Dodaj do ulubionych

Monitor lcd czy crt??

IP: *.e-wro.net.pl 31.01.06, 14:06
Mam do wybory lcd Samsung SM173P PLUS silver, czy crt LG F720P 17'' FLATRON.
Potrzebny bedzie przede wszystkim do ciągłej pracy biurowej. Który wybrac?
Obserwuj wątek
    • Gość: Szpaq Re: Monitor lcd czy crt?? IP: 212.160.196.* 31.01.06, 14:13
      Jak do biurowej to bierz lcd
      • zadarek Re: Monitor lcd czy crt?? 31.01.06, 15:17
        Gość portalu: Szpaq napisał(a):

Jeżeli musisz slęczeć godzinami przed monitorem to nawet się nie zastanawiaj
        LCD jest znacznie mniej szkodliwy dla oczu.
        • Gość: kloc Re: Monitor lcd czy crt?? IP: *.acn.waw.pl 31.01.06, 15:45
          > LCD jest znacznie mniej szkodliwy dla oczu.

Na jakiej podstawie wysuwasz tę ryzykowną tezę?
          • zadarek Re: Monitor lcd czy crt?? 31.01.06, 15:59
            Przećwiczyłem to na własnych oczach w pracy mam LCD i znacznie dłużej moge
            siedzieć przed ekranem niż w domu z tradycyjnym CRT ale sprawiedliwości oddam,
            że LCD ma też swoje wady np obraz na nich jest mniej ostry niż w CRT. Ja jednak
            bez zastanowienia do pracy biurowej ale i do domu brałbym LCD
            • Gość: kloc Re: Monitor lcd czy crt?? IP: 213.199.12.* 31.01.06, 16:22
              no to ciekawe obserwacje bo z założenia obraz w LCD powinien mieć nienaganną
              ostrość i geometrię, w natywnej rozdzielczości oczywiście. Z kolei porównywać to
              należy tylko do dobrego monitora CRT a takich jest raczej niewiele. Ja w każdym
              razie nie chciałbym wpatrywać się przez wiele godzin dziennie w świetlówkę.
              • Gość: Greg Re: Monitor lcd czy crt?? IP: *.acn.waw.pl 31.01.06, 18:47
                Próbowałeś czy mówisz tylko "z przypuszczenia"? Sam bardzo sobie chwalę LCD.
            • fugazzi Re: Monitor lcd czy crt?? 31.01.06, 21:25
              Na jakich to LCD obraz jest mniej ostry? Może mówisz o sytuacji gdy monitor
              pracuje na rozdzielczości innej niż natywna. Ogólnie ostrośc i geometria w LCD
              jest nie do pobicia. Gorzej z kolorami i czasem reakcji, ale to już inna bajka.

Pozdrawiam, Fugazzi...

• Gość: kloc Re: Monitor lcd czy crt?? IP: 213.199.12.* 31.01.06, 16:07
      Flatrony CRT w ostatnich czasach mają kiepską opinię, ludzie narzekają na
      zrypaną geometrię, pompowanie, gubienie ustawień itd. Nie znaczy to, że nie
      zdarzają się lepsze egzemplarze więc monitor crt najlepiej sprawdzić przy
      kupnie. Ja bym już prędzej brał jakiegoś Samsunga typu 795 lub 797

Co do LCD to trudno powiedzieć czy Tobie akurat przypasuje, są ludzie którzy nie
      mogą wysiedzieć przy LCD dłużej niż pół godziny i tacy którzy są zadowoleni. W
      przypadku pracy biurowej sprawa najważniejsza: z panelem 17" LCD będziesz
      skazana na rozdzielczość 1280x1024 co sprawia że wszystko jest malutkie,
      maleńkie literki dla krótkowidzów mogą być katorgą. Zwiększanie dpi i tego typu
      zabiegi to półśrodki.
      • Gość: Nessie Re: Monitor lcd czy crt?? IP: *.acn.waw.pl 25.02.06, 00:21
        Podbijam stary wątek... Nigdy nie pracowałam dłużej na ciekłokrystalicznym
        monitorze, a też zastanawiam się nad zakupem.

Jak to jest tak naprawdę z tym zmęczeniem oczu - bardziej "boli" od kineskopu,
        czy od tej świetlówki przy LCD? A może są jakieś lepsiejsze panele LCD,
        podświetlane innym źródłem światła? Czy matryca MVA jest "przyjaźniejsza" dla
        oczu, czy tylko bardziej kolorowa? ;)

Myśl o pracy w 1280x1024 też jest z lekka przerażająca :/
        • Gość: Nessie Wzywam migreników!! IP: *.acn.waw.pl 26.02.06, 21:01
          Jeszcze raz podbijam, nie tracąc nadziei, że odezwie się jakiś migrenik /
          migreniczka -
          • Gość: ff Re: Wzywam migreników!! IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 26.02.06, 21:09
            kto ma miejsce na biurku to tylko CRT żadne LCD!.Nie masz problemów z białymi
            pasami,możesz oglądać zdjęcia w kolorach naturalnych,oczy nie bolą jak oglądasz
            w zaciemnonym pomieszczeniu.Jedyny plus to gabaryty i mniejsze zużycie
            prądu,reszta to same minusy,chyba że masz kasę i wydasz ponad 3 tyś zł.
            • Gość: Greg Re: Wzywam migreników!! IP: *.acn.waw.pl 26.02.06, 21:28
              Kolego, mijasz się z prawdą...
              1) sławetne pasy - skończmy wreszcie do ch....y ciężkiej takie gadanie, bo to
              nie cecha LCD, a niedopasowania stron przez projektantów (ustawcie sobie swoje
              kochane CRT na rozdzielczość równą tej w LCD i efekt będzie ten sam!).
              2) kolory - różnie, niektóre najtańsze lcd je przekłamują, ale większość (nawet
              tanie Belinee) już nie (chyba że pracujesz w DTP i musisz mieć IDEALNĄ
              zgodność).
              3) Co ma piernik do wiatraka? Oczy bolą od dużego kontrastu jasnego obrazu z
              ciemnym otoczeniem monitora i nie ma tu znaczenia czy to CRT, czy LCD!
              • Gość: Nessie Re: Wzywam migreników!! IP: *.acn.waw.pl 26.02.06, 22:24
                > 3) Co ma piernik do wiatraka? Oczy bolą od dużego kontrastu jasnego obrazu z
                > ciemnym otoczeniem monitora i nie ma tu znaczenia czy to CRT, czy LCD!

Dżizas, no. Załóżmy zatem, że ustawiasz kontrast między otoczeniem a monitorem
                na optymalny. Teraz: jako migrenik odczuwasz większy komfort przy gapieniu się w
                lampę kineskopową, czy w jarzeniową?
                • Gość: Greg Re: Wzywam migreników!! IP: *.acn.waw.pl 27.02.06, 01:51
                  Szczerze? W jarzeniową - potwierdzone na dwóch migrenikach: mnie i moim ojcu.
                  Jakoś niedawno, jeszcze przed kupnem mojego obecnego LCD miałem okazję pracować
                  po 8-10h dziennie na starym LCD brandowanym jako Compaq i wierz mi - po tym
                  czasie mogłem normalnie patrzeć na oczy, czego nie można było powiedzieć o moim
                  wcześniejszym CRT Samsunga 753DFX: dwie sesje po 12h dziennie tegoż (końcówka
                  projektu) i miałem ochotę wyrzucić go jak najdalej ode mnie...
                  • Gość: Nessie Re: Wzywam migreników!! IP: *.acn.waw.pl 27.02.06, 02:48
                    No i właśnie o to mi chodziło :) Dzięki, Greg.

Co więcej, przymierzam się do Samsunga 913N z pivotem... a 19-tka CRT na biurku
                    mi się nie zmieści, więc są już 2 argumenty "za" LCD. :)
                    • Gość: swinka_morska Re: Wzywam migreników!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.02.06, 00:21
                      ja bym ci jednak odradzila tego samsunga - juz za samo to, ze ma tylko zlacze
                      analogowe, a nie cyfrowe, a to w przypadku ekranow lcd daje duzo gorszy obraz
                      (przetestowalam na kilku roznych modelach)...

• kell99 Re: Wzywam migreników!! 28.02.06, 01:26
                        musiales z jakas nedzna karta graficzna testowac. akurat w pracy mam taniego
                        della podlaczonego przez vga i obraz jest idealny i bardzo ostry. zalezy od
                        monitora, na wielu modelach jakosc obrazu z dobrej jakosci karta graficzna
                        bedzie praktyczna nie do odroznienia.
                      • etom Re: Wzywam migreników!! 28.02.06, 08:30
                        Gość portalu: swinka_morska napisał(a):

> ja bym ci jednak odradzila tego samsunga - juz za samo to, ze ma tylko zlacze
                        > analogowe, a nie cyfrowe, a to w przypadku ekranow lcd daje duzo gorszy obraz
                        > (przetestowalam na kilku roznych modelach)...

Moze najpierw sprawdz ,zanim cos napiszesz ?
                        Samsung SM173P PLUS jak najbardziej ma zlacze cyfrowe (DVI) - wiem bo...siedze
                        akurat przed nim :-)
                        Poza tym roznica w obrazie pomiedzy cyfrowym a analogowym sygnalem jest
                        zadna ,jezeli k.graficzna jest dobrego producenta i nie tu chodzi o "moc" i
                        mozliwosci karty ,ale o jej jakosc.
                        • Gość: Greg Re: Wzywam migreników!! IP: *.acn.waw.pl 28.02.06, 12:15
                          Masz tylko część racji - sygnał lecący po analogu podlega dwukrotnej konwersji
                          C/A i A/C, a zatem jakość obrazu na monitorze zależy zarówno od przetworników
                          C/A na karcie (tu masz rację), jak i A/C w monitorze (tutaj się minąłeś z
                          prawdą, tj. pominąłeś tę kwestię).
                          • etom Re: Wzywam migreników!! 28.02.06, 15:24
                            Gość portalu: Greg napisał(a):

> Masz tylko część racji - sygnał lecący po analogu podlega dwukrotnej
                            > konwersji C/A i A/C, a zatem jakość obrazu na monitorze zależy zarówno od
                            > przetworników
                            > C/A na karcie (tu masz rację), jak i A/C w monitorze (tutaj się minąłeś z
                            > prawdą, tj. pominąłeś tę kwestię).

Niestety,to Ty nie masz racji.
                            Karta z wyjsciem analogowym ma przetwornik tylko C/A.Wychodzacy z niej sygnal
                            jest analogowy i taki jest "potrzebny" dla monitora z wejsciem analogowym - nie
                            ma tu juz co i po co przetwarzac.

Karta z wyjsciem cyfrowym nie ma zadnego przetwornika ,ani C/A ani A/C - kazda
                            karta wytwarza sygnal cyfrowy a taki jest "potrzebny" na wejscie monitora
                            cyfrowego.

W monitorach z wejsciem cyfrowym jak i analogowym nie ma zadnego przetwornika
                            bo jak widac nie jest tam potrzebny.
                            Co nie zmienia faktu,ze sygnal analogowy wchodzacy do monitora analogowego jest
                            raz przetwarzany - w karcie, C/A - a cyfrowy ani razu a przetwornik DCA
                            wprowadza oczywiscie jakies zaklocenia.Ale wlasnie dlatego pisalem ,ze karta
                            analogowa nie musi byc "wypasiona" ,byle byla dobrej jakosci by normalny
                            uzytkownik nie mial szas zauwazyc roznicy.
                            pl.wikipedia.org/wiki/Karta_graficzna

PS
                            dla tych co tu pisza ze tylko CRT (?).
                            LCD ma nie do pobicia przez CRT przewage - idealna geometrie , b. wyraziste i
                            bez smuzen odwzorowanie linii i punktow a co za tym ,nawet male litery tekstu (
                            i nie tylko) sa ostro i bez rozmycia odwzorowane i czytelne.
                        • Gość: swinka_morska Re: Wzywam migreników!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.02.06, 13:18
                          Gość portalu: Nessie napisał(a):

>Co więcej, przymierzam się do Samsunga 913N z pivotem... a 19-tka CRT na biurku
                          >mi się nie zmieści, więc są już 2 argumenty "za" LCD. :)

etom napisał:

> Moze najpierw sprawdz ,zanim cos napiszesz ?
                          > Samsung SM173P PLUS jak najbardziej ma zlacze cyfrowe (DVI) - wiem
                          bo...siedze
                          > akurat przed nim :-)

czy mam rozumiec, ze w takim razie samsungi SM173P PLUS i 913N sa tymi samymi
                          modelami pod inna nazwa? lol... :D
                          • Gość: Nessie Re: Wzywam migreników!! IP: *.acn.waw.pl 28.02.06, 14:29
                            No właśnie, ja się skłaniam jednak ku tej 19-tce, a to dlatego, że i tak nie mam
                            karty graficznej z wyjściem DVI. Więc przepłacanie za monitor z wejściem
                            cyfrowym nie bardzo ma sens... Sama już nie wiem, chodzę koło tego tematu jak
                            pies koło jeża. :)
                          • Gość: Nessie karta graficzna bez DVI IP: *.acn.waw.pl 28.02.06, 14:30
                            No właśnie, ja się skłaniam jednak ku tej 19-tce, a to dlatego, że i tak nie mam
                            karty graficznej z wyjściem DVI. Więc przepłacanie za monitor z wejściem
                            cyfrowym nie bardzo ma sens... Sama już nie wiem, chodzę koło tego tematu jak
                            pies koło jeża. :)
              • tony100 Re: Wzywam migreników!! 26.02.06, 22:30
                Ja mam hyundaia i to nawet nie płaskiego!(crt oczywiscie)Fakt oczy bolały przy
                dłuższum siedzeniu.Obecnie pracuje na małej rozdzielczosci(600x800)na 17tu
                calach i z załozonym filtrem.Przy kompie siedze dobre kilka godzin i jakos oczy
                nie bola.
                Jak kogos stac to niech kupuje panel lcd byle nie najtanszy bo to sie mija z
                celem.Z lcd nie miałem wielkiego doswiadczenia,ale pracując na lcd okazjonalnie
                w kafejkach nie byłem przekonany co do jakosci obrazu.Crt nieco lepiej wypada
                pod tym względem(zwłaszcza jak sie patrzy na monitor z boku co w uzytkowaniu
                domowym sie dosc czesto zdarza)
                Ale wydaje mi sie ze wystarczy sie przyzwyczaic do jednedo lub drugiego i
                róznice przestaja byc zauważalne.
                • Gość: ff Re: Wzywam migreników!! IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 26.02.06, 23:10
                  Ja siedzę przed kompem po 15 godzin CRT i oczy mnie nie bolą.A białe pasy w
                  LCD w necie występują i to jest smieszne,zeby LCD nie szło oglądac w takiej
                  roździelczości /800x600/.Producentom LCD chodzi tylko o kasę i o nic
                  więcej.Kupić LCD -tak,ale za 10 lat.Niech tylko nikt mi nie mówi że mam sobie
                  przełączyc na wyższą roździelczość w LCD. Na razie to szkoda kasy,nie mówiac o
                  jakis tam bad pixelach i innych błędach.
                  • marena01 Re: Wzywam migreników!! 26.02.06, 23:22
                    przy kompie siedzę prawie cały dzień i pół nocy teraz przy LCD 19 SAMTRON 94 I
                    WSZYSTKO OK jak miałem CRT 17 LG to dawało po oczach.
                    • Gość: ff Re: Wzywam migreników!! IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 26.02.06, 23:26
                      bo przy 17" trzeba nastawić odświeżanie min 85Hz wtedy można oglądac 24h/doba.i
                      oczy nie bolaą.
                  • Gość: Greg Re: Wzywam migreników!! IP: *.acn.waw.pl 27.02.06, 01:52
                    Znasz chociaż zasadę działania LCD? Jeśli nie, poczytaj trochę, a dopiero
                    później zabieraj głos...
              • Gość: kloc Re: Wzywam migreników!! IP: *.telenor.ntnu.no 27.02.06, 10:29
                Kolory owszem bywają dobre i wygląda to dobrze. Szczególnie w sklepie - gdzie te
                monitory mają jasność ustawioną na max. Jak w domu skręcisz trochę moc lamp żeby
                monitor nie wypalał oczu w pięć minut - to po tych cudownych kolorach zostaje
                wspomnienie. Żółta biel, świecąca czerń... o czym my mówimy.
            • Gość: Konio Re: Wzywam migreników!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 11:16
              Gość portalu: ff napisał(a):

> kto ma miejsce na biurku to tylko CRT żadne LCD!.Nie masz problemów z białymi
              > pasami

Ustaw w tym swoim 15" kineskopie rozdzielczość na 1024x768 i tez będziesz mial
              białe pasy na stronach internetowych :)

> możesz oglądać zdjęcia w kolorach naturalnych

A na kineskopie masz prawidlowo ustawioną barwę ekranu ?
              Na ile stopni klewina masz ustawiony ekran ?

> oczy nie bolą jak oglądasz

Bolą na wszystkich monitorach jak masz je źle ustawiony kontrast i jasność.
              Te parametry się ZMIENIA - w zależności od oświetlenia w pomieszczeniu a nie
              jedzie na takich samych w słoneczny dzień i w nocy. :)
            • Gość: swinka_morska Re: Wzywam migreników!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.02.06, 13:24
              chyba tylko osoba niespelna rozumu patrzy w jakikolwiek monitor w
              nieoswietlonym pomieszczeniu... no ale jezeli juz ktos naprawde musi sie nocy
              konspirowac to polecam ten model sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=19718
              (no, moze niekoniecznie w tym sklepie, w innych jest taniej) - obraz sam sie
              przyciemnia/rozjasnia dopasowywujac sie do jakosci oswietlenia otoczenia
      • Gość: aaaaa Re: Monitor lcd czy crt?? IP: *.c29.msk.pl 27.02.06, 05:40
        Gość portalu: kloc napisał(a):

> maleńkie literki dla krótkowidzów mogą być katorgą.

raczej dla dalekowidza :-))
    • krzysztofsf Re: Monitor lcd czy crt?? 27.02.06, 08:11
      Kupilem 997MB samsunga.
      W zyciu nie mialbym 19-i LCD za ta cene o takich parametrach (tj kosztuje tyle ile najbadziewniejsze 17-i LCD).
      Ekran nieruchomy jak kartka papieru - idealny.
      • Gość: Greg Re: Monitor lcd czy crt?? IP: *.acn.waw.pl 27.02.06, 09:55
        Rzecz w tym, że rozdzielczość roboczą 19"CRT (1280x1024) mają już 17" LCD...
        • krzysztofsf Re: Monitor lcd czy crt?? 27.02.06, 10:17
          Gość portalu: Greg napisał(a):

> Rzecz w tym, że rozdzielczość roboczą 19"CRT (1280x1024) mają już 17" LCD...

Przy jakiej wielkosci ekranu i jakiej cenie za sztuke?
          Jesli wspomniany model ma rzeczywista przekatna widoczna 18 cali to jak to chcesz osiagnac na 17 calowym LCD ? Mam w rodzinie i LCD 17 I wspomniana 19-e i 19-a jest dostrzegalnie wieksza.
          • Gość: Real Re: Monitor lcd czy crt?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 11:19
            krzysztofsf napisał:

> Jesli wspomniany model ma rzeczywista przekatna widoczna 18 cali to jak to
            chcesz osiagnac na 17 calowym LCD ?

17" LCD ma REALNĄ przekątną ekranu jak 19" kineskopy.
            • krzysztofsf Re: Monitor lcd czy crt?? 27.02.06, 12:10
              Gość portalu: Real napisał(a):

> krzysztofsf napisał:
              >
              > > Jesli wspomniany model ma rzeczywista przekatna widoczna 18 cali to jak t
              > o
              > chcesz osiagnac na 17 calowym LCD ?
              >
              > 17" LCD ma REALNĄ przekątną ekranu jak 19" kineskopy.

Tak z ciekawosci postaram sie do konca tygodnia wymierzyc ekrany obu i podam wyniki. Optycznie wrazenie uzytkownika LCD bylo takie, ze ta konkretna 19-a jest wieksza, ale moze byc to mylne - sprawdze.
              • Gość: ff Re: Monitor lcd czy crt?? IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 28.02.06, 01:41
                Przekątne się nie liczą.Wiadomo że jakość obrazu na CRT jest o wiele lepsza.
              • krzysztofsf Re: Monitor lcd czy crt?? 28.02.06, 07:14
                krzysztofsf napisał:

> Gość portalu: Real napisał(a):
                >
                > > krzysztofsf napisał:
                > >
                > > > Jesli wspomniany model ma rzeczywista przekatna widoczna 18 cali to
                > jak t
                > > o
                > > chcesz osiagnac na 17 calowym LCD ?
                > >
                > > 17" LCD ma REALNĄ przekątną ekranu jak 19" kineskopy.
                >
                > Tak z ciekawosci postaram sie do konca tygodnia wymierzyc ekrany obu i podam wy
                > niki. Optycznie wrazenie uzytkownika LCD bylo takie, ze ta konkretna 19-a jest
                > wieksza, ale moze byc to mylne - sprawdze.

36,5cm x 27,2cm = 992,8 Crt Samsung 997MB
                33,5cm x 26,8cm = 897,8 Lcd Philips 170S (pierwszy, jaki w pracy dorwalem z miarka)

Czyli nie bylo zludzenia, powierzchnia ekrany CRT 19 (tej konkretnie) jest wieksza niz podanego LCD 17.
                3 cm dluzszy ekran jest do dostrzezenia dla uzytkownika siadajacego z innego sprzetu.
                • Gość: Mierniczy Re: Monitor lcd czy crt?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 07:35
                  krzysztofsf napisał:

> Czyli nie bylo zludzenia, powierzchnia ekrany CRT 19 (tej konkretnie) jest
                  wieksza niz podanego LCD 17.

Czyli 17" LCD ma przekątna naprawdę 17" a 19" kineskop to niecałe 18", lub
                  mniej - zleżnie od modelu.
                  Statystycznie 19" kineskopy mają około 17".
                  I nie trzeba aż tego mierzyć.
                  Wystarczy poczytać trochę o monitorach w internecie lub przejżeć testy w
                  periodykach. :)
                  To sprawa znana odkąd LCD pojawiły sie na rynku.

• krzysztofsf Re: Monitor lcd czy crt?? 28.02.06, 07:46
                    Gość portalu: Mierniczy napisał(a):

> krzysztofsf napisał:
                    >
                    > > Czyli nie bylo zludzenia, powierzchnia ekrany CRT 19 (tej konkretnie) jes
                    > t
                    > wieksza niz podanego LCD 17.
                    >
                    > Czyli 17" LCD ma przekątna naprawdę 17" a 19" kineskop to niecałe 18", lub
                    > mniej - zleżnie od modelu.
                    > Statystycznie 19" kineskopy mają około 17".
                    > I nie trzeba aż tego mierzyć.

Nie pisze statystycznie, tylkoo o tym konkretnie modelu, ktory realnie jest wiekszy od 17 LCD - i tyle.
                    Przy znacznie nizszej cenie i lepszej jakosci niz tanie LCD.

> Wystarczy poczytać trochę o monitorach w internecie lub przejżeć testy w
                    > periodykach. :)
                    > To sprawa znana odkąd LCD pojawiły sie na rynku.
                    >
                    • Gość: Marcin Re: Monitor lcd czy crt?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 10:11
                      krzysztofsf napisał:

> Nie pisze statystycznie, tylkoo o tym konkretnie modelu, ktory realnie jest
                      wiekszy od 17 LCD - i tyle.

Wszystkie 19" monitory kineskopowe nie mają 19" i nigdy nie będą miały - to
                      tyle :)
                      • krzysztofsf Re: Monitor lcd czy crt?? 28.02.06, 10:17
                        Gość portalu: Marcin napisał(a):

> krzysztofsf napisał:
                        >
                        > > Nie pisze statystycznie, tylkoo o tym konkretnie modelu, ktory realnie je
                        > st
                        > wiekszy od 17 LCD - i tyle.
                        >
                        > Wszystkie 19" monitory kineskopowe nie mają 19" i nigdy nie będą miały - to
                        > tyle :)

Nie maja rowniez wiatraczka i nie dmuchaja orzezwiajacym powiewem w twarz uzytkownika.
                        Przeczytaj moze cala tresc - ze zrozumieniem.
                • etom Re: Monitor lcd czy crt?? 28.02.06, 10:47
                  Ta 19 ma obszar aktywny 18` co podaje producent w specyfikacji.
                  CRT maja ok 1` mniejsza przekatna niz podawana ,bo czesc ekranu jest
                  przyslaniana ramka(w tym miejscu nie do utrzymania sa odpowiednie parametry
                  geometri)
                  Monitory LCD maja aktywna przekatna ekrany dokladnie taka jak podawana.
                  tiny.pl/m1x9
                  • krzysztofsf Re: Monitor lcd czy crt?? 28.02.06, 11:00
                    etom napisał:

> Ta 19 ma obszar aktywny 18` co podaje producent w specyfikacji.
                    > CRT maja ok 1` mniejsza przekatna niz podawana ,bo czesc ekranu jest
                    > przyslaniana ramka(w tym miejscu nie do utrzymania sa odpowiednie parametry
                    > geometri)
                    > Monitory LCD maja aktywna przekatna ekrany dokladnie taka jak podawana.
                    > tiny.pl/m1x9
                    >
                    Podalem to co wymierzylem i porownalem POWIERZCHNIE widzialna konkretnych modeli.
                    Jesli porownujemy wybrane parametry, to pod wzgledem ciezaru CRT sa nie do pobicia :))
                    • Gość: hh Re: Monitor lcd czy crt?? IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 28.02.06, 12:00
                      dyskutujecie o drobnostkach,ale wiadomo,że crt bije na głowę lcd.
                      • fugazzi Re: Monitor lcd czy crt?? 28.02.06, 12:05
                        Gość portalu: hh napisał(a):

> dyskutujecie o drobnostkach,ale wiadomo,że crt bije na głowę lcd.

Taaa, a Ziemia jest płaska, a Kopernik był kobietą.

Fugazzi...
                      • Gość: Greg Re: Monitor lcd czy crt?? IP: *.acn.waw.pl 28.02.06, 12:18
                        Najpierw ff, teraz hh, może od razu zz? Wyraźnie prowokujesz, bo argumentacji
                        nie przedstawiasz żadnej...
                        • gastovski Re: Monitor lcd czy crt?? 28.02.06, 12:26
                          Jak to nie przedstawia argumentacji!? Najsilniejszym argumentem ff/hh/zz
                          jest "teoria białych pasów", której nikt poza nim nie jest w stanie pojąć :)
                          Ale ciiii... nie karmić trolla...
                          • Gość: dominik666 Re: Monitor lcd czy crt?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.02.06, 14:18
                            dla mnie tylko CRT no ale nie samsung...

plamka - czyli punkt z których składa się obraz jest zazwyczaj mniejszy w CRT
                            niż w LCD (lepsza ostrość obrazu)

rozdzielczości - niedostępne dla LCD (tanich)np. 1600x1200@100Hz do której
                            jestem przezwyczajony,czy większe np. 1920x1440@75Hz przy grach
                            strategicznych :)

duże rozdzielczości+mała plamka = wspaniała jakość obrazu

białe pasy... hmm wydaje mi się że nie jest to wina monitrów ale po prostu
                            dopasowania stron do wyświetlania obrazu na "minitorkach" 17" :)
                            i2.tinypic.com/orla9h.jpg
                            • Gość: B@rt Re: Monitor lcd czy crt?? IP: 193.28.0.* 28.02.06, 15:01
                              Tzn. jak dopasowć wyświetlanie stron do monitorów o większych przekątnych ??
                              • Gość: czerstwy mietek Re: Monitor lcd czy crt?? IP: *.gazeta.pl / *.live-servers.net 28.02.06, 15:04
                                Zmniejszyć rozdzielczość :) Można powiększać przeglądarką, można zwiększać
                                czcionkę, ale tak żeby było ładnie to się nie da :)
                                • Gość: Nessie Re: Monitor lcd czy crt?? IP: *.acn.waw.pl 28.02.06, 15:14
                                  Da się, da - kto ci każe oglądać strony w przeglądarce rozciągniętej na cały
                                  ekran? Zmniejsz okno przeglądarki do rozmiaru strony, a białe pasy w magiczny
                                  sposób znikną ;)
                                  • etom Re: Monitor lcd czy crt?? 28.02.06, 15:49

> Da się, da - kto ci każe oglądać strony w przeglądarce rozciągniętej na cały
                                    > ekran? Zmniejsz okno przeglądarki do rozmiaru strony, a białe pasy w magiczny
                                    > sposób znikną ;)

Na dodatek np. tutaj (optymalizowane pod 800x600) pozostaje prawie 1/3 wolnego
                                    pulpitu na inne okno,lub co tam ktos sobie zechce otworzyc :-))
                                    • Gość: czerstwy mietek Re: Monitor lcd czy crt?? IP: *.gazeta.pl / *.live-servers.net 28.02.06, 15:53
                                      ale pytającemu chyba nie o to chodziło żeby się pozbyć pasów zmniejszając okno,
                                      tylko żeby dopasować rozmiar strony do przekątnej monitora - bo tak napisał. I
                                      tylko dziwi mnie dlaczego w takim razie nie zrobią rozdzielczości od razu ze
                                      2000 na monitorze 17" też można sobie otworzyć w okienku i zostanie jeszcze
                                      taaaka kupa miejsca na inne rzeczy
                                    • etom poprawka 28.02.06, 15:55
                                      etom napisał:

" pozostaje prawie 1/3 wolnego pulpitu"
                                      mialo byc ponad 1/3
                            • etom Re: Monitor lcd czy crt?? 28.02.06, 15:34
                              Gość portalu: dominik666 napisał(a):

> plamka - czyli punkt z których składa się obraz jest zazwyczaj mniejszy w CRT
                              > niż w LCD (lepsza ostrość obrazu)

Na pewno CRT nie ma " lepszj ostrość obrazu " niz LCD 9 przy rozdzielczosci
                              natywnej),wrecz odwrotnie.Wynika to z budowy i sposobu wyswietlania obrazu na
                              tych wyswietlaczach.
                              • Gość: dominik666 Re: Monitor lcd czy crt?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.02.06, 21:12
                                etom napisał:

> Gość portalu: dominik666 napisał(a):
                                >
                                > > plamka - czyli punkt z których składa się obraz jest zazwyczaj mniejszy w
                                > CRT
                                > > niż w LCD (lepsza ostrość obrazu)
                                >
                                > Na pewno CRT nie ma " lepszj ostrość obrazu " niz LCD 9 przy rozdzielczosci
                                > natywnej),wrecz odwrotnie.Wynika to z budowy i sposobu wyswietlania obrazu na
                                > tych wyswietlaczach.

natywna rozdzielczość w moim CRT to 1600x1200 - moim zdaniem idealna do pracy i zabawy

tylko na CRT moge w pełni podziwiać HDTV w rozdzielczości 1920x1080@100Hz - nie wiem ale chyba nie ma w ogóle żadnego panelu LCD zdolnego wyświetlac HDTV...

specifika,testy i opisy jesli chodzi o monitory mnie nie interesuje - ważne jest
                                to co widze ! A widze że obraz z CRT jest po prostu lepszy i koniec,jeśli chodzi o dane techniczne to poza zużyciem energi i miejsca którego mam pod dostatkiem CRT jest pod każdym względem lepszy parametrami niż LCD
                                • Gość: aaaaa Re: Monitor lcd czy crt?? IP: *.c29.msk.pl 01.03.06, 15:00

> tylko na CRT moge w pełni podziwiać HDTV w rozdzielczości 1920x1080@100Hz -
                                  > nie wiem ale chyba nie ma w ogóle żadnego panelu LCD zdolnego wyświetlac
                                  . HDTV...

nie pindol bo nie wiesz o czym piszesz
                                  HDTV poza USA i Japonia praktycznie nie istnieje
                                  LCD HDTV mozna kupic tak jak i CRT
                                  odtwarzaczy HDTV w Europie jest jak na lekarstwo
                                  plyty z filmami sa u nas niedostepne nawet w wyporzyczalniach
                                  odtwarzanie "normalnych" filmow na TV HDT na pewno nie polepsza obrazu w
                                  stosunku do zwyklych TV
                                  wiec co ogladasz na tym swoim sprzecie za gruba kase ?????
                                  • Gość: dominik666 Re: Monitor lcd czy crt?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.03.06, 21:19
                                    > HDTV poza USA i Japonia praktycznie nie istnieje

tu się grubo mylisz no ale jedźmy dalej

> LCD HDTV mozna kupic tak jak i CRT
                                    pisałem O ROZDZIELCZOŚCI HDTV - pokaż mi plazme czy lcd zdolna wyświetlić HDTV
                                    w 1920x1080 ! (nie że pisze na plastiku hdtv ready)

> odtwarzanie "normalnych" filmow na TV HDT na pewno nie polepsza obrazu w
                                    > stosunku do zwyklych TV
                                    > wiec co ogladasz na tym swoim sprzecie za gruba kase ?????

chyba najlepszą przewagą - swoistym gwoździem jest cena monitorów CRT... - 21"
                                    monitor na kineskopie sony trinitron kosztuje (używany na gwarancji) około 400-
                                    500 pln :)

za cene wspomnianego samsunga mam geforce 7800 AGP + 21" monitor zdolny
                                    wyświetlać obrazy w rozdzielczościach i jakości o których posiadacze LCD mogą
                                    pomarzyć...

po prostu z ilu punktów składa się obraz tym jest on wyraźniejszy,zawiera
                                    więcej szczegółów to jest fakt bezsporny i każdy musi się z tym zgodzić - nie
                                    chodzi mi tutaj o strony html czy linie poleceń bo to takich rzeczy (praca)
                                    używam laptopa 133 Mhz i do programowania np. routerów,modemów itp całkowicie
                                    mi wystarcza ale do rozrywki,filmów a szczególnie gier rozdzielczość to
                                    podstawa - proste porównanie to aparaty cyfrowe - im lepszy tym czulszą ma
                                    matryce - to nic innego jak ilośc punktów z którch składa się obraz

BTW jestem bardzo ciekawy co będzie kiedy monitory osiągną możliwość
                                    wyświetlania obrazu skaładającego się z 10k pixeli na 10k - ludzkie oko w
                                    przybliżeniu odbiera obraz z taką rozdzielczości - wydaje mi się że nie
                                    będziemy wtedy mogli rozróżnić obrazu sztucznie wyświetlanego od
                                    rzeczywistości - im bliżej do tego ideału tym lepiej - takie jest moje zdanie.
                                    • krzysztofsf Re: Monitor lcd czy crt?? 01.03.06, 21:40

> BTW jestem bardzo ciekawy co będzie kiedy monitory osiągną możliwość
                                      > wyświetlania obrazu skaładającego się z 10k pixeli na 10k - ludzkie oko w
                                      > przybliżeniu odbiera obraz z taką rozdzielczości - wydaje mi się że nie
                                      > będziemy wtedy mogli rozróżnić obrazu sztucznie wyświetlanego od
                                      > rzeczywistości - im bliżej do tego ideału tym lepiej - takie jest moje zdanie.

Sadze, ze rozwoj monitorow CRT bedzie raczej juz spowolniony i beda coraz bardziej niszowe - medycyna, przemysl. Te fabryki, ktore meda dalej produkowac na rynek masowy nie beda raczej inwestowac w technologie, a w zastosowaniach niszowych o wysokiej jakosci beda bardzo drogie.
                                      Natomiast LCD beda sie rozwijac. Osobiscie jestem ciekawy, czy jest mozliwe rozwiazanie w ktorym w jednym panelu beda 3 czy wiecej warstw cieklokrystalicznych - co umozliwiloby efekt trojwymiarowosci, przy rozdzieleniu obrazu (naturalnie dedykowanego pod taki sprzet i przy odpowiednich kartach grafiki) na poszczegolne warstwy w celu uzyskaniu efektu bryl i glebi.
                                      Ale to bylaby piesn nastepnego dziesieciolecia. No coz, za 4-5 lat bede zmienial mojego CRT, zobaczymy na co.
                                      • Gość: Nessie Re: Monitor lcd czy crt?? IP: *.acn.waw.pl 01.03.06, 21:56
                                        Z ciekawości zapytam, dlaczego akurat w medycynie widzisz niszę dla CRT?
                                        • krzysztofsf Re: Monitor lcd czy crt?? 01.03.06, 22:33

> Z ciekawości zapytam, dlaczego akurat w medycynie widzisz niszę dla CRT?

Widziales jakis aparat diagnostyczny z obrazem wyswietlanym na LCD ?
                                          Przy cenie sprzetu cena wyswietlacza jest promilem wartosci - a jednak stosowane sa CRT (Tj technologia lampy kineskopowej). A przyczyny? To juz trzeba zapytac konstruktorow dlaczego wybieraja ta technologie.
                                          • Gość: Nessie Re: Monitor lcd czy crt?? IP: *.acn.waw.pl 01.03.06, 22:57
                                            A widziałam, widziałam. Przy ostatnim USG tarczycy. Pani radiolog miała laptopa
                                            podłączonego do aparatury. Na laptopie obrabiała zdjęcie z aparatury, robiła
                                            opis i wysyłała na drukarkę :)
                                            • krzysztofsf Re: Monitor lcd czy crt?? 01.03.06, 23:45
                                              Aparature z wlasnym monitorem, a nie podlaczanym zewnetrznym komputerem.
                                      • Gość: klaps Re: Monitor lcd czy crt?? IP: *.gazeta.pl / *.live-servers.net 02.03.06, 10:47
                                        > Natomiast LCD beda sie rozwijac.

Mam nadzieję że nie zbyt długo. Wprawdzie w LCD parę firm już wpakowało kupę
                                        kasy (niestety) i jeszcze parę lat może to potrwać. Ja czekam na technologię OLED ;)
                                    • Gość: Nessie Re: Monitor lcd czy crt?? IP: *.acn.waw.pl 01.03.06, 21:59
                                      > BTW jestem bardzo ciekawy co będzie kiedy monitory osiągną możliwość
                                      > wyświetlania obrazu skaładającego się z 10k pixeli na 10k - ludzkie oko w
                                      > przybliżeniu odbiera obraz z taką rozdzielczości - wydaje mi się że nie
                                      > będziemy wtedy mogli rozróżnić obrazu sztucznie wyświetlanego od
                                      > rzeczywistości

Hm, a jak patrzysz na zdjęcie z aparatu analogowego, wywołane na tradycyjnym
                                      papierze fotograficznym, to potrafisz odróżnić od rzeczywistości? :)

BTW, co to za technologia plazmowa w telewizorach? Nie mam TV, to się nie znam.
                                      :) I dlaczego nie stosuje się jej w panelach do monitorów? Za niska
                                      rozdzielczość, czas reakcji?
                                      • gastovski Re: Monitor lcd czy crt?? 01.03.06, 22:07
                                        Bo piksle są wielkości...hm.. małej świetlówki. Dosłownie.
                                        • Gość: Nessie Re: Monitor lcd czy crt?? IP: *.acn.waw.pl 01.03.06, 22:58
                                          Ale to jest jakieś ograniczenie nie do pokonania, wynikające z samej
                                          technologii? (Tak jak minimalna "cienkość" ścieżek w układach scalonych wynika
                                          ze stosowania takiej, a nie innej technologii?) Czy raczej można się spodziewać
                                          wielkich postępów i pojawienia się monitorów plazmowych?
                                          • gastovski Re: Monitor lcd czy crt?? 01.03.06, 23:17
                                            > Ale to jest jakieś ograniczenie nie do pokonania, wynikające z samej
                                            > technologii?

Jest dokładnie tak jak piszesz. Na razie nie wiadomo jak pokonac granice 0,3mm -
                                            to absolutne minimum wielkości piksela, przeważnie są one większe. Dlatego
                                            najmniejsze plazmy mają ok 32". Raczej nie będą kombinować jak zmniejszyć
                                            plazmy bo rynek monitorów wypełniają LCD i CRT. Prędzej pojawi się jakaś nowa
                                            technologia a plazmy raczej zostaną jako wyświetlacze telewizyjne / projektory.
                                    • Gość: aaaaa Re: Monitor lcd czy crt?? IP: *.c29.msk.pl 02.03.06, 06:02

> po prostu z ilu punktów składa się obraz tym jest on wyraźniejszy,zawiera
                                      > więcej szczegółów to jest fakt bezsporny i każdy musi się z tym zgodzić - nie
                                      > chodzi mi tutaj o strony html czy linie poleceń bo to takich rzeczy (praca)
                                      > używam laptopa 133 Mhz i do programowania np. routerów,modemów itp całkowicie
                                      > mi wystarcza ale do rozrywki,filmów a szczególnie gier rozdzielczość to
                                      > podstawa

dalej pitolisz a nie masz pojecia o czym !!
                                      jak monitor ma kilka razy wieksza rozdzielczosc niz odtwarzany np. film to
                                      obraz bedzie gorszy ( albo po prostu mniejszy)niz na takim ktory ma
                                      rozdzielczosc dokladnie jak sygnal zrodlowy - bo bedzie musial byc
                                      interpolowany z mniejszej rozdzielczosci na ta wieksza a to oznacza tylko
                                      pogorszenie obrazu
                                      poki co i tak nie ma plyt i innych zrodel dostosowanych do HD wiec mozesz sie
                                      tylko chwalic sasiadom ze masz monitor czy TV HD :-((
                                      dla wiedzacych oznacza to tylko 9na razie)jedno - wyrzucenie pieniedzy w bloto

> proste porównanie to aparaty cyfrowe - im lepszy tym czulszą ma
                                      > matryce - to nic innego jak ilośc punktów z którch składa się obraz

no i widzisz jak nic nie kumasz ?
                                      to porownanie jest nieuprawnione i przez to do d...y

o ile w aparatach cyfrowych duza rozdzielczosc znaczy ze wiecej szczegolow
                                      mozna zapisac (czyli lepsza jakosc) to juz do odtworzenia obrazu na monitorze
                                      najlepszy (pod wzgledem rozdzielczosci) jest monitor z dokladnie taka
                                      rozdzielczoscia jak ma zrodlo - jak bedzie wieksza lub mniejsza to
                                      tylko "zepsuje" potencjalna jakosc zrodla

• Gość: dominik666 Re: Monitor lcd czy crt?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.03.06, 14:50
                                        > o ile w aparatach cyfrowych duza rozdzielczosc znaczy ze wiecej szczegolow
                                        > mozna zapisac (czyli lepsza jakosc) to juz do odtworzenia obrazu na monitorze
                                        > najlepszy (pod wzgledem rozdzielczosci) jest monitor z dokladnie taka
                                        > rozdzielczoscia jak ma zrodlo - jak bedzie wieksza lub mniejsza to
                                        > tylko "zepsuje" potencjalna jakosc zrodla

a jak chcesz odtworzyć obraz z aparatu na monitorze który NIE JEST W STANIE
                                        wyświetlic obrazu a takiej rozdzielczości ?
                                        > poki co i tak nie ma plyt i innych zrodel dostosowanych do HD wiec mozesz sie
                                        > tylko chwalic sasiadom ze masz monitor czy TV HD :-((

póki co to jest kilka stacji HDTV w europie - kilkadziesiąd w USA,kanadzie itp.

prosieben HD
                                        sat 1 HD
                                        na których lecą filmy,programy itp - są to programy FTA - nie trzeba płacić za
                                        ich oglądanie.
                                        jest jeszcze kilka zakodowanych ale to już inna historia :)
                                        • fugazzi Re: Monitor lcd czy crt?? 02.03.06, 16:15

> a jak chcesz odtworzyć obraz z aparatu na monitorze który NIE JEST W STANIE
                                          > wyświetlic obrazu a takiej rozdzielczości ?

Póki co, to nie znam monitora, ani CRT, ani LCD który potrafi wyświetlić obraz
                                          wysokiej rozdzielczości z aparatu cyfrowego w skali 1:1 na całości ekranu.
                                          Matryca o rozdzielczości 8 mln pikseli tworzy obraz o wymiarach 3264 x 2448.
                                          Monitor o rozdzielczości 1600x1200 potrafi wyświetlić w całości zdjęcie jedynie
                                          2 mega pikselowe. Zdjęcia oglądane w całości są zmniejszane do wymiarów ekranu
                                          przez program wyświetlający, np. IrfanView.

Pozdrawiam, Fugazzi...
                                          • Gość: Nessie Re: Monitor lcd czy crt?? IP: *.acn.waw.pl 02.03.06, 17:44
                                            > Monitor o rozdzielczości 1600x1200 potrafi wyświetlić w całości zdjęcie jedynie
                                            > 2 mega pikselowe. Zdjęcia oglądane w całości są zmniejszane do wymiarów ekranu
                                            > przez program wyświetlający, np. IrfanView.

I to powoduje problemy z obróbką fotografii na panelach LCD? (Pomijając
                                            oczywiście kwestie kolorów)
                                            • fugazzi Re: Monitor lcd czy crt?? 02.03.06, 20:10

> I to powoduje problemy z obróbką fotografii na panelach LCD? (Pomijając
                                              > oczywiście kwestie kolorów)

No właśnie tylko kwestia kolorów jest problemem, a nie rozdzielczość. Na żadnym
                                              CRT nie wyświetlisz całego zdjęcia z matrycy 8, a chyba i 5 megapikselowej.

Pozdrawiam, Fugazzi...
                                              • Gość: Nessie Re: Monitor lcd czy crt?? IP: *.acn.waw.pl 02.03.06, 20:28
                                                No tak, ale jednak CRT nie robi takich błędów przy skalowaniu rozdzielczości jak
                                                LCD? Albo ja coś mylę :)

Przepraszam, że tak drążę, ale chcę wiedzieć, co kupuję ;) W końcu i tak chyba
                                                nie wytrzymam z ciekawości i kupię ten LCD. Ach, gdzie te czasy, kiedy się
                                                kupowało każdą sprzętową nowinkę... :/
                                                • fugazzi Re: Monitor lcd czy crt?? 03.03.06, 08:41

> No tak, ale jednak CRT nie robi takich błędów przy skalowaniu rozdzielczości
                                                  > jak LCD? Albo ja coś mylę :)

Co to znaczy skalowanie rozdzielczości? Nie chce mi się czytać całego wątku, bo
                                                  miejscami jest bzdurny. Monitory LCD mają tzw. rozdzielczość natywną i wyższej
                                                  się nie da uzyskać. Czyli dla 17 i 19 calowych LCD jest to 1280x1024 i znaczy
                                                  to, że tyle jest elementów świecących w matrycy. Aby uzyskać większą
                                                  rozdzielczośc trzebaby zwiększyć ilość punktów, a nie da się. Bo i jak?
                                                  Można rozdzielczość zmniejszać, ale wtedy tracimy na jakości obrazu.
                                                  Co do obróbki zdjęć to monitory LCD są uważane za nieodpowiednie z powodu
                                                  pewnego fałszowania kolorów. Jak bardzo są one fałszowane zależy od jakości
                                                  monitora. Oczywiście są pewne typy które mają z kolorami większe problemy i są
                                                  typy które mają problemy mniejsze. To jest w zasadzie ważne dla zawodowych
                                                  grafików, a nie dla użytkownika który obrabia zdjęcie cioci, albo pamiątkę znad
                                                  morza. Tym bardziej, że kupując w miarę znana markę nie zauważa się jakiś
                                                  drastycznych przekłamań jak niektórzy sugerują. Nie uszkodzony monitor LCD bije
                                                  na głowę CRT pod względem ostrości i geometrii obrazu. Ci co mówią inaczej mają
                                                  z reguły jakies wynalazki z allegro typu Medion i tym podobne.
                                                  Od dwóch lat używam monitora LCD 17" Iiyama 430 i pomimo tego że obrabiam pewne
                                                  rzeczy graficznie to nie mam powodu do narzekań.
                                                  Obraz stron internetowych jest faktycznie mały, ale to kwestia przyzwyczajenia.
                                                  Dlatego też gdybym miał możliwość to wybrałbym LCD 19". Rozdzielczość ta sama,
                                                  ale ekran relatywnie większy. Chociaż wolne miejsce po bokach strony www nadal
                                                  będzie takie samo, ale literki większe. Rozpisałem się, nie do końca na temat:)

Pozdrawiam, Fugazzi...
                                                  • Gość: Nessie Re: Monitor lcd czy crt?? IP: *.acn.waw.pl 03.03.06, 14:03
                                                    Chodziło mi o wyświetlanie zdjęcia o wielkości, dajmy na to 4000 x 4000 pikseli
                                                    na natywnej rozdzielczości monitora 1280...

Zresztą, przecież nie wyrzucam mojego monitora CRT, do konkretnych zastosowań
                                                    mogę sobie przełączyć z jednego na drugi i tyle :)

Chyba jednak kupię jakąś 17-tkę Samsunga... Do tych Benków nie mam zaufania,
                                                    pewnie Samsung im spylał te gorsze matryce, a sobie zostawiał lepsze ;)
                                          • Gość: dominik666 Re: Monitor lcd czy crt?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.03.06, 21:45
                                            Póki co, to nie znam monitora, ani CRT, ani LCD który potrafi wyświetlić obraz
                                            > wysokiej rozdzielczości z aparatu cyfrowego w skali 1:1 na całości ekranu.

z aparatu 4 Megapixela tak :) w rozdzielczości 2048x1536

tylko że wtedy strona gazety wygląda jak banner :D
                                            i2.tinypic.com/outs8l.jpg
                                            z tym skalowaniem w dół jest różnie - jeśli wyświetlisz to zdjęcie w tej
                                            rozdzielczości na całym ekranie w rozdziałce np. 1600x1200 to nie zobaczysz
                                            tekstu - można "na siłe" przeskalować obraz do rodzielczości zdolnej do
                                            wyświetlenia przez monitor ale im mniejsza jest ta rozdzielczość tym zdjęcie
                                            zawiera mniej szczegółów,informacji które odbieramy oczami.

• Gość: aaaaa Re: Monitor lcd czy crt?? IP: *.c29.msk.pl 03.03.06, 00:49

> a jak chcesz odtworzyć obraz z aparatu na monitorze który NIE JEST W STANIE
                                          > wyświetlic obrazu a takiej rozdzielczości ?

nie mieszaj :-(( bo to nie ma nic wspolnego z tematem - podajesz rozdzielczosc
                                          matrycy w cyfrowkach jako analogie do rozdzielczoscia monitora ,by udowodnic ze
                                          monitor o b.duzej rozdzileczosci ma lepszy obraz tak jak lepsza jest fotka w
                                          duzej rozdz.
                                          a to sie ma nijak do siebie - nie mozna tego porownywac - jedno jest zrodlem a
                                          drugie odbiornikiem-wyswietlaczem

poza tym piszesz o rozdielczosci a podajesz za przyklad ilosc linii w poziomie
                                          i pionie monitora a to w oderwaniu od wymiarow monitora praktycznie niewiele
                                          znaczy
                                          jakosc obrazu (m.innymi)zalezy od rozdzielczosci - il. punktow na cal (cm)-
                                          przy duzei il. linii i b.duzym ekranie rozdzielczosc moze byc mniejsza niz przy
                                          mniejszej il. linii i malym ekranie
                                          jedyny plus to wiekszy ekran ,ale (przy zalozeniu ze oba maja taka sama rozd.)
                                          trzeba na niego patrzec z proporcjonalnie wiekszej odleglosci bo inaczej bedzie
                                          sie widziec obraz bardziej ziarnisty niz na tym malym z mniejszej odleglosci

generalnie sama b.duza il. linii w monitorze jeszcze o niczym nie
                                          swiadczy ,b.wazna jest jakosc i dostowanie do niego zrodla sygnalu a tego u nas
                                          jak na razie brak - jeden czy dwa programy testowe po pare godz. :-(((

• gastovski Re: Monitor lcd czy crt?? 02.03.06, 21:23
                                  > tylko na CRT moge w pełni podziwiać HDTV w rozdzielczości 1920x1080@100Hz -nie
                                  > wiem ale chyba nie ma w ogóle żadnego panelu LCD zdolnego wyświetlac HDTV...

Są takie LCD. Są nawet laptopy (SONY VAIO VGN-A497XP) mające matrycę 1920x1200
                                  i to przy 17" przekątnej (!)
                                  • Gość: dominik666 Re: Monitor lcd czy crt?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.03.06, 17:04
                                    gastovski napisał:
                                    > Są takie LCD. Są nawet laptopy (SONY VAIO VGN-A497XP) mające matrycę
                                    1920x1200
                                    > i to przy 17" przekątnej (!)

uu ten laptop jest świetny -

jest LCD warty przesiadki z CRT - szukając w necie znalazłem coś takiego
                                    www.westinghousedigital.com/pc-44-7-42-1080p-monitor.aspx
                                    rozumiem na taki moge się przesiadać z CRT ale nie na knota made in china...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka