Dodaj do ulubionych

Defragmentacja dysku

02.09.05, 17:50
Podpowiedzcie mi jak zabrac sie do defragmentacji dysku,u mnie pojawia sie
haslo (mam podzielony na partycje) ze defagmentacja moze nie przebiec
pomyslnie bo jest tylko 12% wolnego miejsca na dysku.Czy zatem powyrzucac cos
z niego zeby bylo minimum 15% jak zaleca deframentacja czy zrobic cos
innego.Z gory dzieki za pomoc
Obserwuj wątek
    • amon-ra Re: Defragmentacja dysku 03.09.05, 11:51
      Przede wszystkim zastosuj się do nastepujących zaleceń:
      1. Zweryfikuj obecność w katalogu głównym partycji systemowej obecność pliku hiberfile.sys (jest ukryty, włącz najpierw w Opcjach folderów wyświetlanie plików ukrytych i systemowych). Jeżeli nie używasz opcji hibernacji, wyłącz ją.
      2. Usuń zawartość katalogu tymczasowego (Start > Uruchom > wpisz %temp% i naciśnij Enter). Niektóre z plików mogą pozostać w katalogu mimo tego.
      3. Usuń zawartość katalogu Temporary Internet Files (W IE: Narzędzia > Opcje internetowe > przycisk Usuń pliki).
      • pietrok Re: Defragmentacja dysku 03.09.05, 14:22
        Wielkie dzieki za odpowiedz,wytlumacz mi jednak punkt pierwszy Twojej
        odpowiedzi bo tak jak rozumiem jako laik komputerowy dwa pozostale to
        informacja o hibernacji jest dla mnie czarna magia,powiedz mi czy Twoje
        zalecenia dotycza faktu dokonywania tego wszystkiego przed defragmentacja czy
        jej zamiennika!
        • amon-ra Re: Defragmentacja dysku 03.09.05, 15:21
          pietrok napisał:

> Wielkie dzieki za odpowiedz,wytlumacz mi jednak punkt pierwszy Twojej
          > odpowiedzi bo tak jak rozumiem jako laik komputerowy dwa pozostale to
          > informacja o hibernacji jest dla mnie czarna magia,

Hibernacja to możliwosć zapisania stanu Twojej obecnej pracy w pliku (ktorego wielkość odpowiada ilości zainstalowanego RAM-u) o nazwie hiberfile.sys. Po ponownym uruchomieniu komputera, zawartość tegoż przenoszona jest na powót do pamięci operacyjnej i możesz kontynuować pracę w momencie, w którym ją zakończyłeś przed wprowadzeniem systemu w stan hibernacji. Na ekranie zobaczysz te same, uruchomione wcześniej programy (np. edytor tekstu, dajmy na to MS Word) i otwarte dokumenty na tym etapie prac, na jakim je pozostawiłeś.
          Jeżeli znasz nieco terminologię gier komputerowych, hibernację porównać można do sporządzenia tzw. save-a, czyli zapisania stanu gry. Zarchiwizowaniu ulegają wszystkie wskaźniki i kluczowe elementy gry, np. ilość zdrowia, pozycja w trójwymiarowym świecie rozgrywki, odblokowane bonusy itp. W momencie wczytania uprzednio zapisanego save-a (load), możesz kontynuować grę od momentu, w którym zapisałeś jej stan. Reasumując, zapis i odczyt tegoż można porównać do blokowania i odblokowywania upływu czasu.
          Jest to dość daleko idąca analogia, ale obrazuje doskonale ideę hibernacji jako takiej.
          Manifestacją możliwości wprowadzania systemu w stan hibernacji jest obecność na dysku chronionego pliku hiberfile.sys. To do niego zrzucana jest cała zawartość pamięci operacyjnej, która następnie zostanie przez system wczytana i zaaplikowana, tak, aby umożliwić Ci bezproblemowe kontynuowanie pracy.
          Możesz sprawdzić, czy opcja hibernacji jest właczona, przechodząc do Panelu Sterowania > Opcji zasilania > zakładki Hibernacja. Jeżeli pole wyboru przy stosownej opcji bedzie puste, oznacza to, że powierzchnia dysku nie jest zajmowana przez plik hiberfile.sys.

> powiedz mi czy Twoje
          > zalecenia dotycza faktu dokonywania tego wszystkiego przed defragmentacja czy
          > jej zamiennika!

Moje zalecenia dotyczą przede wszystkim zwolnienia miejsca na defragmentowanej partycji. Prawda jest taka, że każde narzędzie defragmentujące logiczną i fizyczną strukturę danych na dysku wymaga odpowiedniej ilości wolnej przestrzeni, aby móc zapisać na niej swoje pliki tymczasowe i niekiedy przenoszone dane, a Ty w pierwszym poście wyraźnie zaznaczyłeś, że systemowy defragmentator odmawia działania właśnie z powodu niewystarczającej ilości wolnego nmiejsca.
          • pietrok Re: Defragmentacja dysku 05.09.05, 00:01
            Czyli po usunieciu zawartosci w %temp% nic nie uszkodze w kompie ?
            I jeszcze jedno czy jesli nie zaznacze okienka przy hibernacji o czym
            wyjasniasz tlumaczac o wspomnianej hibernacji nic nie pomieszam i w czym
            zauwaze roznice w pracy komputera?
            • amon-ra Re: Defragmentacja dysku 06.09.05, 10:44
              pietrok napisał:

> Czyli po usunieciu zawartosci w %temp% nic nie uszkodze w kompie ?

Nie - TEMP to katalog tymczasowy, system (i programy) wrzuca do niego pliki, które w danej chwili wykorzystuje. Niestety, nie ma w zwyczaju ich stamtąd usuwać :P

> I jeszcze jedno czy jesli nie zaznacze okienka przy hibernacji o czym
              > wyjasniasz tlumaczac o wspomnianej hibernacji nic nie pomieszam i w czym
              > zauwaze roznice w pracy komputera?

Różnica polegać będzie tylko na tym, że nie będzie działać opcja hibernacji ;) Poza tym przestrzeń partycji nie będzie zajmowana przez duży plik hiberfile.sys.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka