Dodaj do ulubionych

juice jacking - ładowanie telefonu via USB

18.08.23, 11:36
w miejscu publicznym może nas narazić na kradzież danych z telefonu

Korzystacie z publicznych portów USB? Czy wyłącznie własny powerbank i ładowarka?
Obserwuj wątek
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: juice jacking - ładowanie telefonu via USB 18.08.23, 11:40
      Nie korzystam z publicznych ładowarek USB. Ładuję w ogólnodostępnych miejscach tylko, jeśli są zwykle kontakty.
      • eliszka25 Re: juice jacking - ładowanie telefonu via USB 18.08.23, 12:09
        Takie zwykłe kontakty też niekoniecznie są bezpieczne. U nas ostatnio było dość głośno o tym, że ktoś grzebie w kontaktach w pociągach. Jedna babka trafiła nawet do szpitala, bo prąd ją poraził, jak próbowała podłączyć wtyczkę do takiego kontaktu.
    • szarmszejk123 Re: juice jacking - ładowanie telefonu via USB 18.08.23, 11:43
      Szczerze mówiąc, to nie pamiętam kiedy ostatnio miałam potrzebę ładowania telefonu w miejscu publicznym 🤔
    • turbinkamalinka Re: juice jacking - ładowanie telefonu via USB 18.08.23, 11:49
      Nie mam potrzeby ładowania telefonu w miejscach publicznych. Ale ja często zapominam z domu telefonu. Nie jestem jakoś szczególnie do niego przywiązana. Nawet jak mi się rozładuje to często tego nawet nie zauważam w domu, a co dopiero "na mieście"
      • b.bujak Re: juice jacking - ładowanie telefonu via USB 18.08.23, 11:58
        Na co dzień też nie mam potrzeby - to raczej chodzi o wyjazdy, podróże- zawsze zabieram telefon (a nawet dwa) i jak mam źródło prądu do doladowuje nie czekając na niski poziom.
    • b.bujak Re: juice jacking - ładowanie telefonu via USB 18.08.23, 11:51
      Parę razy korzystałam i przyznam, że nie pomyślałam o zagrożeniu....
      Są takie kabelki, które nie tramsmituja danych, tylko sam prąd- to raczej bezpieczne...(?)
    • eliszka25 Re: juice jacking - ładowanie telefonu via USB 18.08.23, 12:11
      Nie, z publicznych ładowarek nie korzystam nigdy. W drodze ładuję telefon w samochodzie, a w podróży zwykle mam powerbank.
    • kaki11 Re: juice jacking - ładowanie telefonu via USB 18.08.23, 14:43
      Na pewno kilkukrotnie mi się zdarzało, nie na co dzień,bo nie mam potrzeby i ładuje w domu ewentualnie w pracy, ale gdzieś w podróży korzystałam.
    • auksencja15 Re: juice jacking - ładowanie telefonu via USB 18.08.23, 21:29
      Nigdy. 🙃
      • melikles Re: juice jacking - ładowanie telefonu via USB 18.08.23, 21:36
        Przy podłączeniu telefonu wyświetla się komunikat czy tylko ładowanie, czy też z transmisją danych.

Widać niektóre mają duże mniemanie o sobie sądząc, że ktoś czyha na ich dane big_grin
        • auksencja15 Re: juice jacking - ładowanie telefonu via USB 18.08.23, 21:47
          Pracuje w IT i swoje wiemwink
          • melikles Re: juice jacking - ładowanie telefonu via USB 18.08.23, 23:38
            Junior janitor manager?
    • panna.nasturcja Re: juice jacking - ładowanie telefonu via USB 19.08.23, 00:11
      Ja nie korzystam, właśnie ze względów bezpieczeństwa.
    • kasiamat00 Re: juice jacking - ładowanie telefonu via USB 19.08.23, 00:18
      Mamy kable USB bez szyny danych. Jakbym pogrzebala gdzies w szufladach z elektronika, to i kondomik na USB by sie znalazl, kiedys korpo rozdawalo (blizej czasow, jak to byl news, czyli z 10 lat temu).
    • sol_13 Re: juice jacking - ładowanie telefonu via USB 19.08.23, 00:51
      Nie korzystam (nie miałam potrzeby), ale przecież telefon pyta o transfer danych via USB.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka