Dodaj do ulubionych

instaluję windowsa i...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 19:36
Hejka,
Kupiłem komputer - dosyć stary
Włączam płytę instalacyjną z win XP pro
Płyta jest OK - już nie raz robiłem reinstalkę (na innych komputerach i było ok)
dostaję informacje, że niektóre pliki nie mogą być skopiowane (tuż po wybraniu
i formacie partycji)

Wymieniłem CD-ROM - to samo
co jeszcze może być przyczyną?
co mogę zrobić?

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Mikołaj Re: instaluję windowsa i... IP: HTTP1.* / *.tpnet.pl 02.01.06, 19:42
      Pamięć. obiniż timingi na minimum.
      Przynajmniej na czas instalacji.

Pozdrawiam
      • Gość: kolega Re: instaluję windowsa i... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 19:44
        Ojej...
        słucham?
        prosiłbym ciut jaśniej...
        przepraszam i dziękuję
    • Gość: T-800 Re: instaluję windowsa i... IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 02.01.06, 19:44
      Np. walnięty RAM.
      • Gość: kolega Re: instaluję windowsa i... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 19:46
        > Np. walnięty RAM.

czyli reklamować?
        Tym razem prosiłbym o rozwinięcie myśli ;-)
        • Gość: T-800 Re: instaluję windowsa i... IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 02.01.06, 19:49
          Uszkodzona pamięć RAM. Co tu można rozwinąć. ;-) Winna może być też wadliwa
          taśma IDE, walnięty procesor i pewnie jeszcze coś. U mnie to była wina RAM-u.
          • Gość: kolega Re: instaluję windowsa i... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 20:02
            Dzięki
            podłączyłem inny dysk (z wgranym windowsem)
            zobaczę, czy odpali - pewnie coś to powie (a ktoś z Was powie mi o czym to może
            świadczyć ;-) )

Test antywirusowy AVG
            Windows się uruchamia
            pokazuje nowy sprzęt - w opłakanym stanie pokazuje się tapeta (brak sterowników
            karty graficznej)
            prosi o włożenie płyty z win98 (prawdopodobnie po to, by zainstalować sterowniki)

pokazuje, że niektóre zadania zostaną zamknięte
            i pada

Ram - chyba odpada
            - Taśma - odpada
            - procesor - odpada (tak?)

więc co?
            dysk? a może kresu dobiegły dni płytki windowsa?
        • maciejpoczta Re: instaluję windowsa i... 02.01.06, 20:01
          A ten "dość stary" komputer, to aby spełnia wymagania XP?
          • Gość: kolega Re: instaluję windowsa i... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 20:02
            Pentium III 800
            Ram 256

więc powinno chodzić...
            • Gość: Mikołaj Re: instaluję windowsa i... IP: HTTP1.* / *.tpnet.pl 02.01.06, 20:17
              Gość portalu: kolega napisał(a):

> Pentium III 800
              > Ram 256
              >
              > więc powinno chodzić...
              Pozwolę sobie powróżyć bo już jestem pewny,
              choć za prawdę mnie brzydko potraktowałeś.
              Dołożyłeś w ramach "modernizacji" 128MB RAM?
              Dla mnie objawy są nader oczywiste.

Zrozum - ja z tego żyję i to żyję dobrze.
              Możesz mi teraz nawet naubliżać.
              • Gość: kolega Re: instaluję windowsa i... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 20:34
                > Pozwolę sobie powróżyć bo już jestem pewny,
                > choć za prawdę mnie brzydko potraktowałeś.
                > Dołożyłeś w ramach "modernizacji" 128MB RAM?
                > Dla mnie objawy są nader oczywiste.
                >
                > Zrozum - ja z tego żyję i to żyję dobrze.
                > Możesz mi teraz nawet naubliżać.

Witam ponownie

a teraz to już zupełnie nie wiem o co Ci chodzi.

Kupiłem dzisiaj komputer (dzisiaj w Poznaniu) - kiepski, bo kiepski, ważne, żeby
                działał - to po pierwsze.
                Po drugie - nic nie zmieniałem w tym komputerze - wymieniłem tylko CD-ROM, bo
                myślałem, że to jest wina przestarzałego lasera.

NIE dokładałem RAMu - ani jednego MB - wyczytałem, że na 128 XP będzie chodził
                wolno, więc od razu kupiłem 256

Nie wiem kiedy i w jaki sposób brzydko Cię potraktowałem
                Nawet za ignorancję przeprosiłem - nie rozumiałem, co napisałeś

Przedostatniego wersu zupełnie nie rozumiem
                a co do ostatniego - to dlaczego miałbym?

Mikołaj - o co Ci chodzi?
                • Gość: Mikołaj Re: instaluję windowsa i... IP: HTTP1.* / *.tpnet.pl 02.01.06, 20:42
                  Jeśli tak, to ja przepraszam. Odczytałem Twoje pytanie nie jak niewiedzę
                  ale jak zaczepkę. wprawdzie już rzadko staję za ladą ale czasami.
                  Nie jestem już także młody i czasem "nie chwytam gwary". To moje grzechy.

A teraz technika. Płyta jest do reklamacji z rozpoznaniem: "wadliwy moduł
                  pamięci RAM". Nie wiemm który, każda firma powinna mieć tester pamięci.
                  A wogóle firma która handluje nie sprawdzonymi konfiguracjami "bo taniej"
                  to dla mnie (ech... zmilczę to słowo).
                  Co możesz zrobić dziś, zanim reklamujesz? Jeśli nie ma plomb (sprawdź),
                  wyjmij jedną kość RAM oczywiście z wyłączonego komputera i delikatnie.
                  Po ponownym włączeniu będzie tylko 128MB ale windows powinno się bez
                  problemów zainstalować.
                  Jestem się gotów założyć. Wybacz.
                  • Gość: kolega Re: instaluję windowsa i... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 22:10
                    > Jeśli tak, to ja przepraszam. Odczytałem Twoje pytanie nie jak niewiedzę
                    > ale jak zaczepkę. wprawdzie już rzadko staję za ladą ale czasami.
                    > Nie jestem już także młody i czasem "nie chwytam gwary". To moje grzechy.

Naprawdę nie miałem nic złego na myśli. Przepraszam, jeśli uraziłem.

> A teraz technika. Płyta jest do reklamacji z rozpoznaniem: "wadliwy moduł
                    > pamięci RAM".

Jutro zawiozę komputer. Pozwolę sobie im zacytować, co napisałeś - niech
                    najpierw to sprawdzą, nie chcę, żeby wieki tam stał ten komputer.

> wyjmij jedną kość RAM oczywiście z wyłączonego komputera i delikatnie.
                    > Po ponownym włączeniu będzie tylko 128MB ale windows powinno się bez
                    > problemów zainstalować.
                    Tak zrobiłem, ale nie zależnie od tego, którą kość się wyjęło - komputer dziwnie
                    piszczał, (może padły oba moduły) nie przekazywał sygnału do monitora.

Komputer już spakowany, więc to wszystko i tak nieistotne. Odezwę się
                    ewentualnie, jak dostanę sprawny komputer.

Bardzo dziękuję za pomoc.

pozdrawiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka