panna_lila 18.08.23, 11:36 w miejscu publicznym może nas narazić na kradzież danych z telefonu Korzystacie z publicznych portów USB? Czy wyłącznie własny powerbank i ładowarka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jak_zwykle_wszystko_zajete Re: juice jacking - ładowanie telefonu via USB 18.08.23, 11:40 Nie korzystam z publicznych ładowarek USB. Ładuję w ogólnodostępnych miejscach tylko, jeśli są zwykle kontakty. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: juice jacking - ładowanie telefonu via USB 18.08.23, 12:09 Takie zwykłe kontakty też niekoniecznie są bezpieczne. U nas ostatnio było dość głośno o tym, że ktoś grzebie w kontaktach w pociągach. Jedna babka trafiła nawet do szpitala, bo prąd ją poraził, jak próbowała podłączyć wtyczkę do takiego kontaktu. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: juice jacking - ładowanie telefonu via USB 18.08.23, 11:43 Szczerze mówiąc, to nie pamiętam kiedy ostatnio miałam potrzebę ładowania telefonu w miejscu publicznym 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: juice jacking - ładowanie telefonu via USB 18.08.23, 11:49 Nie mam potrzeby ładowania telefonu w miejscach publicznych. Ale ja często zapominam z domu telefonu. Nie jestem jakoś szczególnie do niego przywiązana. Nawet jak mi się rozładuje to często tego nawet nie zauważam w domu, a co dopiero "na mieście" Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: juice jacking - ładowanie telefonu via USB 18.08.23, 11:58 Na co dzień też nie mam potrzeby - to raczej chodzi o wyjazdy, podróże- zawsze zabieram telefon (a nawet dwa) i jak mam źródło prądu do doladowuje nie czekając na niski poziom. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: juice jacking - ładowanie telefonu via USB 18.08.23, 11:51 Parę razy korzystałam i przyznam, że nie pomyślałam o zagrożeniu.... Są takie kabelki, które nie tramsmituja danych, tylko sam prąd- to raczej bezpieczne...(?) Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: juice jacking - ładowanie telefonu via USB 18.08.23, 12:11 Nie, z publicznych ładowarek nie korzystam nigdy. W drodze ładuję telefon w samochodzie, a w podróży zwykle mam powerbank. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: juice jacking - ładowanie telefonu via USB 18.08.23, 14:43 Na pewno kilkukrotnie mi się zdarzało, nie na co dzień,bo nie mam potrzeby i ładuje w domu ewentualnie w pracy, ale gdzieś w podróży korzystałam. Odpowiedz Link Zgłoś
auksencja15 Re: juice jacking - ładowanie telefonu via USB 18.08.23, 21:29 Nigdy. 🙃 Odpowiedz Link Zgłoś
melikles Re: juice jacking - ładowanie telefonu via USB 18.08.23, 21:36 Przy podłączeniu telefonu wyświetla się komunikat czy tylko ładowanie, czy też z transmisją danych. Widać niektóre mają duże mniemanie o sobie sądząc, że ktoś czyha na ich dane Odpowiedz Link Zgłoś
auksencja15 Re: juice jacking - ładowanie telefonu via USB 18.08.23, 21:47 Pracuje w IT i swoje wiem Odpowiedz Link Zgłoś
melikles Re: juice jacking - ładowanie telefonu via USB 18.08.23, 23:38 Junior janitor manager? Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: juice jacking - ładowanie telefonu via USB 19.08.23, 00:11 Ja nie korzystam, właśnie ze względów bezpieczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiamat00 Re: juice jacking - ładowanie telefonu via USB 19.08.23, 00:18 Mamy kable USB bez szyny danych. Jakbym pogrzebala gdzies w szufladach z elektronika, to i kondomik na USB by sie znalazl, kiedys korpo rozdawalo (blizej czasow, jak to byl news, czyli z 10 lat temu). Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: juice jacking - ładowanie telefonu via USB 19.08.23, 00:51 Nie korzystam (nie miałam potrzeby), ale przecież telefon pyta o transfer danych via USB. Odpowiedz Link Zgłoś