Dodaj do ulubionych

Przywracanie obrazu za pomocą Norton Ghost....

IP: 213.42.2.* 25.02.06, 09:36
Witam !!!

Jeśli chodzi o ten program to stawiam pierwsze kroki i chciałbym trochę
podpowiedzi z Waszej strony na ten temat.

Otóż po stworzeniu partycji(dotychczas miałem jedynie jeden disc "C")
postanowiłem nauczyć się jak tworzyć i przywracać obraz partycji Norton Ghost'em.
Mój dysk systemowy to teraz "D"(tak myślę,bo wszystko co instaluję
"leci"właśnie tam).Tworzony obraz partycji "D" zapisany jest na "C"
Moje pytanie brzymi: Czy w takim układzie jak zaatakują mnie wirusy to czy po
przywróceniu "D",disc "C" będzie od nich wolny..???
To co zaobserwowałem to np.program AdAware skanując system pod kątem spyware
NIE widzi discu "C"
Znaczy się,gdy złapię wirusa i jak Norton sobie z nim nie poradzi to czy disc
"C" będzie czysty gdy odtworzę obraz Ghost'em..????

Marek
Obserwuj wątek
    • Gość: Marek Re: Przywracanie obrazu za pomocą Norton Ghost... IP: 195.229.242.* 25.02.06, 21:47
      Witam !!
      Czy nikt nie może mi pomóc..???

Pozdrawiam Marek
    • gobi03 Re: Przywracanie obrazu za pomocą Norton Ghost... 25.02.06, 22:05
      Mam bardzo mało doświadczenia z Ghostem, ale to więcej niż nic...

> Mój dysk systemowy to teraz "D"(tak myślę,bo wszystko co instaluję
      > "leci"właśnie tam).Tworzony obraz partycji "D" zapisany jest na "C"

To tak jakby odwrotnie, niż normalnie. Włącz menu Start/Programy/Akcesoria/Wiersz poleceń i napisz polecenie set. Wynikiem powinna być lista zmiennych środowiskowych, a wśród nich SystemDrive oraz SystemRoot - to dość ważne.

> Moje pytanie brzymi: Czy w takim układzie jak zaatakują mnie wirusy to czy po
      > przywróceniu "D",disc "C" będzie od nich wolny..???

Raczej nie, bo odtworzone zostaną tylko pliki na dysku systemowym.

> To co zaobserwowałem to np.program AdAware skanując system pod kątem spyware
      > NIE widzi discu "C"

A dlaczego te litery nazw dysków chcesz mieć w odwrotnej kolejności?

> Znaczy się,gdy złapię wirusa i jak Norton sobie z nim nie poradzi to czy disc
      > "C" będzie czysty gdy odtworzę obraz Ghost'em..????

To ile tych obrazów tworzysz? Dla D: i dla C:, czy tylko dla D:?
      • Gość: Marek Re: Przywracanie obrazu za pomocą Norton Ghost... IP: 195.229.242.* 25.02.06, 22:23
        Witam !!!

Zrobiłem partycję (poraz pierwszy wcześniej miałem jedynie dysk -
        systemowy.który nazywa się "C"
        Teraz mam dwa "C"(10 GB) i "D"(30 GB) i myślę,że systemowym stał się dysk
        "D",ponieważ wszystko co instaluję,domyślnie zapisuje sie na "D"(nawet Norton
        Antyvirus,który nigdy nie acceptuje innego niż "C")Wpisałem w wierszu poleceń i
        to jest screen tego co wyskoczyło:
        www2.shrani.si/pics/dozhb09.jpg
        Konkretnie to chodzi mi o to abym to co robił robił dobrze i zgodnie z normami.
        Pierwszy raz wziołem się za Ghosta - podoba mi się to ale chcę to zrobić
        poprawnie stąd moje pytania i wątpliwości.

Czy powinienem jeszcze raz zrobić format i ustawić(tylko jak.???!!) dysk "C"
        jako systemowy a "D" jako partycję dodatkową.??

Marek
        • Gość: Marek Re: Przywracanie obrazu za pomocą Norton Ghost... IP: 213.42.2.* 26.02.06, 06:52
          Witam !!

Może ktoś dopiesze swoją opinię....???
          Pozdrawiam Marek
        • gobi03 Re: Przywracanie obrazu za pomocą Norton Ghost... 26.02.06, 13:37
          Wygląda na to, że rzeczywiście D: - szok! To jednak nie ma specjalnie znaczenia,
          o ile wiesz, co robisz, bo inaczej możesz się zdziwić, kiedy w przyszłości ktoś
          ci coś doradzi, a wyjdzie odwrotnie, niż miało być ;-) Więc jeśli istnieje taka
          możliwosć, to ja bym jednak sugerował zmianę przypisnych liter, żeby było "jak u
          wszystkich". Choćby za cenę formatowania i przeinstalowania wszystkiego.
          Odnośnie Ghosta: z dyskiem systemowym jest ten problem, że system nie pozwoli
          go formatować. Dlatego ja używam starej wersji uruchamianej z dyskietki, przy
          systemie też uruchamianym z dyskietki. Ta wersja nie działa dobrze w XP.
          Partycje mam w systemie plików FAT32 - to też może być istotna informacja, bo są
          różne ograniczenia w tym programie.
          Jak zrobić "jak u wszystkich"? Zlikwidować wszystkie partycje, np. Partition
          Magic'em (mój ulubiony to Ranish part.exe) i tworzyć partycje od początku w
          zwykłej kolejności.
    • Gość: az Re: Przywracanie obrazu za pomocą Norton Ghost... IP: *.petrus.com.pl 26.02.06, 08:20
      > Mój dysk systemowy to teraz "D"(tak myślę,bo wszystko co instaluję
      "leci"właśnie tam).
      Ciekawa i "odkrywcza teoria". A ja myślałem, że systemowy to taki na którym
      jest ZAINSTALOWANY SYSTEM!
      • Gość: Marek Re: Przywracanie obrazu za pomocą Norton Ghost... IP: 213.42.2.* 26.02.06, 10:24
        ...Ty drwisz a ja się w tym poprostu gubię..
        Czytałem,że stosując Ghost'a lepiej by było aby system zainstalowany był na "C"
        a u mnie jest akurat odwrotnie.Nie wiem jak się to stało,może coś źle wskazałem
        przy formacie,ale skoro już tak jest jak jest,to pytam czy to jest WIELKI błąd
        czy mogę taką konfigurację nadal trzymać.A może lepiej było by zrobić ponowny
        format i ułożyć tak aby "C" był systemowy..??? (proszę o rady a nie drwiny - nie
        jestem fachowcem ale kimś kto chce sie czegoś nauczyć)

Pozdrawiam Marek
        • Gość: Instalka ikspeka Re: Przywracanie obrazu za pomocą Norton Ghost... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 14:56
          Gość portalu: Marek napisał(a):

> system zainstalowany był na "C"
          > a u mnie jest akurat odwrotnie.Nie wiem jak się to stało,może coś źle
          wskazałem
          > przy formacie,

Albo przy instalacji przeoczyłeś ważny moment wyboru partycji.
          Domyślnie XP instaluje się ZAWSZE na partycji, gdzie nie ma systemu a nie na C,
          D, E, lub innej :)
        • Gość: Kamil Re: Przywracanie obrazu za pomocą Norton Ghost... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 15:06
          Gość portalu: Marek napisał(a):

> A może lepiej było by zrobić ponowny
          > format i ułożyć tak aby "C" był systemowy..???

TAK ZRÓB !
          Pogubisz się w tym wszystkim i ta kopia Ghostem nie będzie zbytnio przydatna :(

Ja robię kopie systemu Ghostem w starej wersji 2003, ale i wcześniej używałem
          tego programu - wcześniejszych jego wersji.
          To najlepszy program do tych celów - jak dla mnie :)
          Prosty w obsłudze i działa prawidłowo a to jest najważniejsze przy robieniu
          kopii systemu.

• Gość: tirex Re: Przywracanie obrazu za pomocą Norton Ghost... IP: *.mpi.int.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.06, 10:53
      jeden ch** czy to będzie dysk D czy K czy R (zależy jak go nazwiesz). Norton
      Ghost to fajna ale i niebezpieczna zabawka (zwłaszcza dla nowych użytkowników).
      Przyjęło się, że lepiej jest instalować system na C: (początek dysku), gdyż tak
      jest bezpieczniej dla użytkownika. Nie pytaj na forum ludzi o Nortona Ghosta,
      bo ci wszyscy " fachowcy " w większości wypadków nie potrafią użyć ghosta, a
      tylko się wymądrzają. Jeśli nie chcesz mieć problemów jako początkujący
      użytkownik to polecam starą wersję ghosta 2003 (zwłaszacz jeśli używasz XP). Ta
      wersja robi dobrze skompresowaną kopię zapasową systemu i sama stworzy dosa,
      którego jak wiadomno XP nie posiada. Ja uzywam ghosta od jakiegoś czasu io
      jestem zadowolony, bo nie musze się pierdo*** 3 tygodnie z instalowaniem
      systemu windows sterowników programów konfiguracją tych programów i inne
      bzdety.
    • Gość: az Re: Przywracanie obrazu za pomocą Norton Ghost... IP: *.petrus.com.pl 26.02.06, 11:52
      Jeżeli odczułeś, ze drwię to bardzo przepraszam - nie to miałem na myśli pisząc
      post.
      W Twoim przypadku sytuacja moze być bardziej skomplikowana. Możesz mieć część
      plików systemowych na partycji C:. (który dysk ma ustawioną aktywną partycję?)
      Zobacz gdzie masz np.: boot.ini czy ntldr.
      Nie znam nowszych wersji Ghosta. Starsze nie obsługiwały dobrze plików NTFS i
      po kilku próbach zrezygnowałem.
      Obrazy dysków robiłem Drive Image 2002 a teraz Backup Paragon 6.
      Preferuję Backup Paragon ponieważ:
      - potrafi nagrać obraz na nie tylko na krążkach CD ale także na płycie DVD.
      - jest w wersji polskiej
      - był w ubiegłym roku umieszczony na płytce dołączonej do Niezbędnika lub
      Eksperta w pełnej wersji i free.
      Programy, które znam nie pozwalają zrobić obrazu partycji systemowej z poziomu
      Windows. Bootowalny CD uruchamia swój system i zapisuje obraz partycji
      systemowej na innej partycji, 3-4 płytkach CD lub jednej płycie DVD.

Jeżeli potrzebujesz dokładniejszych informacji np. manualu.pfd napisz pod
      adres: adam_s7777@gazeta.pl-L
      (usuń z adresu -L!)

PS
      Jak zmienić literę dysku nie systemowego czytaj tu:
      support.microsoft.com/kb/307844/pl
      www.idg.pl/porada/81751.html
      Dla systemowego:
      Tu zalecam rozwagę czy warto. Jak masz część systemu na C a resztę na D mogą
      być klopoty.
      www.gdynia.mm.pl/~warrior/tips/zmianaliterydysku.htm
      • maciejpoczta Są takie programy 26.02.06, 14:50
        Gość portalu: az napisał(a):

> Programy, które znam nie pozwalają zrobić obrazu partycji systemowej z poziomu
        > Windows.

Acronis TrueImage 9 (którego używam) i Ghost (napewno 10, co do innych nie
        jestem pewien) pozwalaja zrobić kopię partycji systemowej z poziomu Windows.
        Acronis tworzy też ukrytą partycję (SecureZone) na której można zapisać kopię
        innych dysków i sam program. Przywracanie partycji systemowej możliwe jest bez
        użycia płyty (dyskietki) botowalnej nawet w przypadku całkowitej awarii systemu.
        Po prostu podczas startu komputera wciskasz [F11] co uruchamia aplikację.

Ps. Sorry, że trochę OT, ale to tylko w kwestii formalnej.
        • Gość: Marek Re: Są takie programy IP: 195.229.242.* 26.02.06, 20:02
          Witam !!!

Dzięki za zainteresowanie.
          Program,którego używam do robienia obrazu to Norton Ghost v 8.2
          Jest on w grupie różnych innych programów i zapisany na jednym bootowalnym dysku
          - Hiren's Boot CD 7.6

Co do dysku systemowego to zawartość moich dyskó wygląda następująco:
          Dysk "C" www2.shrani.si/pics/cdkeudt.jpg
          Dysk "D" www2.shrani.si/pics/ddkeuer.jpg
          Drzewo całego kompa: www2.shrani.si/pics/ewdkeuet.jpg

Widać z tego że dysk"D" mieści wszystko co powinien mieścić "C" jak by był
          sytemowy(jak u wszystkich)
          a dysk "C" ma jedynie drivery mojego kompa i obraz partycji "D"

NIe zdecyduję się na zmianę litery dysku bo mogę coś poknocić.Wykonam chyba
          ponowny format.
          Aby go dobrze zrobić to muszę najpierw usunąć obie partycje a potem rozpocząć od
          nowa tworzyć najpierw "C" (lepiej żeby miała więcej GB niż "D" - prawda..??) a
          potem dodatkowo partycję "D"(mniejszą od "C") Poprzednio podzieliłem odwrotnie.
          Partycję "D"(30 GB i "C" 10GB) i może dlatego system wybrał "D" jako systemową..???

Czy możecie mi coś teraz podpowiedzieć..??

Pozdrawiam Marek
          • maciejpoczta Re: Są takie programy 26.02.06, 20:54
            Co możesz poknocić, jeżeli i tak chcesz robić format? Zrób partycję C na system
            i aplikacje, oraz D na dane. Jakie mają być duże, to zależy już od tego co
            trzymasz na dysku. Jeżeli tysiące empetrójek, czy innych multimediów, to
            partycja na dane musi być sporo większa. Na system i aplikacje 10 GB to aż
            nadto, no chyba, że instalujesz dużo gier, które czasami zajmują i ponad 5 GB
            (HL2), ale te możesz z powodzeniem instalować na D zmieniając domyślną ścieżkę
            podczas instalacji.
            • Gość: Marek Re: Są takie programy IP: 213.42.2.* 26.02.06, 21:00
              Witam !!

Jutro nie idę do roboty,więc dziś mogę zarwać nockę.Zaraz zabieram się do formatu.
              Skoro mówisz,że 10 GB na system wystarczy to chyba tak zrobię.
              A tak a propo's to podczas ostatniego formaty "wcieło" mi ok.2GB i nie wiem
              gdzie to jest.Może teraz uda mi sie odzyskać...??
              • Gość: Marek Re: Są takie programy IP: 213.42.2.* 27.02.06, 19:47
                Witam !!!

Mam to już z głowy.Zrobiłem format i wiem gdzie popełniłem wtedy błąd.Poprostu
                gdy tworzyłem drugą partycję "D" to zostało po niej zaznaczenie a ja kliknąłem
                już następną opcję - "Instaluj system na wskazanej partycji" No i poszło.Stąd
                ten (mały)błąd.Ale już po sprawie.
                Mam teraz porządek("C" - to dysk systemowy a "D" dodatkowa partycja na dane) i
                zrobiłem sobie obraz "świeżego" systemu.
                Pozdrawiam Marek
                • gobi03 cieszymy :-D 27.02.06, 22:09
                  :-))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka