Gość: aga IP: 195.136.47.* 21.06.01, 10:25 co za małpa kradnie moje dane ?! to skandal aga Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Askandil Re: spam IP: *.altkom.com.pl 21.06.01, 10:26 LOL - kradnie to nic - kto wysyla za twoim posrednictwem :>? Askandil Gość portalu: aga napisał(a): > co za małpa kradnie moje dane ?! to skandal > aga Link Zgłoś
Gość: Jay Re: spam IP: 10.32.22.* / *.rzeczpospolita.pl 21.06.01, 11:48 Zdaje sie, ze odpowiedzialni za to sa ludzie z global- internet.pl Dostalem od nich dzisiaj kilka durnych maili reklamowych. W naglowko mailowym ich serwery widnieja jako nadawcy. Zdaje sie, ze chodzi o to, aby poklikac na strony, na przyklad gazety.pl. Link Zgłoś
Gość: Macias Re: spam IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 21.06.01, 12:24 ...a powyzsze napisal zazdrosnik z Rzeczpospolitej ;) Link Zgłoś
Gość: jaga Re: spam IP: *.elsat.net.pl 21.06.01, 12:56 Czy mozna to jakos naglosnic... lub zrobic cos, aby te dane jak najszybciej zostaly skasowane? Bo troche mi sie nie podoba, ze codziennie dostaje sterte idiotycznych maili... Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: spam IP: 195.136.60.* 21.06.01, 13:05 Probowalem odsylac list z prosba o skasowanie moich danych :) rezultat znacie ... Ale jest to GRANDA !!! Nie zycze sobie takich informacji, przesylam tez list do redakcji gazety.pl Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: spam IP: 195.136.60.* 21.06.01, 13:09 Chyba ze ... ktos sie wlamal do systemu ... :) aby zakomunikowac to co sie dzieje w sieci niedobrego ... Link Zgłoś
Gość: Macias Re: spam IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 21.06.01, 13:33 A moze sie wcale nie wlamal, tylko wszystko bylo na widoku? Nasze dane bezczelnie wystawione na pastwe wszystkich internautow? Link Zgłoś
Gość: Rozpacz Re: spam IP: 195.136.60.* 21.06.01, 13:11 ze strony : www.global-internet.pl UWAGA! Ktoś w sposób zamierzony wykorzystuje nieprawnie nasze konta pocztowe i rozsyła idiotyczne teksty. Wkrótce udaremnimy jego działania. Wszystkich za zaistniała sytuację serdecznie przepraszamy! czyli totalny handel naszymi adresami :( Link Zgłoś
Gość: Siemir Re: spam IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.01, 13:18 Gość portalu: Rozpacz napisał(a): > ze strony : www.global-internet.pl > UWAGA! Ktoś w sposób zamierzony wykorzystuje nieprawnie nasze konta pocztowe i > rozsyła idiotyczne teksty. Wkrótce udaremnimy jego działania. Wszystkich za > zaistniała sytuację serdecznie przepraszamy! > czyli totalny handel naszymi adresami :( > Ale do jasnej cholery skad macie MOJE DANE!!!!!! I co za pacan je zabezpieczal skoro kazdy duren moze sie do nich dostac!!!!!!! Jak bym was spotkal na ulicy.... Link Zgłoś
Gość: Macias Re: spam IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 21.06.01, 13:34 Takie komunikaty, w mojej opinii, tylko smieszaja firme (odzegnujac sie od Global-Internet), gdyz swiadcza o tym, ze ta nie potrafi sobie poradzic z wlasna baza danych! Zalosne... a moze im trzeba pomoc? Link Zgłoś
Gość: KUBA Re: spam IP: *.zyb.citynet.pl 21.06.01, 14:48 Nigdy nie miałem nic wspólnego z Global-internet więc skąd mają moje trzy adresy e-mailowe???!!! Link Zgłoś
Gość: suter Re: spam IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.01, 16:39 Mysle, ze nie z grup, bo adrss ktorego nigdy na nich nie uzywalem tez maja. BTW. Trzeba bedzie zajac sie tym jakim prawem ta firma zbiera wiadomosci o nas. Raczej bezprawnie. Link Zgłoś
Gość: Macias Re: spam IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 21.06.01, 16:58 Raczej na pewno. I co najlepsze wystawia je na widok publiczny, bez zadnych zabezpieczen i kazdemu (KAZDEMU!) internaucie pozwala (a raczej pozwalala) wyslac email do wszystkich z jej bezprawnej bazy. Baza zapewne miala byc wykorzystana do celow komercyjnych, zawierala grubo ponad 15.000 adresow... Z doswiadczenia jednak wiem, ze firma prawdopodobnie nie poniesie zadnych konsekwencji... :( Smieszy mnie jedynie komentarz na glownej stronie. Link Zgłoś
Gość: bot Re: spam IP: 210.230.34.* 21.06.01, 20:54 >Z doswiadczenia jednak wiem, ze firma prawdopodobnie >nie poniesie zadnych konsekwencji... :( Chodzi ci o Agore i badziewny "portal" Gazeta.pl ? Wszystkie dane zostaly "wyczesane" z grup dyskusyjnych i stron www specjalistycznym programem typu 'Bulk mailer' - prawdopodnie Stealth Mass Mailer We wszystkich znalazly sie odnosniki na fora dyskusyjne Gazeta.pl Ot taka kampania reklamowa firmy pani Rapaczynskiej... Link Zgłoś
macias Re: spam 21.06.01, 21:28 Gość portalu: bot napisał(a): > > Z doswiadczenia jednak wiem, ze firma prawdopodobnie > > nie poniesie zadnych konsekwencji... :( > > Chodzi ci o Agore i badziewny "portal" Gazeta.pl ? Nie, nie o Agore. Do Agory nic nie mam, a portal jest wg mnie zorganizowany poprawnie, jesli nie dobrze. Oprocz jednego incydentu, nie slyszalem o jakiejs wiekszej wpadce, a zwroc uwage, ze to wciaz ALFA - u innych przedsiebiorcow ALFA oznacza "nie dziala", BETA - "wciaz nie dziala", wiec z Agora jest chyba lepiej? > We wszystkich znalazly sie odnosniki na fora dyskusyjne Gazeta.pl Co z tego? Zwroc uwage na nadawce. Nie ma zadnej tajemnicy. Adresy, dane, nazwa firmy - wszystko jak na widelcu. Nie zastanawie Cie, ze to nielegalne? Ja osobiscie nie udostepnialem firmie Global-Internet moich danych, a szczegolnie adresow email. Link Zgłoś
Gość: Maciek S Re: spam - zablokuj cookies w przegladarce!!! IP: *.amdahl.com 21.06.01, 17:36 Gość portalu: aga napisał(a): > co za małpa kradnie moje dane ?! to skandal > aga Ostatnio zauwazylem ze do strony Gazet podlacza sie serwer: hit.gemius.pl, ktory zasmieca moj komputer cookies ktore najprawdopodobniej probuja przeslac jakies dane z mojego PC. Niestety to sie nie uda poniewaz jestem za podwojna "sciana" (2 x firewall - korporacji i moja prywatna) plus proxy serwer. Mam ciagle problemy bo przez ten hit.gemius proxy serwer mi wyrzuca bledy na przegladarce. Gdy zablokowalem cookies to po prostu wszystkie smieci sa odzrucane i nie mam problemow z pojawiajaca sie strona z bledem (zamiast wejsciowa Gazety). Na innej przegladarce (Opera) po prostu ustawilem opcje by odrzucalo "cookies" od paru serwerow miedzy innymi z tego nieszczesnego hit.gemius... Czy Panowie od projektowania stron web'a dla Gazety naprawde dobrze to przemysleli co zrobili? Wydaje mi sie ze brakuje uczciwosci. Dodatkowo to bedzie zdaje sie niezgodne z prawem unijnym poniewaz w regulacji europejsjiej wyraznie mowi sie ze uzytkownik MUSI miec prawo do zmiany swoich danych a jakie dane sa udostepniane tez musi byc znane uzytkownikowi. Nie bawcie sie panowie w Gazecie w prawa amerykanskie (ktore notabene tez dobrze znam pracujac w USA) bo obowiazuja Was prawa europejskie, ktore sa nieco inne. Za jakis czas mozecie dostac po "lapkach" od ludzi za uporczywe meczenie ich a ja im tylko pomoge. Pozdrawiam (Maciek - polski informatyk z USA) Link Zgłoś
Gość: Macias Re: spam - zablokuj cookies w przegladarce!!! IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 21.06.01, 17:41 Byc moze zle odczytujesz to, co widzisz. Gemius moze byc zwyklym serwerem statystycznym, a te z zalozenia wysylaja cookies... W takim wypadku przyznasz, ze oskarzenia Gazety sa bezpodstawne. Link Zgłoś
Gość: Maciek S Re: spam - zablokuj cookies w przegladarce!!! IP: *.amdahl.com 21.06.01, 18:10 Gość portalu: Macias napisał(a): > Byc moze zle odczytujesz to, co widzisz. > Gemius moze byc zwyklym serwerem statystycznym, a te z zalozenia wysylaja > cookies... W takim wypadku przyznasz, ze oskarzenia Gazety sa bezpodstawne. Moze byc ale czy jest to legalne? Hmmm... Od dawna wiadomo cos o prywatnosci... nawet statystyki nie mozesz sobie ot tak prowadzic. Zupelnie tak samo jak nieszkodliwe samoinstalujace programiki ktore podaja tylko statystyke nie sa w porzadku z prawem.... no oczywiscie nie wszedzie. ALe jak sie odniesc do tego ze ja wchodzac na strone Gazety z USA otrzymuje cos co moze byc nielegalne w USA (a byc moze w Europie jest)? Odpowiedz na to? Oskazrzenie moze wiec byc zasadne - internet jest publiczny i ma zasieg ogolnoswiatowy. Wraca stara sprawa handlowania np. mudurami poniemieckimi przez internet ktora to rzecz jest zakazana we Francji. Po pierwsze Gazeta musialby podac oficjalnie czy chodzi tu o statystyke i po co sa proby otwierania polaczen w tle. Inaczej kazde takie dzialanie moze byc poddawane watpliwosciom prawnym i to niezaleznie jak skuteczne i zdefiniowane w stosunku do internetu jest prawo w Polsce. Chcezz sie przekonac? Sprobuj zadrzec np. z prawem amerykanskim czy UE. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Macias Re: spam - zablokuj cookies w przegladarce!!! IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 21.06.01, 19:26 Gość portalu: Maciek S napisał(a): > > Byc moze zle odczytujesz to, co widzisz. > > Gemius moze byc zwyklym serwerem statystycznym, a te z zalozenia wysylaja > > cookies... W takim wypadku przyznasz, ze oskarzenia Gazety sa bezpodstawne > > Po pierwsze Gazeta musialby podac oficjalnie czy chodzi tu o statystyke i po co > sa proby otwierania polaczen w tle. Inaczej kazde takie dzialanie moze byc > poddawane watpliwosciom prawnym (...) Zaraz, zaraz. Ktos tu czegos nie rozumie. Mowiles o cookies, a nie o polaczeniach. To sa dwie rozne sprawy. Nikt nie zabrania wysylac cookies, poniewaz dzieje sie to w obrebie jednej sesji i zadania HTTP. Nie wiem, jak jest, ale najprawdopodobniej cookies, ktore otrzymujesz sa przesylane razem z czescia strony (np. IFRAME) lub ktoryms z obrazkow. Jest to normalne i legalne dzialanie. Inaczej nie wyobrazam sobie tworzenia statystyk. Sa to zapewne statystyki tworzone na potrzeby serwera Gazety - ilosc odwiedzin, powroty, itp. Nie widze w tym nic niezgodnego z prawem... Nikt Cie pokryjomu nie inwigiluje. Sam zauwazyles, ze cookies wysylane sa jawnie i mozesz je w kazdej chwili zablokowac. Cookies to skromne pakiety danych przechowywane na lokalnym dysku i nie widze sposobu, zeby w jakikolwiek sposob ingerowaly w Twoja prywatnosc. Co wiec chcesz zarzucic? Link Zgłoś
Gość: Maciek S Re: spam - zablokuj cookies w przegladarce!!! IP: *.amdahl.com 21.06.01, 19:50 Gość portalu: Macias napisał(a): > Gość portalu: Maciek S napisał(a): > > > > Byc moze zle odczytujesz to, co widzisz. > > > Gemius moze byc zwyklym serwerem statystycznym, a te z zalozenia wysy > laja > > > cookies... W takim wypadku przyznasz, ze oskarzenia Gazety sa bezpods > tawne > > > > Po pierwsze Gazeta musialby podac oficjalnie czy chodzi tu o statystyke i > po co > > sa proby otwierania polaczen w tle. Inaczej kazde takie dzialanie moze byc > > > poddawane watpliwosciom prawnym (...) > > Zaraz, zaraz. Ktos tu czegos nie rozumie. > Mowiles o cookies, a nie o polaczeniach. To sa dwie rozne sprawy. Nikt nie > zabrania wysylac cookies, poniewaz dzieje sie to w obrebie jednej sesji i zadan > ia > HTTP. Nie wiem, jak jest, ale najprawdopodobniej cookies, ktore otrzymujesz sa > przesylane razem z czescia strony (np. IFRAME) lub ktoryms z obrazkow. Jest to > normalne i legalne dzialanie. Inaczej nie wyobrazam sobie tworzenia statystyk. > Sa > to zapewne statystyki tworzone na potrzeby serwera Gazety - ilosc odwiedzin, > powroty, itp. Nie widze w tym nic niezgodnego z prawem... > > Nikt Cie pokryjomu nie inwigiluje. Sam zauwazyles, ze cookies wysylane sa jawni > e > i mozesz je w kazdej chwili zablokowac. Cookies to skromne pakiety danych > przechowywane na lokalnym dysku i nie widze sposobu, zeby w jakikolwiek sposob > ingerowaly w Twoja prywatnosc. Co wiec chcesz zarzucic? Cookies tak to sa kawalki informacji by przechowac stan (HTML "jest bezstanowy"), ale zeby ten stan przeslac potrzebne jest polaczenie. To polaczenie wcale nie sluzy wylacznie przeslaniu danych do wyswietlenia do klienta jak pewnie sam zauwazasz. Owszem legalne jest przesylanie statystyk ale nie o Twoim komputerze albo Twoich danych. Jakie mam gwarancje do czego jest dany cookie? Owszem dlatego sie go blokuje ale jesli przeslane sa dane o innych cookies ktore moga zawierac np. moj adres-emaila albo dane typu uzytkownik to to nie jest legalne chociaz mozliwe. Pytanie: dlaczego moj proxy serwer odrzuca: hit.gemius...? Widocznie nastepuje proba nielegalnej operacji. Zwykle chodzi o polaczenie lub przeslanie jakiegos dziadostwa. Tak dla Twojej informacji zobacz jak to duzo lepiej zorganizowaly strony np. zdnet.com. One rowniez podaja cookies (duzo wiecej niz Gazeta) , ale nigdy nie mam z nimi problemow. Widocznie nie probuja "nietypowych" rzeczy. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Macias Re: spam - zablokuj cookies w przegladarce!!! IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 21.06.01, 20:02 Gość portalu: Maciek S napisał(a): > Cookies tak to sa kawalki informacji by przechowac stan (HTML "jest bezstanowy" > ), ale zeby ten stan przeslac potrzebne jest polaczenie. To polaczenie wcale > nie sluzy wylacznie przeslaniu danych do wyswietlenia do klienta jak pewnie sam > zauwazasz. Hola, hola! Nalezy sie wyklad ;) Cookie moze byc przeslane za pomoca transakcji HTTP, ktora polega na wymianie zadan i odpowiedzi miedzy klientem a serwerem. Odpowiedzi zawieraja zadane dane, takze cookies, HTML, dane binarne... To, co zrobi z nimi klient zalezy juz wylacznie od niego (i od oprogramowania - przegladarki w tym wypadku akurat). Jesli klient ustanowil z serwerem polaczenie, zalozmy na porcie 80, to wymienia z nim dane do momentu zamkniecia tego polaczenia, ale zaleznosc jest prosta: serwer wysyla, klient (przegladarka) odbiera. Nikt nie laczy sie do kernela czy modulow systemowych... > Owszem legalne jest przesylanie statystyk ale nie o Twoim komputerze > albo Twoich danych. Jakie mam gwarancje do czego jest dany cookie? Nie rozumiem Cie. Tresc cookies ustala serwer i to jest jego informacja trzymana na Twoim komputerze. Cookies nie zbiera informacji, cookies sa informacja. Jesli ktos pozyskal dane o Tobie czy Twoim komputerze, to nie jest to na pewno wina przeslanych cookies. > Owszem dlatego sie go blokuje ale jesli przeslane sa dane o innych cookies > ktore moga zawierac np. moj adres-emaila albo dane typu uzytkownik to to nie > jest legalne chociaz mozliwe. Mowisz tu o nielegalnym pobieraniu cookies, ktore przeznaczone sa dla serwerow z innych domen, tak? Jesli tak, to w przypadku Gazety nie ma to odzwierciedlenia... > Pytanie: dlaczego moj proxy serwer odrzuca: hit.gemius...? Widocznie nastepuje > proba nielegalnej operacji. Zwykle chodzi o polaczenie lub przeslanie jakiegos > dziadostwa. Co masz na mysli? > Tak dla Twojej informacji zobacz jak to duzo lepiej zorganizowaly strony np. > zdnet.com. One rowniez podaja cookies (duzo wiecej niz Gazeta) , ale nigdy nie > mam z nimi problemow. Widocznie nie probuja "nietypowych" rzeczy. Proste - wszystkie cookies wysylane przez ZDNet pochodza z serwerow domenowych zdnet, natomiast cookies wysylane od Gemiusa pochodza spoza gazeta.pl, wiec Twoj proxy ma o to pretensje, ale nie jest to nielegalne. Link Zgłoś
Gość: Maciek S Re: spam - zablokuj cookies w przegladarce!!! IP: *.amdahl.com 21.06.01, 21:23 Gość portalu: Macias napisał(a): > Gość portalu: Maciek S napisał(a): > > > Cookies tak to sa kawalki informacji by przechowac stan (HTML "jest bezsta > nowy" > > ), ale zeby ten stan przeslac potrzebne jest polaczenie. To polaczenie wca > le > > nie sluzy wylacznie przeslaniu danych do wyswietlenia do klienta jak pewni > e sam > > zauwazasz. > > Hola, hola! Nalezy sie wyklad ;) > Cookie moze byc przeslane za pomoca transakcji HTTP, ktora polega na wymianie > zadan i odpowiedzi miedzy klientem a serwerem. Odpowiedzi zawieraja zadane dane > , > takze cookies, HTML, dane binarne... To, co zrobi z nimi klient zalezy juz > wylacznie od niego (i od oprogramowania - przegladarki w tym wypadku akurat). > > Jesli klient ustanowil z serwerem polaczenie, zalozmy na porcie 80, to wymienia > z > nim dane do momentu zamkniecia tego polaczenia, ale zaleznosc jest prosta: serw > er > wysyla, klient (przegladarka) odbiera. Nikt nie laczy sie do kernela czy modulo > w > systemowych... Tak zupelnie tak samo jak to klient jest odpowiedzialny (lub jego oprogramowanie) za przyniesienie wirusa;) > Nie rozumiem Cie. > Tresc cookies ustala serwer i to jest jego informacja trzymana na Twoim > komputerze. Cookies nie zbiera informacji, cookies sa informacja. A czy ja powiedzialem inaczej? Dzieki za wyklad z podstaw... Myslalem ze rozmawialismy na dalszym etapie. > Jesli ktos > pozyskal dane o Tobie czy Twoim komputerze, to nie jest to na pewno wina > przeslanych cookies. Otoz chyba sie mylisz. Jesli cookies zawieralo informacje prywatna to kazdy "nie elegancki" serwer zbierajacy informacje w cookies moze ja przechwycic. Czy nie tak? Cookies nie sa umieszczane u klienta po to zeby zajmowac miejsce, ale po to zeby serwer mial do nich dostep pzry nastepnych polaczeniach, nie? To jest stan zachowany u klienta ale przeznaczony chyba raczej dla serwera a nie przegladarki, co? > > Owszem dlatego sie go blokuje ale jesli przeslane sa dane o innych cookies > > > ktore moga zawierac np. moj adres-emaila albo dane typu uzytkownik to to n > ie > > jest legalne chociaz mozliwe. > > Mowisz tu o nielegalnym pobieraniu cookies, ktore przeznaczone sa dla serwerow > z > innych domen, tak? Jesli tak, to w przypadku Gazety nie ma to odzwierciedlenia. Mam nadzieje ale nie mam pewnosci. Czy moge to traktowac jak pisemne oswiadczenie osoby odpowiedzialnej za strone Gazety? > .. > > > Pytanie: dlaczego moj proxy serwer odrzuca: hit.gemius...? Widocznie naste > puje > > proba nielegalnej operacji. Zwykle chodzi o polaczenie lub przeslanie jaki > egos > > dziadostwa. > > Co masz na mysli? > > > Tak dla Twojej informacji zobacz jak to duzo lepiej zorganizowaly strony n > p. > > zdnet.com. One rowniez podaja cookies (duzo wiecej niz Gazeta) , ale nigdy > nie > > mam z nimi problemow. Widocznie nie probuja "nietypowych" rzeczy. > > Proste - wszystkie cookies wysylane przez ZDNet pochodza z serwerow domenowych > zdnet, natomiast cookies wysylane od Gemiusa pochodza spoza gazeta.pl, wiec Two > j > proxy ma o to pretensje, ale nie jest to nielegalne. No niezupelnie. Otoz gdy blokuje cookies z innych serwerow to niestety cookies Gemiusa wciaz laduja sie u mnie. Obserwuje plik a blokade mam zawsze zalozona na inne serwery niz glowny. To troche dziwne, byc moze problem z przgladarka? Dopiero zupelne zablokowanie cookies daje jakis rezultat i o dziwo proxy nie daje mi problemu. Cos dziwnego. Gdyby bylo tak jak mowisz to w obu przypadkach (blokada zupelna i blokada wszystkich innych niz Gazeta czyli m.in Gemius) powinienem miec taki sam efekt czyli brak problemow. Tak nie jest czyli jednak albo sa problemmy z napisana strona Gazety albo cos dziwnego probuja serwery Gazeta/Gemius. Pozdrawiam Link Zgłoś
macias Re: spam - zablokuj cookies w przegladarce!!! 21.06.01, 21:36 Gość portalu: Maciek S napisał(a): > A czy ja powiedzialem inaczej? Dzieki za wyklad z > podstaw... Myslalem ze rozmawialismy na dalszym etapie. Tez tak myslalem, ale gdy przeczytalem, ze wg Ciebie cookies moga odczytac Twoje dane czy sa wysylane poza transakcja HTTP - zwatpilem... > Otoz chyba sie mylisz. Jesli cookies zawieralo > informacje prywatna to kazdy "nie elegancki" serwer > zbierajacy informacje w cookies moze ja przechwycic. Czy > nie tak? Nie tak. Cookies sa przechowywane z pelna informacja domenowa, a nawet odpowiednia sciezka, dzieki czemu klient wie, jakiemu serwerowi i jakiej witrynie ma je zwrocic. To, czy poda Twoje cookies zalezy wylacznie od przegladarki. Zeby pobrac cookies, ktore ustawil inny serwer, musialbys sie pod niego podszyc... > Cookies nie sa umieszczane u klienta po to zeby zajmowac > miejsce, ale po to zeby serwer mial do nich dostep pzry > nastepnych polaczeniach, nie? To jest stan zachowany u > klienta ale przeznaczony chyba raczej dla serwera a nie > przegladarki, co? A co ja powiedzialem? Ze nie?! Ty natomiast twierdzisz, ze kazdy serwer moze odczytac kazde cookies, co jest oczywista bzdura. > > Mowisz tu o nielegalnym pobieraniu cookies, ktore > > przeznaczone sa dla serwerow z innych domen, tak? > > Jesli tak, to w przypadku Gazety nie ma to odzwierciedlenia. > > Mam nadzieje ale nie mam pewnosci. Czy moge to traktowac > jak pisemne oswiadczenie osoby odpowiedzialnej za strone > Gazety? Ale co ma do tego strona czy admin Gazety? Jesli ktokolwiek przechwytuje Twoje dane, ktore podales na Gazecie, to wlasnie on podszywa sie pod Gazete, a nie Gazeta pod niego, wiec co ona w tym winna? > > Proste - wszystkie cookies wysylane przez ZDNet > > pochodza z serwerow domenowych zdnet, natomiast cookies wysylane od Gemiusa > > pochodza spoza gazeta.pl, wiec Twoj proxy ma o to pretensje, ale nie jest to > > nielegalne. > > No niezupelnie. Otoz gdy blokuje cookies z innych > serwerow to niestety cookies Gemiusa wciaz laduja sie u > mnie. Obserwuje plik a blokade mam zawsze zalozona na > inne serwery niz glowny. To troche dziwne, byc moze > problem z przgladarka? Dopiero zupelne zablokowanie > cookies daje jakis rezultat i o dziwo proxy nie daje mi > problemu. Cos dziwnego. Gdyby bylo tak jak mowisz to w > obu przypadkach (blokada zupelna i blokada wszystkich > innych niz Gazeta czyli m.in Gemius) powinienem miec > taki sam efekt czyli brak problemow. Tak nie jest czyli > jednak albo sa problemmy z napisana strona Gazety albo > cos dziwnego probuja serwery Gazeta/Gemius. Na odleglosc Ci nie pomoge. Musialbym to widziec, widziec sesje, tresc cookies. Na moj gust, namieszales w ustawieniach i tu tkwi problem. Przypominam, ze nie musisz ustawiac blokad na poziomie proxy. Przegladarki (np.IE) tez maja mozliwosc blokady cookies przychodzacych z innych domen. Link Zgłoś
Gość: Maciek S Re: spam - zablokuj cookies w przegladarce!!! IP: *.amdahl.com 21.06.01, 18:12 Gość portalu: Macias napisał(a): > Byc moze zle odczytujesz to, co widzisz. > Gemius moze byc zwyklym serwerem statystycznym, a te z zalozenia wysylaja > cookies... W takim wypadku przyznasz, ze oskarzenia Gazety sa bezpodstawne. ... atk na marginesie uczciwosci, czy wiesz kto faktycznie sprawuje kontrole nad interentem? Czy wiesz ile czasu by zajelo odciecie od swiata wszystkich domen z "pl"? Nie warto podskakiwac i lepiej sie dogadac. Maciek Link Zgłoś
Gość: Macias Re: spam - zablokuj cookies w przegladarce!!! IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 21.06.01, 19:39 Gość portalu: Maciek S napisał(a): > > Byc moze zle odczytujesz to, co widzisz. > > Gemius moze byc zwyklym serwerem statystycznym, a te z zalozenia wysylaja > > cookies... W takim wypadku przyznasz, ze oskarzenia Gazety sa bezpodstawne > . > > ... atk na marginesie uczciwosci, czy wiesz > kto faktycznie sprawuje kontrole nad interentem? Kontrole? Internet to siec rozproszona po calym swiecie. Jako takiej instytucji kontrolujacej calosc nie ma. Byc moze w mniejszych obszarach lokalnych sa przedsiebiorstwa czy organizacje mogace w pewien sposob wplywac na obieg informacji, ale globalnie nie da rady. Ale co to ma do rzeczy? > Czy wiesz ile czasu by zajelo odciecie od swiata wszystkich domen z "pl"? Wszystkich? Podejrzewam, ze duzo. Zalezy jeszcze, co rozumiesz przez odciecie od swiata. Jesli masz na mysli "zamazanie" domeny, to zajeloby Ci to troche czasu - usunac wszystkie adresy *.pl z DNSow na swiecie... huuu! ambitny plan! Natomiast, jesli chcialbys odciac fizycznie w sensie serwera, to mozesz zalozyc, ze znakomita wiekszosc domen *.pl znajduje sie na serwerach w Polsce, a odciecie Polski od swiata byloby juz rzecza latwiejsza. Wystarczy poleciec po laczach Teleglobe, POL- 34 czy TEN-155 i juz masz wiekszosc z glowy! > Nie warto podskakiwac i lepiej sie dogadac. Zaraz, a kto tu podskakuje, bo nie rozumiem ostrzezenia? Link Zgłoś
Gość: Maciek S Re: spam - zablokuj cookies w przegladarce!!! IP: *.amdahl.com 21.06.01, 20:05 Gość portalu: Macias napisał(a): > Gość portalu: Maciek S napisał(a): > > > > Byc moze zle odczytujesz to, co widzisz. > > > Gemius moze byc zwyklym serwerem statystycznym, a te z zalozenia wysy > laja > > > cookies... W takim wypadku przyznasz, ze oskarzenia Gazety sa bezpods > tawne > > . > > > > ... atk na marginesie uczciwosci, czy wiesz > > kto faktycznie sprawuje kontrole nad interentem? > > Kontrole? Internet to siec rozproszona po calym swiecie. Jako takiej instytucji > > kontrolujacej calosc nie ma. No to bardzo malo wiesz chlopie... i kierujesz sie tylko pozorami. > Byc moze w mniejszych obszarach lokalnych sa > przedsiebiorstwa czy organizacje mogace w pewien sposob wplywac na obieg > informacji, ale globalnie nie da rady. Ale co to ma do rzeczy? Tak jest w teorii. > > Czy wiesz ile czasu by zajelo odciecie od swiata wszystkich domen z "pl"? > > Wszystkich? > Podejrzewam, ze duzo. Znowu pokazujesz ze nie za wiele wiesz. Tu nie chodzi o zwykla filtracje. > Zalezy jeszcze, co rozumiesz przez odciecie od swiata. > Jesli masz na mysli "zamazanie" domeny, to zajeloby Ci to troche czasu - usunac > > wszystkie adresy *.pl z DNSow na swiecie... huuu! ambitny plan! Natomiast, jesl > i > chcialbys odciac fizycznie w sensie serwera, to mozesz zalozyc, ze znakomita > wiekszosc domen *.pl znajduje sie na serwerach w Polsce, a odciecie Polski od > swiata byloby juz rzecza latwiejsza. Wystarczy poleciec po laczach Teleglobe, P > OL- > 34 czy TEN-155 i juz masz wiekszosc z glowy! Nie tylko. Nikt nie mowi o usuwaniu domen. Moga sobie dzialac... tylko na ograniczonym obszarze. Masz ograniczone pojecie o tym co jest mozliwe. Takie proste teroie sa nauczane na uczelniach i na kursach ale to nie wszystko... Wiele wiecej jest mozliwe ale nie dla wszystkich i nie wszyscy musz wiedziec jak tego dokonac. A takie proste pytanie: czy pamietasz o routingu? Czy wiesz ze nie jest tak ze wszystkie adresy sa dowolnie wybrane (przydzial IP)? Sa punkty wezlowe za ktore mozesz "nie przejsc" nawet gdy nie odcieto fizycznie polaczenia (pomysl o wylaczaniu podsieci z sieci globalnej). Zreszta jest pewnie pare innych metod znanych fachowcom. Czy Tobie sie wydaje ze jak chcesz to bierzesz pierwszy adres IP ktory przychodzi Ci do glowy i go uzywasz? Domeny sa "mapowane" do IP (DNS nie?) > > Nie warto podskakiwac i lepiej sie dogadac. > > Zaraz, a kto tu podskakuje, bo nie rozumiem ostrzezenia? To nie ostrzezenie tylko fakt. Dlatego nie chce zadzierac poniewaz to nieostrozne. Skonczmy z tym tematem... bedzie tak lepiej. Link Zgłoś
Gość: Macias Re: spam - zablokuj cookies w przegladarce!!! IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 21.06.01, 20:26 Gość portalu: Maciek S napisał(a): > > > ... atk na marginesie uczciwosci, czy wiesz > > > kto faktycznie sprawuje kontrole nad interentem? > > > > Kontrole? Internet to siec rozproszona po calym swiecie. Jako takiej > > instytucji kontrolujacej calosc nie ma. > > No to bardzo malo wiesz chlopie... i kierujesz sie tylko pozorami. O miszczu! To mnie oswiec... Na marginesie - nie zauwazasz, ze ciagle przyjmujesz ton mentora i patrzysz z gory (swoiste "co to nie ja!")? Potem sie dziwisz, ze ktos Cie zle odbiera... Wiec oswiec mnie, moze Ty kierujesz siecia? :) > > > Czy wiesz ile czasu by zajelo odciecie od swiata wszystkich domen > > > z "pl"? > > > > Wszystkich? > > Podejrzewam, ze duzo. > > Znowu pokazujesz ze nie za wiele wiesz. Tu nie chodzi o zwykla filtracje. To precyzuj, o co Ci chodzi! Nic nie pokazuje, ze niewiele wiem, moze to Tobie sie zdaje, ze duzo wiesz?! Twierdzisz, ze w ile czasu? Minute? Godzine? Dzien? Pokaz, ile wiesz, a nie serwujesz jakies czcze przechwalki! > Nie tylko. Nikt nie mowi o usuwaniu domen. Moga sobie dzialac... No to mow, o co Ci konkretnie chodzi! Pytales, ile zajeloby odciecie domen - zajeloby wiele czasu. Ty na to, ze malo wiem, a sam nie wiesz, o co pytasz! > Masz ograniczone pojecie o tym co jest mozliwe. Dziekuje. Ile masz lat? 13? Masz kompleks nizszosci i musisz sie wyladowac? Idz do syna, na pewno chetnie Cie wyslucha i przyzna, ze jestes wielkim guru. Nie uwazam, zebym gdzies popelnil blad w rozumowaniu... > Takie proste teroie sa nauczane na uczelniach i na kursach Moje uwielbienie do Ciebie rosnie! Osiagnelo juz wrecz niebotyczny pulap! Szczegolnie, gdy mowisz o cookies sciagajacych Twoje dane, itp. Rzeczywiscie, zadna uczelnia o tym nie powie... masz zupelna racje. > Wiele wiecej jest mozliwe ale nie dla wszystkich i nie wszyscy musz wiedziec > jak tego dokonac. Ehe. Wiesz, kiedy ostatnio wyladowalo w Polsce UFO? Nigdy? To malo wiesz. Naprawde, jestes malutki w te klocki... Slaby jestes. Nie wiesz, ile jest mozliwe i co moga zrobic kosmici i nie wszyscy musza wiedziec, gdzie, jak i po co. Twoje slowa brzmia podobnie, ale juz mnie nudzi czytanie ogolnikow, ktore na celu maja chyba tylko jedno - zaspokojenie Twojej ambicji i leczenie kompleksow. Oczywiscie bez urazy ;) > A takie proste pytanie: czy pamietasz o routingu? Czy wiesz ze nie jest tak ze > wszystkie adresy sa dowolnie wybrane (przydzial IP)? Sa punkty wezlowe za ktore > mozesz "nie przejsc" nawet gdy nie odcieto fizycznie polaczenia (pomysl o > wylaczaniu podsieci z sieci globalnej). Powiedz, ile jest serwerow, ktore maja wiecej, niz jedno wyjscie w swiat? Mysle, ze malych, firmowych, czy nawet malych hostingowych praktycznie wcale, a serwery zbiorcze? Napisalem, ze odcinasz kilka dojsc i po klopocie... > Czy Tobie sie wydaje ze jak chcesz to bierzesz pierwszy adres IP ktory przychod > zi Ci do glowy i go uzywasz? Domeny sa "mapowane" do IP (DNS nie?) Jak to pierwszy lepszy?! Nie rozumiem Cie po raz kolejny. IP w duzej mierze zalezy od obszaru, w ktorym stawiasz swoja maszyne. Jak moge sobie wymyslec IP?! Link Zgłoś
Gość: Maciek S Re: spam - zablokuj cookies w przegladarce!!! IP: *.amdahl.com 21.06.01, 21:10 Gość portalu: Macias napisał(a): > Gość portalu: Maciek S napisał(a): > > > > > ... atk na marginesie uczciwosci, czy wiesz > > > > kto faktycznie sprawuje kontrole nad interentem? > > > > > > Kontrole? Internet to siec rozproszona po calym swiecie. Jako takiej > > > instytucji kontrolujacej calosc nie ma. > > > > No to bardzo malo wiesz chlopie... i kierujesz sie tylko pozorami. > > O miszczu! To mnie oswiec... > Na marginesie - nie zauwazasz, ze ciagle przyjmujesz ton mentora i patrzysz z > gory (swoiste "co to nie ja!")? Potem sie dziwisz, ze ktos Cie zle odbiera... > > Wiec oswiec mnie, moze Ty kierujesz siecia? :) > > > > > Czy wiesz ile czasu by zajelo odciecie od swiata wszystkich dome > n > > > > z "pl"? > > > > > > Wszystkich? > > > Podejrzewam, ze duzo. > > > > Znowu pokazujesz ze nie za wiele wiesz. Tu nie chodzi o zwykla filtracje. > > To precyzuj, o co Ci chodzi! > Nic nie pokazuje, ze niewiele wiem, moze to Tobie sie zdaje, ze duzo wiesz?! > Twierdzisz, ze w ile czasu? Minute? Godzine? Dzien? Pokaz, ile wiesz, a nie > serwujesz jakies czcze przechwalki! > > > Nie tylko. Nikt nie mowi o usuwaniu domen. Moga sobie dzialac... > > No to mow, o co Ci konkretnie chodzi! Pytales, ile zajeloby odciecie domen - > zajeloby wiele czasu. Ty na to, ze malo wiem, a sam nie wiesz, o co pytasz! > > > Masz ograniczone pojecie o tym co jest mozliwe. > > Dziekuje. Ile masz lat? 13? > Masz kompleks nizszosci i musisz sie wyladowac? > Idz do syna, na pewno chetnie Cie wyslucha i przyzna, ze jestes wielkim guru. > > Nie uwazam, zebym gdzies popelnil blad w rozumowaniu... > > > Takie proste teroie sa nauczane na uczelniach i na kursach > > Moje uwielbienie do Ciebie rosnie! > Osiagnelo juz wrecz niebotyczny pulap! > > Szczegolnie, gdy mowisz o cookies sciagajacych Twoje dane, itp. > Rzeczywiscie, zadna uczelnia o tym nie powie... masz zupelna racje. > > > Wiele wiecej jest mozliwe ale nie dla wszystkich i nie wszyscy musz wiedzi > ec > > jak tego dokonac. > > Ehe. Wiesz, kiedy ostatnio wyladowalo w Polsce UFO? > Nigdy? To malo wiesz. Naprawde, jestes malutki w te klocki... > Slaby jestes. Nie wiesz, ile jest mozliwe i co moga zrobic kosmici i nie wszysc > y > musza wiedziec, gdzie, jak i po co. > > Twoje slowa brzmia podobnie, ale juz mnie nudzi czytanie ogolnikow, ktore na ce > lu > maja chyba tylko jedno - zaspokojenie Twojej ambicji i leczenie kompleksow. > > Oczywiscie bez urazy ;) > > > A takie proste pytanie: czy pamietasz o routingu? Czy wiesz ze nie jest ta > k ze > > wszystkie adresy sa dowolnie wybrane (przydzial IP)? Sa punkty wezlowe za > ktore > > mozesz "nie przejsc" nawet gdy nie odcieto fizycznie polaczenia (pomysl o > > wylaczaniu podsieci z sieci globalnej). > > Powiedz, ile jest serwerow, ktore maja wiecej, niz jedno wyjscie w swiat? > Mysle, ze malych, firmowych, czy nawet malych hostingowych praktycznie wcale, > a serwery zbiorcze? Napisalem, ze odcinasz kilka dojsc i po klopocie... > > > Czy Tobie sie wydaje ze jak chcesz to bierzesz pierwszy adres IP ktory prz > ychod > > zi Ci do glowy i go uzywasz? Domeny sa "mapowane" do IP (DNS nie?) > Jak to pierwszy lepszy?! > Nie rozumiem Cie po raz kolejny. > IP w duzej mierze zalezy od obszaru, w ktorym stawiasz swoja maszyne. No wlasnie! A jaki jest obszar dla domeny "pl"? Odpowiem Ci jednym. Nie jestem "miszczem" jak Ty. Mam natomiast podejscie takie ktore pewnie Ci bedzie bardzo obce. Czegos czego nie wiem albo nie znam do konca nie uwazam za niemozliwe. Oswiec sie sam kolego. Dyskusja zachodzi zbyt daleko. Nie wszystkie rzeczy takze mozna mowic... a pare takze kosztuje jak kazda wiedza. Pozdrawiam Link Zgłoś
macias Re: spam - zablokuj cookies w przegladarce!!! 21.06.01, 21:23 Gość portalu: Maciek S napisał(a): > No wlasnie! A jaki jest obszar dla domeny "pl"? Jak ja moge z Toba rozmawiac, skoro w jednym zdaniu kreujesz sie na mentora, guru w sprawie sieci, a w drugim nie rozrozniasz hosta od IP. Pytales o IP. IP jest ograniczone obszarowo, domeny z definicji nie. > Odpowiem Ci jednym. Nie jestem "miszczem" jak Ty. Mam natomiast podejscie takie > ktore pewnie Ci bedzie bardzo obce. Czegos czego nie wiem albo nie znam do > konca nie uwazam za niemozliwe. No to jak? Wiesz kiedy wyladowalo to UFO? > Oswiec sie sam kolego. Dyskusja zachodzi zbyt daleko. Nie wszystkie rzeczy > takze mozna mowic... a pare takze kosztuje jak kazda wiedza. Wiesz co, nie wiem, czy bardziej mnie to smieszy czy nudzi. W liceum tez krecilismy kolesi na takie texty, nie powiem, niejeden sie nabieral. Niestety, jak juz pisalem, jesli masz zamiar wylozyc tu tylko swoja arogancje, to zaprzestan. Jakos nie mam ochoty juz czytac, jaki to jestem maly w tych sprawach od czlowieka, ktory udaje, ze wie duzo, a myli podstawowe pojecia i snuje jeszcze teorie spiskowe o kontroli internetu przez jakas korporacje... Po prostu zabawne (moze zalosne? bez urazy oczywiscie). I dlatego nie zadzierasz z Gazeta? Bo co? Bo to ona kontroluje internet, tak? Link Zgłoś
Gość: Maciek S Re: spam - zablokuj cookies w przegladarce!!! IP: *.amdahl.com 21.06.01, 21:36 macias napisał(a): > Gość portalu: Maciek S napisał(a): > Jak ja moge z Toba rozmawiac, skoro w jednym zdaniu kreujesz sie na mentora, gu > ru Co Ty za bzdury pleciesz. W glowie ci sie koluje? Jak na razie to Ty robisz. Spojrz na wszystkie watki i poczytaj uwaznie jak sam piszesz. Nie jestem guru tylko probuje radzic ludziom. Ty jak na razie kolego tylko przeszkadzasz i nie dodajesz niczego nowego zrozumialego dla przecietnego uzytkownika. > w sprawie sieci, a w drugim nie rozrozniasz hosta od IP. Pytales o IP. IP jest > ograniczone obszarowo, domeny z definicji nie. Nic nie myle. Zle rozumiesz.... moze zle cos przedstawilem. A co to jest DNS i jak sie ma domena do IP? W ktrym mommencie jedno przekstzlca sie w drugie? Nie sadze ze adresujesz siec faktycznie domenami. > > Odpowiem Ci jednym. Nie jestem "miszczem" jak Ty. Mam natomiast podejscie > takie > > ktore pewnie Ci bedzie bardzo obce. Czegos czego nie wiem albo nie znam do > > > konca nie uwazam za niemozliwe. > No to jak? > Wiesz kiedy wyladowalo to UFO? Jestes rzeczywiscie chamski... > > Oswiec sie sam kolego. Dyskusja zachodzi zbyt daleko. Nie wszystkie rzeczy > > > takze mozna mowic... a pare takze kosztuje jak kazda wiedza. > Wiesz co, nie wiem, czy bardziej mnie to smieszy czy nudzi. W liceum tez > krecilismy kolesi na takie texty, nie powiem, niejeden sie nabieral. Niestety, > jak juz pisalem, jesli masz zamiar wylozyc tu tylko swoja arogancje, to > zaprzestan. Jakos nie mam ochoty juz czytac, jaki to jestem maly w tych sprawac > h > od czlowieka, ktory udaje, ze wie duzo, a myli podstawowe pojecia i snuje jeszc > ze > teorie spiskowe o kontroli internetu przez jakas korporacje... Jak na razie to aroganscje i chamstwo okazujesz Ty. To o co Ci chodzi? > Po prostu zabawne (moze zalosne? bez urazy oczywiscie). > I dlatego nie zadzierasz z Gazeta? Bo co? Bo to ona kontroluje internet, tak? Jesli jest dla Ciebie zalosne to nie pisz. Nie zajmuj serwera ani pasma... a przede wszystkim nie przeszkadzaj. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Maciek S Re: spam - nie korzystaj z e-maila przegladarki IP: *.amdahl.com 21.06.01, 18:02 Gość portalu: aga napisał(a): > co za małpa kradnie moje dane ?! to skandal > aga ... lepiej jest sciagnac oprogramowanie ktore dziala osobno od przegladarki. Ja np. uzywam do przegladania internetu Netscape Communicator, Internet Explorer i Opera, ale do e-maila uzywam osobnych programow np. Lotus Notes, Eudora (Outlooka nie cierpie ale czasem musze go uzywac i to tylko w pracy). W przegladarce adres e-maila ma skonfgurowany tak ze bardzo prosze mozna sobie wykradac ten adres (uwaga! niektore przegladarki wysylaja adres kontaktowy przy zagladaniu na rozne strony a takze serwery potrafia wygrzebac taki adres - maja one trudnosci jednak gdy program do e-maila jest osobny od przegladarki). Moj adres w przegladarce to np.: a@b.c albo jasio_wedrowniczek@gdzies_tam.net. Taki adres mozna sobie krasc. Najwyzej potem serwery spamu beda zasypywane informacja zwrotna o niedostepnym adresie. Gorzej natomiast jest jesli macie konto e-maila bezplatne. Firmy dajace cokolwiek za darmo musza przeciez miec pieniadze na utrzymanie tego wszystkiego. Tak naprawde nie ma nic za darmo i jesli kiedykolwiek w zyciu uslyszycie "za darmo" to pomyslcie skad sie wziely pieniadze na to. Wszystko kosztuje! Niezaleznie od tego ze ludziom wpiera sie glupote: "za darmo". W zwiazku z tym firmy dostarczajce Wam bezplatne konta przeciez musz utrzymywac sprzet i polaczenia. Zyja wiec z reklamy ktora ogladacie. Czesto takie firmy posuwaja sie duzo dalej i sprzedaja bazy danych z Waszymi danymi (w tym adresami i telefonami jesli podaliscie). Ci co je kupuja po prostu zasypuja Was czesto nieinteresujacymi ofertami i glupawymi notkami e-mailowymi. Zdarza sie ze adresy sa takze wykradane gdy Wasze dane sa przechowywane w malo bezpiecznych bazach (czesto u dostarczyciela dostepu do internetu, ktory bedzie mial Wasze adresy e-maila). Rada? Ostroznie rozdawajcie swoje dane a do roznego typu korespondencji uzywajcie roznych kont. Ja mam ich kilka i pewnie pare z nich juz sie zapchalo "spamem" wiec zakladam nowe. Nawet nie mam ochoty oprozniac starych kont darmowych - niech sie martwia o to ci co rozdali moj adres.... zwykle ci co dali mi to konto. Ja i tak moge zalozyc konto na osobe o innej plci nazywajacej sie: Jan Kowalski_123 i mieszkajacej za kolem polarnym. Dla tych kilku znajomych korespondujacych ze mna moge zawsze rozeslac moj nowy adres. Bede robil to tak dlugo jak dlugo jestem narazany na duze ilosci "smieci" z roznych firm. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Macias Re: spam - nie korzystaj z e-maila przegladarki IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 21.06.01, 19:43 Gość portalu: Maciek S napisał(a): > Gorzej natomiast jest jesli macie konto e-maila > bezplatne. Firmy dajace cokolwiek za darmo musza > przeciez miec pieniadze na utrzymanie tego wszystkiego. > Tak naprawde nie ma nic za darmo i jesli kiedykolwiek w > zyciu uslyszycie "za darmo" to pomyslcie skad sie > wziely pieniadze na to. Wszystko kosztuje! Niezaleznie > od tego ze ludziom wpiera sie glupote: "za darmo". W > zwiazku z tym firmy dostarczajce Wam bezplatne konta > przeciez musz utrzymywac sprzet i polaczenia. Zyja wiec > z reklamy ktora ogladacie. Czesto takie firmy posuwaja > sie duzo dalej i sprzedaja bazy danych z Waszymi danymi > (w tym adresami i telefonami jesli podaliscie). O nie! To juz jest przestepstwo. Jesli akceptujac regulamin, w ktorym zaznaczono, ze dane beda wykorzystywane zgodnie z Ustawa o Ochronie Danych Osobowych z 1997 roku, to mozesz zaskarzyc firme, ktora sprzedala Twoje dane... Link Zgłoś
Gość: Maciek S Re: spam - nie korzystaj z e-maila przegladarki IP: *.amdahl.com 21.06.01, 20:19 Gość portalu: Macias napisał(a): > Gość portalu: Maciek S napisał(a): > > > Gorzej natomiast jest jesli macie konto e-maila > > bezplatne. Firmy dajace cokolwiek za darmo musza > > przeciez miec pieniadze na utrzymanie tego wszystkiego. > > Tak naprawde nie ma nic za darmo i jesli kiedykolwiek w > > zyciu uslyszycie "za darmo" to pomyslcie skad sie > > wziely pieniadze na to. Wszystko kosztuje! Niezaleznie > > od tego ze ludziom wpiera sie glupote: "za darmo". W > > zwiazku z tym firmy dostarczajce Wam bezplatne konta > > przeciez musz utrzymywac sprzet i polaczenia. Zyja wiec > > z reklamy ktora ogladacie. Czesto takie firmy posuwaja > > sie duzo dalej i sprzedaja bazy danych z Waszymi danymi > > (w tym adresami i telefonami jesli podaliscie). > > O nie! To juz jest przestepstwo. Jesli akceptujac regulamin, w ktorym zaznaczon > o, > ze dane beda wykorzystywane zgodnie z Ustawa o Ochronie Danych Osobowych z 1997 > > roku, to mozesz zaskarzyc firme, ktora sprzedala Twoje dane... Tylko wtedy gdy dzialasz na terenie Polski. Jesli dzialasz poza terenem to mozesz wsadzic sobie w kieszen Ustawe o Ochronie Danych Osobowych z 1997. Tu dzialaja inne prawa. Przyklad? Sprobuj zalozyc sobie konto z egghead.com lub buy.com (czy gdziekolwiek indziej). Problem polega na tym ze guzik kogos obchodzi (i nie mowie ze to dobrze) jakis przepis prawny z Polski. Podajesz swoj adres e-miala zakladajac konto w tych wysylkowych firmach zagranicznych i on moze byc sprzedany w celach komercyjnych jesli nie zaznaczysz inaczej. To samo z bankami no ale Polakom pewnie dotad nie wolno miec kont za granica (o ile sie nie myle i to glupie bo wszyscy obywatele Polscy zyjacy za granica takie konta maja i glupie polskie przepisy niestety maja w nosie, bo one tylko przeszkadzaja w zyciu codziennym). Sprobuj to przewalczyc. Jedyne co moze pomoc Polsce to wspolpraca z UE w sprawie internetu i dostosowanie przepisow do UE. Dlaczego? Bo UE podjela starania uregulowania spraw internetu (prywatnosc) z Ameryka Polnocna. Jenakze to nie zmiena faktu ze problem bedzie istnial nadal poza granicami Europy i Ameryki. Pozdrowienia Link Zgłoś
Gość: Macias Re: spam - nie korzystaj z e-maila przegladarki IP: 213.77.190.* 21.06.01, 20:30 Gość portalu: Maciek S napisał(a): > > O nie! To juz jest przestepstwo. Jesli akceptujac regulamin, w ktorym > > zaznaczono, ze dane beda wykorzystywane zgodnie z Ustawa o Ochronie Danych > > Osobowych z 1997 roku, to mozesz zaskarzyc firme, ktora sprzedala Twoje > > dane... > > Tylko wtedy gdy dzialasz na terenie Polski. Jesli dzialasz poza terenem to moze > sz wsadzic sobie w kieszen Ustawe o Ochronie Danych Osobowych z 1997. Tu > dzialaja inne prawa. Ale po co to mowisz? Nie wiem. Wyglaszasz oczywiste prawdy, zeby co? Zeby sie podbudowac? To chyba jasne, ze skoro mowie o polskich ustawach, to maja one zastosowanie w Polsce i polskich firmach, prawda? Link Zgłoś
Gość: Maciek S Re: spam - nie korzystaj z e-maila przegladarki IP: *.amdahl.com 21.06.01, 21:01 Gość portalu: Macias napisał(a): > Ale po co to mowisz? Nie wiem. Wyglaszasz oczywiste prawdy, zeby co? Zeby sie > podbudowac? Skoncentruj sie bo odpowiadam: tematem jest jak to dochodzi do tego ze firmy naduzywaja czyjegos adresy e-mail'owego. W watku chodzi o to by pomoc komus uniknac problemow. Juz? Czy jeszcze nie rozumiesz albo nie wiesz? Jak na razie to widze ze masz sklonnosci wmawiac mi to co u siebie powinines zauwazyc (choroba?): "Zeby sie podbudowac" To wlasnie Ty odpowiedziales na moje posty i jakby Ty sie tym razem - nie obraz - "wcinasz"... ale nie mam pretensji bo taka jest natura forum wiec Ci staram sie grzecznie odpowiadac. > To chyba jasne, ze skoro mowie o polskich ustawach, to maja one > zastosowanie w Polsce i polskich firmach, prawda? Ale problem sie nie ogranicza do Polski i nie patrz tylko na czubek swojego nosa. Nie wszyscy Polacy zagladaja tylko na polskie strony internetowe i maja konta w Polsce. Przecieki istnieja... Pozdrawiam Link Zgłoś
macias Re: spam - nie korzystaj z e-maila przegladarki 21.06.01, 21:18 Gość portalu: Maciek S napisał(a): > > Ale po co to mowisz? Nie wiem. Wyglaszasz oczywiste prawdy, zeby co? Zeby > > sie podbudowac? > > Skoncentruj sie bo odpowiadam: tematem jest jak to dochodzi do tego ze firmy na > duzywaja czyjegos adresy e-mail'owego. W watku chodzi o to by pomoc komus > uniknac problemow. Juz? Czy jeszcze nie rozumiesz albo nie wiesz? To Ty nie rozumiesz i probujesz calemu swiatu wmowic, ze on takze! Juz pisalem, ze to chyba oczywiste, iz rozpatrujac polskie ustawodastwo mamy na mysli polskie prawo i jego konsekwencje _w_Polsce_, dlatego nie wiem, co Twoj post wnosil do dyskusji, bo jedyne co z niego wynikalo to fakt, ze zagranica jest inaczej... > To wlasnie Ty odpowiedziales na moje posty i jakby Ty sie tym razem - nie > obraz - "wcinasz"... ale nie mam pretensji bo taka jest natura forum wiec Ci > staram sie grzecznie odpowiadac Chyba nie rozumiesz wyraznia "wcinac sie"?! Znaczy mniej wiecej tyle, co wyrywac z kontekstu, urywac zdania, wybierac takie, ktore akurat pasuja, zeby wcisnac swoje 3 grosze... Nie wiem, moze Ty przebywasz na takich forach, gdzie kazdy drugiemu probuje udowodnic, jaki to on jest wielki wszelkimi metodami, z ktorych "wcinanie sie" jest najpowszechniejsza. Jesli tak - pozdrawiam! Link Zgłoś
Gość: Maciek S Re: spam - nie korzystaj z e-maila przegladarki IP: *.amdahl.com 21.06.01, 21:28 macias napisał(a): > Gość portalu: Maciek S napisał(a): > > > > Ale po co to mowisz? Nie wiem. Wyglaszasz oczywiste prawdy, zeby co? > Zeby > > > sie podbudowac? > > > > Skoncentruj sie bo odpowiadam: tematem jest jak to dochodzi do tego ze fir > my na > > duzywaja czyjegos adresy e-mail'owego. W watku chodzi o to by pomoc komus > > uniknac problemow. Juz? Czy jeszcze nie rozumiesz albo nie wiesz? > > To Ty nie rozumiesz i probujesz calemu swiatu wmowic, ze on takze! > Juz pisalem, ze to chyba oczywiste, iz rozpatrujac polskie ustawodastwo mamy na > > mysli polskie prawo i jego konsekwencje _w_Polsce_, dlatego nie wiem, co Twoj > post wnosil do dyskusji, bo jedyne co z niego wynikalo to fakt, ze zagranica je > st > inaczej... > > > To wlasnie Ty odpowiedziales na moje posty i jakby Ty sie tym razem - nie > > obraz - "wcinasz"... ale nie mam pretensji bo taka jest natura forum wiec > Ci > > staram sie grzecznie odpowiadac > > Chyba nie rozumiesz wyraznia "wcinac sie"?! > Znaczy mniej wiecej tyle, co wyrywac z kontekstu, urywac zdania, wybierac takie > , > ktore akurat pasuja, zeby wcisnac swoje 3 grosze... Nie wiem, moze Ty przebywas > z > na takich forach, gdzie kazdy drugiemu probuje udowodnic, jaki to on jest wielk > i > wszelkimi metodami, z ktorych "wcinanie sie" jest najpowszechniejsza. Jesli tak > - > pozdrawiam! Co Ty za glupoty pleciesz z tym "wielkim". Masz jakies kompleksy? Moze lepiej zwroc sie do psychologa bo na forum nikt Ci nie pomoze a wciaz rozijasz watki "psychologiczne" na forum Internet/komputery. Opanuj sie troche czlowieku! Juz nie chce mowic ale odczuwam ze bredzisz... Jak na razie to ty w tym watku probujesz wtracic swoje trzy grosze. Popatrz na siebie i wez sie w garsc, bo huczy w uszach jak sie czyta to co piszesz. Pozdrawiam Link Zgłoś
macias Re: spam - nie korzystaj z e-maila przegladarki 21.06.01, 21:42 Gość portalu: Maciek S napisał(a): > Co Ty za glupoty pleciesz z tym "wielkim". Kreujesz sie na takiego, wiec chyba nie klamie. Nie wierzysz - spytaj obiektywnej osoby nie bioracej udzialu w dyskusji. Moze jakas sama sie zglosi na ochotnika... > Masz jakies kompleksy? Moze lepiej z wroc sie do psychologa bo na > forum nikt Ci nie pomoze a wciaz rozijasz watki "psychologiczne" na > forum Internet/komputery. Nie dosc, ze arogancko pouczasz, to jeszcze bezczelnie klamiesz! Pokaz mi watek, ktory zaczalem czy rozwinalem na tym forum oprocz tego! Zlych miales nauczycieli. Nie na tym polega obecnosc na forum... Klamstwo, bezczelnosc, arogancja, ignorancja - to nie to. > Jak na razie to ty w tym watku probujesz wtracic swoje trzy grosze. Watku?! W jakim watku? Czemu mam wrazenie, ze mowie do sciany? Pisze chyba wyraznie, ze _W_ODPOWIEDZI_NA_POST_ wcinasz sie w pol zdania, wyrywasz z kontekstu, itp. Co to ma wspolnego z calym watkiem?! Mowie o pojedynczych listach... Link Zgłoś
Gość: Maciek S Re: spam - nie korzystaj z e-maila przegladarki IP: *.amdahl.com 21.06.01, 21:55 macias napisał(a): > Gość portalu: Maciek S napisał(a): > > > Co Ty za glupoty pleciesz z tym "wielkim". > > Kreujesz sie na takiego, wiec chyba nie klamie. > Nie wierzysz - spytaj obiektywnej osoby nie bioracej udzialu w dyskusji. Moze > jakas sama sie zglosi na ochotnika... Wiesz na czym polega paranoja? Niestety chyba nie. A kogo Ty obiektywnie zapytales o to? Jak na razie widac ze nikt nie odpowiad bo pewnie kazdy sie boi "wciac". Po co mam pytac. Moze ktos cos napisze to sie obaj dowiemy. Jak na razie to chyba nie masz komfportu znajomosci opinii obiektywnej osoby... a moze sam taka opinie wyrazasz... > > > Masz jakies kompleksy? Moze lepiej z wroc sie do psychologa bo na > > forum nikt Ci nie pomoze a wciaz rozijasz watki "psychologiczne" na > > forum Internet/komputery. > Nie dosc, ze arogancko pouczasz, to jeszcze bezczelnie klamiesz! Kolejne chamstwo i wmawianie. Czy moze pracujesz dla Gazety? > Pokaz mi watek, ktory zaczalem czy rozwinalem na tym forum oprocz tego! To ty zaczles ten watek? O rany wydawalo mi sie ze to ktos inny pytal kto kradnie dane o ludziach. Czyzbys sam probowal "prostowac" odpowiadajacych na Twoje pytania? > Zlych miales nauczycieli. Nie na tym polega obecnosc na forum... > Klamstwo, bezczelnosc, arogancja, ignorancja - to nie to. Wiesz co jestes jednak chamem. Teraz nie mam watpliwosci. Zachowujesz sie nie jak partner ale jak gowiarz... Mysle ze nie mamy o czym rozmawiac. Jesli to Twoja prywatna inicjatywa na forum publicznym to Twoja sprawa. Jesli natomiast sie dowiem ze pracujesz dla Gazety to porozmawiam z Twoim przelozonym o Twojej chamskiej postawie. Nie sadze zebys mail "zlych nauczycieli" ale mysle ze tacy jak Ty wymagaja innych krokow. Link Zgłoś
sceptyk Re: Ta dyskusja mi sie popdoba 21.06.01, 22:31 No wlasnie. Zmeczony, juz mialem zamiar porzucic 'Informacje dnia' i inne podobne dzialy, gdzie wszyscy sie kloca ze wszystkiemi, wymyslajac sobie od najgorszych i przejsc do watkow bardziej technicznych, a wiec niejako podlegajacych obiektywnej ocenie i zostawiajacych mniej miejsca na wyzywanie sie (dzentelmeni o fakty sie nie spieraja). A poniewaz 'spam' mnie interesuje, to sobie pomyslalem: oho, w sam raz cos dla mnie. Ale przeczytawszy cala dyskusje, juz taki pewny tego nie jestem. Chyba wroce na moje stare miejsce i bede sie wyklocal z lewusami. Link Zgłoś
Gość: Maciek S Re: Ta dyskusja mi sie popdoba IP: *.amdahl.com 21.06.01, 22:48 sceptyk napisał(a): > No wlasnie. Zmeczony, juz mialem zamiar porzucic 'Informacje dnia' i inne > podobne dzialy, gdzie wszyscy sie kloca ze wszystkiemi, wymyslajac sobie od > najgorszych i przejsc do watkow bardziej technicznych, a wiec niejako > podlegajacych obiektywnej ocenie i zostawiajacych mniej miejsca na wyzywanie > sie (dzentelmeni o fakty sie nie spieraja). A poniewaz 'spam' mnie interesuje, > to sobie pomyslalem: oho, w sam raz cos dla mnie. > > Ale przeczytawszy cala dyskusje, juz taki pewny tego nie jestem. Chyba wroce na > > moje stare miejsce i bede sie wyklocal z lewusami. Hej Sceptyk, Zostan... prosze. To tylko takie przykre zdarzenie ten fragment dyskusji z Maciasem. Piszuj tutaj. Zwykle ludzie sie w tym dziale nie kloca i nie ublizaja sobie. To nieczeste ale teraz sie zdarzylo. Omin ten fragment naszej dyskusji i spokoj. Szkoda tracic ludzi ktorzy moga sobie pomoc nawzajem, albo sensownie bez ublizania i wmawiania wymienic opinie lub wiedze. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Macias Re: spam - nie korzystaj z e-maila przegladarki IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 22.06.01, 08:54 Gość portalu: Maciek S napisał(a): > Wiesz na czym polega paranoja? Niestety chyba nie. A kogo Ty obiektywnie zapyta > les o to? Jak na razie widac ze nikt nie odpowiad bo pewnie kazdy sie > boi "wciac". Po co mam pytac. Czlowieku, naprawde jestes tak tepy, czy celowo nie czytasz, o czym pisze? Naprawde nudzi mnie nieustanne wyjasnianie tego samego, tego, o czym pisalem juz kilkakrotnie, ale Ty nie wiedziec czemu omijasz to zdania i przemilczasz dalej snujac swoje wywody o "wcinaniu sie". Moze mam Ci to zobrazowac przykladem, bo ni w zab nie pojmujesz, a stale pleciesz androny! Pisalem juz, ze nie chodzi o wcinanie sie do WATKU (czyli calej dyskusji), a o bezczelne wcinanie sie w pol zdania w jednym POSCIE (czyli liscie, wiadomosci). Przyklad? Prosze, oto przyklad, ktorym mnie rozsierdziles, bo bezczelnosci nie znosze: [z dyskusji o namierzaniu IP] "No i co Ci to da? Tyle: "plock.sdi.tpnet.pl to bedzie bodajze 213.77.146.*" Gosc natomiast to nie podsiec. Co chcesz oskarzac podsiec?" ...podczas, gdy to byl tylko wstep i zalozenie do dalszego rozwiazania. Nie cierpie takiej blazenady i nie wiem, co chciales osiagnac wtracajac swoje trzy grosze miedzy wodka a zakaska? Mnie w kazdym razie takie metody kojarza sie z perfidna checia osmieszenia wspolrozmowcy przy braku innych argumentow. > > > Masz jakies kompleksy? Moze lepiej z wroc sie do psychologa bo na > > > forum nikt Ci nie pomoze a wciaz rozijasz watki "psychologiczne" na > > > forum Internet/komputery. > > > Nie dosc, ze arogancko pouczasz, to jeszcze bezczelnie klamiesz! > > Kolejne chamstwo i wmawianie. Czy moze pracujesz dla Gazety? Czlowieku, mam juz dosc Twoich zagrywek! Klamiesz i jeszcze infantylnie, jak dziecko, udajesz, ze o tym nie wiesz! Miales mi pokazac, ile to watkow rozwinalem i zaczalem, jak napisales... > > Pokaz mi watek, ktory zaczalem czy rozwinalem na tym forum oprocz tego! > > To ty zaczles ten watek? O rany wydawalo mi sie ze to ktos inny pytal kto kradn > ie dane o ludziach. Czyzbys sam probowal "prostowac" odpowiadajacych na Twoje > pytania? Kolejny dowod na skrajne niezrozumienie tematu, wyrywanie z kontekstu, naginanie do swoich potrzeb i bledna interpretacje. Jak ja Ci moge pomoc, czlowieku, skoro Ty nie masz nawet intencji zrozumienia, tego, co czytasz?! Widzisz ten czasownik "rozwinalem"? Widzisz? Watpie... Skoro nie widzisz, to jestes zaslepiony zolcia z wlasnego zoladka i checia udowodnienia, jaka to masz racje... > > Zlych miales nauczycieli. Nie na tym polega obecnosc na forum... > > Klamstwo, bezczelnosc, arogancja, ignorancja - to nie to. > > Wiesz co jestes jednak chamem. Teraz nie mam watpliwosci. > Zachowujesz sie nie jak partner ale jak gowiarz... I kto to mowi! Nie mam zamiaru boblazac komus, kto bezpodstawnie probuje mnie osmieszyc i do tego nazywa mnie dzieckiem (tak! tak! juz zapomniales? to Ty zaczales to bezczelna gierke z tekstami typu "ile masz lat, dziecko?")... > Mysle ze nie mamy o czym rozmawiac. Jesli to Twoja prywatna inicjatywa na forum > publicznym to Twoja sprawa. Jesli natomiast sie dowiem ze pracujesz dla Gazety > to porozmawiam z Twoim przelozonym o Twojej chamskiej postawie. Jestes po prostu smieszny. Nawet, gdybym pracowal w Gazecie, co to ma do rzeczy? Czy podpisalem gdzies "moje stanowisko jest oficjalnym stanowiskiem Gazety"?! Prosze, nie pisz juz wiecej, bo to zakrawa na kpine. Najpierw popisujesz sie niewybrednymi metodami prowadzenia "dyskusji", a potem grozisz... Podejrzewam, ze w Gazecie zostalbys co najwyzej zignorowany... Link Zgłoś