Dodaj do ulubionych

Ludzie - jaki monitor?

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.06.02, 15:35
Witam!
Zamierzam kupic monitor 17 cali, ekran idealnie płaski, cena do 1000zł o możliwie jak najlepszych parametrach. Moze doradzicie mi jaki model i jakiej firmy najlepiej lub przynajmmniej podacie mi parametry jakie są do uzyskania za taką cenę - bede bardzo wdzięczny.
Pozdr
Obserwuj wątek
    • Gość: vladip Re: Ludzie - jaki monitor? IP: *.lodz-retkinia.sdi.tpnet.pl 22.06.02, 16:28
      aoc 7klr calkiem przyzwoity o niezłych parametrach...
      cena w granicach 750-800
      pzdr
      vladip
      PS
      zobacz www.monitory.com.pl
    • Gość: Mariusz Re: Ludzie - jaki monitor?popatrz też na [herce] IP: *.icm.edu.pl / *.toya.net.pl 22.06.02, 16:42
      przy rozdzielczości 800X600 prawie kazdy ma 85[herców]
      ale 1280X1024 nie musi mieć 85 [herców]
      minimum przy 1280X1024 to 75[herców]
      czyli jak bedzie miał przy 1280x1024 najwiecej 60 to niech się buja sprzedawca
      wsklepach nie są jasno podane herce chyba z każdego monitora można wyliczyć
      herce ale są podawane np. [Używam analogi zamiast 4 to napiszą 2+2] a
      sprzedawca może nie umiec wyliczac herców z tego 2+2
      zalecam zwrócić rzetelną uwage na te [herce]
      mój monitor ma np
      800X600 85 [herców]
      1280x1024 75 [herców] 75 herców to jest minimum dla zdrowia oczu
      [herce]=częstotliwość odświeżania
      • Gość: Doki Re: Ludzie - jaki monitor?popatrz też na [herce] IP: 195.13.26.* 22.06.02, 17:01
        Czy wygodnie jest pracowac na 17- calowym ekranie z rozdzielczoscia wieksza niz
        1024x768? Czy to nie za drobno?
        Tak sie tylko pytam, bo sam sprawdzalem i nie uzywam wyzszej rozdzielczosci.
        Laptop przyszedl od producenta ustawiony na 1440x1080 przy przekatnej 14.1
        cala. To bylo nie do zniesienia. Przy 1024x768 obraz jest troche "miekki", ale
        przynajmniej mozna cala noc pracowac bez okularow.
      • Gość: wojtek Re: Ludzie - jaki monitor?popatrz też na [herce] IP: *.pradnik-czerwony.sdi.tpnet.pl 22.06.02, 17:08
        > ale 1280X1024 nie musi mieć 85 [herców]
        > minimum przy 1280X1024 to 75[herców]

nie sądzisz że 75 hz i 1280X1024 jest zabójcze dla wzroku?
        • Gość: mariusz Re: wojtku napewno tak 75 juz meczy podalem min IP: *.icm.edu.pl / *.toya.net.pl 23.06.02, 15:41
          na pewno wartosc ta powinna miec przy dwoch podanych rozdzielczosciach dwa
          razy 85
          przy 85 oczy trudno sie mecza
          przy 75 mecza sie ale nierzytuje to na zdrowie oczu w takim stopniu jak te 60
          niestety mniemam ze wsklepach nadal sa monitory co maja te 60 i sprzedawcy
          moga je polecac i po dluzszym uzytkowaniu uzytkownik zostanie zepchniety do
          rozdzielcosci 800X600
          to juz nawet nie chodzi o tylko zdrowie ale o najzwyklejsza awygodnosc o
          ktorej zasygnalizowalem w watku[hercow]
    • Gość: mariusz a i przy zakupie włączył bym monitor (zekspozycji) IP: *.icm.edu.pl / *.toya.net.pl 23.06.02, 16:13
      wsklepie bym prostu włączył monitor jak działa wgrał bym orginalne sterowniki
      i posprawdzał parametry
      ciezko to sprawdzić na windowsie xp on jest za ~~madry (nie nalezy sprawdzac
      na xp)
      tylko w wyłącznie sprawdził bym monitor w sklepie podłanczając go do windows me
      oczywiscie przy wgraniu orginalnych sterowników
      uwazam ze to nie jest to naturalne skoro w Empikach pozwalaja przy wspóludziale
      sprzedawcy rozpieczentowywac i testowac na sklepowych komputerach nowe programy
      przed zakupem ....
    • Gość: Gothog Co wy na ten monitor? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.06.02, 16:41
      Okazyjnie mogę sprawic sobie monitor Philips 107B30. Co o nim sądzicie. Oto parametry:

? Deflection angle (degrees) 90°
      ? Dot pitch 0.25 mm
      ? Horizontal pitch 0.21 mm
      -Tube type Shadow mask, Real Flat, High Contrast, Anti Glare, Anti Static,
      Anti reflection,Light Transmission 45%
      ? Phosphor P22
      ? Recom. display area(mm) 306 x 230 mm
      ? Recom. display area(inch) 12.0" x 9.0"
      ? Max. display area(mm) 325 x 244 mm
      ? Max. display area(inch) 12.8" x 9.6"

Scanning
      ? Horizontal scanning 30 - 86 kHz
      ? Vertical scanning 50 - 160 Hz

Video
      ? Video dot rate 176 MHz
      ? Input impedance
      -Video 75 Ohm
      -Sync 2.2k Ohm
      ? Input signal levels 0.7 Vpp
      ? Sync input signal Separate sync
      Composite sync
      ? Sync polarities Positive and negative
      White color temperature

Chromaticity CIE coordinates:
      ? at 9300 K: x=0.283, y=0.297
      at 6500 K: x=0.313, y=0.329

Resolution and preset modes
      ? Max. resolution 1600 x 1200
      ? Recom. resolution 1024 x 768
      ? 16 user definable modes
      ? 29 factory preset modes:

H.freq (kHz)/ V.freq (Hz)
      640 x 350 31.5K/70
      640 x 350 37.9K/85
      640 x 480 31.5K/60
      640 x 480 37.9K/72
      640 x 480 37.5K/75
      640 x 480 43.3K/85
      640 x 480 50.6K/100
      720 x 400 31.5K/70
      720 x 400 37.9K/85
      800 x 600 37.9K/60
      800 x 600 48.1K/72
      800 x 600 46.9K/75
      800 x 600 53.7K/85
      800 x 600 63.9K/100
      832 x 624 49.7K/75
      1024 x 768 48.4K/60
      1024 x 768 56.5K/70
      1024 x 768 60.0K/75
      1024 x 768 68.7K/85
      1152 x 864 67.5K/75
      1152 x 864 77.1K/85
      1152 x 870 68.7K/75
      1152 x 900 71.8K/76
      1280 x 960 60.0K/60
      1280 x 960 85.9K/85
      1280 x 1024 64.0K/60
      1280 x 1024 80.0K/75
      1600 x 1200 75.0K/60
      1600 x 1200 81.3K/65
      • Gość: ssaczek Re: Co wy na ten monitor? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.06.02, 20:37
        Swego czasu też się nad nim zastanawiałem, jednak polecam AOC 7KLr Flat za te
        pieniądze (do 1000zł)nic go nie przebija!!! Słowo!!!
        Zaglądnij na cennik www.arest.com.pl (na Oławskiej) najtaniej we Wrocku.
        • Gość: Gothmog no to mam dylemat - POMOCY!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.06.02, 21:33
          Wielkie dzieki za rade ssaczek. Cena AOC jest rewelacyjna 755 zł a i parametry całkiem całkiem. Poserfowałem po sieci i duzo osób go chwali - niesamowite mozliwosci za niska cene. Nie znam jednak opini co do jego zywotnosci :(. Chip ocenil ten monitor dosyc slabo, ale z drugiej strony nie ma w ich teście monitora Philipsa. Ciekaw jestem co inni mysla na temat monitora AOC 7klr.
          I teraz mam dylemat - monitor Philips 107B mogę kupic za 780 zł (ponoc nowka), a AOC kosztuje 755 zł. Który zatem wybrac?! Może lekko dopłacić i kupić Philipsa, bo to jednak marka? POMOZCIE!!!
          • Gość: kell Re: no to mam dylemat - POMOCY!!! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.06.02, 22:00
            bawilem sie nie tak dawno philipsem 107b, nie nowym,
            ale "odnowionym" przez producenta. calkiem porzadna
            sztuka, obraz ostry, monitor dosyc zgrabny, tylko, ze z
            tego co pamietam, to uzytkowe max tego monitora to
            1024x768@85Hz, ale chyba z przedzialu do 1000zl nic
            lepszego nie kupisz.. ahh i egzemplarz ktorym ja sie
            bawilem mial minimalne problemy z geometria obraz, ale
            to tak samo moze byc wada tego egzemplarza, jak wiadomo
            monitor monitorowi nie rowny. ktos radzil skorzystac z
            programu 'nokia test'
            ( www.freepctech.com/rode/004.shtml )i kazac
            sobie zademonstrowac dany egzemplarz w sklepie.
            powinienes tak postapic.
            • Gość: Gothmog Re: no to mam dylemat - POMOCY!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.06.02, 10:31
              Dzieki, czy ktos jeszcze mi doradzi... PLIS
            • Gość: wojtek Re: no to mam dylemat - POMOCY!!! IP: *.pradnik-czerwony.sdi.tpnet.pl 24.06.02, 15:05
              Gość portalu: kell napisał(a):

> bawilem sie nie tak dawno philipsem 107b, nie nowym,
              >
              > sztuka, obraz ostry, monitor dosyc zgrabny, tylko, ze z
              > tego co pamietam, to uzytkowe max tego monitora to
              > 1024x768@85Hz, ale chyba z przedzialu do 1000zl nic
              > lepszego nie kupisz..

jak to nie? a AOC ? za 750 zł masz 1024x768 115 Hz a przy
              1280x1024 87 Hz

Momłem sobie pomylić modele bo jest kilka o podobnej
              cenie,ostatnio pojawił się ten monitor na diamondtronie w
              cenie 950 zł

tekst z monitor.pl

Monitor 17" z płaskim kineskopem perforowanym o małej
              plamce 0,25mm, poprawnie pracuje w wysokiej
              rozdzielczości 1600x1200 przy 75Hz/93kHz, pomijam
              sensowność oglądania ikonek i podpisów pod nimi przy
              takiej przekątnej i tego rodzaju kineskopie. W 1280x1024
              uzyskałem 87Hz, 1280x960 -93Hz, 1152x870 -104Hz, 1024x768
              -115Hz a przy 800x600 -120Hz. Pasmo przenoszenia
              uzyskałem maksymalnie 203MHz. Wyższe odświeżanie pionowe
              (Hz) powodowało rozjaśnianie górnej krawędzi-linii
              ekranu. Trzeba przyznać, że monitor posiada bardzo dobre
              odwzorowanie kolorów, z geometrią i morą nie jest źle,
              konwergencja na wysokim poziomie. Widać, że producentowi
              monitorów AOC bardzo zależy na parametrach jakościowych
              obrazu i na możliwie niskiej cenie. W przypadku kilku
              modeli AOC mogę powiedzieć, że na dziś zajmuje AOC
              pierwsze miejsce w kategorii
              możliwość-cena/TanieMonitory. Trudno mi się ocenia
              długowieczność, jest jeszcze za wcześnie ale na pewno ...
              czas pokaże. Wielu klientów potwierdza moje zdanie na
              temat AOC. Za dobrym wykonaniem (elektronika) przemawia
              fakt, że ustawiając tym modelom maksymalne czyli zbyt
              wysokie parametry obraz nie wygina się, zachowuje
              proporcje, nie traci (bardzo) na jakości-wyrazistości
              czcionek, a tego typu zachowanie obrazu wysytępuje przede
              wszystkim w ... drogich monitorach. AOC 7KLR spełnia
              normę promieniowania TCO-99. Dystrybutor udziela
              gwarancji na 3 lata. Jeszcze jedna ciekawostka: menu
              sterowania na okranie (OSD)jest identyczne jak w
              moniotorach... IIYAMA :)
              • Gość: ssaczek Re: no to mam dylemat - POMOCY!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.06.02, 16:36
                Na dokładkę mogę powiedzieć, iż już kilkoro z moich znajomych ma te monitory
                od około 9-6 miesięcy ja mam od dwóch i jestem bardzo zadowolony i nie
                słyszałem o jakiś awariach, a myślę, że co idzie o żywotność to trzy lata
                gwarancji to dość sporo.
                Z tego, co słyszałem to AOC więcej sprzedaje monitorów na zachodzie niż
                właśnie Philips.
                • Gość: Gothmog Re: no to mam dylemat - POMOCY!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.06.02, 18:33
                  Dzięki , chyba sie zdecydowałem, szczegolnie, ze cana AOC 7Klr spadła do 729 zł.
                  Jutro jade na Oławską... Nie wiesz czasem ssaczek, czy ta firma AREST dostarczy mi monitor do domu, czy trzeba bedzie go przywiezc we wlasnym zakresie. Dzisiaj sie juz z firma nie skontaktuje...
                • Gość: Gothmog Re: no to mam dylemat - POMOCY!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.06.02, 19:14
                  I jeszcze pytanko o AOC, czy ten monitor posiada ekran pokryty powłoką antyrefleksyjną?
                  • Gość: wojtek Re: no to mam dylemat - POMOCY!!! IP: *.pradnik-czerwony.sdi.tpnet.pl 24.06.02, 22:14
                    Co do powłoki to nie wiem ale w opisach monitorów o
                    wiele droższych też nic pisza o powłoce
                    antyrefleksyjnej ,musisz się zapytać w sklepie.
                    Z opisu wynika że serwis jest "door to door" co ma duże
                    znaczenie bo w razie awarii
              • Gość: kell Re: no to mam dylemat - POMOCY!!! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.06.02, 23:00
                dzieki, ze mi powiedziales:> hmm, monitory widocznie
                tanieja, ja sam sie zastanawiam nad jakas 19" (ale ja
                pozostane wierny firmie i kupie viewsonica)
                wazne jest by monitor byl dobrej jakosci i wyciagal
                conajmniej 85Hz (najlepiej w 1280x1024 dla 17" i
                1600x1200 dla 19").. no coz, czasami wypada wydac
                wiecej i uniknac bolu glowy przy dluzszym siedzeniu
                przy kompie
                .. ale tak teraz przegladam aocmonitor.com i nie widze,
                by ktorakolwiek 17" wyciagala 1280x1024@85Hz.. moglbym
                mi wskazac o ktorym egzemplarzu mowisz??
                • Gość: Gothmog Re: no to mam dylemat - POMOCY!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.06.02, 23:39
                  Wtrace sie - Na stronie o jakiej mowisz nie ma opisanego modelu o ktorym mowa, a mianowicie AOC 7Klr 17cali. W tym modelu producent zaleca 85Hz przy 1024x768, w wedlug opisu na stronie www.monitory.com.pl mozna wyciagnac nawet 115Hz.
                  • Gość: kell Re: no to mam dylemat - POMOCY!!! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.06.02, 06:25
                    wszystko mozna.. ale jak potem zacznie leciec dymek z
                    elektroniki, to sam bedziesz mial do siebie pretensje:)
                    • Gość: Gothmog Re: no to mam dylemat - POMOCY!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.06.02, 11:04
                      Spoko, to ze można nie znaczy ze trzeba... Chce aby monitorek mi posluzyl przez ladych pare lat wiec nie zamierzam go eksploatowac na maksa. Bede stosowal go tak jak zaleca producent - po pozniej moga byc klopoty z gwarancja.
                      • Gość: w Re: no to mam dylemat - POMOCY!!! IP: *.pradnik-czerwony.sdi.tpnet.pl 25.06.02, 13:30
                        jeżeli jest napisane że monitor wyciaga 1024x768 115 Hz
                        to nie są wyżyłowane osiagi tylko normalna praca
                        zalecana przez producenta.Żeby mieć takie parametry
                        trzeba dopłacić 500 zł kupując monitor innej firmy
                        • Gość: ssaczek Re: no to mam dylemat - POMOCY!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.06.02, 16:54
                          Powłokę ma. A co do transportu to podejrzewam, że przywiozą ja akurat
                          kupowałem w innym salonie i nie było z tym problemu.
                          Co do reszty to przy 1024x768 jadę na 100Hz i obraz jest jak obrazek, po całej
                          nocy praktycznie nie odczuwasz tego na oczach, dopiero gdy zacząłem pracować
                          na tym monitorze wiem co to migotanie i jak to daje popalić, czasami gdy moja
                          mała gra jakąś starą grę to XP zmienia mi po wyjściu z gry na 65Hz i po pięciu
                          sekundach odczuwasz to.
                          • Gość: Gothmog Kupione, lecz jest cos nie tak !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.06.02, 18:54
                            No i kupilem AOC 7klr za 729 zł i obraz jest pikny, ale jest coś czego za diabła nie mogę wyregulowac - jakas wada czy co? widoczne juz golym okiem - chodzi o gorna czesc obrazu - ona zapada sie do srodka. Nie zauwazylem tego wcześniej, ale motyw najbardziej widoczny jest gdy uruchamiam chociazby Worda. Górny brzeg strony nie stanowi lini prostej, lecz linie zakrzywiona. Roznica miedzy poczatkiem lini, a jej środkiem wynosi 1 mm w dół i tyle samo jeśli chodzi o roznice miedzy koncem lini a jej srodkiem. Efekt ten naprawia się w dolnej częsci ekranu. Nie moge tego wyregulowac. Czy monitor reklamowac, czy te modele tak mają? prosze o pomoc osoby uzywajace AOC 7klr.
                          • Gość: Gothmog Kupilem i jest cos nie tak !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.06.02, 19:27
                            Tak... wyraznie chodzi o lewy gorny rog ekranu. Wszystko w jego okolicy zostaje zniekształcone - linia prosta wykrzywia sie do gory... Co to ma być? Doradzcie prosze...
    • Gość: Mariusz Re: a wjakim sklepie(sieci) kupowałeś monitorek IP: *.icm.edu.pl / *.toya.net.pl 25.06.02, 23:01
      Jezeli w supermarkecie
      Supermarkety stosują uległą ~polityke wobec kupujących wystarzczy powiedziec
      powód że np. chcę jednak kupic 19 cali a ta siedemnastke oddać chyba nikt nie
      bedzie sprawdzał czy ktos kupi tetą 19
      Przy tak bym to nazwał kapryśnych zwrotach nie nalezy mówic ze monitor jest
      wadliwy nigdy wręcz przeciewnie ze jest dobry
      przedstaw rachunek i powiedz w biurze obsługi klienta ze chcesz dokonac zwrotu
      jak najszybciej
      generalnie klient nie ma prawa zwrotu chyba ale sieci idą na rę ke kliienta
      nawet mozna chyba oddac paczke margaryny i oni przyjmą zwrot taką mają
      mentalnosc
      a jak się kupowało w sklepie to nie wiem co zrobic
      spróbował bym metody ze jest dobry ale chce lepszy i kupił bym u tego samegoi
      sprzedawcy tylko zalezy o ile twen lepszy byłby drozszy o taką bym metode
      zastosował ale nie wiem czy bym zgłaszał ze jest zły zastanowiłbym się czy
      warto zgłaszać ze jest zły jesli rzeczy3wiscie prawo jest na renke sklepom a
      nie dla klienta generalni e chyba prawo jest takie ze nie ma się prawa zwrotu
      ot co trzeba myslec myslec i jescze raz myslec i skutecznie zadziałac jezeli
      ten monitor to mina .......pozdrwaiam mariuszek
      • Gość: Gothmog Re: a wjakim sklepie(sieci) kupowałeś monitorek IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.06.02, 00:42
        Kupowałem w sklepie i metode o jakiej mowisz moze bym i zastosował, gdybym byl pewny ze monitory tego typu maja taka dziwaczna wade. Nikt jednak na te monitory nie narzekał i w ogole w sieci nie spotkalem sie z takimi problemami wiec prawdopodobnie to usterka techniczna. Wiec od czego jest gwarancja - moge domagac sie wymiany monitora na nowy tego typu, pozbawiony usterki i mysle ze nie bedzie problemow, jesli pozadna firma... Wciaz czekam na zdanie osob bawiacym sie tym modelem AOC.
        • Gość: Gothmog HEJ użytkownicy AOC 7Klr - pomocy!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.06.02, 10:36
          Zwracam sie szczegolnie do osob, ktore mi ten model polecały. Interesuje mnie czy usterka o jakiej mowie w 3 i 4 poscie wczesniej jest widoczna takze na waszych monitorach i czy w ogole z czyms takim sie spotkaliscie. Pomozcie i dardzcie... PLISSSS...
    • Gość: xxx Re: Ludzie - jaki monitor? IP: 212.160.204.* 26.06.02, 13:32
      Nigdy nie kupuj CTX-a. Ja kupiłem PR 711 FL i jak zobaczyłem geometrię obrazu
      to się załamałem. Po miesiacu ustawiania odesłałem do serwisu, a oni napisali,
      że spełnia normy. Obraz jest znieksztlcony w nietypowy sposob narożniki dolne i
      górne schodzą w dół.
      • Gość: Gothmog Re: Ludzie - jaki monitor? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.06.02, 15:52
        Niestety...juz kupilem, szkoda ze wczesniej nie poradziles. U mnie lewy gorny rog idzie za bardzo do gory i w ogole obraz w gornej czesci jest jakis tąpnięty. Boje sie, że w serwisie powiedza mi to co tobie...
    • Gość: Gothmog Co tak cicho?! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.06.02, 23:38
      Hej osoby, ktore zachecaly mnie do kupna tego monitora, cos cie tak nagle ucichli?!
      Pytanie brzmi, czy spotkaliscie sie z takim problemem jak ja - doradzcie coś!
      Prosze...
      • Gość: LukaZ23 Re: Co tak cicho?! IP: *.wsb / 10.1.8.* 28.06.02, 12:20
        Mam tego Phillipsa 107b flat i tez mi sie rogi zniekształacają wiec moze cie to
        pocieszy. Olewam takie pierdołki i nie przeszkadzam mi to.
        • ssaczek Re: Co tak cicho?! 28.06.02, 15:01
          Jeśli dobrze rozumiem to wadą tego twojego monitora są nierówne linijki w Word?
          To normalka w 17-stkach, linie z góry i dołu monitora będą delikatnie środkiem
          się zapadać, jeśli chcesz się tego pozbyć to tylko LCD, ale tak od siebie to
          za miesiąc zapomnisz i nikt tego nie zauważy a przy oglądaniu powiedzmy filmów
          czy grach nie ma to znaczenia. Za te pieniądze to najlepsze, co mogłeś kupić.
          W cenie do 800-900zł a nawet 1000zł nic lepszego nie dostaniesz.
          Pozdro.
          • ssaczek Re: Co tak cicho?! 28.06.02, 15:09
            Pobaw się jeszcze ustawieniami ten monitor można całkiem ładnie i wygodnie
            ustawiać. Bierz pod uwagę iż obraz który masz to 15 rozciągnięta do 17 a
            zniekształcenia (powiedzmy) mogą być powodowane płaszczyzną ekrany, no bo
            powiedzmy jak rozciągnąć równo coś co jest jajowate.
            • Gość: Gothmog Re: Co tak cicho?! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.06.02, 10:47
              Znalazłem osoby, ktore posiadaja taki monitor i maja wszystko OK. Nie sadze zebym przyzwyczaił sie do krzywizny, ktora dotyczy pół ekranu. Roznica w poziomie to na samym srodku ekranu 1,5 mm. Probowalem juz wszystkich ustawien, ale nie jestem w stanie tego wyregulowac. Sprobuje to reklamowac, ale jak mi powiedziano w sklepie szanse na uznanie tego za usterke sa niewielkie - moze przynajmniej go troche wyreguluja...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka