tomek854
06.06.05, 17:35
Próbowałem wielokrotnie zainstalować XP Pro - legalny, z Academic Alliance, wersja polska i angielska, z kilku egzemplarzy płyt.
NIby wszystko wygląda ładnie, partycje się robią, kopiuje pliki na dysk, coś tam sobie mieli, po czym mówi "system Windows zrestartuje komputer i po restarcie będzie sobie dalej konfigurować" czy coś w tym stylu. Faktycznei się restartuje, i teraz:
- jeżeli bootuję z płytki wszystko zaczyna się od nowa
- jeżeli bootuję z dysku to si wywala, bo mówi, ze brak systemu (czyli Lilo mi czyści)
Próbowałem wszystkiego - na własnym dysku, na pierwszej partycji na dysku linuxowym, tędy, owędy (to, że Windows potrzebuje pierwsze sektory dla siebie i takie tam to ja wiem...) i nic.
Wcześniej instalowałem już XP, nawet tą samą kopię, i było ok, teraz dołozyłem pamięć i drugi dysk i nie chce się zainstalować...
Pamięć sprawdziłem (tak jakimś programem z płyty jak i jakąś linuksową maszynką) i jest OK.
Rooty moje uczelniane powiedziały po długim zastanawianiu się, że to wina moich dysków, że mam dyski twarde dwóch różnych firm (bodajże WD i Seagate) i że to niby dlatego. No ale Linux jakoś śmiga i nie ma najmniejszych problemow ani z pamięcią ani z dyskami. To o co tu chodzi?
Btw: próbowałem skorzystać z pomocy On-Line microsoftu, ale jakieś tam skrypty do pisania po pomoc wykładają się pod Operą, a przez mejla poinformowali mnie mniej więcej, że pomoc przysługuje tylko użytkownikom, a ponieważ nie zainstalowałem to jeszcze nie jestem użytkownikiem, więc mam się pimpać.
Ktoś ma jakiś pomysł co z tym zrobić? NIby mi się nie pali, ale czasem w pracy muszę porobić coś na windzie a i pograłoby się w coś więcej niż Maelstorm i frozen Bubbles ;)