Dodaj do ulubionych

Problemy z procesorem athlon XP 2200+

IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.10.04, 17:01
Kupilem sobie pol roku temu zestaw plyte glowna prozesor i cooler. Przez pierwsze dwa miesiace bylo wszystko OK. do momentu az komputer sie zawiesil, zresetowalem go i niechcial wogole wystartowac tzn. naciskajac guzik wszystko sie wlanczalo oprucz monitora(slychac bylo prace twardego dysku).Wlorzylem do srodka tez athlona tylko 1,33 wszystko w porzadku chodzilo.Po tygodniu udalo mi sie przypadkowo uruchomic komputer na procesorze 2200 ale po wylaczeniu juz wiecej nie wystartowal.Przez cztery miesiace lezal umnie na polce i postanowilem go z glupoty jeszcze raz wsadzic do srodka i nie uwiezycie ale ruszyl chodzil caly dzien wlanczalem go wylanczalem i wszystko gralo. na drugi dzien chce go wlyczyc nie dziala.
Po kolejnach probach ozywiania udalo mi sie znowu go wystartowac i teraz moje pytanie co morze byc zepsute, czy morze ktos spotkal sie z czyms takim?
Za wszystkie posty bede wdzieczny
Obserwuj wątek
    • Gość: Krzysiek Re: Problemy z procesorem athlon XP 2200+ IP: *.gateway.darnet.rybnik.pl / *.darnet.rybnik.pl 11.10.04, 17:55
      Wyglada na problem z plyta glowna. Sprawdz czy cos nie jest spalone,
      kondensatory napuchniete, itd. itp. Problemem moze byc zasilacz, ale ZTCW to
      1.33GHz mial wieksze wymagania pradowe od 2200.
      Mozesz tez wylazyc wszystkie bebechy komputera i zlozyc ponownie - wszystko
      ladnie dociskajac.
    • Gość: ixi Re: Problemy z procesorem athlon XP 2200+ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.10.04, 18:36
      a jaki masz zasilacz?
    • Gość: galilleo Re: Problemy z procesorem athlon XP 2200+ IP: *.west.biz.rr.com 11.10.04, 18:47
      freaknet napisał(a):

> Kupilem sobie pol roku temu zestaw plyte glowna prozesor i cooler. Przez
      > pierwsze dwa miesiace bylo wszystko OK. do momentu az komputer sie zawiesil,
      > zresetow alem go i niechcial wogole wystartowac tzn. naciskajac guzik
      > wszystko sie wlanc zalo oprucz monitora(slychac bylo prace twardego
      > dysku).Wlorzylem do srodka tez athlona tylko 1,33 wszystko w porzadku
      > chodzilo.

Startuje jak jest zimny, i zasilacz nie jst obciazony.

masz prawdopodobnie dwa problemy:

1. niestaly albo za mala moc zasilacza, zawiesza sie przy obciazeniu
      mocy, albo sie szybko nagrzewa i zawisa przy obciazeniu (zabezpieczenie).

2. i do tego zle chlodzenie, dlatego jak jest cieply to nie startuje.

To nie wina processora a wina zlego jego stosowania.

Skonczy sie tylko na tym ze zalatwisz processor i nadal bedziesz
      narzekal na AMD zamiast na przeciazony zasilacz i zle chlodzenie !
      • Gość: freaknet Re: Problemy z procesorem athlon XP 2200+ IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.10.04, 22:14
        zasilacz mam firmy L.COM INTEL ATX 300W. To zasilacz dla Pentium 4 jest napewno w porzadku plyta tez jest w porzadku bo na poczatku tez myslalem ze to plyta i chcialem ja wymienic na inna ale specjalista ze sklepu powiedzial ze ja przetestowal i jest w porzadku zreszta chodzila przez cztery miesiace na 1,33Hz
        Moim zdaniem wlasnie jak procesor jest ciepy to lepiej pracuje a jak jest zimny to nie chce wystartowac.
        Temperature ma normalna 56°(powinna byc miedzy 45° a 65°).TZN ze nie przegrzewa sie.
        • Gość: Jezyk Re: Problemy z procesorem athlon XP 2200+ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 22:22
          Hmmmm a to czasem nie płyta ECS'a??? albo Abitu???
          • Gość: niktabc@vp.pl Re: Problemy z procesorem athlon XP 2200+ IP: *.toya.net.pl 11.10.04, 23:59
            65 to norma???
            facet u mnie czyjka ustawiona jest na wycie przy 55 a 65 to wyłączenie KOMPA a
            serwisuje kompy!!! mam ATHLONA 2500+ (BARTON) i temperatrure 45 C, ale dobre
            chłodzenie a kolega ma racje zimny procek ci sie odpala, jeśli na innej płycie
            procek też nie odpala popros na serwisie od test
            zamrożą procka specjalnym środkiem i odpalą wtedy i będzie widać:) czy nie był
            przegrzany!!!

JAKA PŁYTA GŁÓWNA????
    • Gość: niktabc@vp.pl Re: Problemy z procesorem athlon XP 2200+ IP: *.toya.net.pl 12.10.04, 00:00
      a 300 W to mało na Athlona 2200+ powinno być minimum 350 W
      • Gość: freaknet Re: Problemy z procesorem athlon XP 2200+ IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.10.04, 17:27
        Od prawie trzech dni nie mialem zadnych problemow z procesorem. Zainstlowalem program do pomiaru temperatury i wychodzi ze procesor pracuje w temp. 47°. Przy bardzo duzym wysilku do 52°. Mam nadzieje ze jeszcze troche pochodzi dzieki za Posty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka