Dodaj do ulubionych

SP2 dla XP - CZY INSTALOWAĆ??

IP: 195.205.44.* 21.09.04, 09:41
pomocy.. czy zainstalować SP2 czy zostawić system w spokoju?
Obserwuj wątek
    • Gość: oressea Re: SP2 dla XP - CZY INSTALOWAĆ?? IP: *.zywiec.plusnet.pl 21.09.04, 10:01
      instalować na "czyste" windowsy, w przeciwnym razie możesz się spodziewać
      przeróżnych niespodzianek
      • userid "Czyste" Windowsy hahaha :) 21.09.04, 11:53
        Co to takiego i jak to zrobić (bez formatu)?
        • Gość: Lobo Re: "Czyste" Windowsy hahaha :) IP: 5.2.* / *.chello.pl 21.09.04, 12:02
          Czyste windowsy to właśnie windowsy dopiero co zainstalowane po sformatowaniu
          dysku, analfabeto.

Lobo
          • userid Re: "Czyste" Windowsy hahaha :) 21.09.04, 12:52
            Czyli windowsy są dobre dopóki ich nie zaczniesz używać, tak mondralo? :)))

• Gość: oressea Re: "Czyste" Windowsy hahaha :) IP: *.zywiec.plusnet.pl 21.09.04, 13:13
              z ang. "clean install" oznacza instalację systemu na świeżo sformatowanym dysku
              • Gość: oressea Re: "Czyste" Windowsy hahaha :) IP: *.zywiec.plusnet.pl 21.09.04, 13:14
                jak to się stało, że wysłałem niechcący 2 puste posty ? :)
                • Gość: Krukilis Re: "Czyste" Windowsy hahaha :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.04, 20:46
                  Od kiedy to trzeba formatowac dysk zeby zainstalowac windowsa?
                  Totalna bzdura.
    • kell99 Re: SP2 dla XP - CZY INSTALOWAĆ?? 21.09.04, 13:28
      Instalacja na winxp sp1 sprzed pol roku, ale uzywany raczej rzadko (do gier:).
      Pierw trzeba sciagnac te prawie 200MB, zostawic sobie sporo miejsca (bo bez
      pytania wlacza system restore, ktore mialem przedtem wylaczone! - zzarlo dzieki
      temu ponad 1GB). Podczas instalacji byly jakies cyrki z plikiem atapi.sys,
      ktorego niby nie mogl znalesc, a byl tam gdzie powinien byc, na plytce
      instalacyjnej tez nie potrafil tego zrobic (pominalem ten plik - pewnie i tak to
      bylo tylko do przywracania systemu). Instalacja poza tym ok, obowiazkowy restart
      i ... windows laduje sie potwornie dlugo. Pojawia sie niebieska plansza
      powitalna i komputer przez ponad minute szuka czegos tam na dysku. No jezeli tak
      ma wygladac poprawa predkosci startu, to cos mi sie nie zgadza.
      Poza tym, to ma poprawiac bezpieczenstwo, wiec nie ma co liczyc na jakies bajery
      ktore rzucaja sie w oczy.. Zainstalowalem tak troche do zabawy, akurat
      bezpieczenstwo systemu ktory uzywam tylko do gier mnie malo obchodzi;)
      • Gość: ass Re: SP2 dla XP - CZY INSTALOWAĆ?? IP: *.dip.t-dialin.net 21.09.04, 13:37
        A co zle chodzi Ci komputer.
        Pamietaj im wiecej ladujesz tym wolniej bedzie chodzil komp.
        • kell99 Re: SP2 dla XP - CZY INSTALOWAĆ?? 21.09.04, 13:41
          Gość portalu: ass napisał(a):

> A co zle chodzi Ci komputer.
          > Pamietaj im wiecej ladujesz tym wolniej bedzie chodzil komp.

Ale co ja laduje dluzej? SP2 wymienil bledne elementy systemu na poprawne nie
          dodajac praktycznie nic nowego. Jezeli plansza powitalna pokazyla sie przed
          instalacja sp2 przez 3sekundy, a po instalacji jest ponad minute, to znaczy, ze
          cos jest na prawde nie tak. Chyba, ze dla mojego dobra laduje sie, bo microsoft
          wlaczyl ladowanie 1001 niepotrzebnych programow (bo wie lepiej ode mnie czego
          potrzebuje), albo tyle trwa wysylanie do nich info o tym jakie programy mam
          zainstalowane:)
          • broch Re: SP2 dla XP - CZY INSTALOWAĆ?? 21.09.04, 14:12
            system z SP1 ladowal sie 11s, po zainstalowaniu sp2 (i wylaczeniu zbednych
            serwisow) dalej laduje sie w 11s (AMD 2700).
            system restore byl wylaczony i sam sie nie wlaczyl, zalezy wiec (jak to zwykle
            bywa z MS) jak wylaczales system restore (service disabled).
            Pojawilo sie pare problemow z programami, ale wiekszosc za wyjatkiem jednego
            rozwiazalem.

Generalnie na dwoje babka wrozyla. Po instalacji najczestrzym problemem jest
            uszkodzenie db WMI (sporo ludzie nawet tego nie zauwazy), oraz problemy z
            komunikacja z localhost (jest juz fix dostepny).

SP2 nie wnosi nic rewelacyjnego dostajesz ekstra dziure ktorej MS do tej pory
            nie zalatal, w efekcie (jesli ktos nie jest milosnikiem sciany MS) wystarczy
            instalowac hotfixes aby utrzymac poziom bezpieczenstwa jaki daje SP2 i to wszystko.

Jesli nie masz jeszcze SP2 to instaluj SP1 plus wszystkie security hotfix i to
            wystarczy. Czekaj do SP3(?)
            • kell99 Re: SP2 dla XP - CZY INSTALOWAĆ?? 21.09.04, 14:58
              to bardzo dziwne, bo system restore mialem wylaczone, a po instalacji sp2
              zostalo wlaczone (i ustawione na maksymalna wartosc). poza tym czy system laduje
              sie 10 sekund czy 1 minute to mala roznica, ale ogladanie przez 1 minute planszy
              powitalnej nie jest zbyt zabawne. no coz, nawet ciezko widac bylo patcha stworzyc.
              to ja lepiej zajme sie instalacja gnome2.8, chociaz popatrzec jest na co:)
              • broch Re: SP2 dla XP - CZY INSTALOWAĆ?? 21.09.04, 15:50
                Nie wazne jak dlugo sie laduje, wazne ze nie ma roznicy w czasie ladowanie SP1 i
                SP2. W Twoim wypadku, przyczyna moze byc poszukiwanie np atapi.sys lub co
                innego. Latwo to sprawdzic: sciagnij bootvis i uruchom z opcja monitorowania
                czasu ladowania sterownikow (i innych komponentow). Po restarcie system poda
                jaki sterownik/serwis laduje sie nienormalnie dlugo.

W wypadku system restore, zalezy JAK wylaczales. Aha, pamietaj rowniez ze to
                jest jednak produkt MS i nie wszystko da sie logicznie wytlumaczyc.
                • kell99 Re: SP2 dla XP - CZY INSTALOWAĆ?? 21.09.04, 16:05
                  chyba nie warto uzerac sie z systemem, w ktorym dzisiaj jest dobrze, a jutro
                  moze polowa rzeczy nie dzialac. uwazam, ze grzebanie w takich rzeczach to strata
                  czasu.
                  od taka uwaga co do instalacji sp2. nie jest niestety bezproblemowa i nie
                  gwarantuje braku pozniejszych problemow
                  • polar_khan Zrob se plyte SlipStreaming na WinXP 21.09.04, 19:45
                    Zrob se plytke sposobem "slipstreaming" poprostu najlepiej
                    i "najczysciej????!?!?"

Idz se na moja stronke i masz tam link jak zrobic slipstreaming. Ja jusz
                    robilem wersje Angielska, Polska, Francuska i Japonska i wszyskie dzialaja
                    bezblednie.

www.geocities.com/polarkhan/main.html
                    Uwaga tekst jest po angielsku. Jak bys potrzebowal pomocy daj znac. Polska
                    wersja Windows XP Pro z SP2(slipstreamed) powinna miec okolo 600Mb(629,544,960
                    Bytes) mowie okolo bo dorzycilem do tego maly plik wlasny okolo 250kb.
                    • kell99 Re: Zrob se plyte SlipStreaming na WinXP 21.09.04, 20:24
                      oo! wtedy bedzie mozna reinstalowac przy kazdej wpadce systemu, czyli generalnie
                      przy czestym uzytkowaniu czesciej niz raz w tygodniu:)
                      uwielbiam takie porady:>>>
      • Gość: ????????? Re: SP2 dla XP - CZY INSTALOWAĆ?? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.09.04, 12:34
        XP~`ek na kompie do gier to jakaś bzdura,??????
    • Gość: box Ja zainstalowalem i stracielm.. IP: *.kg.net.pl / 80.51.87.* 21.09.04, 20:03
      laptop juz nie wstal....a byl czysty, bez wirusow itp...nie polecam...
      • tomek.toms Re: Ja zainstalowalem i stracielm.. 21.09.04, 20:28
        Nie wstał tzn. co się stało ?

Bo ściąga się przez WU i tak po opiniach zastanawiam się czy nie zatrzymać :].
        • Gość: gosc Re: Ja zainstalowalem i stracielm.. IP: *.kg.net.pl / 80.51.87.* 23.09.04, 11:22
          aktualizowalem przez wu...laptop byl czysty bez wirow i innych takich tam...tak
          czy owak win juznie wstal tzn przy uruchamianiu wina komputera sam sie
          restartowal co chwile...nie szlo go odpaliz w zadnym trybie...jako ze nie jestem
          na tyle w informatyce obeznany,postanowilem sformatowac dysk i
          tyle...naszczescie archiwizuje dane co tydzien...pozatym wiele na ten temat
          czytalem i NIEKTOZRY PRODUCENCI LAPTOPOW OSTRZEGAJA I ZABRANIAJ INSTALACJI
          SP2....niestety moj nic o tym nie wspomnial i sie pzrejechalem....ja wiem jedno
          czy laptop czy stacjonarny ja sp2 nikomu nie polecam i nampewno nie zainstaluje...
    • Gość: Zacho Re: SP2 dla XP - CZY INSTALOWAĆ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.04, 14:38
      NIE INSTALOWAĆ tego badziewia. Mi wystarczy że Real Player zdechł i nie mogę
      obejrzeć filmów z serwera neostrady.
      A było tak: na czysty system SP1 ze wszystkimi poprawkami, zainstalowałem SP2.
      Wchodzę na stronę neostrady, odpalam filmik, pokazuje się gość z TVN i zaraz
      zapora wywala komunikat co dalej: zablokować?, odblokować?, później? Wybrałem
      odblokować i guzik strumień się nie ładuje (a RP dopisał się do wyjątków).
      Zrestartowałem zaporę i dalej kapa. Ponadto niektóre (bezpieczne) strony
      wywalają brak takiej strony, a w drugim podejściu jest. Ciekawe co dalej,
      narazie potestuję. Mam nadzieję że MS będzie dawać poprawki do SP1.
      PS.Aha właśnie wskaźnik mychy sam mi chodzi (1-2 cm) - nowość.
      • nogol Re: SP2 dla XP - CZY INSTALOWAĆ?? 23.09.04, 16:35
        Te same objawy mam już przy SP1 z zaporą i neostradą,
        dodatkowo restarty przy odsłuchu radia internetowego,
        Real jeszcze mi chodzi,
        Czekam na SPn (n>2)

• Gość: Zacho Re: SP2 dla XP - CZY INSTALOWAĆ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.04, 13:14
          No i po problemie, zainstalowałem poprawkę i Real Player ruszył. Pytanko
          dlaczego gdy po instalce SP2 wszedłem na stronę Windows Update to braku tej
          poprawki mi nie wykryło (a już była od 17.09)
          • amon-ra Re: SP2 dla XP - CZY INSTALOWAĆ?? 24.09.04, 13:46
            Gość portalu: Zacho napisał(a):

> No i po problemie, zainstalowałem poprawkę i Real Player ruszył. Pytanko
            > dlaczego gdy po instalce SP2 wszedłem na stronę Windows Update to braku tej
            > poprawki mi nie wykryło (a już była od 17.09)

WU odnajduje aktualizacje do Windows, a nie do oprogramowania innych firm. Wiesz, jak długo musiałoby trwać takie skanowanie?
        • amon-ra Re: SP2 dla XP - CZY INSTALOWAĆ?? 24.09.04, 13:53
          nogol napisał:

> Te same objawy mam już przy SP1 z zaporą i neostradą,
          > dodatkowo restarty przy odsłuchu radia internetowego,

Wyłącz automatyczny restart (prawoklik na Mój Komputer, Właściwości, Zaawansowane, Uruchamianie i odzyskiwanie, Automat. uruchom ponownie).
          Być może przyczyną są sterowniki karty sieciowej/graficznej/muzycznej.

> Real jeszcze mi chodzi,
          > Czekam na SPn (n>2)

No to być może się nie doczekasz. Nie sądzę, żeby MS wydał kolejny SP - bardziej liczyłbym na Windows XP Reloaded, który mógłby być takim SP3 (SP 2.5 ?).
          • nogol Re: SP2 dla XP - CZY INSTALOWAĆ?? 24.09.04, 18:21
            Mam jeszcze taki objaw że explorer mi się przeładowuje po każdym uruchomieniu
            systemu (i chce wysyłać raport o błędzie do MS), i chyba ładuje się coś innego
            bo pojawia się trochę inny pasek zadań. Dzieje się to tylko dla jednego
            uzytkownika, dla innych jest ok.
            Co to może być?
            • amon-ra Re: SP2 dla XP - CZY INSTALOWAĆ?? 24.09.04, 18:45
              nogol napisał:

> Mam jeszcze taki objaw że explorer mi się przeładowuje po każdym uruchomieniu
              > systemu (i chce wysyłać raport o błędzie do MS), i chyba ładuje się coś innego
              > bo pojawia się trochę inny pasek zadań. Dzieje się to tylko dla jednego
              > uzytkownika, dla innych jest ok.
              > Co to może być?

Być może jakaś pozycja autostartu - po zalogowaniu się na to feralne konto wpisz msconfig w okienku Uruchom w Menu Start i przejdź na zakładkę uruchamianie.
              • Gość: Orwo Re: SP2 dla XP - CZY INSTALOWAĆ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.04, 23:42
                Ja mam jeszcz inny problem po zainstalowaniu SP2, korzystając z Mozilli 1,7 nie
                otwieraja mi sie wszystkie pliki jpg. na ogladzanej w internecie WWW.
                Odświeżanie pomaga,ale wtedy część plików juz otwartych znika z monitora itd.
                Sytuacja sie powtarza za kolejnym odswieżaniem, pliki jpg. znikaja i pojawiaja
                sie losowo.
                Niezłe co?
                • Gość: mike Re: SP2 dla XP - CZY INSTALOWAĆ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.04, 11:23
                  zainstalowałem w dniu, w którym wyszła polska wersja.
                  wszystko dziala bez najmniejszych problemów
    • Gość: Fred Re: SP2 dla XP - CZY INSTALOWAĆ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.04, 21:52
      Zainstalować. Instaluje sie dość długo (u mnie około 1h; na neo+ 640). Pierwsze
      3 uruchomienia są wolniejsze ale potem jest szybciej. po intalacji sp2
      sformatuj twardziela. Dzięki sp2 mój firewall żadziej pokazuje komunikat o
      prubie wtargnięcia i komp działa trochę szybciej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka