Dodaj do ulubionych

Co się prędzej zepsuje?

28.10.05, 20:01
Jeśli niepodłączy się kabla od zasilacza 12V do płyty głównej to co prędzej się zepsuje płyta główna, procesor a może nic? Jeśli już się coś popsuje to jakie są tego objawy.
Obserwuj wątek
    • Gość: Nie dla IDIOTÓW ! Re: Co się prędzej zepsuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.05, 07:52
      paker-man napisał:

> Jeśli niepodłączy się kabla od zasilacza 12V do płyty głównej to co prędzej
      się
      > zepsuje płyta główna, procesor a może nic? Jeśli już się coś popsuje to jakie
      > są tego objawy.

Pytanie jest tak zajeb*ście GŁUPIE że aż nie chce mi się odpowiadać na nie !!!

• Gość: niktabc@vp.pl Re: Co się prędzej zepsuje? IP: *.toya.net.pl 29.10.05, 15:06
      najprędzej plyta główną
      plyty MSI czy FOXCONN, mają zabezpieczenia przed uszkodzeniem!! ale np ASROCK
      potrafi przestać działać i tyle!!
      • Gość: bil nic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.05, 16:47
        Z braku zasilania nic się nie popsuje.
        • Gość: niktabc@vp.pl Re: nic IP: *.toya.net.pl 29.10.05, 17:33
          niestety brak dodatkowego zasilania przy podłączonym głownym potrafi być
          zabójczy dla płyt ASROCK-A
          • amon-ra Re: nic 29.10.05, 17:40
            W takim wypadku system nawet się nie uruchomi ;)
            • qqbek Re: nic 29.10.05, 23:22
              amon-ra napisał:

> W takim wypadku system nawet się nie uruchomi ;)

Niezupełnie... 12V jest od "wiatraków" i zasilania napędów głównie... tak więc
              samo 5V potrafi troszeczkę "pobuszować" (to negatywna kolokacja związana z
              pewnym Prezydentem) po płycie głównej i CPU, o ile (co wspomniano w poprzednich
              postach) płyta danego producenta nie posiada odpowiednich zabezpieczeń.
              • paker-man Dzięki 30.10.05, 09:35
                Mam MSI K7N2 Delta2 bałem się ,że coś może się popsuć bo widziałem jeden taki wątek i były dwie odpowiedz ,że można już coś dać na złom.
              • amon-ra Re: nic 30.10.05, 10:51
                Masz rację, ale częściowo. W moim przypadku (ASUS P4P800) brak podłączenia dodatkowego kabla zasilającego kończył się właśnie niemożnością zrealizowania bootsequence i w rezultacie uruchomieniem systemu z HDD.
              • Gość: Greg Na dobrej płycie - NIC IP: *.acn.waw.pl 03.11.05, 22:53
                Właśnie dzisiaj przez niedopatrzenie przy zmianie obudowy miałem okazję
                zaobserwować efekt braku podłączenia kabelka ATX12V - brak efektów (mo-bo Intel
                865GBF). Zasilacz się włączył, dysk również, ale monitor już nie został
                wzbudzony, co oznacza, że sekwencja startowa została zatrzymana - nic się
                jednak nie stało, po dołączeniu tej wtyczki do płyty głównej komputer normalnie
                wystartował i działa bezproblemowo.
    • Gość: dominik666 g.... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.11.05, 23:06
      tak samo jak niepodłączenie 4 pinowej wtyczki zasilającej core procesora

po prostu system nie "odpali" i koniec

marka MOBO nic do tego nie ma bo i tak wszystkie tłuczone są w jednej chińskiej
      fabryczce przez te same 12 letnie dzieci...

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka