Dodaj do ulubionych

Problem z instalacją XP Pro

06.06.05, 17:35
Próbowałem wielokrotnie zainstalować XP Pro - legalny, z Academic Alliance, wersja polska i angielska, z kilku egzemplarzy płyt.

NIby wszystko wygląda ładnie, partycje się robią, kopiuje pliki na dysk, coś tam sobie mieli, po czym mówi "system Windows zrestartuje komputer i po restarcie będzie sobie dalej konfigurować" czy coś w tym stylu. Faktycznei się restartuje, i teraz:
- jeżeli bootuję z płytki wszystko zaczyna się od nowa
- jeżeli bootuję z dysku to si wywala, bo mówi, ze brak systemu (czyli Lilo mi czyści)

Próbowałem wszystkiego - na własnym dysku, na pierwszej partycji na dysku linuxowym, tędy, owędy (to, że Windows potrzebuje pierwsze sektory dla siebie i takie tam to ja wiem...) i nic.

Wcześniej instalowałem już XP, nawet tą samą kopię, i było ok, teraz dołozyłem pamięć i drugi dysk i nie chce się zainstalować...

Pamięć sprawdziłem (tak jakimś programem z płyty jak i jakąś linuksową maszynką) i jest OK.

Rooty moje uczelniane powiedziały po długim zastanawianiu się, że to wina moich dysków, że mam dyski twarde dwóch różnych firm (bodajże WD i Seagate) i że to niby dlatego. No ale Linux jakoś śmiga i nie ma najmniejszych problemow ani z pamięcią ani z dyskami. To o co tu chodzi?

Btw: próbowałem skorzystać z pomocy On-Line microsoftu, ale jakieś tam skrypty do pisania po pomoc wykładają się pod Operą, a przez mejla poinformowali mnie mniej więcej, że pomoc przysługuje tylko użytkownikom, a ponieważ nie zainstalowałem to jeszcze nie jestem użytkownikiem, więc mam się pimpać.

Ktoś ma jakiś pomysł co z tym zrobić? NIby mi się nie pali, ale czasem w pracy muszę porobić coś na windzie a i pograłoby się w coś więcej niż Maelstorm i frozen Bubbles ;)
Obserwuj wątek
    • tomek854 Re: Problem z instalacją XP Pro 06.06.05, 17:36
      Aha: jak odłączyłem nowy dysk i próboweałem zainsdtalować na sformatowanym do zera starym (bo linux siedzi na nowym) to to samo było - chociaż poprzednio linux w zgodzie siedzieli na tym własnie dysku...
      • torrencik Re: Problem z instalacją XP Pro 07.06.05, 08:05
        Być może jest tak:

- w czasie pierwszej instalacji koputer samoczynnie się RESTARTuje i CD z płytą
        instalacyjną powinna nadal być w napędzie,ale...jak ponownie się pokaże
        PIERWSZY komunikat na czarnym tle to...NIC NIE ROBISZ :)

Jak klikniesz jakiś klawisz (jak komunikat podpowiada !) to instalacja znowu
        idzie od początku z CD i tak można do końca świata.

CD z instalcją systemu powinna być CAŁY CZAS aż do pierwszego uruchomienia się
        systemu w wersji FULL.

A może coś za dużo kombinujesz i błąd jest gdzie indziej :)

• tomek854 Re: Problem z instalacją XP Pro 07.06.05, 10:25
          > instalacyjną powinna nadal być w napędzie,ale...jak ponownie się pokaże
          > PIERWSZY komunikat na czarnym tle to...NIC NIE ROBISZ :)

Tak, wtedy właśnie po chwili się wykłada z powodu braku systemu.

Jeżeli kliknę enter zy co tam, to instaluje się z płyty od nowa...
          • torrencik Re: Problem z instalacją XP Pro 07.06.05, 13:37
            No to NIE KLIKAJ !

Zostaw cały czas CD w napędzie aż system pierwszy raz się uruchomi.

SYSTEM a nie INSTALATOR systemu :)

.
            • tomek854 Re: Problem z instalacją XP Pro 07.06.05, 16:57
              Masz dwie mozliwości:
              1. Klikać
              2. NIe klikać

Gdy 1 -> Rusza z płyty instalator
              Gdy 2 -> Wykłada się, mówiąc, że brak systemu.
              • bogulo Re: Problem z instalacją XP Pro 07.06.05, 17:23
                na ktorej partycji masz linucha?
                • tomek854 Re: Problem z instalacją XP Pro 07.06.05, 21:01
                  Pierwsza jest dla windowsa (na nowym dysku).

Na starym chciałem całego go sformatować pod windę, ale coś też nie działa...
                  • alfredo5 Re: Problem z instalacją XP Pro 07.06.05, 21:21
                    Sprawdź Bios, kolejność kanałów IDE, i czy wszystkie sa włączone, a także
                    ustawienie zworek w napędach, być może po restarcie komp szuka systemu na
                    niewłaściwym kanale.
                    • tomek854 Re: Problem z instalacją XP Pro 07.06.05, 22:47
                      Hmmm...

A mógłbyś jakoś obszerniej napisać co mam zrobić? Ja tak na prawdę, to lamer jestem, bo od 3 lat używam linuxa i mi się nic nie psuje, to nie miałem okazji się nauczyć..

(nie pisze tego aby zabrac głos w odwiecznej dyskusji o wyższości jednego nad drugim, tylko u mnie tak po prostu to wygląda)
                      • bogulo Re: Problem z instalacją XP Pro 08.06.05, 13:42
                        wyglada na to ze instalator xp nie potrafi ci poprawnie sformatowac partycji
                        moze sformatuj ta partycje na fat32 spod linucha, a potem dopiero sprobuj
                        sadzac na niej winzgroze
                        • tomek854 Re: Problem z instalacją XP Pro 08.06.05, 14:29
                          Cholera. Tak też już robiłem :(
                          • bogulo Re: Problem z instalacją XP Pro 08.06.05, 14:45
                            a to zwykly pc czy jakis firmowy serwer (nie daj boze hp)
                            • wojtek33 Re: Problem z instalacją XP Pro 08.06.05, 15:52
                              A właśnie, może podpiąłeś go do jakiegoś pseudo raidowego sterownika? Wtedy
                              trzeba pod F6 podać sterownik do niego.
                              • tomek854 Re: Problem z instalacją XP Pro 08.06.05, 16:26
                                Ja chyba nie wiem, co to jest pseudo raidowy sterownik, więc pewnie nie:)

Wkładałem po prostu płytkę i oczekwiałem, że mi się zainstaluje - podobnie jak to było za poprzednimi razami, tudzież z linuxem...
                                • wojtek33 Re: Problem z instalacją XP Pro 09.06.05, 11:54
                                  1) Napisz jaka to dokładnie płyta główna
                                  2) Zakładałeś od nowa partycje, czy tylko formatowałeś?
                                  • tomek854 Re: Problem z instalacją XP Pro 09.06.05, 18:45
                                    Płyta ECS k7vza (cokolwiek by to nie miało znaczyć).

Partycjowałem pod linuxem, a potem jeszcze instalatorowi kazałem formatować partycje
                                    • bogulo Re: Problem z instalacją XP Pro 10.06.05, 07:47
                                      w tym co pisze wojtek jest sens
                                      spobuj jak masz wpiety tylko jeden dysk skasowac wszystkie partycje pod
                                      instalatorem WinXP, zalozyc jedna (na czesci dysku) i instalowac. nie ma bola
                                      zeby nie wyszlo jezeli sprzet jest sprawny, mialem taka plyte jak twoja i nie
                                      bylo z nia zadnych problemow.
                                      • wojtek33 Re: Problem z instalacją XP Pro 10.06.05, 13:15
                                        bogulo napisał:

> spobuj jak masz wpiety tylko jeden dysk skasowac wszystkie partycje pod
                                        > instalatorem WinXP, zalozyc jedna (na czesci dysku) i instalowac. nie ma bola
                                        > zeby nie wyszlo jezeli sprzet jest sprawny, mialem taka plyte jak twoja i nie
                                        > bylo z nia zadnych problemow.

Zrób jak wyżej, może linux zostawia jakieś durne wpisy w MBR i XP nie jest w
                                        stanie wystartować z tej partycji, choć nie mam pewności, czy instalator XP
                                        tworzy od nowa MBR, bo jeśli nie, może trzeba wcześniej odpalić z dyskietki i
                                        wywołać fdisk /mbr. Jeśli to nie pomoże, spróbuj z 40-to żyłowym (zaniast 80)
                                        kablem, choć to już tylko spekulacje.
                                        • tomek854 Re: Problem z instalacją XP Pro 10.06.05, 15:10
                                          Hmmm. Dzieki. Bede kombinował. Jak coś, to tu wrócę ;D
                                          • tato_i_juz Re: Problem z instalacją XP Pro 13.07.05, 21:48
                                            Ot i niedawno na stole k7vza miałem i kaszana była z instalacją xp. A takie to
                                            były koleje jego losu: wypalone kondensatory (notoryczna usterka wieloletnich
                                            k7vza), pozostałość mbr po linuksie (..whatever.. - uruchomiłem na chwilkę
                                            wdclear, doszło do 1%, zamazał zerami kulturalnie cały mbr), dodatkowo lg 52x
                                            notorycznie wywalał błąd (blue screen) podczas instalacji - zmiana napędu
                                            pomogła od strzału. Z historii niemożliwych instalacji miałem jeszcze przypadek
                                            uszkodzonego zasilacza, modemu, karty sieciowej.. wszystkie te rzeczy wpływały
                                            na błędy przy instalacji xp (sic!).
                            • tomek854 Re: Problem z instalacją XP Pro 08.06.05, 16:21
                              Zwykły domowy PC...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka