Dodaj do ulubionych

Prokrastynacja to zlo

25.01.24, 10:59
Tak mi się nie chciało, i nie chciało, odkładałam i odkładałam i teraz jak już terminy gonią to się wziełam... I kuwa po co mi to było, było robić na bieżąco to bym teraz nie musiała skanować trzech milionów paragonów, a każdy osobno 😩😩😩

A wy? Co ostatnio odlozylyscie na później?
Obserwuj wątek
    • taniax Re: Prokrastynacja to zlo 25.01.24, 11:35
      Prokastynacja albo te deficyty uwagi to biorą się z tego że świat nam funduje zbyt dużo zadań których nie chcemy robić, to jest moim zdaniem problem, nie ma się co biczować za charakter.
    • aqua48 Re: Prokrastynacja to zlo 25.01.24, 11:53
      Przyznaję że to zło. Ja odkładam na potem (zazwyczaj na niedzielę) tylko prasowanie którego bardzo nie lubię, za to lubię mieć rzeczy starannie uprasowane i poukładane w szafach..
      Resztę robię na bieżąco i mam z tego powodu dużo satysfakcji..
    • hosta_73 Re: Prokrastynacja to zlo 25.01.24, 12:13
      W pracy - trudne rzeczy za które nie wiem jak się zabrać lub wymagają większych przygotowań (wczytania się w przepisy, interpretacje itp) a gdy goni termin nagle dostaję olśnienia i wszystko mi się układa i fajnie idzie. Tak samo z nudnymi, żmudnymi czynnościami.

W domu - porządek w szufladach z kaszami, mąkami itp. Ło pani co ja tam mam 😱 Kiedyś miałam mole i ciągle tam sprzątałam, każdy najmniejszy okruszek i drobinkę, pewnie mi zbrzydło...
    • tt-tka Re: Prokrastynacja to zlo 25.01.24, 12:35
      prokrastynacja to samo dobro smile
      ilez ja rzeczy zrobilam, zeby tylko nie robic czego innego, i wszystkie okazaly sie potrzebne lub przydatne !
      • primula.alpicola Re: Prokrastynacja to zlo 25.01.24, 13:02
        tt-tka napisała:

> prokrastynacja to samo dobro smile
        > ilez ja rzeczy zrobilam, zeby tylko nie robic czego innego, i wszystkie okazaly
        > sie potrzebne lub przydatne !
        >

Jezu, tak! Siostro.
      • chatgris01 Re: Prokrastynacja to zlo 25.01.24, 20:00
        tt-tka napisała:

> prokrastynacja to samo dobro smile
        > ilez ja rzeczy zrobilam, zeby tylko nie robic czego innego, i wszystkie okazaly
        > sie potrzebne lub przydatne !
        >

Tak! A jeszcze ile rzeczy, których nie zrobiłam z powodu prokrastynacji, finalnie okazało się niepotrzebnymi i jak dobrze, że ich nie zrobiłam! big_grin
    • marusia_ogoniok_102 Re: Prokrastynacja to zlo 25.01.24, 12:54
      Od tygodnia wisi mi pranie... I potem trzeba będzie prasować i układać dwa rzuty.
      • milupaa Re: Prokrastynacja to zlo 25.01.24, 13:04
        Dlatego ja nie prasuje, szkoda życia 😀 W szafie się samo prasuje i na suszarce. Prasuje tylko koszule i materiałowe cienkie spodnie.
    • sueellen Re: Prokrastynacja to zlo 25.01.24, 13:40
      Każda forumka z każdym wpisem na emamie popełnia grzech prokrastynacji zamiast zając się czymś pożytecznym. Ematka to synonim prokrastynacji. Niektóre już nigdy nie dostąpią zbawienia, tyle grzechów natrzepały przez lata tongue_out
    • madame_edith Re: Prokrastynacja to zlo 25.01.24, 15:11
      Nienawidzę tej skłonności u siebie, ale przyznaję, że masa goowna, za które nie chciał mi się zabrać utonęła w pomroce dziejów, więc swoje plusy też ma.
      • szarmszejk123 Re: Prokrastynacja to zlo 25.01.24, 16:06
        A u mnie jakoś to tak nie działa, dlaczego? 🤔
        Im więcej nie robię tym więcej mam do zrobienia 🤷
        • madame_edith Re: Prokrastynacja to zlo 25.01.24, 16:15
          A widzisz, u mnie tak działa często i moja opieszałość została niejednokrotnie nagrodzona 🤦‍♀️
    • thea19 Re: Prokrastynacja to zlo 25.01.24, 15:28
      Garderoba błaga o porządki i pozbycie się zbędnych rzeczy od wieków. W styczniu miałam mieć redu 5kg i uwaga - zeszło zero bo nie mogę się zebrać. Żrem węgle jak gąsienica kapustę.
    • asiairma Re: Prokrastynacja to zlo 25.01.24, 17:11
      Niekoniecznie samo zło. Przykład- mam do napisania raport, odkładam, odkładam no i okazuje się, że zostały trzy dni, zerkam w kalendarz- " o k****" nie trzy dni tylko do końca dzisiejszego dnia. Jakbym zajęła się nim na kilka dni wcześniej, to bym siedziała nad nim kilka dni dłużej smile
    • panirobak82 Re: Prokrastynacja to zlo 25.01.24, 19:38
      Miałam trzy tygodnie na zrobienie trzech prezentacji do trzech projektów, zostaje mi jutrzejsze popołudnie i weekend. Na swoje usprawiedliwienie mam, że przeczytałam w tym czasie trzy świetnie książki i obejrzałam wspaniały serial. Pewnie jutro będę się wkurzać
      • hosta_73 Re: Prokrastynacja to zlo 25.01.24, 20:19
        No to teraz masz trzy dni (i noce 😋) i zapewne to wystarczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka