Dodaj do ulubionych

Windows XP na 2 miesiace?

IP: 194.25.214.* 02.03.05, 11:57
Witam i prosze o rade. Kupilem kompa z windows XP zainstalowanym na czas 2
miesiecy. Sprzedawca poinformowal mnie ze musze przed uplywem tego terminu
zaplacic za mozliwosc zainstalowania systemu na stale. Pytanko: co sie stanie
jesli tego nie zrobie? zniknie wszystko czy tylko niektore aplikacje?
Obserwuj wątek
    • eressea Re: Windows XP na 2 miesiace? 02.03.05, 12:16
      Gość portalu: Leszek napisał(a):

> Witam i prosze o rade. Kupilem kompa z windows XP zainstalowanym na czas 2
      > miesiecy.

Sprzedawca najprawdopodobniej mówił o aktywacji systemu. Ale z tego co mi
      wiadomo aktywować należy w ciągu miesiąca a nie dwóch.
      Jeśli nie aktywujesz Windowsa to po miesiącu po prostu nie będziesz mógł
      korzystać z systemu (ze wszystkich aplikacji).

> Sprzedawca poinformowal mnie ze musze przed uplywem tego terminu
      > zaplacic za mozliwosc zainstalowania systemu na stale.

Raczej za system musisz zapłacić.

Rada - spróbuj aktywować; jak się nie powiedzie to pozostaje kupno systemu.
      • robertbenybanek Re: Windows XP na 2 miesiace? 02.03.05, 14:42
        Zapłaciłeś za tego Windowsa?
        Jeśli nie to sprzedawca popełnił przestępstwo instalując ci go.

Jeśli natomist zapłaciłeś to z tego co wiem w ciągu miesiąca musisz go aktywować.
        Możliwe, że sprzedawca (jakaś duża firma) dogadała się z M$ i ma zwiększony
        okres na aktywację.

pozdr.
        beny
        • Gość: niktabc@vp.pl Re: Windows XP na 2 miesiace? IP: *.toya.net.pl 02.03.05, 15:26
          prawdopodobnie sprzedawca wgrał mu wersje 30 dniową ( mioze była i 60 dniowa),
          jak nie kupisz potem windowsa (a wtedy zeby był legal to musi byc box to nie
          będzie potem działał)
        • Gość: Leszek Re: Windows XP na 2 miesiace? IP: 194.25.214.* 02.03.05, 15:41
          Nie placilem za system-tylko za komputer. Nie bylo przy kompie plyty CD, tylko
          certyfikat z hologramem. Jesli juzmusze kupic system, to ile mnie to moze
          wyniesc? moze mniej niz kupujac w sklepie bo przeciez on juz jest
          zainstalowany. Chyba kiepsko wyszedlem na tym interesie...
          • m.gregor Re: Windows XP na 2 miesiace? 02.03.05, 16:01
            Zaraz, zaraz...Na komputerze jest naklejony certyfikat? Taka zielono-niebieska
            naklejka z kodem skladajacym sie z 5 sekcji po 5 znakow (litery i cyfry)? Jesli
            masz certyfikat a nie masz plyty, a na fakturze jest wyszczegolniony WindowsXP
            to sprzedawca ma OBOWIAZEK dostarczyc Ci plyte. Nie moze żadać od Ciebie
            placenia oddzielnie za certyfikat i oddzielnie za plyte.
            • Gość: Leszek Re: Windows XP na 2 miesiace? IP: 194.25.214.* 03.03.05, 08:53
              Rozmawialem ze sprzedawca. Po uplywie 60 dni zostana mi szcztkowe wersje
              aplikacji: word, ppoint itd. tylko z mozliwoscia odczytywania dotychczasowo
              stworzonych dokumentow, bez mozliwosci ich zmieniania czy tworzenia nowych.
              Jest to tzw "Trial". Po uplywie 60 dni, lub wczesniej musze zarejestrowac sie
              na stronie MS, uiscic oplate (wg sprzedawcy nie mniej niz 28 euronow dla
              specjalnych klientow), a kilka dni pozniej UPS dostarczy mi CD z pelnymi
              wersjami aplikacji. Na szczescie nie zniknie system operacyjny...
              • mariuszr_77 Re: Windows XP na 2 miesiace? 03.03.05, 18:04
                A to ty mówisz o MS Office a nie o windows.
                To jeśli chcesz być legalny nie wydając na to kiluset złotych udaj się pod adres
                www.ux.pl/openoffice/?page=download
                Ściągnij Open Office i zacnzij się przyzwyczajać, troche się różni od MS office ale ja go bardziej lubię, a już niedługo wersja 2.0 która będzie dużo bardziej kompatybilna z plikami z MS Office.

A tak swoją droga to jakoś dziwnie ci ten komputer sprzedali, bo teraz za MS offcie musiał bys zapłacić około 1800 zł a z nowym komputerem wersja Basic kosztuje chyab jakieś 900 zł albo nawet jeszcze mneij.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka