierw kupić stacjonarny.To zależy od swoich potrzeb. Pozdrawiam
      wszystkich ;)))
    • Gość: łe Re: Do domu PC? A może laptop! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 13:03
      Laptop. Miałem przez dwa lata w domu wyłącznie toshibę, pozbyłem się jakiś czas
      temu i bardzo tęsknię. Po co mi ta hucząca skrzynia, której nie mogę zabrać do
      kuchni i łóżka? Ktoś pisał, że kradną w pociągu, jasne, że kradną, ale dwa lata
      jeździłem dwa razy w tygodniu na trasie Warszawa-Lublin-Warszawa i nic mi się
      nie stało. Częściej jak raz na kilka lat niczego nie zmieniam w kompie, nie
      potrzebuję dłubać. Współczesne notebooki robią prawie wszystko - zaspokajają
      100% potrzeb ZWYKŁYCH użytkowników + dają nowe możliwości.
      Przykład z górnej półki: pracujesz jako operator dtp, "bawisz się" na poważnie
      grafiką: kupujesz PowerBooka 17 1GB ram. Z dodatkowym hdd (bez kabli) i
      dodatkowym monitorem Eizo (do niektórych akcji) masz potężną stację graficzną 2D
      na min 5 lat.
      A do www, poczty i biurowego softu laptopa można kupić za grosze.
    • vladip A może barebone? 11.09.04, 17:29
      mniejsze i ładniejsze od standardowego PC, o podobnej funkcjonalności. w sam raz
      sprzęt do domu zwłaszcza w połaczeniu z jakimś fajnym monitorem LCD

www6.tomshardware.com/howto/20040804/index.html
      no chyba że kogoś stać to wtedy imac G5
    • Gość: Mariusz Re: Do domu PC? A może laptop! IP: *.elpos.net 12.09.04, 14:06
      Mam jedno i drugie. Laptop jest sluzbowy i uzywam go wtedy kiedy jestem poza
      domem. W domu wole stacjonarny.
    • Gość: r56 A RACHUNKI ZA PRAD ???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 15:31
      Jezeli uzywasz komputera glownie do internetu i do "biura" to tylko
      laptop.Wszedzie go wezmiesz , mozesz uzywac nawet jako walkmana w hotelu ;) Ja
      mam stacjonarnego kompa podlaczonego 24 na dobe do netu i niestety widze po
      rachunkach za prad jaka jest roznica pomiedzy laptopem a stacjonarnym .
    • irkm81 Re: Do domu PC? A może laptop! 12.09.04, 15:46
      Jak dla mnie laptop, bo
      mozesz go uzywac w lozku, w kuchni itp itd -WYGODA
      Mozesz go zabrac na wakacje(ostroznie w pociagu i na ulicy!)
      Nie mozna w nim gmerac i dobrze, jak sie nie znasz to i lepiej zeby cie nie
      kusilo.A brak mozliwosci rozbudowy... no coz dzis postep i tak wymusza wymiane
      sprzetu co jakis czas a laptopy starzeja sie (cenowo) wolniej nawet nie
      rozbudowywane.
      Mozna dokupic sobie pare uzytecznych drobiazgow(drogo!) ale zawsze istnieje
      mozliwosc pewnej rozbudowy
      karty PCMCIA
      Zajmuje malo miejsca (pomysl do stacjonarnego trzeba miec biurko, gdzies
      postawic monitor, klawiature, ta skrzyneczka , plyty, dyskietki, drukarka , i
      juz nie masz za wiele miajsca na swoja osobe!)
      Nie mam pewnych danych w tym wzgledzie, ale w laptopie raczej masz juz
      wszystkie komponenty dobrze ze soba zgrane, zatem awaryjnosc laptopow wydaje
      sie byc mniejsza (tak jest w opinii znajomych ktorzy maja stacjonarne i laptopy)
      Wyglad jest sprawa gustu.
      Sa i wady, no ale to juz bylo mowione
      generalnie wszystko zalezy. To tak jak klocic sie co jest lepsze PC czy Mac.
      zalezy od upodoban i zastosowan.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka