Dodaj do ulubionych

System files NTFS a FAT32

IP: 195.229.241.* 24.11.02, 13:54
Jaka jest różnica pomiędzy tym jak instaluje się OS.Co niesie za sobą
sformatowanie w Systemie NTFS a co w FAT32??
Ewa
Obserwuj wątek
    • Gość: Pri Re: System files NTFS a FAT32 IP: *.myslowice.artcom.pl 24.11.02, 14:24
      Gość portalu: Ewa napisał:

> Co niesie za sobą
      > sformatowanie w Systemie NTFS a co w FAT32??
      Jaki jest FAT - kazdy widzi. Ograniczony system, niezapewniajacy nawet minimum
      bezpieczesntwa. Natomiast NTSF (NT File System) daje duuuzo wieksze mozliwosci
      takie jak:
      - rozmiar partycji - 2 terabajty (ciekawe kiedy bede tyle mial... hie hie)
      - logi sytemowe odnoszace sie do kazdego pliku i kazdej operacji na nich
      (naprawde GENIALNA sprawa)
      - szyfrowanie danych w czasie rzeczywistym
      - przydzielanie praw uzytkownikom do katalogow programow etc.
      - quota - ilosc miesca dla uzytkownika np. mlodszemu bratu - 1 gb i spokoj :>
      - mount - tak jak w unixach, montowanie dysku - widziany jest jako katalog
      - klucz do szyfrowania 56 albo 128 bitowy

Minus jest taki ze WIn98 i tym podobne smieci maja problem z poprawna obsluga
      NTSF (czyt. nie dzialaja :>) ale mozna zainstalowac dodatkowe programiki ktore
      pozwola chociaz na odczyt danych. Osobiscie polecam NTSF.
      • Gość: jap Re: System files NTFS a FAT32 IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 24.11.02, 17:30
        Wszystko to prawda, ale dla przeciętnego użytkownika to nawet nadmiar
        szczęścia. Nie sądzę, żeby badał logi i szyfrował. Dołożę coś, co może
        dodatkowo przekonać: NTFS to system dużo stabilniejszy - mniejsze zatem
        prawdopodobieństwo, że coś "samo z siebie" stanie się na dysku nie do
        odczytania. Generalnie same plusy, trzeba tylko pamiętać, że nie każdy system
        odczyta NTFS (Win NT/2000/XT tak) i że NTFS, w zasadzie, nie da się
        przekształcić na FAT.
        • armstrong Co się ma nie dać?!? 24.11.02, 17:36
          Gość portalu: jap napisał:
          >(...)
          >i że NTFS, w zasadzie, nie da się
          > przekształcić na FAT.

Wystarczy przekopiować np. zawartość partycji NTFS na partycję FAT,
          i już po "przekształceniu"...
          To jakby konwersja w locie! :)
          • Gość: jap Re: Co się ma nie dać?!? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 24.11.02, 18:40
            armstrong napisał:

> Gość portalu: jap napisał:
            > >(...)
            > >i że NTFS, w zasadzie, nie da się
            > > przekształcić na FAT.
            >
            > Wystarczy przekopiować np. zawartość partycji NTFS na partycję FAT,
            > i już po "przekształceniu"...
            > To jakby konwersja w locie! :)
            Dlatego napisałem "w zasadzie". A co zrobić, gdy dysk zapełniony w 90%, nie ma
            miejsca na kolejną partycję, a większy dysk w sklepie? A poza tym aktywnej
            partycji systemowej tak łatwo się nie kopiuje.
            • Gość: Pri Re: Co się ma nie dać?!? IP: *.myslowice.artcom.pl 24.11.02, 21:28
              Polecenie XCopy kopiuje jak leci (z odpowiednimi parametrami oczywiscie) :D
              Oczywiscie w sytyacji uzycia algorytmow szyforwania... du....a blada :D
              - szczegolnie w przypadku NTSF 5.0
              A zdaje sie ze ostatni partition magic przeksztalca partycje fat na ntsf i
              odwrotnie :D
              • Gość: jap Re: Co się ma nie dać?!? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 24.11.02, 23:21
                Od kiedy xcopy kopiuje bootowalną partycję systemową (z bootsektorem?).
                Natomiast ma opcję: /G co daje: "allows the copying of encrypted files to
                destination that does not support encription" - nie próbowałem.
                Najnowszy Partition Magic ma teoretycznie możliwość konwersji z NTFS an FAT.
                Próbowałem raz, zaczął i wywalił jakiś błąd. To było już jakiś czas temu, nie
                pamiętam jaki. Generalnie - nie wyszło. Może ktoś próbował.
                • Gość: Waldek Re: Co się ma nie dać?!? IP: 195.229.241.* 24.11.02, 23:24
                  Jap,sprawdź pocztę.
                  Waldek
                • Gość: Pri Re: Co się ma nie dać?!? IP: mieszko.pl.u* 25.11.02, 07:35
                  Czy ja mowilem ze kopiuje bootowalna..... :>
                  Kopiuje dane :D bez najmniejszego problemu. W moim przypadku przelacznik /G
                  pozwolil skopiowac zakodowane dane.
                  Co prawda za cholere niedalo sie ich odczytac - ale ilosc zajetego miesca sie
                  zgadzala :D
                • jacek19 Re: Co się ma nie dać?!? 25.11.02, 08:12
                  hmm ja konwertowałem partycje z NTFS do fat32 pod win 2000 w partition magic i
                  poszło bez problemu to samo było pod NT 4.0 do fat16 badz 32 i po zabawie.
                  Zadnego błedu mi nigdy nie wyśliwetliło :))
                  BTW: Partition Magic 7 jest naprawde dobry jeśli chodzi o partycje i szcególnie
                  polecam go wszystkim, którzy lubią się "bawić" partycjami:))
                  • Gość: jap Re: Co się ma nie dać?!? IP: *.bridge.com 25.11.02, 09:33
                    jacek19 napisał:

> hmm ja konwertowałem partycje z NTFS do fat32 pod win 2000 w partition magic
                    i
                    > poszło bez problemu to samo było pod NT 4.0 do fat16 badz 32 i po zabawie.
                    > Zadnego błedu mi nigdy nie wyśliwetliło :))
                    > BTW: Partition Magic 7 jest naprawde dobry jeśli chodzi o partycje i
                    szcególnie
                    >
                    > polecam go wszystkim, którzy lubią się "bawić" partycjami:))
                    Pewnie miałem jakiś inny problem. Partition Magic używam często (jest już
                    wersja 8), ale nie mam potrzeby robić takiej konwersji, bo po co. A
                    eksperymentować na swoim chodzącym kompie nie będę.
                    A w ogóle, strasznie się tu rozwinęła dyskusja. Było proste pytanie - jakie są
                    zalety NTFS. Wszyscy zastanawiają się jak NTFS przekształcić na FAT. Skoro NTFS
                    jest taki dobry, to po cholerę wracać do FAT? Skończmy może ten temat.
                    • armstrong W takim razie dodam jeszcze jedna cechę NTFS: 25.11.02, 10:44
                      w porównaniu z FAT-em - MNIEJ i RZADZIEJ fragmentuje pliki!
                      Ale kogo to obchodzi, hehe...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka