Dodaj do ulubionych

Skanowanie negatywow

30.05.02, 10:40
Witam
Przymierzam sie do kupna skanera glownie pod katem zeskanowania sobie
wszystkich negatywow, ktore posiadam. Biore pod uwage dwa modele Plustek
OpticPro UT24 i Mustek Be@rPaw 2400TA. Czy to w ogole ma sens ? Moze poszukac
specjalnych skanerow do skanowania filmow ? Tylko takie skanery sa cholernie
drogie. A moze dac sobie spokoj , dac do zeskanowania negatywy (okolo 50) do
labarotarium na skaner bebnowy i dozbierac troche kasy na aparat cyfrowy ? Ech
juz sie tak mecze od tygodnia.
Pozdrowionka
Obserwuj wątek
    • Gość: MarekG Re: Skanowanie negatywow IP: *.acn.waw.pl 30.05.02, 10:46
      daruj sobie, profesjonalny scanner jest lepszy niz to co mozna kupic za
      rozsadne pieniadze do domu, rzeczywiscie sie bardziej oplaca aparat cyfrowy
    • Gość: Scan Re: Skanowanie negatywow IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.05.02, 11:05
      Skaner do negatywów i slajdów kosztuje między 3 - 5000 PLN. Skaner z nowego
      rodzaju przystawką do negatywów dającą niezłe rezultaty ( HP 7450 - taki mam i
      używałem)kosztuje ok. 3000PLN. Wyzszej klasy amatorski aparat cyfrowy z matrycą
      3,34 mln pikseli kosztuje ok. 3000 PLN. Mam Nikona Coolpix 880, który kosztował
      3.300 bez akumulatora i ładowarki. Teraz z tymi akcesoriami można go dostać za
      2.900. Trzeba tylko dokupić 128 MB RAM za 300 zł - w standardzie 16MB. Wybór
      należy do Ciebie.
      • dlugopis Re: Skanowanie negatywow 30.05.02, 12:12
        No wlasnie.
        Nikona 885 znalazlem za okolo 600 euro (Berlin). Canon Ixus 330 za 500 euro,
        Sony DSC-P50 za 350 euro.
        W Media znowu jest promocja na Jenoptic JD 4100 z3 za 379 euro. Parametry
        techniczne ma chyba nawet lepsze niz Nikon , ale Canon i Nikon to sa firmy , a
        Jenoptic poza chyba dobrymi obiektywami to sie nie moze pochwalic niczym wiecej.
        Podchodzac z drugiej strony to nie potrzebuje robic fotografii artystycznej,
        ale tez nie chce miec byle jakich zdjec i problemow ze sprzetem. Wczesniej
        sobie wymyslilem, ze powinien byc to aparat firmowy z minimum 2 MPixel, a teraz
        przegladam oferty i probuje siegnac na coraz wyzsza polke. Zwariuje chyba w
        koncu przy takim duzym wyborze.
        • Gość: Scan Re: Skanowanie negatywow IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.05.02, 13:48
          Jak połkniesz bakcyla z fot. cyfr. to nie będą ci wystarczały tylko zdjęcia
          13x9 cm. Będziesz chciał je obrabiać sam i sam drukować ( na dobrej drukarce)w
          większych formatach. Więc nie ma co rozglądać się za aparatami o matrycy 2,1
          (choć to tez względne - są prof. aparaty o takiej matrycy ) - b.dobrą jakość i
          formaty A3 zapewni ci już matryca 3.3mln pikseli. Koniecznie zapis w TIFF, bo
          JPEG to standard. Jesli chodzi o marki - poruszaj się w Canon, Olympus, Nikon i
          Minolta. Optyka wiadomo jaka - elektronika celująca. Szkoda się rozpisywać -
          musisz sobie sam wyrobić zdanie.
          Wrzuc w google.com "aparaty cyfrowe" - jest mnóstwo rekordów, w ostatnim
          papierowym Chipie są testy cyfraków - może już w Sieci są. No i polecam stronę
          www.foto-net.pl/ - choć ostatnio facet spóźnia się z aktualizacją.
          Zajrzyj też na stronę www.allegro.pl - porównasz sobie ceny z bandyckimi w
          naszych sklepach. Na Allegro jest facet "glorcia", który handluje aparatami z
          Niemiec, tanio i godny polecenia. Ponadto wszystkie czołowe marki mają swoje
          strony pl. Jest również duży dealer ap. cyfrowych ( drogi dla indyw. zakupów)
          Euro-Color - na swej stronie podają serwis techniczny z rzeczywiście miłą i
          fachową obsługą.
          Trudno kogoś namawiać do czegokolwiek. Mam wspomnianego Nikona, który w swej
          klasie ma znakomite recenzje, a 885 jest jego rozwinięciem. To dobra droga,
          choć z kolei dorzucasz 2,5tys i masz Olympusa E-10 ( w zeszłym roku 9000pln) z
          5mln pikseli i parametrami na lata. Ale to już klasa prof.
          Powodzenia w przemyśleniach.
    • Gość: qaz Re: Skanowanie negatywow IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 30.05.02, 15:46
      Piszę jako użytkownik Plusteka UT16. Zapomnij o dobrych skanach negatywów w
      przypadku skanerów z klasy (ponoc) popularnej - tj. do 1000 PLN. Takie są moje
      doświadczenia. Skany negatywów z tych urządzeń można traktowac jedynie
      poglądowo, informacyjnie ale nie profesjonalnie. Cóz dobra przystawka też
      niemało kosztuje.... :)))))))))
    • dlugopis Re: Skanowanie negatywow 31.05.02, 09:23
      Dzieki za wszelkie informacje.
      Kupno skanera plaskiego wybilem sobie juz z glowy. Ale zaczolem sie przygladac
      skanerom do filmow : Jenoptik JS 21 i HP Photosmart S20 . Oba maja
      rozdzielczosc 2400 dpi i 36 bitowa glebie kolorow. Oba kosztuje okolo 300 euro
      = 1100 pln.
      Po prostu meczy mnie zeskanowanie moich 50 filmow, czy nie wyjdzie na to samo
      kosztowo kupic skaner , a dac do zeskanowania, no i skaner zostanie ci na
      przyszlosc ?
      BTW: Przez to ogladanie aparatow cyfrowych coraz bardziej sie na taka zabawke
      napalam.
      Pozdrowionka
      • Gość: Scan Re: Skanowanie negatywow IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.05.02, 09:59
        Jak u Ciebie z cenami skanow negatywow - w zaprzyjaznionym Studio wychodzi mi za
        1 skan do wydruku 13 x 10cm w 300 dpi - tzw. minimalka 12pln, czyli 50 filmow x
        30 klatek srednio = +/- 15.000 zl czyli 4200 euro. No to z tego wynika ze mozesz
        poszalec i kupic za 1000 euro skaner do filmow, za 700 skaner plaski, 1000 na
        cyfraka i jeszcze masz na panienki. Faktem, ze dzis dzien wolny i fachowcow od
        cen nie ma - ale i tak to wyglada horrendalnie.
        Pozdrawiam
        Scan

dlugopis napisał(a):

> Dzieki za wszelkie informacje.
        > Kupno skanera plaskiego wybilem sobie juz z glowy. Ale zaczolem sie przygladac
        > skanerom do filmow : Jenoptik JS 21 i HP Photosmart S20 . Oba maja
        > rozdzielczosc 2400 dpi i 36 bitowa glebie kolorow. Oba kosztuje okolo 300 euro
        > = 1100 pln.
        > Po prostu meczy mnie zeskanowanie moich 50 filmow, czy nie wyjdzie na to samo
        > kosztowo kupic skaner , a dac do zeskanowania, no i skaner zostanie ci na
        > przyszlosc ?
        > BTW: Przez to ogladanie aparatow cyfrowych coraz bardziej sie na taka zabawke
        > napalam.
        > Pozdrowionka

• xjkw Re: Skanowanie negatywow 04.06.02, 21:14
          Mam skaner HP Photosmart S20 i jestem zadowolony. Skanowalem glownie slajdy i
          czrno-biale negatywy. W przypadku, gdy zdjecie bylo dobrze naswietlone, do rezultatow
          nie mialem zastrzezen. Niestety, duzo (wiekszosc) moich slajdow byla niedoswietlona i tu
          S20 wysiadal. W cieniach byl tylko szum.

S20 jest dosc wolny. Skanowanie jednego negatywu (36 klatek) trawa prawie 2 godziny
          (przy rozdzielczosci 2400 dpi)

S20 ma jeszcze jedna wade - latwo sie kurzy.

Pozdrawiam

Krzysiek
          • dlugopis Re: Skanowanie negatywow 05.06.02, 17:44
            Krzysiek mam pytanie.
            Czy ten HP nie rysuje negatywow (to jest chyba model bez ramek do filmu) ?
            Pozdrowionka
            • xjkw Re: Skanowanie negatywow 05.06.02, 23:02
              dlugopis napisał(a):

> Krzysiek mam pytanie.
              > Czy ten HP nie rysuje negatywow (to jest chyba model bez ramek do filmu) ?
              > Pozdrowionka

Mnie sie nie zdazylo, a zeskanowalem w sumie ok 50 filmow.
              Poprzednia wersja tego skanera (z interfacem SCSI, S20 jest USB) brala na raz 6 klatek i
              podobno zdazalo sie ze uszkadzala film. S20 bierze do 5 klatek.

Slajdy mozna skanowac w ramkach (byle nie za grube).

Bawilem sie tez skanerem Epson Perfection 2450. Moze skanowc 'transparency' 2400 dpi.
              Porownywalem z S20 i wydaje mi sie, ze jest nawet troche lepszy.

Pozdrawiam

Krzysiek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka