Dodaj do ulubionych

Nie moge zainstalować linuksa :(

27.03.06, 21:14
Witam
Stawiam, a raczej mam zamiar postawić, pierwsze kroki w linuksie, i na razie
nie mogę nawet ruszyć z miejsca. Mianowiscie ściągnąłem obraz mandrake'a 10 z
sunsite.icm.edu.pl. Nagrałem jak trzeba, uruchomiłem system z płytki, pokazało
się okienko z pytaniem co chcę robić, przeleciało przez ekran dużo literek,
wyszukało urządzenia USB, załadowało program do pamięci....i koniec. Wszystko
zniknęło,cd-rom się zatrzymał,pozostał tylko pasek na górze ekranu z jakąś
datą i godziną. Ściągnąłem obra jeszcze raz, ale z tym samym efektem.
Szukam innego żródła systemu, ale z tego co widzę strony o linuksie
charakteryzują się głównie tym że nie działają (mam nadzieję że z samym
systemem będzie lepiej).
Może w między czasie ktoś mi coś doradzi dlaczego system się nie instaluje?
Błąd kopii? Ja coś robię źle?
Albo może ktoś mi doradzi jakieś strony www skąd można w miarę szybko ściągnąć
system.
Serdeczne dzięki z góry
Obserwuj wątek
    • cyberrafi Re: Nie moge zainstalować linuksa :( 27.03.06, 22:25
      Polecam Debiana, bo sam go używam i jestem zadowolony. System ten ma (oprócz
      standardowej) bardzo przyjemną możliwość instalacji poprzez sieć. Unikamy w ten
      sposób ściągania pakietów, które nie są nam potrzebne. Szczegóły znajdziesz na
      stronie Debiana. Jest tam zupełnie przystępny, polskojęzyczny opis. Problem z
      instalacją może wynikać z posiadania nietypowego, niezgodnego z Linuksem sprzętu
      (zwłaszcza w przypadku laptopów). Ale zawsze warto spróbować innej dystrybucji
      gdyż to może rozwiązać problem.
      Strona: www.debian.org
      • kot.behemot Też polecam debiana 29.03.06, 01:59
        Zwolnił mi się stary laptop, z PIII/1GHz. Wcześniej zawsze używałem RedHata, no
        więc ściągnąłem Fedorę, zainstalowałem i... Sieć widziało po IP, z DNS jakies
        problemy (powinna być automatyczna konfiguracja przez DHCP), kartę dźwiękową
        niby rozpoznało, ale nie do końca (bo nic nie grało! :) A w ogóle rzecz działała
        tak wolno (i podczas instalacji, i po), że nie wiem, jak to wyjaśnić. Zamiast
        grzebać w konfiguracji, może jeszcze rekompilować kernel itp. zaorałem i właśnie
        instaluje mi się z sieci Debian. Bez najmniejszych problemów, jak na razie.
        Jeśli będzie działał tak, jak się instaluje, to będzie to chyba moja ulubiona
        dystrybucja.
        • kot.behemot SUSE też jest fajny! 29.03.06, 23:40
        • saksalainen Debian jest super, ale 06.04.06, 17:45
          jesli chodzi o instalacje... nie wiem czy to jest dla poczatkujacych (tzn. ja instalowalem pare lat temu, moze sie cos zmienilo).

A sam zastanawiam sie nad Gentoo (www.gentoo.org/ ): Lepiej dopasowuje sie do potrzeb uzytkownika (tzn. mozna sobie instalowac poszczegolne pakiety w tej wersji ktora sie potrzebuje). Poza tym ma Live CD, z ktorej sie instaluje (tez fajna sprawa).
    • mmkkll Re: Nie moge zainstalować linuksa :( 27.03.06, 23:12
      Można się spytać, czemu ściągnąłeś akurat ten system(to naprawdę nie jest
      najlepszy wybór), na dodatek wersję sprzed jakichś 2 lat(to naprawdę nie ma
      pozytywnego wpływu na wydajność)?
      • lek4rz Re: Nie moge zainstalować linuksa :( 28.03.06, 19:40
        No cóż, jak już wspomniałem stawiam pierwsze kroki w linuksie, i po prostu nie
        znam się zbyt dobrze na poszczególnych dystrybucjach.
        Czy mandriva jest lepszym rozwiązaniem? Poważnie myślę o kupieniu na allegro tej
        dystrybucji. Kosztuje to raptem 10pln za 9 płyt, a sporo mniej zachodu niż
        ściąganie dystrybucji z sieci.
        • blekot Re: Nie moge zainstalować linuksa :( 29.03.06, 09:12
          jeśli jesteś z krakowa lub okolic to już masz Ubuntu /oryginał za darmo/
          kwestia odbioru "z rączki do rączki" /nie wysyłam/
        • mmkkll Re: Nie moge zainstalować linuksa :( 29.03.06, 09:57
          > Czy mandriva jest lepszym rozwiązaniem?

Jeśli upierasz się akurat przy tej dystrybucji, to zapewne tak.
          To po prostu kontynuacja Mandrake'a(poszło chyba o kwestię praw do tej nazwy).
          Z pewnością od tego czasu dystrybucja ta poszła trochę do przodu(choćby i w
          dziedzinie wydajności).

Aczkolwiek popularność Mandrake'a/Mandrivy to w dużym stopniu kwestia dobrego
          marketingu. Z dystrybucji łatwych dla początkującego użytkownika mógłbyś
          spróbować Ubuntu(propozycję otrzymania masz obok, jak nie to -
          www.ubuntu.com/ , www.kubuntu.org/ ) lub na przykład:
          www.vectorlinux.com/
          Zależy zresztą, czego oczekujesz od systemu, a i sprzęt gra pewną rolę.

> dystrybucji. Kosztuje to raptem 10pln za 9 płyt, a sporo mniej zachodu niż
          > ściąganie dystrybucji z sieci.

Jak masz słabe łącze, to zapewne tak. Aczkolwiek ściągnięcie jednego obrazu
          płyty, jak powyżej, jest już mniej uciążliwe.
    • tymon99 www.linuxquestions.org /no text 28.03.06, 12:25
    • rapi1980 Re: Nie moge zainstalować linuksa :( 02.04.06, 16:08
      Musze sie zgodzic z kolega "blekot" rowniez polecam UBUNTU 5.10 jest bardzo
      latwy w instalacji i naprawde szybko dziala, a co dla mnie wazne aktualizacja
      systemu jest bardzo szybka.
      • hanatol Re: Nie moge zainstalować linuksa :( 03.04.06, 01:07
        rapi1980 napisał:

> Musze sie zgodzic z kolega "blekot" rowniez polecam UBUNTU 5.10 jest bardzo
        > latwy w instalacji i naprawde szybko dziala, a co dla mnie wazne aktualizacja
        > systemu jest bardzo szybka.

Ubuntu to taki zepsuty Debian.
        A kolega kot.behemot juz zainstalował (chyba) Debiana
        - więc po co miałby zmieniać ?
        • hanatol Re: Nie moge zainstalować linuksa :( 03.04.06, 01:10
          Uuups chyba pomyliłem nicki :(
          • piotrekbil Re: Nie moge zainstalować linuksa :( 03.04.06, 02:54
            ja próbowałem wiele dystrybucji
            mandrivia aurox suse i ubuntu
            zostałem przy tym ostatnim kazdy ma swoje zalety i wady ale nie da sie ukryć ze
            ubuntu ze swoim poradnikiem easylinux.info/wiki/Ubuntu_pl wiele upraszcza
            dla zupełnie początkujacego.
            płytke mozesz zamówić za darmo (po co kupować)
            jeśli masz problemy to na forum www.forum.ubuntu.pl napewno ci pomogą (tylko
            poszukaj niz zapytasz bo są wrażliwi na zadawnie tych samych pytań :))

ps napisz na co sie zdecydowałeś :)
        • blekot Re: hanatol: co znaczy "zepsuty"? /nt/ 03.04.06, 13:13

• cyberrafi Re: hanatol: co znaczy "zepsuty"? /nt/ 03.04.06, 13:51
            Wszyscy zwolennicy Ubuntu podkreślają, że ich system jest dobry bo oparty na
            Debianie. Ja jednak wolę oryginał niż jakiś klon. Wielką przewagą Debiana nad
            Ubuntu i większością dystrybucji jest brak nad nim opieki jakiejś komercyjnej
            firmy. To właśnie dzięki temu, że o kształcie Debiana decydują informatycy a nie
            marketingowcy jest on jednym z najbardziej poważanych i niezawodnych systemów
            jakie w ogóle istnieją.
            Osobiście nie znam Ubuntu, ale z tego co wyczytałem jest ono mocno zubożone w
            stosunku do Debiana. Nie udało mi się natomiast znaleźć informacji jakoby
            posiadało ono jakieś zalety.
            • linux_is_for_bitches Re: hanatol: co znaczy "zepsuty"? /nt/ 03.04.06, 17:40
              a jaka komercyjna firma sie opiekuje ubuntu? z tego co wiem, zadna.
              jezeli chodzi o zalety ubuntu w porownaniu do debiana, (z tego co slyszalem,
              poniewaz w ubuntu sie bawilem, w debiana natomiast nie) to min. prosta
              instalacja. w koncu ubuntu to staroafrykańskie słowo oznaczające "Nie potrafię
              skonfigurować Debiana" :P
              • blekot Re: hanatol: co znaczy "zepsuty"? /nt/ 03.04.06, 22:49
                linux_for_bitches napisała:
                > a jaka to firma opiekuje się ubuntu?

canonical ltd.
    • xxxx28 Re: Nie moge zainstalować linuksa :( 03.05.06, 15:27
      ZAMIAST PORADZIĆ JAK ZAINSTALOWAĆ TO WSZYSCY CWANIAKUJECIE JAKI TO NIE MACIE SYSTEM I KTÓRY JEST LEPSZY. Zamiast robić z siebie wielkich specjalistów albo napiszcie na temat albo kłódka na klawiaturę i milczeć. Sam byłem ciekawy odp;owiedzi i do toj pory się jej nie doczekałem!!
    • enterka05 Re: Nie moge zainstalować linuksa :( 03.05.06, 22:51
      Nie wiem czy Twoje pytanie jest jeszcze aktualne, ale... ;) : Jeśli dopiero
      stawiasz pierwsze kroki, to nie wiem czy nie prościej byłoby Ci na początek
      skorzystać z jakiejś dystrybucji która (1) działa bezpośrednio z płytki, bez
      konieczności instalacji (tzw. "live"), (2) jest na tyle szybko rozwijana, że ma
      duże szanse być dostosowana do tego co się ma w komputerze. Zalety - zobaczysz
      czy Ci się Linux spodoba, z sieci będziesz musiał ściągnąć stosunkowo niedużo, a
      poza tym masz szansę sprawdzić jak Twój sprzęt współpracuje z Linuxem. Osobiście
      proponuję Knoppixa (polska strona: knoppix.7thguard.net/index.html).
      Można go uruchomić w trybie graficzny+tekstowym albo tylko w tekstowym, więc
      masz szansę że w jakiś sposób "pójdzie". Poza tym może Ci powiedzieć przy
      uruchamianiu z czym ma problem, jeśli ma - bo mnie to co opisujesz sugeruje
      jakiś problem z obsługą karty graficznej; może masz coś czego ta dystrybucja nie
      obsługuje, co jest możliwe tym bardziej że nie jest najnowsza (ale nie muszę
      mieć racji...).

Inna mała dystrybucja do stosunkowo szybkiego ściągnięcia to Ubuntu (wersja live
      i instalowalna): ubuntu.pl/; po "sznurkach" dojdziesz do miejsca skąd
      można ściągnąć obrazy płytek.

A potem jak zadziała i Ci się spodoba, to będziesz mógł instalować coś
      następnego, większego ;)

Jak na przykład chcesz Debiana, to jest nowa stabilna wersja - 3.1 r.2, (np.
      ftp.icm.edu.pl/pub/Linux/debian-cd/3.1_r2/i386/ , inne miejsca z linka
      "serwery lustrzane" na stronie www.debian.org/CD/). Jak nie chcesz
      ściągać, to w kwietniu wyszła gazetka "EasyLinux" z DVD-ami z Debianem, 28 zł,
      niedawno jeszcze dostępne w kioskach; oprócz płytek jest opis instalacji samego
      Debiana, opis instalacji Neostrady pod Debianem i opis doinstalowywania pakietów
      - jak nie masz doświadczenia to może być przydatne).

Powodzenia, ew. napisz czy tym razem poszło lepiej.

I nie zniechęcaj się, Linux jest fajny, WARTO !! :-)

• enterka05 ... autopoprawka: 03.05.06, 22:55
        Dwa pierwsze linki oczywiście bez tych doklejonych znaczków:
        knoppix.7thguard.net/index.html i ubuntu.pl/
      • enterka05 ... i autopoprawki c.d: 03.05.06, 23:02
        ... no i oczywiście także www.debian.org/CD/ ;D
        (wiem że każdy się domyśli ale nie lubię zostawiać takiego bałaganu, sorry ;) )
    • mirek319 Re: Nie moge zainstalować linuksa :( 14.05.06, 01:52
      Mialem cos podobnego . Wina byla po stronie HDD. Dysk Master ustawilem na
      ostanim wtyku "szelki" na IDE1 a w BIOS ustawilem kolejkowanie LBA dla tego
      dysku. U mnie pomoglo
      • mirek319 Re: Nie moge zainstalować linuksa :( 14.05.06, 02:00
        Jescze jedno Z nieznanych powodow niektore napedy nie pracuja prawidlowo z
        plytami instalacyjnymi i nie moga zainicjowac instalacji. W takim wypadku nalezy
        zresetowac PC i i wlazyc zamiast pierwszej plyty instalacyjnej plyte CD2
        Mandrake Linux. Wyswietli sie wtedy ponizszy komunikat "That CDROM disc does not
        seem to be a Mandrake Linux Instalation CDROM " wtedy nalezy wymienic plyte w
        napedzie na dysk CD1 Mandrake Linux. Reszta pojdzie jak po masle ;)
        • bokaj Re: Nie moge zainstalować linuksa :( 14.05.06, 13:04
          z całym szacunkiem dla bardziej wyrafinowanych i doświadczonych użytkowników linuxa - Mandriva jest, w moim przekonaniu, najodpowiedniejsza dla początkujących. podobieństwo w użytkowaniu do windowsa ułatwia debiutantom oswojenie się z systemem.
          moja rada: jednak kupić Mandrivę, ale nie na allegro, tylko w jakimś czasopiśmie, wyjdzie ciut drożej (ok 25 zł), ale masz pewność, że płytka jest correct.
          mnie się zdarzało ściągać płytki instalacyjne linuxów różnych z sieci i nierzadko trafiały się różne błędy, tak że nie mogłem instalacji skutecznie przeprowadzić. z kupionymi płytkami - oprócz Auroxa!!! (raz) - nigdy tak nie miałem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka