Dodaj do ulubionych

Języki w komórce

08.02.26, 13:03
Dostałem w prezencie jakieś trzy lata temu komórkę SAMSUNG Galaxy A04 - prod. Czajna :) , a kupioną w Tajlandii ((!))
Jako że mam swoją w podobnym wieku nie używałem jej. Dziś postanowiłem przyjrzeć jej się bliżej. Zacząłem od rzucenia okiem na proponowane języki do wyboru. Jakież było moje zdziwienie, gdy oprócz polskiego była alternatywa "Polski (Silesian)" mimo że jeszcze nie ma on statusu języka (co innego gdyby w to miejsce dali "Kashubian").
Ciekaw jestem czy w nowszych "Galaktykach" kupowanych w Polsce również występuje taka opcja?

--
8:14->
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: Języki w komórce 08.02.26, 20:39
      al.1 napisał:

> Dostałem w prezencie jakieś trzy lata temu komórkę SAMSUNG Galaxy A04
      > ...
      > Jakież było moje zdziwienie, gdy oprócz polskiego była alternatywa "Polski (Silesian)"

Niesłusznie, bo Samsung miał w zasobach język śląski już od dobrych kilku lat (bodaj od 2016).
      Dobrze byłoby, gdyby ktoś sprawdził, czy śląski jest w smartfonach sprzedawanych w Polsce.
      Nie byłbym zdziwiony, gdyby go nie było. Polska ma problem z uznaniem tego języka.

Tłumacz Google pozwala na tłumaczenia z/do języka śląskiego:

Dostołch za prezynt SAMSUNG Galaxy A04 kole trzech lot tymu – wyprodukowany bez Czajna :) ,
      kupiōny w Tajlandyji ((!)). Pōniywoż mōj włosny telefōn je mynij wiyncyj w tym samym wieku,
      niy używołch go. Dzisioj uzdołch sie, coby sie bliżyj ôbejrzeć. Zaczōnch ôd ôbejrzynio sugerowanych
      jynzykōw. Wyforsztelcie sie moje udziwiynie, kej ôkrōm polskigo była alternatywa: "Polski (sylezyjski)",
      chocioż niy mo jeszcze statusu jynzykowego (byłoby inakszyj, keby go zastōmpiyli "kaszubskim").
      Zastanawiam sie, eli nowsze "Galaktyki" kupiōne w Polsce majōm tyż ta ôpcyjo?

Na PC w systemie Windows mamy do wyboru trzy języki polskie: polski, kaszubski i śląski.
      (tego jeszcze nie próbowałem)
      • al.1 Re: Języki w komórce 09.02.26, 00:10
        wariant_b napisał:

> Na PC w systemie Windows mamy do wyboru trzy języki polskie: polski, kaszubski i śląski.

U mnie takiej opcji nie ma. Mogę korzystać jedynie ze śląskiego (brak kaszubskiego), ale przez www.webtran.pl/silesian/. Przy czym śląski nie jest w pisowni jednolity. Na webtran jest mnóstwo dziwnych i rzadkich języków, których nawet google'owski translate nie obsługuje.

--
        zmiana systemu

• wariant_b Re: Języki w komórce 09.02.26, 10:01
          al.1 napisał:

> U mnie takiej opcji nie ma.

Nie szkodzi, bo i tak język śląski (kod: SZL) i kaszubski (kod: CSB) mają zerową implementację.
          Na górze, przy wyborze języka powinny być znaczki (z tych czterech opisanych na dole)
          oznaczające, co można uzyskać w danym języku - tu nic nie można zrobić, a wybierając
          klawiaturę CSB tracimy polskie znaki diakrytyczne, nie zyskując możliwości wprowadzania kaszubskich.

Ale być może Microsoft ma jakieś plany na przyszłość związane z językami śląskim i kaszubskim,
          których i tak bez polskiej pomocy nie jest w stanie szybko zrealizować. Może AI odtworzy te języki?
          Przypomina to trochę sytuację z początków komputeryzacji z polskimi znakami diakrytycznymi.
          Nasi nie mogli dojść do porozumienia, więc narzuciły je nam IBM (CP 852) i i Microsoft (1250).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka