Dodaj do ulubionych

komputer marzeń

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.05, 08:03
Mam problem z wyborem - przygotowuję zestaw do:
- przegrywania i obróbki filmów z kasety vhs-c
- oglądania telewizji w komputerze
- skanowania slajdów i zdjęć
- gier
Oprócz tego zależy mi na dobrej sprawności w typowych zastosowaniach domowo -
biurowych, gdy uruchomione jest kilka programów jednocześnie. Chciałbym też
nie byc zaskoczony brakiem mozliwości obslugi przyszłych aplikacji 64 bitowych
oraz brakiem, za 3-4 lata, możliwości rozbudowy komputera bez wymiany płyty
głównej. Wobec tego mam pytanie
Czy dla mnie istotne jest jaki bedę miał procesor i płytę główną, zakładając,
że wybieram pomiedzy Pentium 4, 531, 3 GHZ, LGA 775 z płytą Intel D945GNTL
DDR2, a Athlon 64, 3000+, Venice z płytą Abit AN8-Ultra. Do tego planuję 2x512
pamieci w trybie dual channel, kartę graficzną PCI-E z chipsetem Radeon
x800GT, nagrywarkę DVD DL, dysk twardy 160 GB SATA, NCQ, kartę telewizyjną
Leadtek WinFast TV 2000 XP Expert i skaner Plustek OpticPro ST 48.
Bedę wdzięczny za fachową porade - który z procesorów i dlaczego byłby dla
moich potrzeb najlepszym wyborem.
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: komputer marzeń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 08:23
      > Chciałbym też
      > nie byc zaskoczony brakiem mozliwości obslugi przyszłych aplikacji 64 bitowych
      > oraz brakiem, za 3-4 lata, możliwości rozbudowy komputera bez wymiany płyty
      > głównej. Wobec tego mam pytanie

3-4 lata ro dla komputerów pokolenie, dotychczas nigdy nie było tak by 3-4 letni komputer nadawał się do rozbudowy która przynosiła jakiś większy wzrost wydajności,
      po tym czasie wymienia się już całe "bebechy" (płyta, cpu, pamięci, grafika, napędy)

> Mam problem z wyborem - przygotowuję zestaw do:
      > - przegrywania i obróbki filmów z kasety vhs-c

potrzebujesz min. karty TV a najlepiej jakiejś profesjonalnej,

> - oglądania telewizji w komputerze

każda karta TV

> - skanowania slajdów i zdjęć

potrzebujesz skaner specjalny do negatywów i slajdów (doskonałe używane za ok.700-1000 PLN - zawodowcy wciąż wymieniają sprzęt na nowszy dlatego tak tanio/nowe ok.3-4 tys.PLN/, opłaca się bardziej niż zakup nowego sprzętu dla "amatorów")

> - gier

zobacz na wymagania dzisiejszych gier, ja gram tylko w Cywilizację to mi super sprzęt do gier nie potrzebny
      • Gość: quato Re: komputer marzeń IP: *.chomiczowka.waw.pl 05.09.05, 10:21
        Gość portalu: ja napisał(a):

> > Chciałbym też
        > > nie byc zaskoczony brakiem mozliwości obslugi przyszłych aplikacji 64 bit
        > owych
        > > oraz brakiem, za 3-4 lata, możliwości rozbudowy komputera bez wymiany pły
        > ty
        > > głównej. Wobec tego mam pytanie
        >
        > 3-4 lata ro dla komputerów pokolenie, dotychczas nigdy nie było tak by 3-4
        letn
        > i komputer nadawał się do rozbudowy która przynosiła jakiś większy wzrost
        wydaj
        > ności,

Jeżeli się ma np celka 400Mhz i 128Mb ram, po 4 latach rozbudowało się na P3
        800Mhz z 512Mb ram to wzrost wydajności raczej trudno nazwać małym.Tylko tyle
        że nie będzie to sprzęt "na czasie"

> po tym czasie wymienia się już całe "bebechy" (płyta, cpu, pamięci, grafika,
        na
        > pędy)

Wymiana wiąże się nie tyle z wiekiem podzespołów co niekompatybilnością (inne
        podstawki większe częstotliwości taktowania itd.)Nie chcesz grać w najnowsze
        gry nie wymieniaj karty - ale - chcesz nowszy procesor musisz wymienić pamięci
        (wcześniej simy - dimy teraz ddry) musisz wymienić kgraficzną ( wcześniej PCI -
        AGP teraz PCI-X ) na razie można jeszcze mieć PCI i AGP ale wiadomo co będzie
        za 4 lata? Musisz wymienić dysk twardy (wcześniej IDE ATA teraz SATA) i co ci
        zostaje? obudowa napęd DVD i peryferia. Patrząc jak producenci procków
        zmieniają podstawki można się spodziewać że po 2 latach wymiana procka będzie
        się równała wymianie płyty głównej.

> > Mam problem z wyborem - przygotowuję zestaw do:
        > > - przegrywania i obróbki filmów z kasety vhs-c
        >
        > potrzebujesz min. karty TV a najlepiej jakiejś profesjonalnej,

Nie karty TV tylko karty Video a to jest różnica.
        • Gość: niktabc@vp.pl Re: komputer marzeń IP: *.toya.net.pl 05.09.05, 18:20
          uwagi
          dodaj karte VIDEO AV/DV Pinnacle
          nagrywarka DVD - najlepiej PLEXTOR z tańszych PIONEER
          pamieci RAM - KINGSTON lub GOODRAM
          płyta główna ASUS, ABIT lub WINFAST(FOXCONN)
          • Gość: Zbyszek Re: komputer marzeń IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.05, 18:54
            Nie chcę samej karty wideo, potrzebuję tunera tv z możliwością przechwytywania
            sygnału wideo. Wiem, że karty wideo oferują więcej mozliwości, ale są znacznie
            droższe i nie maja tunera tv. Czy Pinnacle AV/DV jest aż tak dobra w porównaniu
            z Win Fast TV 2000 XP Expert?
            Czy nagrywarki Benq 1640 lub LG GSA 4163B są gorsze od Pionnera lub Plextora?
            Czy płyta Asus np. P5LD2 jest lepsza niż Intel D945PSNLKR (na którą chyba się
            zdecyduję)?

• Gość: quato Re: komputer marzeń IP: *.chomiczowka.waw.pl 06.09.05, 17:47
              > Nie chcę samej karty wideo, potrzebuję tunera tv z możliwością przechwytywania
              > sygnału wideo. Wiem, że karty wideo oferują więcej mozliwości, ale są znacznie
              > droższe i nie maja tunera tv. Czy Pinnacle AV/DV jest aż tak dobra w
              porównaniu
              > z Win Fast TV 2000 XP Expert?

Karty wideo różnią się od kart tv jeszcze tym że oferują sprzętową kompresję
              video czego nie zapewni ci karta TV no chyba że zamierzasz kupić potężnego
              procka (kompresja w locie) albo ogroooomny dysk twardy (bez kompresji).
              Jeżeli zamierzasz się zajmować obróbką profesjonalnie (półprofesjonalnie) to
              nie powinieneś rezygnować z karty video, na pewno ci się zwróci.Zresztą możesz
              mieć i kartę TV i kartę Video.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka