Dodaj do ulubionych

Dysk twardy a gry

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.04.05, 10:00
Mam pytanie, czy dysk moze miec znaczacy wplyw na dzialanie gier, mianowicie
na dosyc porzadnym sprzecie jedna gra nie chce chodzic z wszystkim na LOW. Po
prostu komputr zdycha na niej, a najbardziej ten dysk RZĘZI, RZĘZI jakby co
najmniej odbywalo sie kopiowanie 20 plików. No i nie wiem czy to tylko dysk
głosno pracuje czy z nim cos nie tak jest. A musze zaznaczyc ze jesli chodzi
o czasy kopiowania itd no to osiagi ma calkiem porzadne, no ale ja mam
nieodparte wrazenie ze on sie zarzyna, nie moze ruszyc. To Seagate 80GB duzo
osob mowi ze faktycznie jest cholernie glosny...
No i co mam o tym myslec?
Obserwuj wątek
    • Gość: Greg Re: Dysk twardy a gry IP: *.acn.waw.pl 24.04.05, 12:19
      Co to znaczy "dosyć porządny sprzęt"? Zestaw z supermarketu zachwalany jako taki? Bez informacji o konfiguracji niewiele da się powiedzieć, ale jednym z prawdopodobnych problemów jest mała ilość RAM (<=256 MB - standard właśnie w komputerach z marketów: szybko taktowany procesor i 256RAM->POMYŁKA, a nie komputer!)
      • Gość: Marks Re: Dysk twardy a gry IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.04.05, 12:27
        asus av8
        Athlon 64 3000+ S939
        512RAM dual chanell
        radeon 9550 gecuba - to moze karta nie najlepsza, ale nie na tyle slaba aby far
        cry w 800x600 w LOW cial sie tak ze szkoda gadac, np need for speed u2 na max
        wszystkim chodzil plynnie
    • user0001 Re: Dysk twardy a gry 24.04.05, 12:32
      Dysk cały czas rzęzi? Pewnie swap (plik wymiany) jest w użyciu. Ile pamięci ma
      komputer? Czy karta graficzna ma własną pamięć czy "dzielną".

Czas kopiowania dużych plików jest czym zupełnie innym niż odczyt setek małych
      plików, lub przeszukiwanie i wybieranie fragmentów z dużego pliku.

Kopiowanie dużego pliku, to sekwencyjny odczyt. Głowica raz ustawia się na
      początku pliku i czyta kolejne ścieżki. (i robi to bardzo szybko).

Odczyt małych plików, lub fragmentów z dużego pliku, to odczyt przypadkowy.
      Głowica musi się oddzielnie ustawić do odczytu każdego z plików. Każde takie
      ustawienie się może trwać kilka milisekund.
      • Gość: Marks Re: Dysk twardy a gry IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.04.05, 12:41
        No rzezi rzezi ten dysk, co do karty graficznej to ci nie odpowiem bo nie wiem.
        Natomiast co do dysku to sie czasem dziwie, ale rzezi nawet jak po uruchomieniu
        przegladarki internetowej trwa to z 4 sekudny, troche chyba duzo? a dysk tak
        pracuje jakby mial sie za przeproszeniem "zesrac"
        a z tym plikiem wymiany to tez nie abrdzo wiem o co chodzi.
        Ogolnie moze byc jakas tego przyczyna ktora da sie wyeliminowac?
        • Gość: T-800 Re: Dysk twardy a gry IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 24.04.05, 12:48
          A sterowniki chipsetu/IDE (płyty głównej) instalowałeś?
          • Gość: Marks Re: Dysk twardy a gry IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.04.05, 12:50
            Dysk jest SATA
            Sterownik instalowalem
        • user0001 Re: Dysk twardy a gry 24.04.05, 15:44
          A może cała para idzie w gwizdek, a dokładniej w antywirusa? Niektóre
          zaawansowane programy antywirusowo-ochronne potrafią skutecznie zamulić nawet
          mocny sprzęt. Produkty Symanteca cieszą się w tej materii złą sławą.
      • Gość: Marks Re: Dysk twardy a gry IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.04.05, 12:42
        no a pamieci jest 512
      • Gość: Marks Re: Dysk twardy a gry IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.04.05, 13:08
        Moze jeszcze dodam ze dysk jakby co jest na ntfs ale to chyba nie ma
        znaczenia...
        • Gość: niktabc@vp.pl Re: Dysk twardy a gry IP: *.toya.net.pl 24.04.05, 15:13
          a nie amsz wirusa??
          znam jednego co "ZJADA" ram i wtedy idzie wszystko przez pliki wymiany
    • Gość: tswiercz Re: Dysk twardy a gry IP: *.devs.futuro.pl 24.04.05, 15:46
      A sprawdź jaki jest transfer dużego pliku, np 1 GB. Skopiuj go z jednej partycji na drugą i podaj jaki jest transfer i podaj czas operacji. Oczywiście nic innego nie rób w tym czasie.
      • tswiercz Re: Dysk twardy a gry 24.04.05, 15:52
        Acha, no i przeprowadź sławetne 3dMarki 01 i 03.
        Pierwszy sprawdzi ogólną szybkość komputera, drugi tylko grafikę.
    • Gość: +++ Re: Dysk twardy a gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 16:02
      Do FarCry o ile wiem zaleca się min.1GB RAMu - wcale nie jest to dużo w PC(moi
      znajomi mają tyle od 1-2 lat, a znam takich co mają i po 2GB), ja uważam ,że XP
      używany tylko do Internetu musi mieć minimum 384MB RAMu, a do gier to minimum 2
      razy tyle...
      Mój pierwszy PC miał Win98SE, PII266, ale RAMu 288MB.
      Wracając do twojego problemu - prawdopodobnie masz za mały i pofragmentowany
      plik wymiany, a także pofragmentowne pliki z grą i stąd te opóźnienia i
      "mielenie" dyskiem.
      • tswiercz Re: Dysk twardy a gry 24.04.05, 16:09
        Bez przesady, ja mam gorszy procesor, 512 MB RAM, Radka 9550 kręconego i na medium mogę grać spokojnie przy 1200x1024. Natomiast inna rzecz mnie zastanowiła. Czy to jest aby napewno GeCube 9550XT, czy może jakiś normalny GeCube, o zgrozo może nawet i z 64 bitową szyną pamięci??
        • Gość: Marks Re: Dysk twardy a gry IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.04.05, 16:56
          to jest dokladnie ta karta: sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=15015
          a co do kopiowania no to plik 780mb kopiowany byl z partycji na partycje w
          czasie 1min
        • Gość: Marks Re: Dysk twardy a gry IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.04.05, 16:57
          a 3dmark 03 daje w testach ok 3500, czyli tyle co mniej komputery innych
    • Gość: dominik666 Re: Dysk twardy a gry IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.04.05, 16:56
      włącz Far cry stań sobie w jakimś miejscu,poczekaj aż dysk przestanie mielić i
      zobacz czy rozglądając się obraz zwalnia - jeśli tak problem lezy w karcie
      graf./konfiguracji - jeśli zaczyna mulić w czasie np. jazdy jeep`em albo
      motorówką (doczytuje) znaczy że masz problem z dyskiem.

dysk twardy ma olbrzymi wpływ na performance całej gry - kolejny raz polecam
      Raptora 10k rpm

możesz też ustawić na sztywno swapfile na 1024MB
      • Gość: tswiercz Re: Dysk twardy a gry IP: *.devs.futuro.pl 24.04.05, 17:07
        Bez przesady, Raptor jest dobry, ale jak na Far Cry wystarczy zwykły ATA. Przy 512 MB też da się grać, dopóki nie otwiera się żadnych drzwi, bo wtedy lekko może stanąć na pół sekundy. Ale ogólnie jest ok. W sumie trudno cokolwiek jeszcze doradzić. Nie sądze aby problem tkwił w sprzęcie. Może masz ustawione np AA na 8 i AS na 4?
        • Gość: Marks Re: Dysk twardy a gry IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.04.05, 17:14
          AA, AS? o co chodzi? :/
          A co do przycinania sie to dokladnie jest jak mowisz, czyli jak juz ide to jest
          ok, nawet plynnie, ale jak mam otworzyc, drzwi, tudziez ogien to czekam nie pol
          sekudny tylko ze 1,5-2 sek, no to cos tu nie gra
        • Gość: Marks Re: Dysk twardy a gry IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.04.05, 17:16
          jeszcze mnie jedno martwi, 3d mark pokazuje odnosnie karty:

VGA Memory Clock 276.8 MHz
          VGA Core Clock 432.0 MHz

vga memory clock, nie jest troche maly?
          ludzie tam pisza o 2 razy wiekszych :(
          • tswiercz Re: Dysk twardy a gry 24.04.05, 17:25
            Co do taktowań jest wszystko OK. Bo to są DDR'ki więc jak pomnożysz przez 2 wyjdzie Ci tyle ile powinno.A co do pół sekundy, może przesadziłem i to są 1-2 sekundy, więc chyba jednak to wszystko będie winą ramu. Sprawdź czy będzie identyczna sytuacja dla wysokich detalach przy tej rozdzielczości.
            • Gość: Marks Re: Dysk twardy a gry IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.04.05, 17:37
              tak, w zasadzie dla detali na LOW i wszytkich na HIGH (lacznie z
              antialasingiem) przy 800x600x32 gra chodzi identycznie
      • Gość: Marks Re: Dysk twardy a gry IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.04.05, 17:07
        a gdzie sie ustawia swapfile?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka