Dodaj do ulubionych

problem z nagrywaniem

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.05, 19:24
kupiłam płyty 870mb, gdy chce nagrać na nie dane kreator nagrywania windowsa
xp twierdzi że płyty mają 702mb i że dane się tam nie zmieszczą. nie mam
żźadnego specjalnego programu do nagrywania i prawde mówiąc wygodniej mi po
prostu wysyłać dane na płytę, ale co mam zrobić by windows widział prawidłową
pojemność płyty? a jeśli muszę użyć jakiegoś programu do nagrywania to czy
możecie polecić mi jakiś nieskomplikowany darmowy do pobrania z sieci?
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: problem z nagrywaniem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.05, 19:38
      jeśli darmowy to burn4free, ale lepiej poszukaj najnowszego Nero
    • Gość: neo_mo Re: problem z nagrywaniem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.05, 19:57
      nawet program nagrywający uważa że mają 700mb!
      • Gość: ja Re: problem z nagrywaniem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.05, 20:05
        napisz jaką masz nagrywarkę i jakiego programu uzywasz
        • Gość: neo_mo Re: problem z nagrywaniem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.05, 20:09
          próbowałam z programami cdburnerxp i ashampoo burning studio i wszędzie
          wyświetla się że płyta ma 700mb...
          • Gość: ja Re: problem z nagrywaniem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.05, 20:13
            nie napisałaś jaką masz nagrywarkę. Czasem występuje ten problem o którym
            piszesz bo nie wszystkie programy chcą współpracować dobrze z każdym sprzetem.
            postaraj się o najnowszą wersję Nero i nie powinno być kłopotu.
          • Gość: apl Re: problem z nagrywaniem IP: *.icpnet.pl 03.10.05, 21:29
            Żaden program nie pokaże Ci prawdziwej pojemności płyty powyżej 700MB. Wszystko
            co nagrywasz poza tą granicą nagrywasz na własną odpowiedzialność (zwykle się
            udaje). Proces taki nazywa się overburningiem i dobrze realizuje go Nero (płatny
            i kilka opcji trzeba ustawić).

Z programów które wymieniłaś, CDBurmerXP Pro 3 umożliwia nagranie powyżej 700MB
            (tak zapewnia autor programu) ale osobiście nigdy tego programu nie używałem.
            Podobno należy po prostu zignorować ostrzeżenie o zbyt małej pojemności płyty,
            po wybraniu nagrywania.

Cytat z FAQ:

Just add as much data to CD layout as fits to the disc and start burning (ignore
            warning messages of CDBurnerXP Pro if any).
            • Gość: ja Re: problem z nagrywaniem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.05, 21:35
              tyle że koleżance nie chodzi o "nadpalenie" (o ktorym Ty piszesz) ale o
              nagranie płytki 800MB, a to inna sprawa. i nowsze wersje nero potrafia je
              rozpoznać.
              pozdr.
              • Gość: apl Re: problem z nagrywaniem IP: *.icpnet.pl 03.10.05, 22:51
                Masz rację że nowe wersje Nero rozpoznają większe płyty (od niedawna) ale jest
                to wyjatek (chyba że sie mylę). Nie zmienia to faktu że mechanizm nagrywania
                płyt powyżej 700MB zawsze był realizowany przy użyciu funkcji nazywającej się
                potocznie: overburning, niezależnie od tego czy chodziło o lekkie "nadpalenie"
                płyty 700MB czy o nagranie nawet 870 MB (jest to możliwe nawet wtedy gdy program
                nie rozpoznaje rzeczywistej pojemnosci dysku). Zatem jezeli chcemy nagrać płytę
                powyżej 700MB musimy szukać w specyfikacji programu takiej właśnie funkcji.

Ale oczywiście sporów leksykalnych chyba nie będziemy prowadzić :)

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka