Dodaj do ulubionych

Brak dźwięku

29.04.05, 11:05
Witajcie, mam taki problem. W komuterze zainstalowanego mam Linux wersja
2.4.21-0.13 mdk. Wszystko działało ładnie pięknie, aż do wczoraj, gdy
zauważyłam ze moje głosniki milczą. Posprawdzałam podstawowe sprawy, czy nie
są ona wyściszone, :)lub czy kable dobrze podłączone. Wszystko jest dobrze. A
dźwięku brak i to nawet podczas testowania w "Centrum Sterowania Mandrake". I
nie ma go w żadnym narzędziu: ani xmms, ani gmplayerze ani kadu, ani psi

Karta dżwiękowa to SoundBlaster. Nie wiem jakie dane jeszcze podać, aby można
udzielić mi pomocy. Co mam sprawdzic i gdzie? :((

dziękują za pomoc i proszę, nie każcie mi czekać na nią miesiącami :))

czarna_owca
Obserwuj wątek
    • bokaj Re: Brak dźwięku 29.04.05, 23:40
      trudna sprawa. rozumiem, że masz tylko tego linuxa (które MDK?) na dysku, czy tak?
      spróbuj sprawdzić dźwięk w jakims linuksie z cdromu (Knopix albo cos w tym
      stylu) - wtedy może jak ci zagra, to będziesz wiedział, że z sama kartą jest
      wszystko o.k. albo - że nie o.k. (to podejrzewam, bo skoro do wczoraj wszystko
      było dobrze...)

więcej pomysłów mija amatorska łepetyna nie jest w stanie wygenerować w tymn
      temacie. sorry.
      (najlepiej miec dwa systemy na raz, bo wtedy przy usterkach łatwiej sprawdzić,
      czy to system, czy sprzęt)
    • nicola21 Re: Brak dźwięku 30.04.05, 16:42
      zgadzam sie z przedmowca - anjpierw sprawdz sprzet na innym systemie. knopix
      uruchamiajac X-y ma jakis dzeikowy komunikat na poczatku - cos jak windows.
      tez nie mam chwilowo pomyslu,czemu by nagle mialo przestac dzialac.
      kesli sprzet dziala najlepiej znajdz forum na polskich stronach mandrake'a
      ewentualnie na gazecie wejdz na usenet, tam znajdz grupe linux i/lub linux
      sprzet i tam wyslij swoje zapytanie
      • owca_czarna Re: Brak dźwięku 30.04.05, 23:44
        nicola21 napisała:

> zgadzam sie z przedmowca - anjpierw sprawdz sprzet na innym systemie. knopix
        > uruchamiajac X-y ma jakis dzeikowy komunikat na poczatku - cos jak windows.
        > tez nie mam chwilowo pomyslu,czemu by nagle mialo przestac dzialac.
        > kesli sprzet dziala najlepiej znajdz forum na polskich stronach mandrake'a
        > ewentualnie na gazecie wejdz na usenet, tam znajdz grupe linux i/lub linux
        > sprzet i tam wyslij swoje zapytanie

zanim pojdę, szukać innego forum to proszę powiedzieć mi co oznacza taki
        komunikat? Otrzymuje go gdy chcę uruchomić xmms z konsoli.

.mcop warning: user defined signal handler found for SIG_PIPE, overriding

czarna_owca
    • owca_czarna Re: Brak dźwięku 24.05.05, 20:33
      owca_czarna napisała:

> Witajcie, mam taki problem. W komuterze zainstalowanego mam Linux wersja
      > 2.4.21-0.13 mdk. Wszystko działało ładnie pięknie, aż do wczoraj, gdy
      > zauważyłam ze moje głosniki milczą. Posprawdzałam podstawowe sprawy, czy nie
      > są ona wyściszone, :)lub czy kable dobrze podłączone. Wszystko jest dobrze. A
      > dźwięku brak i to nawet podczas testowania w "Centrum Sterowania Mandrake". I
      > nie ma go w żadnym narzędziu: ani xmms, ani gmplayerze ani kadu, ani psi
      >
      > Karta dżwiękowa to SoundBlaster. Nie wiem jakie dane jeszcze podać, aby można
      > udzielić mi pomocy. Co mam sprawdzic i gdzie? :((
      >
      > dziękują za pomoc i proszę, nie każcie mi czekać na nią miesiącami :))
      >
      > czarna_owca

Trochę czasu minęło zanim muzyka popłynęła z moich głośników. Wkompilowałam
      alsę 1.0.8 i wszystko byłoby dobrze, gdyby .... nadmiar efektów dźwiękowych nie
      przyprawiał mnie o ból głowy. Każde zamknięcie stron przeglądarki, każdy ruch
      myszką, kliknięcie i uruchomienie np kadu sygnalizowane jest dźwiękiem. Nie za
      bardzo wiem, gdzie to wyłączyć. Przejrzałam "Centrum sterowania" i nie ma tam
      odpowiednich funkcji, które wyłączałby sygnalizację dżwiękową. Jest tylko
      zarządzanie dżwiękami systemowymi ale to nie jest to ...

dziękuje za pomoc

czarna_owca
      • gizmen Re: Brak dźwięku 25.05.05, 09:31
        owca_czarna napisała:

> owca_czarna napisała:
        >
        > > Witajcie, mam taki problem. W komuterze zainstalowanego mam Linux wersja
        > > 2.4.21-0.13 mdk. Wszystko działało ładnie pięknie, aż do wczoraj, gdy
        > > zauważyłam ze moje głosniki milczą. Posprawdzałam podstawowe sprawy, czy
        > nie
        > > są ona wyściszone, :)lub czy kable dobrze podłączone. Wszystko jest dobrz
        > e. A
        > > dźwięku brak i to nawet podczas testowania w "Centrum Sterowania Mandrake
        > ". I
        > > nie ma go w żadnym narzędziu: ani xmms, ani gmplayerze ani kadu, ani psi
        > >
        > > Karta dżwiękowa to SoundBlaster. Nie wiem jakie dane jeszcze podać, aby m
        > ożna
        > > udzielić mi pomocy. Co mam sprawdzic i gdzie? :((
        > >
        > > dziękują za pomoc i proszę, nie każcie mi czekać na nią miesiącami :))
        > >
        > > czarna_owca
        >
        > Trochę czasu minęło zanim muzyka popłynęła z moich głośników. Wkompilowałam
        > alsę 1.0.8 i wszystko byłoby dobrze, gdyby .... nadmiar efektów dźwiękowych ni
        > e
        > przyprawiał mnie o ból głowy. Każde zamknięcie stron przeglądarki, każdy ruch
        > myszką, kliknięcie i uruchomienie np kadu sygnalizowane jest dźwiękiem. Nie z
        > a
        > bardzo wiem, gdzie to wyłączyć. Przejrzałam "Centrum sterowania" i nie ma tam
        > odpowiednich funkcji, które wyłączałby sygnalizację dżwiękową. Jest tylko
        > zarządzanie dżwiękami systemowymi ale to nie jest to ...
        > dziękuje za pomoc
        > czarna_owca

@-.>
        popatrz jeszcze raz
        centrum sterowania - powiadomienia systemowe - w pasku ustawiasz co chcesz np.
        menadżer okien - usuwasz dźwięki systemowe .
        @-> :D
        • owca_czarna Re: Brak dźwięku 25.05.05, 11:59
          gizmen napisał:

> owca_czarna napisała:
          >
          > > owca_czarna napisała:
          > >
          > > > Witajcie, mam taki problem. W komuterze zainstalowanego mam Linux
          > wersja
          > > > 2.4.21-0.13 mdk. Wszystko działało ładnie pięknie, aż do wczoraj,
          > gdy
          > > > zauważyłam ze moje głosniki milczą. Posprawdzałam podstawowe sprawy
          > , czy
          > > nie
          > > > są ona wyściszone, :)lub czy kable dobrze podłączone. Wszystko jest
          > dobrz
          > > e. A
          > > > dźwięku brak i to nawet podczas testowania w "Centrum Sterowania Ma
          > ndrake
          > > ". I
          > > > nie ma go w żadnym narzędziu: ani xmms, ani gmplayerze ani kadu, an
          > i psi
          > > >
          > > > Karta dżwiękowa to SoundBlaster. Nie wiem jakie dane jeszcze podać,
          > aby m
          > > ożna
          > > > udzielić mi pomocy. Co mam sprawdzic i gdzie? :((
          > > >
          > > > dziękują za pomoc i proszę, nie każcie mi czekać na nią miesiącami
          > :))
          > > >
          > > > czarna_owca
          > >
          > > Trochę czasu minęło zanim muzyka popłynęła z moich głośników. Wkompilował
          > am
          > > alsę 1.0.8 i wszystko byłoby dobrze, gdyby .... nadmiar efektów dźwiękow
          > ych ni
          > > e
          > > przyprawiał mnie o ból głowy. Każde zamknięcie stron przeglądarki, każdy
          > ruch
          > > myszką, kliknięcie i uruchomienie np kadu sygnalizowane jest dźwiękiem.
          > Nie z
          > > a
          > > bardzo wiem, gdzie to wyłączyć. Przejrzałam "Centrum sterowania" i nie
          > ma tam
          > > odpowiednich funkcji, które wyłączałby sygnalizację dżwiękową. Jest tylko
          > > zarządzanie dżwiękami systemowymi ale to nie jest to ...
          > > dziękuje za pomoc
          > > czarna_owca
          >
          > @-.>
          > popatrz jeszcze raz
          > centrum sterowania - powiadomienia systemowe - w pasku ustawiasz co chcesz np.
          > menadżer okien - usuwasz dźwięki systemowe .
          > @-> :D

hehehehehehe chciałoby się zawołać :D :D :D

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34&w=24214167&a=24254452
          znalazłam, usunęłam, wszystko gra - dzięki :)

czarna_owca
      • beretelwi Re: Brak dźwięku 25.05.05, 11:58
        Witam
        nie pamietam zbyt dobrze jak to bylo w mandrake, czy w centrum stterowania
        mandrake sa potrzebne Ci opcje. Powiadomienia o zdarzeniach sa raczej w domenie
        srodowiska graficznego jakiego uzywasz. Jesli KDE to ustawienia te powinny byc w
        centrum sterowania KDE (kcontrol), jesli Gnome to w odpowiednich modulach
        gnome-control-center.
        Pozdrawiam
        • owca_czarna Re: Brak dźwięku 25.05.05, 12:25
          beretelwi napisał:

> Witam
          > nie pamietam zbyt dobrze jak to bylo w mandrake, czy w centrum stterowania
          > mandrake sa potrzebne Ci opcje. Powiadomienia o zdarzeniach sa raczej w domenie
          > srodowiska graficznego jakiego uzywasz. Jesli KDE to ustawienia te powinny byc
          > w
          > centrum sterowania KDE (kcontrol), jesli Gnome to w odpowiednich modulach
          > gnome-control-center.
          > Pozdrawiam

przed chwilą usunęłam powód "nadmiaru dźwięków". W centrm sterowania, w
          dźwiękach systemowych właśnie tak jak napisałeś, należało powyłączać niektóre
          opcje - ( one były, lecz wcześniej ich nie widziałam, jest i menadżer okien KDE
          :)) Gdy skompilowałam Alsę to wszystkie dźwięki się "uaktywniły" i aż głowa
          bolała od efektów skrzypu otwierających się drzwi , upadającego szkła i innych.
          Ale jestem happpppy. Fruwam pod niebiosa, serdeczne dziękuję i Tobie beretelwi
          :D :D

czarna_owca

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka