Dodaj do ulubionych

...All Users\Documents\ - access denied

19.08.05, 07:50
Nagle kartoteka
C:\Documents and Settings\All Users\Documents\
jest niedostępna.
Dostaje komunikat: access denied
Notebook IBM, Windows XP Home, uprawnienia administratora, wszystkie inne
kartoteki dostępne.
Jakieś sugestie ???
Inaczej kilkumiesieczna praca pójdzie sie grzać ! :(

Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: ...All Users\Documents\ - access denied IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 08:45
      Jeśli ten folder nie jest dostępny dla programów,to należy kliknąć prawym
      klawiszem i usunąć prywatność,zapewnić mu rozsądne prawa dostępu a przejściowo
      nawet udostępnić,jeśli nie pomoże to w trybie administracyjnym,a nawet przejąć
      na własność i udostepnić.
      • Gość: quato Re: ...All Users\Documents\ - access denied IP: *.chomiczowka.waw.pl 19.08.05, 09:59
        Gość portalu: gość napisał(a):

> Jeśli ten folder nie jest dostępny dla programów,to należy kliknąć prawym
        > klawiszem i usunąć prywatność,zapewnić mu rozsądne prawa dostępu a
        przejściowo
        > nawet udostępnić,jeśli nie pomoże to w trybie administracyjnym,a nawet
        przejąć
        > na własność i udostepnić.

Pod windą XP Home nie ma karty zabezpieczenia (tylko proste udostępnianie
        plików)i nie da się przejąć plików i katalogów na własność a prywatność można
        ustawić tylko na katalogu należącym do użytkownika czyli C:\documents and
        settings\%user% możesz próbować go udostępnić ale obawiam się że może to nie
        pomóc ja bym raczej próbował przekonwertować system plików z powrotem na fat32
        (brak zabezpieczeń na poziomie systemu plików) ale do tego potrzebny ci będzie
        partition magic.
        • Gość: gość Re: ...All Users\Documents\ - access denied IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 10:03
          do Gość portalu: quato - nie administrowałeś i wypisujesz.
        • Gość: mmx Re: ...All Users\Documents\ - access denied IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 10:26
          > Pod windą XP Home nie ma karty zabezpieczenia (tylko proste udostępnianie
          > plików)i nie da się przejąć plików i katalogów na własność

Da sie. W linii polecen komenda cacls
      • negevmc problem rozwiązany ale są dalsze pytania 19.08.05, 12:47
        Gość portalu: gość napisał(a):

> Jeśli ten folder nie jest dostępny dla programów,to należy kliknąć prawym
        > klawiszem i usunąć prywatność,zapewnić mu rozsądne prawa dostępu a
        przejściowo
        > nawet udostępnić,jeśli nie pomoże to w trybie administracyjnym,a nawet
        przejąć
        > na własność i udostepnić.

To prawda.
        Ciekawe, że nie tylko mi się to zdarzyło . Znalazłem kilka przypadków na
        róznych forach. Nie wiem i nie udało mi się wjaśnić jaka cholera zmieniła
        nazwę z Shared Documants na Documents i usunęła prawa własności.
        Chociaż konto ma uprawnienia administratora nie mogłem zmienić "ownership"
        kartoteki inaczej niż logując się jako Adminitrator. Ponieważ w XP Home
        nie ma zakładki Security w folder properties.
        Aby zalogować się jako Admin trzeba restartować w safe mode.
        Wtedy sprawa już jest prosta: zakładka security/advanced/ wybieram
        grupę Administrators i zaznaczam, że chcę zmienić prawa własności całej
        zawatości. Wszystko to dostepne jest przez help widnowsów tylko trzeba było
        wiedzieć czego szukać ;-).
        Skończyło się tylko na strachu i na solennym obiecaniu sobie robienia backapów
        częsciej.
        Ciekawią mnie jednak dwie rzeczy:
        1. Jak to jest, że "predefined user" administrator musi sam sobie ustalić prawa
        własności i nie wystarczy, że użytkownik ma uprawnienia administratora, on musi
        nim być, że tak powiem "himself" ;-)
        2. Kie licho zmieniło mi nazwę i prawa własności do publicznego foldera ?

w każdym razie dzięki za zainteresowanie
        pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka