Gość: Ewa IP: 195.229.241.* 24.11.02, 13:54 Jaka jest różnica pomiędzy tym jak instaluje się OS.Co niesie za sobą sformatowanie w Systemie NTFS a co w FAT32?? Ewa Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Pri Re: System files NTFS a FAT32 IP: *.myslowice.artcom.pl 24.11.02, 14:24 Gość portalu: Ewa napisał: > Co niesie za sobą > sformatowanie w Systemie NTFS a co w FAT32?? Jaki jest FAT - kazdy widzi. Ograniczony system, niezapewniajacy nawet minimum bezpieczesntwa. Natomiast NTSF (NT File System) daje duuuzo wieksze mozliwosci takie jak: - rozmiar partycji - 2 terabajty (ciekawe kiedy bede tyle mial... hie hie) - logi sytemowe odnoszace sie do kazdego pliku i kazdej operacji na nich (naprawde GENIALNA sprawa) - szyfrowanie danych w czasie rzeczywistym - przydzielanie praw uzytkownikom do katalogow programow etc. - quota - ilosc miesca dla uzytkownika np. mlodszemu bratu - 1 gb i spokoj :> - mount - tak jak w unixach, montowanie dysku - widziany jest jako katalog - klucz do szyfrowania 56 albo 128 bitowy Minus jest taki ze WIn98 i tym podobne smieci maja problem z poprawna obsluga NTSF (czyt. nie dzialaja :>) ale mozna zainstalowac dodatkowe programiki ktore pozwola chociaz na odczyt danych. Osobiscie polecam NTSF. Link Zgłoś
Gość: jap Re: System files NTFS a FAT32 IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 24.11.02, 17:30 Wszystko to prawda, ale dla przeciętnego użytkownika to nawet nadmiar szczęścia. Nie sądzę, żeby badał logi i szyfrował. Dołożę coś, co może dodatkowo przekonać: NTFS to system dużo stabilniejszy - mniejsze zatem prawdopodobieństwo, że coś "samo z siebie" stanie się na dysku nie do odczytania. Generalnie same plusy, trzeba tylko pamiętać, że nie każdy system odczyta NTFS (Win NT/2000/XT tak) i że NTFS, w zasadzie, nie da się przekształcić na FAT. Link Zgłoś
armstrong Co się ma nie dać?!? 24.11.02, 17:36 Gość portalu: jap napisał: >(...) >i że NTFS, w zasadzie, nie da się > przekształcić na FAT. Wystarczy przekopiować np. zawartość partycji NTFS na partycję FAT, i już po "przekształceniu"... To jakby konwersja w locie! :) Link Zgłoś
Gość: jap Re: Co się ma nie dać?!? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 24.11.02, 18:40 armstrong napisał: > Gość portalu: jap napisał: > >(...) > >i że NTFS, w zasadzie, nie da się > > przekształcić na FAT. > > Wystarczy przekopiować np. zawartość partycji NTFS na partycję FAT, > i już po "przekształceniu"... > To jakby konwersja w locie! :) Dlatego napisałem "w zasadzie". A co zrobić, gdy dysk zapełniony w 90%, nie ma miejsca na kolejną partycję, a większy dysk w sklepie? A poza tym aktywnej partycji systemowej tak łatwo się nie kopiuje. Link Zgłoś
Gość: Pri Re: Co się ma nie dać?!? IP: *.myslowice.artcom.pl 24.11.02, 21:28 Polecenie XCopy kopiuje jak leci (z odpowiednimi parametrami oczywiscie) :D Oczywiscie w sytyacji uzycia algorytmow szyforwania... du....a blada :D - szczegolnie w przypadku NTSF 5.0 A zdaje sie ze ostatni partition magic przeksztalca partycje fat na ntsf i odwrotnie :D Link Zgłoś
Gość: jap Re: Co się ma nie dać?!? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 24.11.02, 23:21 Od kiedy xcopy kopiuje bootowalną partycję systemową (z bootsektorem?). Natomiast ma opcję: /G co daje: "allows the copying of encrypted files to destination that does not support encription" - nie próbowałem. Najnowszy Partition Magic ma teoretycznie możliwość konwersji z NTFS an FAT. Próbowałem raz, zaczął i wywalił jakiś błąd. To było już jakiś czas temu, nie pamiętam jaki. Generalnie - nie wyszło. Może ktoś próbował. Link Zgłoś
Gość: Waldek Re: Co się ma nie dać?!? IP: 195.229.241.* 24.11.02, 23:24 Jap,sprawdź pocztę. Waldek Link Zgłoś
Gość: Pri Re: Co się ma nie dać?!? IP: mieszko.pl.u* 25.11.02, 07:35 Czy ja mowilem ze kopiuje bootowalna..... :> Kopiuje dane :D bez najmniejszego problemu. W moim przypadku przelacznik /G pozwolil skopiowac zakodowane dane. Co prawda za cholere niedalo sie ich odczytac - ale ilosc zajetego miesca sie zgadzala :D Link Zgłoś
jacek19 Re: Co się ma nie dać?!? 25.11.02, 08:12 hmm ja konwertowałem partycje z NTFS do fat32 pod win 2000 w partition magic i poszło bez problemu to samo było pod NT 4.0 do fat16 badz 32 i po zabawie. Zadnego błedu mi nigdy nie wyśliwetliło :)) BTW: Partition Magic 7 jest naprawde dobry jeśli chodzi o partycje i szcególnie polecam go wszystkim, którzy lubią się "bawić" partycjami:)) Link Zgłoś
Gość: jap Re: Co się ma nie dać?!? IP: *.bridge.com 25.11.02, 09:33 jacek19 napisał: > hmm ja konwertowałem partycje z NTFS do fat32 pod win 2000 w partition magic i > poszło bez problemu to samo było pod NT 4.0 do fat16 badz 32 i po zabawie. > Zadnego błedu mi nigdy nie wyśliwetliło :)) > BTW: Partition Magic 7 jest naprawde dobry jeśli chodzi o partycje i szcególnie > > polecam go wszystkim, którzy lubią się "bawić" partycjami:)) Pewnie miałem jakiś inny problem. Partition Magic używam często (jest już wersja 8), ale nie mam potrzeby robić takiej konwersji, bo po co. A eksperymentować na swoim chodzącym kompie nie będę. A w ogóle, strasznie się tu rozwinęła dyskusja. Było proste pytanie - jakie są zalety NTFS. Wszyscy zastanawiają się jak NTFS przekształcić na FAT. Skoro NTFS jest taki dobry, to po cholerę wracać do FAT? Skończmy może ten temat. Link Zgłoś
armstrong W takim razie dodam jeszcze jedna cechę NTFS: 25.11.02, 10:44 w porównaniu z FAT-em - MNIEJ i RZADZIEJ fragmentuje pliki! Ale kogo to obchodzi, hehe... Link Zgłoś