Dodaj do ulubionych

częstotliwość procesora

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 16:26
Czesc
No wiem wiem, pytanie z tych co to wywoluja agresje ale... nurtuje mnie...

Najwazniejszym parametrem procesora jest czestotliwosc, jesli wyrazana w Hz
to oznacza, ze wykonuje on iles tam cykli w ciagu sekundy. Pytanie brzmi: co
on takiego robi np 3,0 Gigarazy na sekunde?

dzieki za cierpliwosc :)
pzdr
Obserwuj wątek
    • fugazzi Re: częstotliwość procesora 13.01.06, 16:53
      Spróbuj tutaj
      pl.wikipedia.org/wiki/Procesor

Pozdrawiam, Fugazzi...
      • Gość: LAIKonik Re: częstotliwość procesora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 17:19
        Próbowałem już. Prawdę mówiąc niewiele z tego kumam.
        • fugazzi Re: częstotliwość procesora 13.01.06, 17:22
          Chyba mało kto kuma. Ogólnie chodzi o wykonywanie rozkazów, czyli jakichś
          instrukcji. Im szybsze taktowanie, tym szybsze przetwarzanie instrukcji.
          Ale w końcu kogo to obchodzi:))

Fugazzi...
          • Gość: tswiercz Re: częstotliwość procesora IP: *.devs.futuro.pl 13.01.06, 18:16
            Ale o co chodzi.
            Jest do wykonania instrukcja, np dodawania.
            Taką intrukcję procek musi najpierw zdekodować, pobrać odpowiednie argumenty,
            wykonać i odesłać wynik do akumulatora (czyli innymi słowy rozłożyć na rozkazy).
            A każdy rozkaz jest wykonywany w czasie kilku taktow zegara. I teraz średnia
            długość wykonania takiego rozkazu u AMD wynosi coś koło 15-20 taktów, a u Intela
            ok 30. Między innymi dlatego taktowanie AMD jest znacznie niższe niż u Peniutmów
            4 (przy podobnej wydajności). Ale żeby nie było tak tragicznie, to wprowadzono
            przetwarzanie potokowe, które umożliwia wykonywanie paru (najczęściej do 3
            instrukcji naraz) (oczywiście jeżeli wynik pierwszej instrukcji nie wpływa na
            drugą). Do tego jak zakończy się dekodowanie instrukcji A (i przechodzi do
            kolejnego etapu) to następna instrukcja może być dekodowana.
            • Gość: LAIKonik Re: częstotliwość procesora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 19:33
              No dzieki
              Brzmi niby lepiej i jest juz bardziej zrozumiale.
              Nie ukryje jeszcze faktu, ze spodziewalem sie "lopatologicznie" do mojego
              niezbyt madrego lba :)

dzieki
              pzdr
    • swawolny.diabel Re: częstotliwość procesora 13.01.06, 19:57
      Gość portalu: LAIKonik napisał(a):

> Czesc
      > No wiem wiem, pytanie z tych co to wywoluja agresje ale... nurtuje mnie...
      > Najwazniejszym parametrem procesora jest czestotliwosc, jesli wyrazana w Hz

od czasu wprowadzenia pentium w 1995r procesory mogą wykonywać kilka instrukcji
      jednocześnie wiec czestotliwośc nie jest jedynym kryterium wydajności.

> to oznacza, ze wykonuje on iles tam cykli w ciagu sekundy. Pytanie brzmi: co
      > on takiego robi np 3,0 Gigarazy na sekunde?
      > dzieki za cierpliwosc :)

Wykonuje program. a to jaki program wykonuje zalezy od systemu operacyjnego.
      jak system ma cos do zrobienia to każe procesorowi liczyć, a jak nie ma nic do
      robory to każe procesorowi wykonywac puste instrukcje np petlę nop(no operation)

• Gość: LAIKonik Re: częstotliwość procesora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 20:07
        No dobra to bede juz nudny ;)
        No załóżmy (żeby było łatwiej), że mój procesor pracuje z częstotliwością 60
        MHz, czyli teoretycznie wykonuje 60 milionów operacji w ciągu sekundy?
        A jeśli tak to jakich operacji (instrukcji)? Np.?

ehm ehm
        z całą powagą sytuacji ;)
        • Gość: Royal Re: częstotliwość procesora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.06, 20:40
          No teoretycznie tak, ale to polega na tym że wykona poprostu szybciej jakąś operacje.
          • Gość: ------------------ Re: częstotliwość procesora IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 13.01.06, 20:49
            3Ghz to oznacza,że procesor może np. 3000000000 razy nic nie zrobić w ciągu sekundy.
            • tswiercz Re: częstotliwość procesora 13.01.06, 21:38
              Przy bootowaniu Linuxa, system sprawdza sobie, ile takich pustych instrukcji
              procesor jest w stanie wykonać w trakcie sekundy.
              cat /proc/cpuinfo bogomips
              tutaj jest mały ranking:
              www.clifton.nl/ar01s04.html
        • swawolny.diabel Re: częstotliwość procesora 14.01.06, 10:39
          > No dobra to bede juz nudny ;)
          > No załóżmy (żeby było łatwiej), że mój procesor pracuje z częstotliwością 60
          > MHz, czyli teoretycznie wykonuje 60 milionów operacji w ciągu sekundy?
          > A jeśli tak to jakich operacji (instrukcji)? Np.?

faktycznie jestes nudny , a do tego jeszczce nie potrafisz czytać ze zrozumieniem.
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34&w=34923200&a=34935409
    • Gość: Robert Re: częstotliwość procesora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.06, 23:42
      Ilość wykonania podstawowej operacji, czyli dodanie dwóch cyfr ( 0 i 1 )na sekundę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka