Dodaj do ulubionych

Rozdzielczosc komputera

IP: *.chello.pl 13.01.06, 17:13
Jak zmienic rozdzielczosc w komputerze. Zmienilam ostatnio monitor i wszystko
jest takie wielkie, ze nie moge sprawnie funkcjonowac bez przesuwania non
stop obrazu suwakami.
Prawdopodobnie chodzi tu o rozdzielczosc, ale ja nie wiem jak sie za to
zabrac:)
Pomocy:)
Dzieki z gory
Obserwuj wątek
    • fugazzi Re: Rozdzielczosc komputera 13.01.06, 17:24
      Prawym klawiszem myszy kliknąc na pulpicie i wybrać Właściwości. Potem zakładka
      ustawienia i wybrać rozdzielczość ekranu. Jaki to monitor?

Pozdrawiam, Fugazzi...

• mbucz Re: Rozdzielczosc komputera 13.01.06, 17:29
        Polecam też zainteresowac się częstotliwością odświeżania. W tym samym miejscu,
        tylko wejść w zaawansowane, a potem w zakładkę monitor. Jeśli masz LCD, ustaw na
        60 Hz, jesli CRT (kineskopowy znaczy), postaraj się możliwie jak najwięcej
        (75-85 Hz).
        • Gość: Dosia Re: Rozdzielczosc komputera IP: *.chello.pl 13.01.06, 18:06
          Jest ustawione na 60 Hz. Mimo wszystko wszystko jest wielkie!
          • Gość: lpt1 Re: Rozdzielczosc komputera IP: *.acn.waw.pl 13.01.06, 23:50
            Jesli nie chcesz sobie szybko popsuc wzroku to ustaw na 75-100.
            • Gość: dosia Re: Rozdzielczosc komputera IP: *.chello.pl 14.01.06, 01:13
              Ustawilam na 85 wiecej sie nie da, ale roznica tez chyba niewielka.
              • Gość: lpt1: Re: Rozdzielczosc komputera IP: *.acn.waw.pl 14.01.06, 01:33
                85 to jak najbardziej dobra czestotliwosc odswiezania :)
                • Gość: dosia Re: Rozdzielczosc komputera IP: *.chello.pl 14.01.06, 01:48
                  hmmm...a co to ma wspolnego z moim wzrokiem???:)
                  • Gość: mmx Re: Rozdzielczosc komputera IP: *.acn.waw.pl 14.01.06, 01:57
                    Im mniejsza czestotliwość odświeżania tym wieksze zagrożenie dla oczu ....
      • Gość: Dosia Re: Rozdzielczosc komputera IP: *.chello.pl 13.01.06, 18:02
        Hyundai DeluxScan 14S - To co wyjasnia?:)
        • mbucz Re: Rozdzielczosc komputera 13.01.06, 18:23
          Ale to obok tego, co zaleca fugazzi. I zostaw jak jest, bo ten monitor chyba
          wiele więcej nie wyciagnie, sądząc ze specyfikacji.
        • fugazzi Re: Rozdzielczosc komputera 13.01.06, 18:27
          Gość portalu: Dosia napisał(a):

> Hyundai DeluxScan 14S - To co wyjasnia?:)

To wyjaśnia że jest to strasznie wiekowy monitor 14 calowy. Monitory 14 calowe
          mają chyba teoretycznie rozdzielczośc przypisaną 800 x 600 pixeli. Jeżeli u
          Ciebie jest wszystko wielkie to pewnie jest 480 x 640. Coby nie powiedzieć, to
          o ile nie pomyliłaś symbolu, to jest to raczej zabytek, a nie monitor.

Pozdrawiam, Fugazzi...
          • Gość: dosia Re: Rozdzielczosc komputera IP: *.chello.pl 13.01.06, 21:15
            Wiem, wiem ze zabytek. Poprzedni mi sie spalil. Tez byl zabytkowy, ale jednak
            chyba lepszy, skoro 'nie bylo wszystko wielkie':), a odbieral w miare dobrze.
            Moze orientujecie sie gdzie i za ile mozna kupic niedrogi monitor lepszej
            klasy, tak zeby nikt mnie nie wykiwal:)
            • fugazzi Re: Rozdzielczosc komputera 13.01.06, 23:26
              Co to jest według Ciebie lepsza klasa i ile zamierzasz przeznaczyć na to
              gotówki?

Pozdrawiam, Fugazzi...
              • Gość: dosia Re: Rozdzielczosc komputera IP: *.chello.pl 14.01.06, 00:59
                Ktos mi powiedzial ze juz za 200PLN na gieldzie mozna kupic cos dobrego. Ja sie
                nie znam. Ale za taka cene spokojnie moglabym kupic cos dobrego:)
                • user0001 Re: Rozdzielczosc komputera 14.01.06, 08:16
                  Ktoś Tobie głupot naopowiadał.

Monitor to sprzęt który zużywa się. Na kineskopie jest warstwa materiału który
                  świeci gdy zostanie potraktowany strumieniem elektronów (w dużym uproszczeniu).
                  Ten materiał z czasem wypala się, monitor ciemnieje. Zwykle różne kolory
                  wypalają się w różnym tempie, dlatego z czasem traci się kalibrację kolorów.

Monitor należy kupić nowy (nieużywany). Niestety musisz się przygotować na
                  wydatek około 500 - 600 PLN.

Dla porównania, za 15" LCD będziesz musiała zapłacić około 850 - 900.
                • fugazzi Re: Rozdzielczosc komputera 14.01.06, 10:28
                  Mogłabyś wybrać coś z tego np.:
                  sklep.komputronik.pl/katalog.php?kat=2414

Pozdrawiam, Fugazzi...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka