Dodaj do ulubionych

VNC na zmiennym zew. IP

IP: *.lanet.net.pl 23.11.05, 20:59
Witam,

Jak uruchomic VNC z kompa o stalym zew. IP na kompa o zmiennym zew. IP
(neostrada). Probowalem uzyc no-ip ale nie udalo sie (w VNC Viewer wpisywalem
wtedy adres strony www.XX.XX - moze tak nie mozna?). Jesli lacze sie na kompa
ze stalym IP to wszystko w pozadku.

Any ideas?
Obserwuj wątek
    • Gość: dominik666 Re: VNC na zmiennym zew. IP IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.11.05, 21:13
      chodzi ci o to aby ten ze zmiennym był cały czas osiągalny ?

Gość portalu: Rezus napisał(a):

> Witam,
      >
      > Jak uruchomic VNC z kompa o stalym zew. IP na kompa o zmiennym zew. IP
      > (neostrada). Probowalem uzyc no-ip ale nie udalo sie (w VNC Viewer wpisywalem
      > wtedy adres strony www.XX.XX - moze tak nie mozna?). Jesli lacze sie na kompa
      > ze stalym IP to wszystko w pozadku.
      >
      > Any ideas?

wydaje mi się że powinno działać jeśli wpiszesz no-ip a nie numerycznie IP
      ale jeśli vnc sobie tego nie "zamienia" to spinguj hosta a otrzymasz IP które
      wpisujesz w okienko viewer`a

• m.gregor Re: VNC na zmiennym zew. IP 23.11.05, 21:26
        Ale przeciez w no-ip postac domeny to:
        login.no-ip.com (przykladowo!) bez www i protokolu.
        • Gość: T-800 Re: VNC na zmiennym zew. IP IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 23.11.05, 21:32
          Ustawić autorespondera w OE i wysłać maila. ;-)
          • Gość: Rezus Re: VNC na zmiennym zew. IP IP: *.lanet.net.pl 25.11.05, 22:37
            Gość portalu: T-800 napisał(a):

> Ustawić autorespondera w OE i wysłać maila. ;-)

Czyli o co chodzi?
            • Gość: T-800 Re: VNC na zmiennym zew. IP IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 26.11.05, 11:39
              Ustawiasz w Outlooku regułę, że po odebraniu maila ma odesłać wiadomość i
              sprawdzanie skrzynki np. co 5 min. Zostawiasz włączonego OE, idziesz na drugi
              komp (z którego chcesz kontrolować pierwszy), wysyłasz maila i Outlook odsyła
              Ci wiadomość, w której jest IP. ;-)
              • Gość: Rezus Re: VNC na zmiennym zew. IP IP: *.lanet.net.pl 26.11.05, 12:07
                troche nie realne przy odleglosci 600 km :) a tym bardziej w polaczeniu z
                kompem ktory stoi w australli 20000km (tez chce sie z nim laczyc) :) ale
                problem ip jest juz rozwiazany. teraz tylko pytanie czy moge dzialac na innym
                porcie niz 5900 bo jest on zamkniety i nie mam w tej chwili dostepu do routera
                przy ogleglym kompie(poniewaz nie pamietam hasla - czy da sie to obejsc?)?
      • Gość: Rezus Re: VNC na zmiennym zew. IP IP: *.lanet.net.pl 25.11.05, 22:40
        Przy pingu uplywa limit czasu żądania. Mam ip ale po wpisaniu w vnc viewer nie
        laczy. A po wpisaniu login.no-ip.pl - pisze ze nie rozpoznaje takiego wpisu
        wiec chyba trzeba wpisywac numerycznie.

hmm,
        any ideas?
        • kell99 Re: VNC na zmiennym zew. IP 25.11.05, 22:45
          a masz rezydenta no-ip ktory uaktualnia wpis w ich dns?
          ps -A |grep noip2
          • Gość: Rezus Re: VNC na zmiennym zew. IP IP: *.lanet.net.pl 25.11.05, 23:53
            juz jest prawie ok. tylko ze VNC chodzi na porcie 5900 który to jest
            zablokowany na odleglej maszynie :( (czy mozna na innym porcie? np 4672 i jest
            odblokowany).
            Kolejna sprawa:
            moglbym odblokowac 5900 ale nie pamietam hasla do routera ktory udostepnia
            internet tamtej maszynie. Jest to router asmaxAR800. Czy mozna jakos obejsc to
            haslo bez resetowania ustawien?
            • kell99 Re: VNC na zmiennym zew. IP 26.11.05, 01:46
              poszukaj jak uruchomic vnc przez tunel (ssh)
              • Gość: Rezus Re: VNC na zmiennym zew. IP IP: *.lanet.net.pl 26.11.05, 11:13
                Szczerze mowiac to za bardzo nie wiem czego mam szukac i co to mi da.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka