Dodaj do ulubionych

Firefox, mozilla czy opera? - Wasze opinie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.05, 06:40
Słyszałem że przeglądarka Internet Eksplorer ma dziury, które sprzyjają
wirusom, trojanom i innemu dzidostwu.
Kuzyn polecił mi zebym zainstalował którąś z w/w przeglądarek. Którą wybrać.
Proszę o pomoc. Najlepiej żeby była prosta w obsłudze, zajmowała mało miejsca
na dysku, aby sprawiła że strony będą się szybciej wyświetlać no i aby w
jakimś stopniu blokowała wirusy. (Mam nieco starszy komp.)
Obserwuj wątek
    • are.1 Re: Firefox, mozilla czy opera? - Wasze opinie 05.12.05, 08:10
      Jak starszy komp to tylko Opera. Jest najszybsza ze wszystkich i chyba tez
      najbezpieczniejsza.
      • Gość: kiksem Re: Firefox, mozilla czy opera? - Wasze opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.05, 08:40
        a ile miejsca na dysku zajmuje Opera i czy łatwo się obsługuje
        • Gość: Reader www.opera.com IP: *.ericsson.net 05.12.05, 09:00
          Chyba sciagniecie i instalacja zajmie mniej czasu niz dopytywanie sie?
          Chyba, ze chcesz stworzyc kolejny sztuczny watek...
          • Gość: :)) ja polecam Firefox - łatwa, szybka, mało miejsca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.05, 09:39
            bazowa chyba 5MB można dodawać rozszerzenia (choćby blokadę reklam Adblock),
            pogodę z każdego miasta na pasku, powiększenia (nie litera ale całości), a do
            tego wybrać spośród setek skórek jakąś indywidualnie przyjemną...
    • ncc2000 Re: Firefox, mozilla czy opera? - Wasze opinie 05.12.05, 10:31
      Ja polecam IE6, nie wierz tym wszystkim oszołomom i antyglobalistom!
      • Gość: HA HA LITOSCI jasne wspierajmy MS - niech będzie obowiązkowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.05, 10:41
        a tak serio - na całe szczęśćie nie miałem okazji sprawdzić czy IE jest
        dziurawy, ale czemu nie miałbym wierzyć, skoro dopuszcza pewne
        działania/aplikacje, których inne nie dopuszczają, a te mogą zarazić (być
        drzwiami) komputer?

Zawsze używałem Netscape a teraz Firefox, bo nie lubię monopolistów.

I świetnie na tym wychodzę - jedynie patrzę ile ŁAT przysyła mi Microsoft - w
        sporej części do IE..... to pewnie zwidy...

No ale jak ktoś lubi ryzyko i adrenalinę...
        • ncc2000 Re: jasne wspierajmy MS - niech będzie obowiązkow 05.12.05, 10:55
          To nie zwidy, ale to wynika z tego ze hakerzy atakują to co jest popularne.
          Firefox nie jest lepszy od IE6 tylko nikomu się nie chce wyszukiwać jego wad,
          bo i po co.
          • kell99 Re: jasne wspierajmy MS - niech będzie obowiązkow 05.12.05, 15:54
            secunia.com/advisories/15546/

te paskudne, klamliwe i bezpodstawne oskarzenia;)

nawet jezeli zostawi sie kwestie bezpieczenstwa, to wygoda uzytkowania ie w
            porownaniu do ff czy opery jest ~0
            • Gość: :)) też mi się dobrze żyje z lisem - a nawet gdyby to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.05, 16:54
              były problemy tylko dlatego że atakowane są 'najbardziej popularne' rzeczy
              (systemy/przeglądarki/etc) - to JEST to właśnie argument by ich nie mieć

zwykła logika

niemniej Linux nie dlatego jest lepszy że mniej jest chętnych by go psuć, ale
              dlatego że jest lepszy :))

to samo dotyczy Firefoxa
              • kell99 Re: też mi się dobrze żyje z lisem - a nawet gdyb 05.12.05, 19:39
                Ja mysle, ze to jest durny argument, ze popularnosc swiadczy o ilosci bledow.
                1) inni producenci wypuszczala laty zaraz po opublikowaniu problemow. malomiekki
                bawi sie w 'latane wtorki' czesto zostawiajac niebezpieczna dziure aktywna przez
                2 tygodnie
                2) msie jest zintegrowany z windows, wg malomiekkiego mialobyc to takie super, a
                wyszlo, ze dziura w 1 programie jest dzielona przez 10 innych, 1 niebezpieczny
                program powoduje bledy w 10 innych
                3) przecietny user windows to admin. dziura w msie = dostep do calego systemu
                operacyjnego. przecietny user innego systemu dziala na koncie z ograniczonym
                dostepem, dzieki temu skutki ew. bledu sa bardzo ograniczone. przyklad? dziura w
                msie moze powodowac edycje rejestru czy ustawien systemu w skrajnych przypadkach
                utrate danych systemowych, dziura w ff pod linuksem = co najwyzej edycja
                ustawien uzytkownika i utrate danych uzytkownika.
                4) ff pod linuksem nigdy nie bedzie pytal o dostep do konta admina, zaden
                program nie bedzie probowal bez pozwolenia (zapytania o haslo) tego robic. pod
                windows? user z prawami administratora, albo, kliknij na magiczna kontrolke
                activex, wszystko sie samo zainstaluje i skonfiguruje (wirusy tez...)

a najsmutniejsze? vista dalej bedzie zakladac konto administratora dla kazdego
                usera. i to tyle w temacie podejscia do bezpieczenstwa wg malomiekkiego.
        • oo Re: jasne wspierajmy MS - niech będzie obowiązkow 05.12.05, 18:50
          > Zawsze używałem Netscape a teraz Firefox, bo nie lubię monopolistów.

Ciekawe, biorąc pod uwagę, że Netscape też był monopolistą, dopóki któregoś
          pięknego dnia Gates nie postanowił go zmiażdzyć. I to gorszym niż Microsoft IMO.
          • kell99 Re: jasne wspierajmy MS - niech będzie obowiązkow 05.12.05, 19:56
            Roznica podstawowa, ze NN bylo na wszystkie liczace sie w danym czasie systemy
            operacyjne (imho poza Amiga). MSIE bylo wydane na 3 (win, mac, uniks - w wersji
            praktycznie nieuzywalnej). Teraz msie jest tylko i wylacznie dla windows.
            Jedyna zasluga msoftu, to ze przegladarki sa darmowe. 2ga, bez msoftu nie byloby
            osourcowej mozilli, tylko bylyby zamkniete NN5, 6, 7, 8 ... etc. A powiedzmy
            sobie szczerze, NN4.5x byly tandetne pod uniksem.
      • Gość: de Re: Firefox, mozilla czy opera? - Wasze opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.05, 15:51
        IE jest najlepszy! Inne przeglądarki propagują tajne loże wiadomej mniejszości,
        a plotki o błędach w MSIE to po prostu spisek masoński. Nie dajmy się. Stosujmy
        nadal IE. Jedyna dopuszczalna profilaktyka to moherowy berecik na modemie, by
        zabezpieczył nam łącze przed przymrozkami.
        • Gość: ha ha powiedział szary pracownik koncernu Microsoft IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.05, 16:57
    • oo Re: Firefox, mozilla czy opera? - Wasze opinie 05.12.05, 18:47
      Mozillę odradzam, bo to ślepy zaułek (już nie jest rozwijana, jest co prawda
      nowy projekt oparty na Mozilli ale jakoś nie bardzo wierzę w jego powodzenie).

Co do Opery i Firefoksa... zainstaluj obie, potestuj i sam się przekonaj.
      Jednym bardziej pasuje Opera, innym Firefox. Ja używam Opery, bo ma więcej
      zintegrowanych funkcji takich jak np. zoom, szybszy interfejs i klient
      pocztowy w panelu bocznym.
    • Gość: gość Re: żadna albo wszystkie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.05, 19:08
      Netscape chodzi dość dobrze.Naprawdę byłem i jestem zadowolony tylko z Internet Explorer 21,to nie pomyłka IE 21 .Chodził pod XP,jeśli używać proxy(!),i był to jedyny Internet Explorer który można było w XP zainstalować(miałem IE 6)
    • Gość: ed Re: Firefox, mozilla czy opera? - Wasze opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.05, 21:48
      Firefox mozilla -lubie, działa bez awarii
      • Gość: enter oczywiście - i można rozbudować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.05, 23:38
        • Gość: a. Re: oczywiście - i można rozbudować,co w pierwszej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.05, 19:04
          co w pierwszej kolejnoś ci radzisz ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka