Dodaj do ulubionych

Windows 10-uruchamianie

31.08.18, 16:09
Ile średnio powinno trwać uruchamianie Windows 10; od włączenia do ekranu blokady i potem, po zalogowaniu się i czy więcej pamięci RAM skróci ten proces?
Obserwuj wątek
    • Gość: HaDwaO Re: Windows 10-uruchamianie IP: *.180.112.37.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 31.08.18, 22:20
      Pytanie retoryczne:
      Ile czasu średnio jedzie się z Katowic do Gdańska?
    • menago_bb Re: Windows 10-uruchamianie 01.09.18, 09:07
      To zależy oczywiści między innymi od tego, jakim środkiem transportu; rowerem, samochodem (i jakiej marki) czy pociągiem.Mnie chodzi o Windows 10 :).
      • wariant_b Re: Windows 10-uruchamianie 01.09.18, 09:21
        menago_bb napisał:
        > To zależy oczywiści między innymi od tego, jakim środkiem transportu; rowerem, samochodem
        > (i jakiej marki) czy pociągiem. Mnie chodzi o Windows 10 :).

Czyli interesują cię czasy tylko dla nowych lub niedawno zmodernizowanych rowerów i samochodów?
    • wariant_b Re: Windows 10-uruchamianie 01.09.18, 09:15
      Powinno trwać akceptowalnie długo dla użytkownika.

A ile rzeczywiście trwa otwieranie systemu można znaleźć w dzienniku zdarzeń systemu:
      Dzienniki Aplikacji i Usług | Microsoft | Windows | Diagnostics-Performance
      (identyfikator zdarzenia 100 dla uruchamiania, 200 dla zamykania systemu)

Porównując z czasami po czystej instalacji i ustabilizowaniu systemu widzimy,
      czy zainstalowane aplikacje nie wydłużają nadmiernie procesu uruchamiania,
      a z podobnymi maszynami, czy nasz komputer działa szybciej czy wolniej niż powinien.

Deficyt pamięci zawsze spowalnia komputer, jej nadmiar też może czasem nieznacznie spowalniać.
      Przy rozruchu intensywnie wykorzystywany jest dysk i jego wydajność i optymalizacje mogą
      znacząco poprawić szybkość uruchamiania systemu i responsywność między zalogowaniem użytkownika
      i pojawieniem się pulpitu, a zakończeniem wszystkich procesów startowych.

Jeśli czas uruchamiania wydaje się zbyt długi, można usypiać komputer zamiast go wyłączać,
      jeśli planowane przerwy w pracy nie są zbyt długie. Wyjście z uśpienia jest szybsze od uruchomienia,
      choć w niektórych konfiguracjach sprzętowych może powodować problemy.
    • menago_bb Re: Windows 10-uruchamianie 01.09.18, 10:33
      Właśnie to intensywne wykorzystanie dysku przy rozruchu nasunęło mi myśl o zwiększeniu ilości RAM-u czas pomiędzy wpisaniem loginu a pojawieniem się pulpitu i komunikatem o długości uruchomienia ( bo usługi ładują się jeszcze dalej) to od nieraz 30 do nawet 3 minut. A do ekranu startowego prawie tyle samo.Wydaje mi się że przed wykonaniem logicznej partycji na "C" i...bezszkodowym przeniesieniu danych było krócej.
      • wariant_b Re: Windows 10-uruchamianie 01.09.18, 12:06
        Taki czas na pewno nie jest akceptowalny.

Do zgrubnego określenia, co dzieje się w systemie i co powoduje problemy wydajnościowe
        służy Menedżer Zadań. Zobacz, co ci podpowiada. Zwróć szczególną uwagę na wydajność
        dysków - jeśli długotrwale pokazują 100% to masz oczywisty problem. Jeśli przy bezczynności
        wolnej pamięci jest mniej niż 50%, to jest jej trochę za mało. Jeśli przy większym obciążeniu
        zaczyna jej brakować - to natychmiast trzeba jej dodać. Jeśli procesor wykazuje widoczne
        obciążenie przy bezczynności - to zakładka Procesy wskaże, jaki program go wykorzystuje.
        W zakładce Uruchamianie można wyłączyć procesy mające duży wpływ na czas
        uruchamiania i sprawdzić, czy pomogło. Przepatrz to wszystko, a może coś znajdziesz.
        Dokładniejsze informacje dostarczy Monitor Zasobów, a perfmon.exe pozwoli uzyskać
        bardziej szczegółowe dane i zebrać statystyki z dłuższego okresu czasu.

A póki co, skopiuj i wklej mi log ze zdarzenia uruchomienia systemu, o którym pisałem wcześniej.
        I podaj trochę dodatkowych danych o konfiguracji sprzętowej i programach uruchamianych przy starcie.
    • mlekomleko Re: Windows 10-uruchamianie 11.12.18, 22:10
      Jeżeli chcesz faktycznie skrócić czas ładowanie się systemu windows to najlepszą opcją jest dysk SSD. Różnice są ogromne zarówno w odpalaniu, wyłączaniu komputera jak i samym działaniu systemu operacyjnego.
      • awariant Re: Windows 10-uruchamianie 11.12.18, 22:38
        My tu sobie gadu-gadu a Windows 10 1809 czeka na ponowne uruchomienie komputera.
        A kiedy już zainstaluje się nowy system operacyjny, to może będzie nowy zestaw problemów.
        • awariant Re: Windows 10-uruchamianie 11.12.18, 23:21
          No i gotowe. Sprawia wrażenie działającego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka