Dodaj do ulubionych

Partycje dla mandrake

IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 05.03.05, 22:48
za moment zamierzam zainstalowac mandrake. mam pytanie jakie zrobic dla niego
partycje i w jakiej kolejnosci. Obecnie mam partycje C z windowsem xp i D z
cala reszta.
prosze o szybka pomoc
Obserwuj wątek
    • robertbenybanek Re: Partycje dla mandrake 05.03.05, 22:55
      Potrzebujesz około 4-5 GB wolnego miejsca na dysku (nie mogą to być partycje
      Windowsa!), może być więcej - byle nie bylo mniej.
      W czasie instalacji zaznaczasz "użyj wolnego miejsca" i Mandrake sobie sam
      poradzi...
      Instalacja to pestka...
      Schody dopiero porzed tobą...

pozdr.
      beny
      • Gość: konrad Re: Partycje dla mandrake IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 05.03.05, 23:05
        kurde, nie zrozumiales mnie
        chodzi mi o to: wiem ze musze zrobic conajmniej swap (2Xram) i partycje dla
        linuxa ale chodzi mi o to czy moze to byc np w takiej kolejnosci: C (winda), D
        (filmy, muzyka itp), E(swap), F(linux)??? czy moze proponujesz inaczej?
        • Gość: piecyk gazowy Re: Partycje dla mandrake IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 05.03.05, 23:10
          Ja się na Linuksie nie znam, chcę tylko powiedzieć, że dziś instalowałem
          Mandrake'a właśnie i miałem problem z LILO, tj. system podczas startu wybierał
          nieprawidłowy dysk, czy też LILO nie zostało poprawnie skonfigurowane, nie wiem.

Pół godziny kombinowania po omacku, trochę strachu (myślałem, że się skończy na
          formatowaniu dysku i instalacji od nowa Windowsa), ale jakoś się udało...
        • robertbenybanek Re: Partycje dla mandrake 05.03.05, 23:26
          Może być, ale po co robić partycję SWAP przed instalacją?
          Wszystkie znane mi Linuxy przy instalacji same ją tworzą.
          Windows "nie widzi" partycji Linuxsowych tak więc zapomnij o tym E i F...

pozdr.
          beny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka