ixtlilto 23.03.05, 22:45 Witam, szukam kogoś kto byłby w stanie wytłumaczyć mi znaczenie "kryteriów" w funkcji bd.pole. Siedzę nad tym już 5 godzin i nie jestem w stanie tego rozgryźć :/ Link Zgłoś Obserwuj wątek
fugazzi Re: excel : bd.pole 24.03.05, 09:00 Wysłałem Ci coś na skrzynkę. Nie wiem czy to w czymś pomoże, ale... Fugazzi... Link Zgłoś
ixtlilto Re: excel : bd.pole 24.03.05, 12:12 Dzieki serdeczne, ale to już widziałam. To samo jest w pomocy excela. A na strone microsoftu też trafiłam. Niestety czytam to i czytam i nadal nie wiem :/ A nigdzie nie moge znaleźć przykładu bez błędu "#LICZBA" Link Zgłoś
hiolka Re: excel : bd.pole 24.03.05, 17:00 Funkcja ta moze zwracac 3 typy wynikow: 1. #ARG! - jezeli zaden rekord bazy nie odpowiada wybranemu kryterium 2. #LICZBA! - jezeli w przeszukiwanej bazie jest wiecej niz 1 rekord spelniajacy zadane kryterium; 3. zwraca pojedynczy rekord odpowiadajacy zadanemu kryterium (i o to Ci pewnie chodzi) Aby to zrozumiec najlatwiej bedzie Ci rozpisac ta funkcje w arkuszu: 1. w kolumnie A wpisz prosta liste - komorka A1 to nazwa pola np. "numer", a w komorkach ponizej liczby np. od 1 do 6 (skonczysz w kom. A7) 2. w komorce C1 wpisz ponownie "numer" (to nazwa kryterium), w kom. C2 wybrane kryterium np. 3. I teraz formula: BD.POLE baza: A1:A7 pole: "numer" kryteria: C1:C2 Formula powinna zwrocic 3 - poniewaz zgodnie z jej opisem "wydziela z bazy danych pojedynczy rekord, spelniajacy podane kryteria" (po co w ogole komu taka funkcja - nie wystarczy zwykly filtr?) Jezeli w C2 wpiszesz np. >3 - funkcja zwroci #LICZBA!, poniewaz w bazie jest wiecej niz 1 liczba wieksza niz 3. Jezeli w C@ wpiszesz np. 8 - funkcja zwroci #ARG!, bo nie ma takiego rekordu - najwieksza liczba w bazie jest 6. Ufff, mam nadzieje za jakos pomoglam. Pozdrawiam! Link Zgłoś
ixtlilto Re: :-D 25.03.05, 17:56 :-D UDAŁO SIĘ! załapałam! na Twoim przykładzie, powoli, krok po kroku!!! Dziękuję serdecznie! Link Zgłoś