Dodaj do ulubionych

celeron a pentium

IP: *.lincoln.ac.nz 15.07.02, 05:29
czesc

Jestem laikiem w dziedzinie komputerow a mam okazje kupna laptopa
o tyle ze jest w nim intel celeron 333 MHz , czy moglby mi ktos napisac jaka
jest roznica miedzy celeronem a pentium i jakiej szybkosci pentium odpowiada
ten celeron

dziekuje
Obserwuj wątek
    • Gość: bano Re: celeron a pentium IP: *.provider.pl / 192.168.26.* 22.07.02, 20:58
      puff nie pamietam dokladnego pomiaru ale okolo 300 w pentium II, celeron jest
      prockiem z okrojona struktura w stosunku do PII, nastepnie generacja czyli PIII
      byla niewypalem i w tych porownaniach lepiej wypada celeron, wiec jesli juz
      musisz wybierac na takiej predkosci to jednak pII, stabilniej i lekko szybciej
      niz c333
      • Gość: Pri Re: celeron a pentium IP: mieszko.pl.u* 23.07.02, 08:12
        PIII byl niewypalem???? Ocipiales czlowieku???
        PIII byl znacznie wdajniejszy pracowal na szynie 133Mhz (z jadrem Coppermine) a
        Celek z 66Mhz wiec jak moglbyc slabszy??? W schylkowym okresie PIII Intel
        wprowadzil dopiero do CElka 100 a w momencie wypadania z rynku PIII na korzysc
        PIV Celek doszedl do 133 wlasciwie to przez pewien czas celki to byly PIII na
        FCPGA2. Pomijajac juz PIII Xenon ktory jest naprawde ciekawy.........
        He He PIII niewypal - gratuluje samopoczucia
        • Gość: bano Re: celeron a pentium IP: *.provider.pl / 192.168.26.* 23.07.02, 16:12
          nie chodzi o roznice w predkosci czy magistrali, ale o cene. zobacz ile pIII
          kosztuje i gdzie mozesz go nowego dostac??? a celerony sa? to miala byc
          odpowiedz dla usera a nie maniaka jak ty, ktory ma w glowie schematy procka.
          poza tym ja mam teraz PII 500 podkrecony do 640 i ,mnie za licho nie
          przekonasz, zebym sie przesiadl na pIII. w tym wypadku wole celerona. Durony
          rzecz jasna odpadaja ze wzgledu na blok przy overclockingu. kiedys mi sie 2
          zjaraly, bo myslalem, ze jest tak samo jak u intela (gdy sie za mocno nagrzeje
          to sie wylacza). Od tego czadsu ani durona ano athlona. i nie interesuja mnie
          parametry takiego czegos
          pozdr
          • Gość: Pri Re: celeron a pentium IP: mieszko.pl.u* 24.07.02, 08:13
            Gość portalu: bano napisał(a):

> nie chodzi o roznice w predkosci czy magistrali, ale o cene. zobacz ile pIII
            > kosztuje i gdzie mozesz go nowego dostac??? a celerony sa?
            Oczywiscie ze sa, tyle ze jeszcze nie tak dawno to byly wlasciwie PIII teraz z
            tego co wiem klepia je na rdzeniu z PIV.
            > poza tym ja mam teraz PII 500 podkrecony do 640 i ,mnie za licho nie
            > przekonasz, zebym sie przesiadl na pIII. w tym wypadku wole celerona.
            W tej chwilli to oczywiste ze lepszy jest Celek. Ale jakies +/- 2 lata temu to
            PIII-600 (Coppermine) bil na glowe kazdeo PII - szczegolnie jak sie pokazaly
            aplikacje zoptymalizowane pod PIII - w tej chwili oczywiscie ze kupno PIII to
            glupota (jesli chodzi o klocka do desktopa do). No chyba ze Xenona
            > Od tego czadsu ani durona ano athlona.
            Tylko po co podkrecac....Cokolwiek?
            Bylo nie bylo APPLE rulez :D
            Pozdr
            >
    • Gość: noras Re: celeron a pentium IP: 2.2.STABLE* / 212.244.59.* 24.07.02, 19:42
      Odpowiedź brzmi: to zależy. Celeron 333 od Pentium II 333 rożni się tylko
      pamięcią cache drugiego poziomu (L 2). Pentium II ma jej 512kB, ale taktowana
      jest 1/2 prędkości procesora, natomiast Celeron ma 128kB (lub 0 ale takiego bym
      nie radził), ale taktowane pełną prędkością procesora. Tak więc w niektórych
      aplikacjach może Celeron wyjść nawet lepiej. Miałem P II, a teraz Celerona i
      różnica nie jest istotna.
      BTW Celeron się lepiej kręci (na pewno pójdzie na FSB 75 i 83, a może nawet na
      100??).
      • Gość: Pri Re: celeron a pentium IP: *.myslowice.artcom.pl 24.07.02, 21:04
        Nie wydaje Ci się ze podkrecenie Celerona (czy czegokolwiek innego :) w
        przypadku laptopa moze byc nieco problematyczne.....
        • Gość: noras Re: celeron a pentium IP: 2.2.STABLE* / 212.244.59.* 25.07.02, 17:56
          Oczywiście, sprzętowo to będzie baaardzo trudne, ale można próbować programowo
          (może ma ustawienia FSB w BIOS-ie, może SoftFSB zadziała??).
          • Gość: Pri Re: celeron a pentium IP: *.myslowice.artcom.pl 25.07.02, 18:49
            Na ogol producenci laptopow nie udosptepniaja tak zaawansowanych ;P funkcji w
            Biosie. Pozatym zawsze jest problem chlodzenia.....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka