Dodaj do ulubionych

Co poprawiło odbiór HDTV?

IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 12.03.05, 19:44
Przy różnych przełączeniach i problemach z odbiorem mogą się pojawić
zamrażanie obrazu,szatkowanie itp.Obciążenie procesora zwykle bliskie jest
100%-nie było tak w czasie testów.Do tego dochodzi obsługa dźwięku AC3 i 5.1
.U mnie poprawę całkowitą zapewniło ponowne zainstalowanie najnowszego
sterownika karty graficznej,który już był instalowany dzień wcześniej.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jan Re: Co poprawiło odbiór HDTV? IP: *.dip.t-dialin.net 12.03.05, 23:07
      Podobno Cyberlink popiera hardware i mozna dobrze odbierac HDTV.Ja probowalem na Elecard i obraz zamrazal co chwile.
      • Gość: dominik666 Re: Co poprawiło odbiór HDTV? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.03.05, 00:07
        Filtry cyberlinka !

i program dvbdream ! = 30% wykorzystania mocy procesora (athlon 1.8Ghz),program
        prosieben HD,euro 1080

(dziś mają puszczać spiderman`a na prosieben HD)

• Gość: rdk Re: Co poprawiło odbiór HDTV? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 07:29
          Kup sobie mocniejszy procesor i pamiec minimum 512 MB.
          • Gość: mit Re: Co poprawiło odbiór HDTV? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 09:30
            Procesor 3Ghz czy 2Ghz to za mało,a chodzi.DVBDream zawiesza się u mnie w
            czasie instalacji przy wyborze grafu-problem z filtrem ac3?Można próbować zmian
            w rejestrze na forum support.
            • Gość: dominik666 Re: Co poprawiło odbiór HDTV? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.03.05, 10:27
              instalujesz dvbdream
              www.skystar2.cnet.pl/files.php?FOR=d_id3tca
              później kodeki

www.skystar2.cnet.pl/files.php?FOR=d_id4ulg
              i nie instaluj capi,s2emu i yanksee razem !
              ps.do HDTV wystarczy 1Ghz (może nawet mniej)
              • Gość: rdk Re: Co poprawiło odbiór HDTV? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 10:45
                Sorki, pomylily mi sie znaczenia. Chodzilo mi o
                www.microsoft.com/windows/windowsmedia/content_provider/film/ContentShowcase.aspx
                • Gość: dominik666 Re: Co poprawiło odbiór HDTV? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.03.05, 11:19
                  ehh tym razem microsoft spartolił robote ;)

wmv nie nadaje się do HDTV - te kosmiczne wymagania spowodowane sa brakiem
                  obsługi sprzętowego dekodera który jest w 90% kart graficznych dostępnych na
                  rynku - microshit to olał i cały dekoding jest czysto softwarowy
                  jak już pisałem mi dekodowanie HDTV wykorzystuje 30% mocy procesora -
                  oczywiście na kodekach cyberlinka,na zwykłym elecard czy innych wynalazkach bez
                  wsparcia sprzętowego tnie się niemiłosiernie
                  zresztą zaraz coś nagram i dam linka...
                  • Gość: PC-DVB Re: Nagrywanie HDTV IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 13.03.05, 13:37
                    xs19.xs.to/pics/05100/HDProgDVB.jpg To obraz z Progdvb nagrany europejski
                    kanał HD1
                    zapisany jako jpeg 95% .I tak jest wyselekcjonowany,bo są straszne zakłócenia
                    interlace w ruchu-normalnie nieostrości.A jak wam się nagrywa?
                    100 procentowy jpeg : xs19.xs.to/pics/05100/HDProgDVB10procenet.jpg
              • Gość: mir Re: Co poprawiło odbiór HDTV? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 11:07
                Przepraszam,że wspomniałem o AC3,ale zmieniłem chyba nazwę katalogu.DVBdream
                rzeczywiście zużywa 0 30% mniej procesora przy HDTV ,ale to może być kosztem
                jakośći.Niestety musiałem skanowac ręcznie wpisując parametry transpondera bo
                nie ma go na liście : Astra 19,2 E 11,434 22000 Nazwa:ProsiebenHD
                Provider:ProSiebenSat.1 W tej chwili na obrazie wielkości HDTV jest małe
                okienko tradycyjnego obrazu.
                • Gość: dominik666 Re: Co poprawiło odbiór HDTV? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.03.05, 13:57
                  małe okienko bo teraz nadają w "normalnej" rozdzielczości - 768x576 - sztucznie
                  reskalowane do 1920x1088

prosto mówiąc w okienku 1920x1088 leci obraz o rozdzielczośic 768x576 -
                  rozumiesz ?

pełne HD leci teraz na euro 1088 - nagrałem kawałek dla chcących się przekonac
                  o jakości HDTV z astry
                  www.lakini.org/dominik/Euro1080.mpg - od razu można sprawdzić instalacje
                  filtrów - powinno się odtwarzać bez żadnych zacięć ! (1.4 Ghz musi wystarczeć)

• Gość: Gość portalu: lku Re: Co poprawiło odbiór HDTV? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 19:03
                    Gość portalu: dominik666 napisał(a):

> pełne HD leci teraz na euro 1088 - nagrałem kawałek dla chcących się
                    przekonac
                    > o jakości HDTV z astry
                    > www.lakini.org/dominik/Euro1080.mpg - od razu można sprawdzić
                    instalacje
                    > filtrów - powinno się odtwarzać bez żadnych zacięć ! (1.4 Ghz musi
                    wystarczeć)
                    Niestety materiał jest dziwnie nagrany(na czym?)Wogóle nie odtwarza się na
                    PowerDVD 4 zakupionym-czarny ekran,na najnowszym Nero cały czas zacięcia a
                    odtwarza dobrze tylko na Media Player Clasic free(nie mylić z WMP).Dodam że
                    PowerDVD 4 odtwarza mpeg ze znanych programów tv.Dodatkowo niemiły kamyczek
                    Nero podaje komunikat,że nie będzie dekodował dźwięku Dolby 5.1 ze względu na
                    jakieś podobno prawa.

• Gość: pcdvb Re: Film mpeg HDTV Dominika IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 14.03.05, 19:26
                    xs20.xs.to/pics/05111/NDVD_030.jpg to klatka z filmu dominika.Doradzam
                    stanowczo oglądanie w Firefox lub ostatecznie IE .Skąd takie straszne rozmycie i
                    linie poziome?Niezorienowanym dodam,że klatka przedstawia motocykl w ruchu.
                    • Gość: PC-DVB Re: Film mpeg HDTV Dominika IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 14.03.05, 22:08
                      xs20.xs.to/pics/05111/3M.jpg inne ujęcie 3 motocykle.
                    • dominik666 Re: Film mpeg HDTV Dominika 14.03.05, 23:26
                      już samo to że możesz zrobić screenshot`a świadczy o tym że obraz nie był
                      renderowany poprzez kodeki cyberlinka z hardware accleration
                      www.lakini.org/dominik/cyberlink.jpg
                      te linie powstają jak odtwarza się HDTV pod progdvb albo innym programie (mi
                      powerdvd też nie oddtwarza tych plików)

jako playera używam DVB dream - i wam też radze spróbować nie trzeba mieć karty
                      DVB - tylko należy zainstalować filtry i dvbdream - można nim oddtwarzać pliki
                      multimedialne (filmy,mpeg) bez żadnych zacięć

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka