Dodaj do ulubionych

problem z konfiguracaja sieci - pomozecie?

17.03.05, 09:39
Jestem podlaczony do sieci blokowej. Kupilem 2 komputer mam tez switcha. Podlaczylem to wszystko do kupy i internet dziala. Ale problem w tym ze jeden z tych komputerow chcialbym przeznaczyc na taki domowy serwer - magazyn do przechowywania plikow. Przy czym chcialbym tak to zrobic, zeby inni uzytkownicy w bloku nie widzieli udostepnionych zasobow na tym komputerze - tylko ja. Da sie to zrobic?
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: problem z konfiguracaja sieci - pomozecie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 10:22
      Da się choć nie wiem po co...

Gdybyś miał w domu kilka komputerów to rozumiem sens takiego serwera, ale dla 2
      z tego jeden ma być serwerem?

Napisz jakie masz na tych komputerach systemy operacyjne, może wtedy ktoś ci coś
      doradzi - bo ja się na tym zbytnie nie znam.

Ja bym kombinował tak (jedna z 3 opcji):

- jeden komputer jest podłączony do sieci i udostępnia swoje połączenie sieciowe
      innemu(innym), jednocześnie udostępnia w tej "twojej sieci" dysk z możliwością
      nie tylko odczytu plików, ale i też zapisu (switch jest niepotrzebny przy 2
      komputerach)
      - komputer który udostępnia łącze internetowe, łączy się w "domowej sieci" z
      komputerem który jest magazynem plików (switch także jest niepotrzebny)

- oba komputery są podłączone do internetu poprzez switch (tak chyba teraz masz)
      i do komputera udostępniającego dysk na magazyn trzeba się logować, ale jak jest
      z dostępem od strony sieci do tego magazynu to nie wiem - ja bym tego nie
      próbował, w sieciach osiedlowych zawsze znajdzie się chętny do włamania do
      obcego komputera, IMHO kwestia czasu kiedy ktoś się włamie
      • klik.klak Re: problem z konfiguracaja sieci - pomozecie? 17.03.05, 10:59
        Gość portalu: ja napisał(a):

> Da się choć nie wiem po co...
        Na jednym z nich mam 160 GB a w laptopie tylko dysk 20 GB i nie chce go zapychac.

> Napisz jakie masz na tych komputerach systemy operacyjne, może wtedy ktoś ci coś doradzi - bo ja się na tym zbytnie nie znam.

Na obu XP

> Ja bym kombinował tak (jedna z 3 opcji):
        >
        > jeden komputer jest podłączony do sieci i udostępnia swoje połączenie sieciowe innemu(innym), jednocześnie udostępnia w tej "twojej sieci" dysk z możliwością nie tylko odczytu plików, ale i też zapisu (switch jest niepotrzebny przy 2 komputerach)

ale jak polaczyc oba komputery bez switcha/huba? Przez 2 karty sieciowe? Tego switcha po prostu mialem wiec go proboje wykorzystac - nie kupowalem go w tym celu.

> - komputer który udostępnia łącze internetowe, łączy się w "domowej sieci" z
        > komputerem który jest magazynem plików (switch także jest niepotrzebny)

j.w. jak to wtedy wszystko polaczyc?

> - oba komputery są podłączone do internetu poprzez switch (tak chyba teraz masz
        > > i do komputera udostępniającego dysk na magazyn trzeba się logować, ale jak jest z dostępem od strony sieci do tego magazynu to nie wiem - ja bym tego nie
        > próbował, w sieciach osiedlowych zawsze znajdzie się chętny do włamania do
        > obcego komputera, IMHO kwestia czasu kiedy ktoś się włamie

Wlasnie nie bardzo wiem jak rozwiazac ten problem logowania. Gdy na tym "serwerze" byl win 2000 to podczas proby laczenia do niego na kliencie pojawial sie ekran logowania. Jesli konto urzytkownika bylo zalozone na serwerze mozna bylo wejsc na udostepnione zasoby. W XP za cholere nie wiem jak to zrobic, zeby przy wchodzeniu pojawial sie ten ekran logowania.
        Jesli chodzi o wlamania to nie ma problemu - to maly blok i wszyscy sie znamy, jakby co to skuje wlamywaczowi morde :)
        • Gość: Reader Moze tak... IP: 212.247.232.* 17.03.05, 11:11
          Jeden (laptop?) podlaczasz przez switcha do sieci. (rozumiem, ze to obecnie dziala)

Drugi (ten magazyn :) podlaczasz to switcha i jako bramke podajesz ip pierwszego
          (z jednoczesnym nadaniem wlasnego adresu ip typu 10.0.0.1)

Poza tym pozakladaj hasla na udostepnione zasoby.

ps. jest jeszcze cos jak Internet Connection Sharing w XPku i domyslam sie, ze
          poprzez rozne wizadry robi to sie automatycznie.
          • klik.klak Re: Moze tak... 17.03.05, 11:25
            Zrobilem jak napisales ale efekt byl taki, ze ten ze zmienionym adresem i bramka z ip tego drugiego widzi sie sam - nie widzi tego drugiego. O dostepie do internetu juz nawet nie wspominam.
            Z tego kreatora probowalem korzystac ale jakies bzdury zrobil.
            A gdyby zrobic tak: 2 karty sieciowe i zmostkowac polaczenie? Ma to sens?
            • Gość: Reated Przeczytaj to: IP: 212.247.232.* 17.03.05, 11:52
              www.skretka.net/index.php?serwis=art&otworz=4&nr=29
        • Gość: ja Re: problem z konfiguracaja sieci - pomozecie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 11:23
          A na którym na codzień pracujesz w domu?

Ja mam tak - młoda para, każde posiadało komputer i mamy teraz dwa.
          Jeden jest podłączony do sieci (Neostrada, ale to nie ma znaczenia) i tego
          używamy na codzień, a drugi jest podłączony do pierwszego i korzysta z
          udostępnionego łącza i jest używany jesli dwie osoby chcą jednocześnie coś robić
          w sieci.
          Czas pracy tego podstawowego to jakieś 30-80 h. tygodniowo, a drugiego 0/zero/-4
          h. na tydzień - jak widać praktycznie jest zbędny, ale to starsza maszyna(PII)
          więc nawet sprzedawać się jej nie opłaca...

W twoim przypadku stacjonarny musi mieć 2 kart sieciowe.
          Koszt sieciówki to 20-25 zł nowej, używaną można kupić za 5-10 zł.

Lączysz laptopa ze stacjonarnym:
          a) kablem "scrosowanym", bezpośrednio kary sieciowe
          b) poprzez switch - "normalnymi" kablami sieciowymi

W stacjonarnym uruchamiasz (w opcjach połączenia sieciowego) "udostępnianie
          połączenia sieciowego".
          A gdzieś w ustawieniach kont użytkowników konfigurujesz/tworzysz sobie konto dla
          logowania się z laptopa.
          • klik.klak Re: problem z konfiguracaja sieci - pomozecie? 17.03.05, 11:32
            To jest odpowiedz na moje pytanie postawione wyzej. I tak chyba bede musial to zrobic. Pozostaje mi tylko jeszcze jeden problem - chodzi o to logowanie do xp. Dlaczego teraz gdy udostepnie katalog w xp to wpuszcza kazdego uzytkownika. Chcialbym tak, zeby dostep byl na haslo. W 2000 nie mialem z tym problemu.
            • Gość: ja Re: problem z konfiguracaja sieci - pomozecie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 11:44
              Taki dobry to nie jestem i nie wiem.
              2000 był sprzedawany w naszym kraju tylko w wersji "Pro" i jego odpowiednikiem
              jest "XPPro", a ty przypuszczam masz "XPHome".
              Róznica jest taka, że wersja "Pro" jest skierowana dla użytkowników używających
              komputera w sieciach (firmowych itp..) gdzie użytkownicy mają rózne uprawnienia,
              a wersja "Home" przeznaczona do użytku domowego i ustawienia zabezpieczeń są
              domyślnie powyłąnczane.
              Prawdopodobnie trzeba gdzieś w opcjach pogrzebać i domyślne ustawienia zmienić.
    • Gość: Reader Hm... IP: 212.247.232.* 17.03.05, 10:29
      www.elektroda.pl/rtvforum/topic108245.html
      www.elektroda.pl/rtvforum/topic78856.html
      www.elektroda.pl/rtvforum/topic21513.html
      www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=825978
    • klik.klak Re: problem z konfiguracaja sieci - pomozecie? 17.03.05, 13:32
      Panowie - dziekuje za pomoc. Musze jeszcze poszukac po sieci bo nie wszystko rozumiem, a nie chce zadawac pytan, ktore myc moze czesto sie powtarzaja.
      Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka