Dodaj do ulubionych

Problem z płytą głowną??

26.02.05, 11:35
Mam płytę główną ATX z Socketem 370 na celerona i niewiem czy jest ona
sprawna. Po włozeniu do niej części ze starego kompa monitor nie reaguje a
włożyłem celerona 433 i 128 ramu. płyta ma ramy na DIMM i tylko na dimm. Czy
możliwe jest to że płyta ma za duży mnożnik i mój procek nie wytzrymuje i
dlatego nic nie wyświetla się na monitorze czy może jednak jest to wina płyty
głównej?? Jak sprawdzić ta płytę??
Obserwuj wątek
    • m.gregor Re: Problem z płytą głowną?? 26.02.05, 11:44
      Celeron 433 z tego co pamietam byl na Socket370 ale w obudowie PPGA (czarna ze
      srebrnym duzym kwadratem po srodku). Jesli plyta nie obsluguje procesorow w
      obudowach PPGA (inne napiecia zasilania) to nic nie zrobisz. Sprawdz dobrze w
      instrukcji jakie procesory obsluguje ta plyta.

> Czy możliwe jest to że płyta ma za duży mnożnik i mój procek nie wytzrymuje i
      > dlatego nic nie wyświetla się na monitorze czy może jednak jest to wina płyty
      > głównej?? Jak sprawdzić ta płytę??
      Widze ze nie za bardzo masz pojecie o tym jak to wszystko dziala. W przypadku
      celeronow to procesor narzuca mnoznik (zablokowany na stale). Co najwyzej mozesz
      zmienic FSB procesora. Standard to 66 MHz ale niektore egzemplarze (sam mialem
      takiego) dzialaly na 100 MHz.
    • robertbenybanek Re: Problem z płytą głowną?? 26.02.05, 12:04
      Rzuć nazwę płyty - model, markę...
      Napisz co tam jeszcze do niej podlączasz: grafikę, dysk...

pozdr.
      beny
      • bednarek17 Jeszcze kilka danych płyty dodaję 26.02.05, 12:24
        za dużo nie wiem bo tą płytę wziołem od kolegi i chce ją sprawdzić. jesn na
        chipsecie VIA jest naklejka z napisem BX2000 i nadruk 9BXAS a bios jest AWARD.
        W miejscu na procka napisane jest PGA 370 a podłączam do niej tylko grafike G-
        force 2 MX/200 RAM 128 i procka celerona 433. A i jescze płyta głowna nie ma
        zintegrowanej muzyki ani grafiki. z góry wielkie dzięki!!
        • kosmos_b Re: Jeszcze kilka danych płyty dodaję 26.02.05, 13:51
          - Jeśli to jest płyta, która ma Slot1 i socket 370 to upwanij się, że ustawiony
          jest socket370 odpowiednią zworką
          - ustaw FSB na 66 mhz i mnożnik na 6.5 (mnożnik nie powinien mieć znaczenia i tak)
          - może głupie - ale czy na pewno dobrze próbujesz ją odpalić, tzn czy dobrze
          podłączyłeś power button (ewentualnie czy zwierasz właściwie piny) :)
          • bednarek17 Re: Jeszcze kilka danych płyty dodaję 26.02.05, 14:08
            jak to slot1?? a socket ma 370 ale nie ma żadnej zworki do tego socketa tylko
            jest zworka do FSB i zworka do resetowania biosa a innych niema. FSB przestawia
            się na tej płycie za pomocą 4 pstryczków które sie przesuwa. Więc jeżeli w tym
            wypadku nadal nic nie będzie wyswietlało się na monitorze to pewnie ta płyta
            jest nie sprawna czy może być to że procek jest za stary czy on nie ma
            znaczenia?
            • kosmos_b Re: Jeszcze kilka danych płyty dodaję 26.02.05, 14:29
              Fajnie by było, gdybyś jednak ustalił co to za firma i model, albo spytał tego
              kto Ci ją sprzedaje (on chyba wie?) Napisałeś że jest tam nadruk 9BXAS, co
              podejrzanie przypomina ten produkt:

www.jetway.com.tw/evisn/product/slot1_370/9bxan/9bxan.htm
              z tym że tam jest chipset intelBX a nie via. Także najlepiej dowiedz się co to
              za płyta, a następnie ściągnij z sieci instrukcję i poczytaj.
              • bednarek17 Re: Jeszcze kilka danych płyty dodaję 26.02.05, 15:43
                Tak ta płyta jest identyczna jak ta
                www.jetway.com.tw/evisn/product/slot1_370/9bxan/9bxan.htm tylko że na
                chpsecie VIA. więc czy to jest wina mojego procka (celeron 433) że nie odpala
                się monitor czy raczej nie?
                • bednarek17 teraz wiem napewno (prawie) 26.02.05, 16:28
                  To jest ta płyta główna.
                  www.jetway.com.tw/evisn/product/slot1_370/ul2100/ul2100.htm i czy ona
                  obsłuży procesor celeron 433mHZ?? czy jak nic nie wyświetla to jest to wina
                  płyty bo jak wcześniej wspominałem nie wiem czy jest ona w 100% sprawna.
                  Wszystko się odpala zasilacz diody i wiatrak od procka ale nie monitor!!
                  • kosmos_b Re: teraz wiem napewno (prawie) 26.02.05, 16:52
                    i czy ona
                    > obsłuży procesor celeron 433mHZ??

Ze specyfikacji wynika, że tak. Tylko tyle mogę Ci powiedzieć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka