Gość: magda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.05, 17:32 Witam Wszytskich. pomóżcie jak mam sparawdzić czy w moim laptopie jest USB 1.1 czy 2.0. ( nie jestem blondynką :) magda Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Znawca Re: USB IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.05, 17:42 A skąd ta pewność. Jak mam stary komputer i zainstaluję sobie WIN XP to jest to jednoznaczne z tym, że mam USB 2.0 ?? Chyba nie . :) Link Zgłoś
mbucz Re: USB 18.07.05, 17:49 > Jak system XP to na 100% jest USB 2.0 :) LOL. A ja myslałem, że do obsługi UB 2.0 potrzebny jest sprzętowy kontroler, a tu tylko XP wystarczy? Super! Do autorki: Sprawdź programem Everest Home: www.amnezja.org/modules.php?name=News&file=article&sid=3912 Czy masz kontroler USB 2.0 (w urządzeniach). Może jest jakiś łatwiejszy sposób, ale nie przychodzi mi do głowy. Link Zgłoś
intermaniak Re: USB 18.07.05, 19:21 Jeszcze musi obsługiwać płyta główna . Sam XP nie wystarczy :) Link Zgłoś
intermaniak Re: USB 18.07.05, 19:20 Gość portalu: magda napisał(a): > pomóżcie jak mam sparawdzić czy w moim laptopie jest USB 1.1 czy 2.0. A czy to tak trudno sprawdzić ??? Przecież USB i tak będzie działało czy w trybie 1.1 czy 2.0 . Wtyczka i gniazdo jest takie same :) A sprawdzisz po szybkości przenoszenia danych. > ( nie jestem blondynką :) Na pewno ??? Jak masz laptopa to nie jest to składak domowej roboty i nawet w instrukcji obsługi tego modelu jest napisane czy obsługuje tryb USB 2.0. A jak nie masz instrukcji obsługi to na stronie producenta laptopa (w internecie) też masz te dane. A jak nie masz internetu to w "Menedżer urządzeń" jest takie coś o USB: - Universal Serial Bus Controller albo - Kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej i w jednym z nich jest takie coś: -bal,bla, bla ROZSZERZONY bla,bla,bla albo -bal,bal,bla ENHANCED bla,bla,bla. Te słowo ROZSZERZONY (lub ENHANCED) znaczy,że masz USB 2.0. Nie trzeba do tego specjalnych programów dodatkowych :) Bardziej szczegółowo nie będę opisywał wszak piszesz o sobie > nie jestem blondynką :) więc wiesz gdzie jest "Menedżer urządzeń" . Link Zgłoś
Gość: magda Re: USB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 09:28 Hmm. Otworzyłam menedżer urządzeń ale we wskazanym miejscu nie mam słów ROZSZERZONY lub ENHANCED. Czy to oznacza że mam USB 1.1 ? Jeżeli tak to jak sprawić abym miał USB 2.0 - może jakiś sterownik - pomóżcie. magda Link Zgłoś
intermaniak Re: USB 19.07.05, 09:53 A w ogóle ten laptop obsługuje USB 2.0 ??? Jaki to model laptopa ? Link Zgłoś
Gość: magda Re: USB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 10:53 Ten laptop to GERICOM z procesorem Celeron 1,7. Czy obsługuje USB 2.0 niewiem - chcę to właśnie ustalić - niestety nie mam instrukcji obsługi , kupiłam go z drugiej ręki. Pozdrawiam - magda Link Zgłoś
intermaniak Re: USB 19.07.05, 12:21 Jak to laptop wyprodukowany 2-3 lata temu to z pewnością ma USB 2.0. Jak nowszy to tym bardziej ma USB 2.0 :) Sprawdź zresztą sama : www.gericom.com.pl/index.php?page=product&c_id=36 Czy system to Windows XP ? Sterowniki powinnaś pobrać ze strony producenta laptopa,ale regułą jest,że: odpowiednie sterowniki do odpowiedniego modelu. Link Zgłoś