Dodaj do ulubionych

format c - Windows XP

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 12:19
Czy ktos moze cos poradzic na nastepujacy problem:

- nie jestem w stanie uruchomic kompa w MS-Dos (mam Windowsa XP), moge tylko
z wierszem polecenia, ale wtedy nie pozwala mi na format c: (nawet kiedy
przejde na inna partycje, np. F:).

Dzieki za pomoc.
Pozdrawiam.

Obserwuj wątek
    • amon-ra Re: format c - Windows XP 16.10.05, 12:25
      Gość portalu: jeden napisał(a):

- nie jestem w stanie uruchomic kompa w MS-Dos (mam Windowsa XP)

W Windows XP nie ma trybu MS-DOS.

> moge tylko
      > z wierszem polecenia, ale wtedy nie pozwala mi na format c: (nawet kiedy
      > przejde na inna partycje, np. F:).

Nie można sformatować partycji, na której znajdują się pliki rejestru uruchomionego systemu.
      Wszelkie operacje związane z formatowaniem/zakładaniem partycji, operacjami na plikach na podobieństwo trybu tekstowego, odnawianie kodu startowego itp. wykonuje się z poziomu Instalatora (lub Konsoli Odzyskiwania) po uruchomieniu komputera z XP-ekowej płyty instalacyjnej.
      • Gość: jeden Re: format c - Windows XP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 12:34
        Dzieki, probowalem startowac z plyty, ale nie moglem znalezc narzedzi, sprobuje
        jeszcze raz z pyty i zobacze co sie da zrobic.

Czy jest jakims rozwiazaniem instalacja Win XP na innej partycji a nastepnie
        format C:?

• Gość: {}[]{} Re: format c - Windows XP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 12:44
          Gość portalu: jeden napisał(a):

> Dzieki, probowalem startowac z plyty, ale nie moglem znalezc narzedzi,
          sprobuje
          >
          > jeszcze raz z pyty i zobacze co sie da zrobic.
          >
          > Czy jest jakims rozwiazaniem instalacja Win XP na innej partycji a nastepnie
          > format C:?

To BŁĘDNE rozwiązanie !
          Jak masz CD z systemem XP to nie widzępotrzeby takiej kombinacji :)

Instalator XP sam dokona formatowania C jeśli wybierzesz instalowanie na tej
          partycji.
    • Gość: Grant Re: format c - Windows XP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 16:29
      włóż cd z xp bęzię chciał się instalować i na początku wyskoczy opcja formatowania
      albo dyskietka startowa z windowsem 98 - wkładasz uruchamiasz system i piszesz format c;
    • maestro_xp Re: format c - Windows XP 16.10.05, 19:55
      startuj z dyskietki systemowej Win98 lub z płyty Win98 (tylko wiersz poleceń)
      a potem wpisz "format C:"
      i po kłopocie
      potem ponowna instalacja WinXP z płyty i wybór systemu plików (Fat32 lub NTSF)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka