Dodaj do ulubionych

Pentium 4 resety komputera

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.05, 16:42
Witam
Od zmiany procesora P4 2.4 533Mhz na 2.8 HT 800Mhz mam problem z resetami kompa.
Szczególnie gdy gram.Po ok. 30 min reset.

Mam pamięci 4*256Mb 400Mhz pracujące w dualu.
2 Kingstony i 2 TwinMosy.

Po skanowaniu Memtestem przy ustawionej magistrali na 800Mhz errory.
A przy 533Mhz wszystko dobrze.

Okazuje się że teraz aby stabilnie komp pracował powinien chodzić na szynie 533Mhz.
Zamieniłem za dopłatą 200zł 2.4 na 2.4HT ???.

Może ktoś spotkał się z podobnym problemem i wie co zmienić aby komp pracował stabilnie przy 800Mhz synchronicznie z pamięciami ??
Obserwuj wątek
    • Gość: akodo Re: Pentium 4 resety komputera IP: *.crowley.pl 10.09.05, 18:13
      Sam sobie przeczysz. Piszesz że pracują w dualu ale nie na 200MHz. To znaczy,
      że nie współpracują chyba? Jaka płyta? Jaki bios? Jaki zasilacz, wentylator?
      • Gość: Akostia Re: Pentium 4 resety komputera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.05, 12:41
      • Gość: Akostia Re: Pentium 4 resety komputera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.05, 12:42
        Pamięci działają w dualu przy 200Mhz ale wywalają błędy w Memteście
        • Gość: akodo Re: Pentium 4 resety komputera IP: *.crowley.pl 11.09.05, 13:34
          jak wywalają błędy to nie działają...
    • Gość: ,., Re: Pentium 4 resety komputera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.05, 19:13
      Gość portalu: Akostia napisał(a):

> Witam
      > Od zmiany procesora P4 2.4 533Mhz na 2.8 HT 800Mhz mam problem z resetami
      kompa
      > .
      > Szczególnie gdy gram.Po ok. 30 min reset.

To normalne objawy :)

Procesor Ci się przegrzewa i BIOS wyłącza kompa !
      Inaczej spalił by się na popiół :(

Słabą masz wentylację komputera i takie są tego objawy - zwłaszcza jak wyłącza
      się - po 30 min. grania .
      • Gość: akodo Re: Pentium 4 resety komputera IP: *.crowley.pl 10.09.05, 19:20
        A Ty niby skad to wiesz że procesor mu się przegrzewa? Przecież napisał że
        pamięci sypią błędami to niby jak ma się nie zawieszać?
    • Gość: CHIP set Re: Pentium 4 resety komputera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.05, 19:16
      Gość portalu: Akostia napisał(a):

> Witam
      > Od zmiany procesora P4 2.4 533Mhz na 2.8 HT 800Mhz

A płyta główna obsługuje ten procesor 800 MHz ???

Jaki to model płyty głównej ?

• Gość: Akostia Re: Pentium 4 resety komputera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.05, 20:48
      Dzięki za odpowiedzi
      Płyta Abit VT7 pracuje na 800Mhz
      Jednak przy 800Mhz na procku i (800 i 533) na kościach są resety.
      Dopiero gdy procesor dałem na 533 i pamięci też 533 resety ustały.
      Chyba to coś z chłodzeniem procesora.
      Karta Gigabyta 9550
      Zasilacz Chifteca 360
      Najbardziej denerwuje mnie gdy gram przez net w CoDa i są resety.
      Wczoraj zamówiłem wentylator Pentagrama 100Cu+ może to coś pomoże
      • Gość: Akostia Re: Pentium 4 resety komputera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.05, 21:39
        Mam ustawienia magistrali w biosie
        200Mhz=800
        166Mhz=666
        133Mhz=533
        Jeżeli to się zgadza to resety ustały przy Magistrali 666Mhz na procesorze i pamięciach a nie na 533 jak wcześniej błędnie opisałem
        • Gość: tswiercz Re: Pentium 4 resety komputera IP: *.devs.futuro.pl 11.09.05, 10:52
          Wątpie aby to był problem temperatury. Sprawdź:
          - jakie masz taimingi na pamięciach w Biosie i ustaw najpierw na 3-3-3-7
          (Najważniejsze aby CL było na 3)
          Jak to nie działa, to sprawdź czy działa z jedną kostką pamięci na tych 800 MHz
          (najlepiej kość umieść najbliżej procka). Jak nie działa to zmień na inną, bo
          być może któraś nie chodzi na 200 MHz.
          • Gość: Szpak-Niedowiarek Re: Pentium 4 resety komputera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.05, 12:24
            Gość portalu: tswiercz napisał(a):

> Wątpie aby to był problem temperatury.

A ja jestem przeciwnego zdania !
            Wszystkie procesory Pentium P4 wymagają dobrego chłodzenia i najlepiej jak do
            nich jest przystosowana OBUDOWA komputera.

Sam wentylator na procesorze - nawet najlepszy nie zapewni dobrego chłodzenia
            bez odpowiedniej wentylacji w samej OBUDOWIE !

• Gość: tswiercz Re: Pentium 4 resety komputera IP: *.devs.futuro.pl 11.09.05, 12:38
              To dlaczego działa przy FSB 533 MHz? Jakby był źle wentylowany, to też by się
              wieszał (mimo, że mniej prądu wtedy bierze). I pozatym skoro obudowa jest źle
              wentylowana, to dlaczego wcześniej działał na słabszym procku? Bo to Northwood
              był? Być może, ale jak dla mnie to pamięci. Ale i tak niech sprawdzi jakie ma
              temperatury na procku i chipsetcie.
              • Gość: tswiercz Re: Pentium 4 resety komputera IP: *.devs.futuro.pl 11.09.05, 12:40
                Aha, skoro ten nowy to też Northwood, to tym bardziej wątpie, że to temperatura.
              • Gość: Wiatr Re: Pentium 4 resety komputera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.05, 14:44
                Gość portalu: tswiercz napisał(a):

> To dlaczego działa przy FSB 533 MHz?

To dlaczego wiesza się tylko przy intensywnym graniu ?
        • Gość: Akostia Re: Pentium 4 resety komputera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.05, 12:32
          Procesor P4 HT 800Mhz Northwood 512
          • Gość: niktabc@vp.pl Re: Pentium 4 resety komputera IP: *.toya.net.pl 11.09.05, 15:23
            a ZASILACZ?????
      • Gość: Pan Tynczasowy Re: Pentium 4 resety komputera IP: *.gdynia.mm.pl 10.09.05, 21:40
        Kupilem Pentium 4.
        Po trzech naprawach zazadalem zwrotu pieniedzy - caly czas sie resetowal mimo
        ze wlozyli do srodka tysiac wiatraczkow ...
        • Gość: Greg Re: Pentium 4 resety komputera IP: *.acn.waw.pl 11.09.05, 15:28
          Zasilacz, zasilacz, zasilacz!!!! To małe pudełeczko, na które mało kto zwraca
          uwagę, to jeden z najważniejszych elementów komputera! Ludzie kupują super-
          hiper procesory, Geforce6800 czy wyżej, a wszystko to zasilają jakimś niby-300W
          Codegen'a czy Megabajta i dziwią się, że nie działa... Ba, wyżywają się na
          sprzedawcach (który notabene powinni zwrócić uwagę, co pakują do
          tych "grzejników"), a sami wykazują się zerową wiedzą...
        • Gość: Greg Re: Pentium 4 resety komputera IP: *.acn.waw.pl 11.09.05, 15:31
          Ciekawostka - mam w jednym z komputerów Pentium4 2800 MHz, 1GB RAM, grafika
          zintegrowana na płycie głównej (bo komputer chodzi jako serwer baz danych),
          chodzi to-to 24/7, jest chłodzone 5 cichymi wiatrakami (2 w zasilaczu, 2-dyski
          i 1-CPU) - problemów brak, tyle że na zasilaczu Chieftec'a 360W...
          • akostia Re: Pentium 4 resety komputera 11.09.05, 16:28
            W kompie jest zasilacz Chifteca 360 W.
            Do tej chwili sprawdziłem 3 kości Memtestem i programem Super PI
            Memtest na każdej kości znalazł błąd.
            Natomiast Super PI jedna kość odrzucił z błędem , 2 kosci mielił po godzinie pracy i dokończył test pomyślnie.
            Timingi ustawiłem na 3.3.3.8 i 800Mhz
            Właśnie wstawiłem te dwie dobre kości i zobaczę czy będą resety.Niestety nie w dualu bo kości są różnych producentów.
            • Gość: niktabc@vp.pl Re: Pentium 4 resety komputera IP: *.toya.net.pl 11.09.05, 18:15
              to może

pamieci na serwis!!!
              • Gość: Akostia Re: Pentium 4 resety komputera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.05, 22:12
                Wszystkie 4 kości pamięci pokazują resety w memteście.
                Przy 800Mhz
                To chyba niemożliwe.
                • Gość: Greg Re: Pentium 4 resety komputera IP: *.acn.waw.pl 11.09.05, 22:21
                  Dlaczego niemożliwe? Kości mają defekty, tworzą się np. pojemności
                  pasożytnicze, które powodują, że przy pewnej częstotliwości taktowania kość
                  zaczyna podawać bzdury.
            • Gość: tswiercz Re: Pentium 4 resety komputera IP: *.devs.futuro.pl 12.09.05, 08:29
              Super Pi wybacza trochę błędów, więc stabilności nim nie ocenisz. Najlepiej
              używać jakiś memtest, ale w wersji bootowalnej lub Prime95. A próbowałeś
              wyłączyć duala? Może kości nie chcą współpracować razem przy wyższych
              częstotliwościach?
              • Gość: Akostia Re: Pentium 4 resety komputera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.05, 21:55
                Dziś sprawdziłem jakie napięcie jest na pamięciach.
                Do tej pory pracowały na optymalnej 2.65V , podwyższałem też na 2.7V no i zdażały się resety.
                Obniżyłem więc napięcie na 2.6V
                Od kilku godzin komp pracuje bez resetu.
                Dzieciak grał też 1,5h przez net w CoD-a przy którym prawie zawsze po 30 min. były zwiechy i nie działo się nic złego.
                Może to była przyczyna resetów.Mam nadzieję że tak.
                Dzięki za pomoc.
                Widać że można na tym forum liczyć na pomoc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka