Dodaj do ulubionych

jaki kupić MONITOR LCD??

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.05, 17:44
KUPUJE NOWY KOMPUTER NO I PRZY OKAZJI MONITOR INTERESUJE MNIE LCD ALE JEST TAK OGROMNY WYBOR A JA NIE BARDZO SIE NA TYM ZNAM...
Obserwuj wątek
    • Gość: niktabc@vp.pl Re: jaki kupić MONITOR LCD?? IP: *.toya.net.pl 16.07.05, 18:24
      ja polecam MAG - należą do najlepszych na rynku!!

pozatym SAMSUNG, EIZO są godne uwagi
      • m.gregor Re: jaki kupić MONITOR LCD?? 16.07.05, 19:13
        MAG i Eizo: ceny 17" od 1800 PLN.
        Samsung: dziadowski serwis. Problemy z wyegzekwowaniem czegokolwiek od serwisu

Ja polecam Belinee. Serwis 'door-to-door' czyli serwsi przyjezdza po monitor i
        potem go odwozi do domu. Daja gwarancje 3 letnia i na panel i na swietlowke.
        Jesli ma to byc monitor 17" do multimediow, gier i internetu to moge polecic np.
        101735 v.C ( www.maxdata.com.pl/?site=productInfo&id=111745_101735 ) a
        jesli do pracy (CAD, grafika, internet itp) to np. 101750 v.C
        ( www.maxdata.com.pl/?site=productInfo&id=111739_101750 ). Mam monitor
        101735 v.B u siebie w domu i jestem baaardzo zadowolony. A dalem za niego tylko
        1200 PLN brutto.

Oczywiscie jesli stac Cie na wydatek rzedu 1900 PLN za monitor to bez wahania
        bierz Eizo. To chyba najlepszy monitor dostepny na rynku. Strona polska
        producenta: www.eizo.pl
        • Gość: niktabc@vp.pl Re: jaki kupić MONITOR LCD?? IP: *.toya.net.pl 17.07.05, 02:00
          MAG od 1800?? gdzie??
          bo spoko za 1450 sprzeda ci mój znajomy sklep!!!
          EIZO fakt od 1800

MAG też ma serwis door-to-door i 36 miechów gwarancji!!

( w łodzi jedna z hurt jest można powiedzieć dystrybutorem MAG)

• Gość: ABU Re: jaki kupić MONITOR LCD?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.05, 21:42
      Niedaj się zwieść niską ceną polecam iiyama to bardzo dobre monitory tylko nieco
      za eizo natomiast lepsza cena zdecydowanie samsung lg itp to tanie badziewia
      szybko wypadaja pixele a w iiyama masz gwarancje 1 pixel i wymiana samsung itp
      dopuszca nawet 7 wiec mysle warto zainwestowac
      • m.gregor Re: jaki kupić MONITOR LCD?? 16.07.05, 21:56
        > szybko wypadaja pixele a w iiyama masz gwarancje 1 pixel
        Bzdura. Cytat ze strony iiyama.pl o gwarancji:
        "Monitory LCD firmy iiyama spełniają międzynarodową normę ISO 13406-2, stworzoną specjalnie dla paneli LCD. Norma ta określa typ i liczbę możliwych do wystąpienia błędnych pikseli i dzieli panele TFT LCD na klasy określające liczbę i rodzaj defektów matrycy. Panele LCD iiyama należą do klasy 2. Oznacza to, że na całym ekranie dopuszcza się maks. 2 wadliwe piksele lub maks. 5 wadliwych subpikseli (czerwonych, zielonych lub niebieskich składowych każdego piksela)."
        Czyli tak naprawde moze Ci swiecic na ekranie 5 czerwonych/zielonych/niebieskich punktow albo 2 swiecace stale na bialo albo nieswiecace wogole i nie jest to podstawą do wymiany badz naprawy monitora.

I jeszcze to:
        "Roszczeniom gwarancyjnym nie podlegają następujące wady:
        - w przypadku paneli LCD: maksymalnie 0,0005% wyswietlanych punktów, np. maksymalnie 4 punkty przy rozdzielczości 1024x768, jednak najwyżej dwa punkty świetlne w centrumobrazu,
        - wady punktów świetlnych (jeden punkt świetlny = punkciki czerwony/zielony/niebieski obok siebie) w przypadku kineskopów, w których ilość nie przekracza 6 punkcików, jednak dopuszcza się najwyżej jeden wadliwy punkt świetlny w centralnej strefie kineskopu (50% powierzchni roboczej)."
        Z tego wynika ze gwarancja jednego piksela ma zastosowanie TYLKO WTEDY KIEDY DANY PIKSEL WYSTEPUJE W CENTRUM MONITORA. Czyli dokladnie tak samo jak w Belinei.
    • Gość: ABU Re: jaki kupić MONITOR LCD?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.05, 22:11
      Moja propozycja to tele do serwisu iiyama. modele z 1 bad pixelem sa do nabyca
      jako wybrakowana po zdecydowanie mniejszej cenie. Porownanie iiyama z belinea
      jest raczej załosne no ale nikogo niewkrecam do wydawania pieniedzy za jakosc.
      • Gość: 1 Re: jaki kupić MONITOR LCD?? IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.05, 22:16
        mam iiyame 15' LCD od poltora roku - zero problemow
      • m.gregor Re: jaki kupić MONITOR LCD?? 16.07.05, 22:19
        Subiektywnie: Belinea i Iiyama stoja obok siebie u mnie w pracy. Obie 17". Ten sam sygnal (z jednego komputera). I na obu obraz identycznej jakosci. Ten sam czas reakcji (12 ms). Te same katy widzenia. A cena hmmm...300 PLN mniej. Tez 3 lata gwarancji. A za 3 lata i tak 17" panele LCD beda niemodne tak jak teraz 15" CRT'ki. Wiec jaki sens przeplacac? Ja rozumiem ze ktos sie profesjonalnie zajmuje grafika. Ale wtedy nie polecam ani belinei ani iiyamy ani Samsunga czy LG tylko Eizo. Wg. mnie na uzytek domowy (nie praca zarobkowa) Belinea 101735 v.C spokojnie wystarczy. Zreszta: i tak matryce do obu sa produkowane przez ta sama fabryke gdzies w Chinach...
        • Gość: tswiercz Re: jaki kupić MONITOR LCD?? IP: *.129.201.213.tisdip.tiscali.de 16.07.05, 22:34
          A ja mam Philipsa 170B i prócz cienkich kątów widzenia jest naprawdę fajna. Jest też gwarancja 0 bright pixel chyba na rok (nie pamiętam, a teraz nie mogę sprawdzić bo nie jestem w domu). Co do Belinei, to w jednej z pracowni komputerowych na AGHu są Belinki od roku i niestety bad pixele się pojawiają, nie jakoś masakrycznie ale są.
    • Gość: MH Re: jaki kupić MONITOR LCD?? IP: *.p-s-inter.net 16.07.05, 22:40
      no dobrze... a co sądzicie o ostatnich Samsungach: 17" 173P+ (kontrast 1:1500,
      czas reakcji 8) i 17" 730BF (czas reakcji 4); ceny ok. 1500 (pierwszy), ok.
      1300 (drugi). Czy ktoś ich używał? Słyszałem (szczególnie o tym pierwszym) dużo
      dobrego
      • Gość: ABU Re: jaki kupić MONITOR LCD?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.05, 22:45
        Sprawa ma się tak fiat 126p dojedzie wszedzie i sa osoby co sie cieszą z tego
        ale niewiem czemu wiekszosc wolała by BMW lub Mercedesa :) co do Belinei to
        niekupil bym tego nawet jakby była poskrecana zlotymi śrubkami niestety w
        samsungu z czasem tez wypadaja pixele. Faktycznie Phulips ma teraz promocje na
        LCD i daja gwarance ( niewszystkie modele ) na 3 lata 0 bad pixeli. Ale philipsa
        to mozna kupic np suszarke ale to moja subektywna ocena
        • ssaczek Re: jaki kupić MONITOR LCD?? 16.07.05, 23:17
          sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=8399

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka